icon

Skúsenosti s konzumáciou čerstvo nadojeného mlieka

thirstymonk
23. apr 2026

Helou, chcel by som dať len moju skúsenosť, možno si z toho niekto niečo vezme. :D
Takže bol som s deťmi u starých rodičov v meste a mali mlieko z mliekomatu. Deťom veľmi zachutilo. Len reku kde tu u nás zoženiem mliekomat? A potom mi došlo, že kopec susedov tu chová kravy, niektorí aj vo veľkom za eurofondy. Tak som sa ozval a za 70 centov splašil liter mlieka. Všetci pijeme, vrátane ročného syna, len tak, dalo by sa povedať, priamo z vemiačka :D Žiadne preváranie a blbosti. Za 24 hodín padnú dva litre mlieka, ja ho pijem normálne s proteínom na ráno.

No a mám roky (už 16 rokov) IBS. Odkedy pijem to mlieko rovno z kravy, mám takú ukážkovú stolicu, povedal by som, že až "učebnicovú". Takže pomohlo. Doteraz som bol zesraty až za ušami.

No tak len to som chcel. Je to asi dajaký liek, abo čo. Ak máte dajaké trable, odporúčam vyskúšať. Moja babka, keď začala piť toto mlieko, neuveriteľne jej klesol LDL cholesterol (teraz bude mať 82 rokov). Už v živote nekúpim žiadne trvanlivé brečky z obchodov. Čáu.

frflos_nespokojny
23. apr 2026

@thirstymonk to čo je za haluz. Tepelne neupravené mlieko pre malé dieťa

anonym_da55a4
23. apr 2026

@thirstymonk Riziko je najvyššie u dojčiat a malých detí, starších ľudí, tehotných žien a ľudí s oslabeným imunitným systémom v dôsledku iných zdravotných problémov.
https://zdravopedia.sk/mliecne-vyrobky/surove-m...

sisska96
23. apr 2026

@thirstymonk Ak je krava zdravá, mlieko nemá byť prečozlé. Aj môj kamoš má kravu. Denne vypije jednu flašu mlieko rovno z kravy a nič mu nie je. Keď nám doniesie a dám do chladničky, niekedy rovno pijem z chladničky

thirstymonk
autor
23. apr 2026
@anonym_da55a4

@thirstymonk Riziko je najvyššie u dojčiat a malých detí, starších ľudí, tehotných žien a ľudí s oslabeným imunitným systémom v dôsledku iných zdravotných problémov.
https://zdravopedia.sk/mliecne-vyrobky/surove-m...

@anonym_da55a4 Neriskuješ - nemaš. Moje riziko = tvarda stolica :D

jenna9
23. apr 2026

Počas 2.svetovej vojny v Anglicku vypustili kravy na pastviny, keďže zrno bolo drahé. Pasterizacia tiež. Rozmýšľali čo s mliekom, nakoľko ho bolo treba ihneď spotrebovať. Začali ho teda podávať pacientom v nemocnici. Personál konštatoval, že pacientom, ktorí konzumovali toto surové kravské mlieko sa stav zlepšoval rýchlejšie.

Je veľký rozdiel v tom, či je dobytok chovaný normálne alebo v stajni. Napríklad kravy nevylučujú metán, pokiaľ nie sú chované na zrne. Akonáhle začnú konzumovať takúto potravu mení sa im pH v žalúdku a začnú sa množiť patogény, ktoré sú za toto zodpovedné. Takéto mlieko takisto nebude mať ozdravný charakter. Ideálne mlieko je A2 z pastvín.

jenna9
23. apr 2026

A ešte dodatok, pasterizácia vznikla ako následok zlej hygieny. Hygiena sa vtedy nevyriešila, len sa dodalo riešenie - pasterizácia. Takže radšej zdravé a čisté, ako ktovieaké - a radšej pasterizované.

radkatalajkova
24. apr 2026

Možno majú kravku, ktorá na A2A2 mlieko. To je vhodné aj pre takýchto ľudí.

anonym_777ff6
24. apr 2026

Tiež sme mávali kravské mlieko od kravy koľkokrát ešte teplé napenene. Aj teraz chodíme.kusok od nás na farmu kravy majú od skorej jari do neskorej jesene vonku.A keď potrebujem tvaroh spravím si tvaroh, keď potrebujem smotanu zozbieral smotanu. Lepšie ako z obchodu Nikomu v rodine z nás nič nie je.

anonym_04d59a
24. apr 2026

Joooj, co som sa ja napila cerstveho mlieka. Svokra robila na druzstve, kazde rano nosila domov cerstvo nadojene. Nosila aj take este teple, co nepreslo strojom - to mi neslo, ja teple mlieko nevypijem. Ale to vychladene, plne smotany - neskutocna vec. A v okoli robili zeny na druzstve takmer vsetky. Vzdy nosili mlieko domov. Pili to deti aj dospeli a zdravi boli. Davali to mackam aj psom - ani tieto tvory nemali hnacky ako ked im da clovek take z krabice. Jedina chyba bola, ze to mlieko bolo vecer uz skysnute. Ale kto mal rad kefir, tiez jedna z najlepsich veci.

thirstymonk
autor
24. apr 2026

Tie kravy tu vidím z okna sa pásť na kopci. Tetuš potom každé ráno a každý večer chodí dojiť. Na noc ich dávajú do maštale, majú ich okolo 40. Majú odomňa pre nich požičanú aj 1000l nádrž na napájanie.

sendy21
24. apr 2026

Viem, že dnes je iná doba, iné zvyky, viac škodlivín všade... Ako dieťa pred cca 35-40 rokmi som bez hrnčeka ešte teplého mlieka večer ani nešla spať. Rástli sme takto všetky deti v rodine, keďže starí rodičia mali kravu. Bez alergii, bez zdravotných problémov.

3petka
24. apr 2026

@thirstymonk pri malom dieťati by som sa bála dávať neprevarené ale dospelí človek úplne v pohode. I keď zase kedysi za dávnych čias, keď nebolo sunaru a kopec sušených mliek, tak sa im to dávalo normálne. Ale ja by som tomu dieťaťu aspoň prevarila.