Skúsenosti s konzumáciou čerstvo nadojeného mlieka
Helou, chcel by som dať len moju skúsenosť, možno si z toho niekto niečo vezme. :D
Takže bol som s deťmi u starých rodičov v meste a mali mlieko z mliekomatu. Deťom veľmi zachutilo. Len reku kde tu u nás zoženiem mliekomat? A potom mi došlo, že kopec susedov tu chová kravy, niektorí aj vo veľkom za eurofondy. Tak som sa ozval a za 70 centov splašil liter mlieka. Všetci pijeme, vrátane ročného syna, len tak, dalo by sa povedať, priamo z vemiačka :D Žiadne preváranie a blbosti. Za 24 hodín padnú dva litre mlieka, ja ho pijem normálne s proteínom na ráno.
No a mám roky (už 16 rokov) IBS. Odkedy pijem to mlieko rovno z kravy, mám takú ukážkovú stolicu, povedal by som, že až "učebnicovú". Takže pomohlo. Doteraz som bol zesraty až za ušami.
No tak len to som chcel. Je to asi dajaký liek, abo čo. Ak máte dajaké trable, odporúčam vyskúšať. Moja babka, keď začala piť toto mlieko, neuveriteľne jej klesol LDL cholesterol (teraz bude mať 82 rokov). Už v živote nekúpim žiadne trvanlivé brečky z obchodov. Čáu.
@thirstymonk Riziko je najvyššie u dojčiat a malých detí, starších ľudí, tehotných žien a ľudí s oslabeným imunitným systémom v dôsledku iných zdravotných problémov.
https://zdravopedia.sk/mliecne-vyrobky/surove-m...
@thirstymonk Ak je krava zdravá, mlieko nemá byť prečozlé. Aj môj kamoš má kravu. Denne vypije jednu flašu mlieko rovno z kravy a nič mu nie je. Keď nám doniesie a dám do chladničky, niekedy rovno pijem z chladničky
@thirstymonk Riziko je najvyššie u dojčiat a malých detí, starších ľudí, tehotných žien a ľudí s oslabeným imunitným systémom v dôsledku iných zdravotných problémov.
https://zdravopedia.sk/mliecne-vyrobky/surove-m...
@anonym_da55a4 Neriskuješ - nemaš. Moje riziko = tvarda stolica :D
Počas 2.svetovej vojny v Anglicku vypustili kravy na pastviny, keďže zrno bolo drahé. Pasterizacia tiež. Rozmýšľali čo s mliekom, nakoľko ho bolo treba ihneď spotrebovať. Začali ho teda podávať pacientom v nemocnici. Personál konštatoval, že pacientom, ktorí konzumovali toto surové kravské mlieko sa stav zlepšoval rýchlejšie.
Je veľký rozdiel v tom, či je dobytok chovaný normálne alebo v stajni. Napríklad kravy nevylučujú metán, pokiaľ nie sú chované na zrne. Akonáhle začnú konzumovať takúto potravu mení sa im pH v žalúdku a začnú sa množiť patogény, ktoré sú za toto zodpovedné. Takéto mlieko takisto nebude mať ozdravný charakter. Ideálne mlieko je A2 z pastvín.
A ešte dodatok, pasterizácia vznikla ako následok zlej hygieny. Hygiena sa vtedy nevyriešila, len sa dodalo riešenie - pasterizácia. Takže radšej zdravé a čisté, ako ktovieaké - a radšej pasterizované.

@thirstymonk to čo je za haluz. Tepelne neupravené mlieko pre malé dieťa