icon

Zdravé stravovanie - finančne náročnejšie

18. jún 2026

Otázka je mierená najmä na tie, ktoré sa stravujú vedome a zdravo, s prevahou zeleniny, ovocia, orechov a bielkovín. Varitw podľa toho, na čo máte chuť, čo je v obchodoch v akcii? Myslite na to, aby ste napr raz v týždni mali rybu, raz strukoviny, stále doma ovocie a určite druhý zeleniny? Kludne napíšte, ako to ma zvyšok vašej rodiny a ako ste sa k zdravej strave dostali, či už vaši rodičia vás k tomu viedli. Obedujuete v práci v jedálňach, reštikách alebo si nosíte z domu? Varite väčšie množstvo aj na dva dni? Máte pocit, že vás strava stojí veľa peňazí v porovnaní s vysokosacharidovou stravou?

biba_18
18. jún 2026

viem každý týždeň dopredu čo budem variť - a podľa toho aj nakupujem…
kupujem vždy kuracie, rybu, strukoviny, syr, zeleninu mám vždy doma aj ovocie, jogurty
varim doma, nestravujem sa v jedálni, varím na 2 dni

anonym_0b6187
18. jún 2026

Kupujem podla akcie, vzdy sa da zdravo nakupit. Stravujem sa aj doma aj vonku a rodina sa k tomu stavia normalne 😂 ved je to zdrava vyvazena strava, ziadne obmedzovania ako napr pri veganstve, vegetarianstve a roznych intoleranciach/alergiach. A zdrava strava stoji o dost menej ako nezdrava 😂 ved sa pozri niekedy na ceny polotovarov, sladkosti, slanych pochutin a peciva. Navyse zelenina obsahuje vela vlakniny takze zasyti viac ako sacharidy. Plus samozrejme zdrave tuky a bielkoviny tiez zasytia viac a na dlhsie ako tie nezdrave.

wodanka
18. jún 2026

@anonym_autor do obchodu idem raz za týždeň, čo sa týka zeleniny kupujem skoro všetku, čo je čerstvá. Z ovocia cca 4-5 druhov. Zelenina je základ pre varenie u nás. K nej dokupim mäso buď kuracie alebo morčacie, rybu, tempeh, tofu a vajíčka. Mliečne výrobky nejeme, len biely bezlaktozovy jogurt a kyslú smotanu, ani žiadne udeniny nejeme, strukoviny výnimočne. Prílohy bývajú ryža, kus-kus, pohánka, bulgur, tortilly. Varím takmer každý deň.

ssaft
18. jún 2026

Keďže som športovo aktívny, moja strava sa na 75% skladá mäso+zelenina, zbytok je ovocie,mliečne výrobky ako malé snacky, zvyčajne to je morčacie/hovädzie/teľacie restované zo zeleninou + omáčka typu napoletána alebo syrová, keď je treba veľa energie 😀 potraviny typu pečivo/cestoviny/zemiaky/ryža je u mňa velice málo bežná, nemá to pre mňa z hľadiska nutrientov veľký zmysel, prakticky ich skoro nejem 😀 ale nemám proti nim nič

klotildabazarik
18. jún 2026

@anonym_autor jem iba maso, a som sama cize tak

osky
18. jún 2026

Jeme v podstate vsetlo,ale vsetko varim v zdravsej verzii.
Ziafbe polievky so zatrepkami ci zaprazkami,jeme vela zeleniny a ovocia/velku cast si dopestujeme sami/
Mäso kupujem podla toho,kedy ake je vyhodnejsie,ryby kupujem aj dostavame cerstve,minimalne raz tyzdenne su ryby,strukoviny cca raz za 2 tyzdne,jogurty a syry jeme pomenej,udeniny velmi zriedkavo..
Mlieko viacmenej do kavy,alebo ak peciem kolac...
Striedame mäsite jedla s bezmäsitymi a vo velkej miere kuoujeme bio vybky.
Chlieb peciem kvaskovy celozrnny,cestoviny,ryzu väcsinou tiez celozrnne.
Robievam vsetko mozne-,bulgur,pseno,pohanku....
Nedrzime bez alebo nizkosacharidovu stravu,ale nepchame sa sladkostami,ci sladkymi napojmi...

Varim doma,aj na 2-3 dni,ale ked su pracovne dni nabite,spravim si nieco rozumne so sebou,alebo sa najem vonku-rozumne....

Da sa stravovat aj zdravsie a nie draho,ale proste treba vychytat nejake akcie,zlavy....jedalnicek neplanujem na cely tyzden.
Vojdem do obchodu a vzdy na nieco natrafim..
Alebo du dake zasoby v mraznicke..
Podla toho varime

dadis
Včera o 04:39

Ked si odratas, co by si platil za sladkosti, chipsy ci sladke napoje, tak si na tom istom. A ma to do byducna pre teba vela benefitov. Ak si to naozaj nemozes dovolit, tal da sa zdrava strava vyskladat aj velmi skromne - su lacne druhy zeleniny - viac kupovat kapustu, kalerab, mrkvu, redkovky, cibulku a drahsie typy zeleniny a ovocia len v akcii. Mrazene bobulovitebovocie je lacnejsie ako certsve. Taktiez mrazena zelenina je cenovo velmi dostupna. Maso/ryby v akcii. Strukoviny drahe nie su. Piect si doma kvaskovy chlieb, vyrabat jogurt, kefir a da sa aj Lucina doma vyrabat (ani jedno z toho som neskusala 😅, ale tak pocula som).