icon

Zdravé stravovanie - finančne náročnejšie

18. jún 2026

Otázka je mierená najmä na tie, ktoré sa stravujú vedome a zdravo, s prevahou zeleniny, ovocia, orechov a bielkovín. Varitw podľa toho, na čo máte chuť, čo je v obchodoch v akcii? Myslite na to, aby ste napr raz v týždni mali rybu, raz strukoviny, stále doma ovocie a určite druhý zeleniny? Kludne napíšte, ako to ma zvyšok vašej rodiny a ako ste sa k zdravej strave dostali, či už vaši rodičia vás k tomu viedli. Obedujuete v práci v jedálňach, reštikách alebo si nosíte z domu? Varite väčšie množstvo aj na dva dni? Máte pocit, že vás strava stojí veľa peňazí v porovnaní s vysokosacharidovou stravou?

biba_18
18. jún 2026

viem každý týždeň dopredu čo budem variť - a podľa toho aj nakupujem…
kupujem vždy kuracie, rybu, strukoviny, syr, zeleninu mám vždy doma aj ovocie, jogurty
varim doma, nestravujem sa v jedálni, varím na 2 dni

anonym_0b6187
18. jún 2026

Kupujem podla akcie, vzdy sa da zdravo nakupit. Stravujem sa aj doma aj vonku a rodina sa k tomu stavia normalne 😂 ved je to zdrava vyvazena strava, ziadne obmedzovania ako napr pri veganstve, vegetarianstve a roznych intoleranciach/alergiach. A zdrava strava stoji o dost menej ako nezdrava 😂 ved sa pozri niekedy na ceny polotovarov, sladkosti, slanych pochutin a peciva. Navyse zelenina obsahuje vela vlakniny takze zasyti viac ako sacharidy. Plus samozrejme zdrave tuky a bielkoviny tiez zasytia viac a na dlhsie ako tie nezdrave.

wodanka
18. jún 2026

@anonym_autor do obchodu idem raz za týždeň, čo sa týka zeleniny kupujem skoro všetku, čo je čerstvá. Z ovocia cca 4-5 druhov. Zelenina je základ pre varenie u nás. K nej dokupim mäso buď kuracie alebo morčacie, rybu, tempeh, tofu a vajíčka. Mliečne výrobky nejeme, len biely bezlaktozovy jogurt a kyslú smotanu, ani žiadne udeniny nejeme, strukoviny výnimočne. Prílohy bývajú ryža, kus-kus, pohánka, bulgur, tortilly. Varím takmer každý deň.

ssaft
18. jún 2026

Keďže som športovo aktívny, moja strava sa na 75% skladá mäso+zelenina, zbytok je ovocie,mliečne výrobky ako malé snacky, zvyčajne to je morčacie/hovädzie/teľacie restované zo zeleninou + omáčka typu napoletána alebo syrová, keď je treba veľa energie 😀 potraviny typu pečivo/cestoviny/zemiaky/ryža je u mňa velice málo bežná, nemá to pre mňa z hľadiska nutrientov veľký zmysel, prakticky ich skoro nejem 😀 ale nemám proti nim nič

klotildabazarik
18. jún 2026

@anonym_autor jem iba maso, a som sama cize tak

osky
18. jún 2026

Jeme v podstate vsetlo,ale vsetko varim v zdravsej verzii.
Ziafbe polievky so zatrepkami ci zaprazkami,jeme vela zeleniny a ovocia/velku cast si dopestujeme sami/
Mäso kupujem podla toho,kedy ake je vyhodnejsie,ryby kupujem aj dostavame cerstve,minimalne raz tyzdenne su ryby,strukoviny cca raz za 2 tyzdne,jogurty a syry jeme pomenej,udeniny velmi zriedkavo..
Mlieko viacmenej do kavy,alebo ak peciem kolac...
Striedame mäsite jedla s bezmäsitymi a vo velkej miere kuoujeme bio vybky.
Chlieb peciem kvaskovy celozrnny,cestoviny,ryzu väcsinou tiez celozrnne.
Robievam vsetko mozne-,bulgur,pseno,pohanku....
Nedrzime bez alebo nizkosacharidovu stravu,ale nepchame sa sladkostami,ci sladkymi napojmi...

Varim doma,aj na 2-3 dni,ale ked su pracovne dni nabite,spravim si nieco rozumne so sebou,alebo sa najem vonku-rozumne....

Da sa stravovat aj zdravsie a nie draho,ale proste treba vychytat nejake akcie,zlavy....jedalnicek neplanujem na cely tyzden.
Vojdem do obchodu a vzdy na nieco natrafim..
Alebo du dake zasoby v mraznicke..
Podla toho varime

dadis
19. jún 2026

Ked si odratas, co by si platil za sladkosti, chipsy ci sladke napoje, tak si na tom istom. A ma to do byducna pre teba vela benefitov. Ak si to naozaj nemozes dovolit, tal da sa zdrava strava vyskladat aj velmi skromne - su lacne druhy zeleniny - viac kupovat kapustu, kalerab, mrkvu, redkovky, cibulku a drahsie typy zeleniny a ovocia len v akcii. Mrazene bobulovitebovocie je lacnejsie ako certsve. Taktiez mrazena zelenina je cenovo velmi dostupna. Maso/ryby v akcii. Strukoviny drahe nie su. Piect si doma kvaskovy chlieb, vyrabat jogurt, kefir a da sa aj Lucina doma vyrabat (ani jedno z toho som neskusala 😅, ale tak pocula som).

anonym_f55ca5
20. jún 2026

Celý život varím, pečiem a zaváram doma, kupujem potraviny podľa zloženia, aby mali čo najmenej konzervantov, farbív, dochucovadiel a iných prídavných látok. Nekupujem čipsy, sladené nápoje iba prírodné minerálky. Nie som zástancom alternatívnych spôsobov stravovania, pokiaľ to nevyžaduje zdravotný stav. Neverím v žiadne BIO, ako môže v zamorenej pôde polievanej kyslými dažďami a zamorenom vzduchu narásť niečo bio, sú len BIO ceny pre tých, ktorí tomu veria. Varím čo najpestrejšiu šetrnú stravu, aby obsahovala všetky vitamíny, minerály a stopové látky, používam rôzne bylinky. Snažím sa variť podľa sezóny (ovocie, zelenina), keď je cena výhodnejšia, využívam akcie. Veľa vecí si robím sama - vegetu, koreniace zmesi, dresingy, majonézu, kompóty, lečo, zeleninové pretlaky, nátierky, džemy, marmelády, jogurty. Naplno využívam mrazničku. Dá sa uvariť lacnejšie, ak človek používa hlavu aj fantáziu a nedá sa zlákať reklamami a letákmi obchodníkov. Varím denne, na varenie používam tlakové hrnce, ktoré podstatne skrátia čas varenia, a tým šetria aj energiu. Žiadne jedlo nevyhadzujem, všetko sa dá zužitkovať.
Jasné, že je oveľa pohodlnejšie nahádzať do nákupného košíka všeličo bez rozmyslu,
potom polovicu vyhodiť, ísť do reštaurácie, objednať pizzu alebo fast food, ale ja aspoň viem, čo jem, aj keď ma to stojí viac času (ale menej peňazí). Nemusíme mať každý deň mäso, šunku, klobásu, striekané ovocie zo zahraničia, ktoré prejde polovicu sveta.
Spôsob stravovania v rodine ovplyvňuje aj vaše deti, keď vidím obézne dieťa, v jednej ruke hamburger, v druhej kofola, vo vreckách sladká maškrta a slané čipsy, je mi ťažko.

akvi
20. jún 2026

Kupujem v akcii, naporcujem si a dám do mrazáku. Ako odišlo dieťa z domu, varím už výlučne to, na čo mám chuť ja. Muž má obed v práci a večeru každý niečo svoje. Cez víkend varím v podstate rovnako, ako aj cez týždeň. Mne príde, že práveže nás strava stojí menej, keď jeme hlavne bielkoviny a zaleninu, prilohy veľmi striedmo a ja si stále všetko aj vážim, aby som neprekracovala kalórie. Tým pádom nemáme žiadne jedlo "navyše" a tak vlastne ušetríme. Nekupujeme žiadne blbosti, odkedy som chudla, tak ma to ani neláka. Keď človek dodržiava bielkoviny, tak ten pocit sýtosti dlhšie vydrží, takže nemám potrebu vkuse niečo zobať. Vo výsledku je teda zdravé stravovanie pre mňa po všetkých stránkach výhodnejšie, menej minieme, držím si hmotnosť, nemám výkyvy v chutiach a aj varenie je jednoduchšie.

osky
22. jún 2026
@dadis

Ked si odratas, co by si platil za sladkosti, chipsy ci sladke napoje, tak si na tom istom. A ma to do byducna pre teba vela benefitov. Ak si to naozaj nemozes dovolit, tal da sa zdrava strava vyskladat aj velmi skromne - su lacne druhy zeleniny - viac kupovat kapustu, kalerab, mrkvu, redkovky, cibulku a drahsie typy zeleniny a ovocia len v akcii. Mrazene bobulovitebovocie je lacnejsie ako certsve. Taktiez mrazena zelenina je cenovo velmi dostupna. Maso/ryby v akcii. Strukoviny drahe nie su. Piect si doma kvaskovy chlieb, vyrabat jogurt, kefir a da sa aj Lucina doma vyrabat (ani jedno z toho som neskusala 😅, ale tak pocula som).

@dadis jogurt hodim do papieroveho filtra na kavu/ten je v keramickom filtri/a v chladnicke to necham odkvapkat.rano mas natierku/lucinu/
Jogurtovac sme mali,velmi dobra vec ,ale da sa jogurt urobit v oohode pomocou rury.

osky
22. jún 2026
@anonym_f55ca5

Celý život varím, pečiem a zaváram doma, kupujem potraviny podľa zloženia, aby mali čo najmenej konzervantov, farbív, dochucovadiel a iných prídavných látok. Nekupujem čipsy, sladené nápoje iba prírodné minerálky. Nie som zástancom alternatívnych spôsobov stravovania, pokiaľ to nevyžaduje zdravotný stav. Neverím v žiadne BIO, ako môže v zamorenej pôde polievanej kyslými dažďami a zamorenom vzduchu narásť niečo bio, sú len BIO ceny pre tých, ktorí tomu veria. Varím čo najpestrejšiu šetrnú stravu, aby obsahovala všetky vitamíny, minerály a stopové látky, používam rôzne bylinky. Snažím sa variť podľa sezóny (ovocie, zelenina), keď je cena výhodnejšia, využívam akcie. Veľa vecí si robím sama - vegetu, koreniace zmesi, dresingy, majonézu, kompóty, lečo, zeleninové pretlaky, nátierky, džemy, marmelády, jogurty. Naplno využívam mrazničku. Dá sa uvariť lacnejšie, ak človek používa hlavu aj fantáziu a nedá sa zlákať reklamami a letákmi obchodníkov. Varím denne, na varenie používam tlakové hrnce, ktoré podstatne skrátia čas varenia, a tým šetria aj energiu. Žiadne jedlo nevyhadzujem, všetko sa dá zužitkovať.
Jasné, že je oveľa pohodlnejšie nahádzať do nákupného košíka všeličo bez rozmyslu,
potom polovicu vyhodiť, ísť do reštaurácie, objednať pizzu alebo fast food, ale ja aspoň viem, čo jem, aj keď ma to stojí viac času (ale menej peňazí). Nemusíme mať každý deň mäso, šunku, klobásu, striekané ovocie zo zahraničia, ktoré prejde polovicu sveta.
Spôsob stravovania v rodine ovplyvňuje aj vaše deti, keď vidím obézne dieťa, v jednej ruke hamburger, v druhej kofola, vo vreckách sladká maškrta a slané čipsy, je mi ťažko.

@anonym_f55ca5 uplne s tebou suhlasim.
Ale v pripade BIO sa velmi mylis.
Pretoze tam,kde sa postrekuje chemiou,to je striekane velmi casto,velkymi davkami...jasne,ze uz je to aj v zemi...dazde neovplyvnis...

Ale ovplyvnis cim striekas,ci vobec striekas,cim hnojis ci hnojis...v podstate vsetko.
Sposob pestovania bio ma svoje pravidla,a ver,ze ani seno nesmie byt striekane,inak mäso nedostane certifikat...
Toto je prisne kontrolovane a naklady na to su väcsie,ako na komercnu zeleninu,ovocie ci mäso....

Vidim to vo svojej zahrade,kolko ma stoji namahy dopestovat si bio ...keby som to postriekala,mam to bez problemov a mam toho na predaj ..

anonym_f55ca5
23. jún 2026
@osky

@anonym_f55ca5 uplne s tebou suhlasim.
Ale v pripade BIO sa velmi mylis.
Pretoze tam,kde sa postrekuje chemiou,to je striekane velmi casto,velkymi davkami...jasne,ze uz je to aj v zemi...dazde neovplyvnis...

Ale ovplyvnis cim striekas,ci vobec striekas,cim hnojis ci hnojis...v podstate vsetko.
Sposob pestovania bio ma svoje pravidla,a ver,ze ani seno nesmie byt striekane,inak mäso nedostane certifikat...
Toto je prisne kontrolovane a naklady na to su väcsie,ako na komercnu zeleninu,ovocie ci mäso....

Vidim to vo svojej zahrade,kolko ma stoji namahy dopestovat si bio ...keby som to postriekala,mam to bez problemov a mam toho na predaj ..

@osky
Ďakujem za reakciu na môj príspevok, bývam v rodinnom dome s veľkou záhradou,
pestujeme zeleninu, bylinky, máme ovocné stromy, ale nie je to bio, pretože ... Bývame na konci obce, vedľa nás boli (za socializmu) družstevné lány, ktoré sústavne práškovali lietadlom (čmeliak), ktoré sa otáčalo nad našou záhradou, tá bola sústavne posypaná bohvie čím. Po revolúcii pozemky dostali bývalí vlastníci, popredali ich ako stavebné pozemky, viacerí z nich začali podnikať. Jeden sused si zriadil priamo pod našimi oknami nelegálny autoservis, v dielni spaľoval oleje z áut, chemikálie a iný odpad, dokonca si nad potokom urobil rampu a olej z áut vypúšťal priamo doňho. Dym z komína bol čierny, smradľavý a všetky splodiny padali na našu záhradu, bolo to vidno najmä na snehu, ktorý sa topil a vsiakol do pôdy. Aj ďalší susedia spaľujú všelijaký bordel. Pretože som astmatička, vo vykurovacej sezóne ani nemôžem vyjsť z domu, otvoriť okná alebo sušiť bielizeň vonku nemám šancu. Obrátila som sa so sťažnosťou aj na úrady (životné prostredie, mestský úrad) ale nič sa nedialo a sused sa mi smial do očí. 40 rokov som takto žila, až kým sused nespôsobil veľký požiar a autodielňa mu zhorela do tla (mali sme obrovské šťastie, že sa nechytil aj náš dom). Takže dopestovať niečo BIO je nemožné.
Ďalšiu osobnú skúsenosť s BIO mám priamo z obchodu, predávali jahody, jedna prepravka BIO, druhá obyčajné jahody. Keď sa bio jahody predali, prišla predavačka a obyčajné jahody presypala do prepravky BIO, a predávali sa ako BIO.
Takže sa nečudujte, že som voči BIO skeptická.

anonym_7144cd
23. jún 2026

Máme ryby min 2x týždenne, ovocie a zelenina hlavne sezónne. Chlieb si pečiem doma kvaskovy. Jeme prevažne doma, prakticky žiadne polotovary ani donášky. Máme dve tri reštaurácie kam chodíme občas keď sa nám nechce variť, varia z regionálnych čerstvých surovín, obmieňajú lístok podľa sezóny. A tak 2-3x do roka fastfood typu kebab alebo MC donald

osky
25. jún 2026
@anonym_f55ca5

@osky
Ďakujem za reakciu na môj príspevok, bývam v rodinnom dome s veľkou záhradou,
pestujeme zeleninu, bylinky, máme ovocné stromy, ale nie je to bio, pretože ... Bývame na konci obce, vedľa nás boli (za socializmu) družstevné lány, ktoré sústavne práškovali lietadlom (čmeliak), ktoré sa otáčalo nad našou záhradou, tá bola sústavne posypaná bohvie čím. Po revolúcii pozemky dostali bývalí vlastníci, popredali ich ako stavebné pozemky, viacerí z nich začali podnikať. Jeden sused si zriadil priamo pod našimi oknami nelegálny autoservis, v dielni spaľoval oleje z áut, chemikálie a iný odpad, dokonca si nad potokom urobil rampu a olej z áut vypúšťal priamo doňho. Dym z komína bol čierny, smradľavý a všetky splodiny padali na našu záhradu, bolo to vidno najmä na snehu, ktorý sa topil a vsiakol do pôdy. Aj ďalší susedia spaľujú všelijaký bordel. Pretože som astmatička, vo vykurovacej sezóne ani nemôžem vyjsť z domu, otvoriť okná alebo sušiť bielizeň vonku nemám šancu. Obrátila som sa so sťažnosťou aj na úrady (životné prostredie, mestský úrad) ale nič sa nedialo a sused sa mi smial do očí. 40 rokov som takto žila, až kým sused nespôsobil veľký požiar a autodielňa mu zhorela do tla (mali sme obrovské šťastie, že sa nechytil aj náš dom). Takže dopestovať niečo BIO je nemožné.
Ďalšiu osobnú skúsenosť s BIO mám priamo z obchodu, predávali jahody, jedna prepravka BIO, druhá obyčajné jahody. Keď sa bio jahody predali, prišla predavačka a obyčajné jahody presypala do prepravky BIO, a predávali sa ako BIO.
Takže sa nečudujte, že som voči BIO skeptická.

@anonym_f55ca5 o Boze...to je priserne..

Chapem...
S tymi jahodami je to vrchol.ale verte ,ze v klasickom obchode to takto jednoducho nepojde.
Ja zijem v Rakusku,netvrdim ze je tu vsetko idealne..ale kontroly su prisne a pokuty vysoke.tak verim,ze to len tak neoblafnu.
Tu je ale vela malych fariem,dotovanych aj statom,su prisne kontrolovani.