Ako vysvetliť synovi, prečo ešte nemá mobil?
Ahojte. Ako ste riesili pripadne nejake rady ako vysvetlit chlapcovy ktory nastupil do skoly, ze nemoze este mobil , kedze spoluziaci vacsina maju a hraju sa na nom hry. Nie priamo v skole ale ked sa stretnu atd. Pyta uz aj doma. Mame len tv. Nic mu nechybalo z tychto technicky veci zatial. Samozrejme chcem aby bol zdtatny v pocitacoch a podobnych veciach. Ale hrat hry na mobiloch no neviem. Kludne mi aj vyvratte nazor ci neprehanam a pod. Alebo nejak mu to vysvetlit. Uz aj plakal ze nemoze. Viem ze tomu asi nezabranim na dlho ale rada by som aby to pochopil ze sa neda stale a vlastny este mat nemoze a taketo veci. Cinu vas nieco nezabralo :D dakujem. Prosim len rady ze nie a konec si nechajte pre seba :D
no ono to je fakt tazko vysvetlit dietatu, ze mobil mu netreba, zatial co vsetci okolo neho uz telefon maju. naozaj je nan este maly, treba si nastavit hranice, si rodic, musi to pochopit. 🙉
Ak je len prvak, tak skutocne mobil nepotrebuje. Moje deti dostali mobily nastupom do piatej triedy, ked cestovali sami autobusom. Chciet sa hrat hry chapem. Ale na to uplne staci rodinny tablet... isla by som touto cestou, roblox obcas s kamosmi moze drtit aj tak a to mu uplne staci...
@anjelicek26 hej no tablet nemame, mpbil urcite mu kupovat nebudem aj keby neviem co bolo :D viem ze az neskor mu staci uplne. Len nejake rady ako rozumne skusit to vysvetlit.
no ono to je fakt tazko vysvetlit dietatu, ze mobil mu netreba, zatial co vsetci okolo neho uz telefon maju. naozaj je nan este maly, treba si nastavit hranice, si rodic, musi to pochopit. 🙉
@majerhkajj viem ze som rodic a hranice su nastavene. Ja mu nechcem nic kupit ani dovolit nic podobne. Skor som chcela len radu na rozumne vysbetlenie preco nemoze. Lebo uz som skusala a stretlo sa to s odporom a placom a podobne veci. Verim ze je to len teraz a po hopi to este. Len nejak mu ulahcit toto obdobie. Kedze som sa s tym nestretla este osobne zeby som to musela takto vysvetlit. To ze je niekto rodic neznamena ze zozral mudrost sveta :D
Rozumne vysvetlenie je, ze tie deti chodia same (skola, kruzok, cokolvek) a maju ten mobil na telefonovanie rodicom. Presne takto som to riesila ja. Nastastie u nas mali mobil do stvrtej triedy len dve deti v triede, celkom sa ti rodicia v tomto zhodli... tablet doma obcas im uplne stacil...
Rozumne vysvetlenie je, ze tie deti chodia same (skola, kruzok, cokolvek) a maju ten mobil na telefonovanie rodicom. Presne takto som to riesila ja. Nastastie u nas mali mobil do stvrtej triedy len dve deti v triede, celkom sa ti rodicia v tomto zhodli... tablet doma obcas im uplne stacil...
@anjelicek26 ano ako chapem co pisete. Len ked to u vas napr zacalo ako ste to riesili ? Ci nezacali s tym ze chcu vobec az ked boli starsie a hned to pochopili ?
Ja v tom problem nevidim, ak ho maju ozaj viaceri spoluziaci, mne by sa nepacilo, ze je moje dieta dobou pozadu, len kvoli mojim obmedzenym nazorom… ;) takze.. naprv by som si zistila kolki to maju 🙂
a nemat tablet pri dietati, len tak doma, mi pride tiez divne uz. Kus ho odtrhavas od reality, tiez som poznala take deti, prisli k nam na navstevu a kukali ako mimozemstania, co vse mame doma o.O
Ja v tom problem nevidim, ak ho maju ozaj viaceri spoluziaci, mne by sa nepacilo, ze je moje dieta dobou pozadu, len kvoli mojim obmedzenym nazorom… ;) takze.. naprv by som si zistila kolki to maju 🙂
a nemat tablet pri dietati, len tak doma, mi pride tiez divne uz. Kus ho odtrhavas od reality, tiez som poznala take deti, prisli k nam na navstevu a kukali ako mimozemstania, co vse mame doma o.O
@cyberk no nemame ani tablet ani notebook ani ppcitac :D len tv. Neviem ako nikomu to necbybalo asi do teraz :D . Urcite ho nebudem v takychto veciach obmedzovat kedze sama pracujem v it odvetvi a treba to do zivota to vobec. Aj hry samozrejme chcem aby sa zahral patri to k tejto dobe. Ale ne v 6 rokoch. :D
@cyberk no nemame ani tablet ani notebook ani ppcitac :D len tv. Neviem ako nikomu to necbybalo asi do teraz :D . Urcite ho nebudem v takychto veciach obmedzovat kedze sama pracujem v it odvetvi a treba to do zivota to vobec. Aj hry samozrejme chcem aby sa zahral patri to k tejto dobe. Ale ne v 6 rokoch. :D
@anonym_autor vela deti zije v takej rodinnej bubline, pridu do reality a uvidia, ze ten zivot moze byt aj krajsi.. 🙂 a jasne, ze to potom chcu… 🙂
robit v it a nemat doma ani pc ani notebook.. okay ;D
@anjelicek26 ano ako chapem co pisete. Len ked to u vas napr zacalo ako ste to riesili ? Ci nezacali s tym ze chcu vobec az ked boli starsie a hned to pochopili ?
@anonym_autor tak vravim prisli s tym s casu na cas samozrejme.... odpoved ostala rovnaka.. ono to ich "vsetci mobil maju" boli ti dvaja kamosi s mobilom... tie ich kecy obcas zvelicujucce...
@anonym_autor vela deti zije v takej rodinnej bubline, pridu do reality a uvidia, ze ten zivot moze byt aj krajsi.. 🙂 a jasne, ze to potom chcu… 🙂
robit v it a nemat doma ani pc ani notebook.. okay ;D
@cyberk nezijeme v ziadnej bubline :D sama som ako mala rozumej viac ako 6 rokov hrala hry aj playko a podobne veci. A ano predstavte si ze nemusime mat doma ziadne pc a take aj ked pracujem kde pracujem :D ja na tom nevidim nic divne. Ale to sme uz niekde inde skor som sa pytala len na to co mu skusit povedat ak ste nieco podobne zazili. 🙂 ak nie tak nic
@cyberk nie kazdy ho potrebuje, pokial nepracuje na pocitaci, nemusi ho mat doma. My tiez momentalne nemame, ma len muz svoj pracovny. Tablet nemame tiez, naco by nam bol?
@anonym_autor je to tazke, hlavne ked vsetci okolo hraju hry na mobiloch, a jemu neostane kamarat na normalne hry.
Uznat mu pocity, chapem ue je to pre teba lakave. Ale tvoj mozog este rastie, a bolo by to pre neho skodlive. Raz urcite mobil mat budes, ale teraz este nie. A mozno mu ponuknut nejaku alternativu, zahrat sa spolu doma, nejake specialne “velkacske” puzzle alebo co ma rad
@cyberk nie je divne byt doma bez tabletu a mobilov.
divne je, ked rodic s rakymto nastavenim neviem, ako vysvetlit dietatu, ze to doma nemaju.
proste ked sme sa tak rozhodli, mame na to dovod a viem, preco to tak je.
ked to neviem, tak preco to vlastne doma nechcem ?
je fakt, ze tento typ rodin je vyrazne v mensine, je totiz viiac bezne, ze ludia nemaju probem s technologiami, ktore im zjednidusuju zivot.
@cyberk nie kazdy ho potrebuje, pokial nepracuje na pocitaci, nemusi ho mat doma. My tiez momentalne nemame, ma len muz svoj pracovny. Tablet nemame tiez, naco by nam bol?
@anonym_autor je to tazke, hlavne ked vsetci okolo hraju hry na mobiloch, a jemu neostane kamarat na normalne hry.
Uznat mu pocity, chapem ue je to pre teba lakave. Ale tvoj mozog este rastie, a bolo by to pre neho skodlive. Raz urcite mobil mat budes, ale teraz este nie. A mozno mu ponuknut nejaku alternativu, zahrat sa spolu doma, nejake specialne “velkacske” puzzle alebo co ma rad
@majlo1234 dakujem. Skusime to dneska zas tatko. Ja fakt verim ze to pochopi casom ze este neni vhodna chvila. A raz bude mat :D
Pravdu, čo iné? Nie, vlastný mobil ešte nedostaneš, nepotrebuješ ho. Ale zváž ako sa to dieťa musí cítiť ak naozaj väčšina spolužiakov hrá a on sa môže len pozerať. Ja by som asi vytiahla nejakú moju staršiu ale funkčnú techniku (mobil/tablet/PC) a mohol by hrať na tom občas pod dozorom.
@majlo1234 dakujem. Skusime to dneska zas tatko. Ja fakt verim ze to pochopi casom ze este neni vhodna chvila. A raz bude mat :D
@anonym_autor
este si mozete dohodnut aj taky kompromis, ze za urcitych podmienok dostane mobil jedneho z vas a moze sa chvilu hrat.
proste ako specialnu odmenu - za nadstandatrdnu pomoc, napriklad
@cyberk nie je divne byt doma bez tabletu a mobilov.
divne je, ked rodic s rakymto nastavenim neviem, ako vysvetlit dietatu, ze to doma nemaju.
proste ked sme sa tak rozhodli, mame na to dovod a viem, preco to tak je.
ked to neviem, tak preco to vlastne doma nechcem ?
je fakt, ze tento typ rodin je vyrazne v mensine, je totiz viiac bezne, ze ludia nemaju probem s technologiami, ktore im zjednidusuju zivot.
@nyusika ano samozrejme ze mame dovod preco nemame nic z toho. Doma to vobec nevyuzivame, hry nehrame. Pracovne, skolske a pod veci co sa da riesim cez mobil to je vsetko. Dietatu to nimdy nechybalo. Mobil vedel ze je na pracu ak som potrebovala riesit pred nim. Ale zistilo sa ze ake je to kuzlo ten mobil :D kedze som takto mala nemala ani ja kedze ani nebolo :D v starsom veku kua nejake hry ale mna to vobec nebavilo zeby som pri tom stravila viac casu no. On chale ze my doma to nemame nikto len preco ked ma kamos nemoze mat aj on ze sa budu spolu hrat. Rozumej sediet za mobilom a hrat hry. Neviem no zapeklita situacia, kt asi snad casom sa kus ukkludni 🙂 a porozumie. Pripadne sa zahra u kamosa a hotovo :D
Ok, dakujem za nejake rady mozme ukoncit aspon za mna diskusu 🙂
@nyusika ano samozrejme ze mame dovod preco nemame nic z toho. Doma to vobec nevyuzivame, hry nehrame. Pracovne, skolske a pod veci co sa da riesim cez mobil to je vsetko. Dietatu to nimdy nechybalo. Mobil vedel ze je na pracu ak som potrebovala riesit pred nim. Ale zistilo sa ze ake je to kuzlo ten mobil :D kedze som takto mala nemala ani ja kedze ani nebolo :D v starsom veku kua nejake hry ale mna to vobec nebavilo zeby som pri tom stravila viac casu no. On chale ze my doma to nemame nikto len preco ked ma kamos nemoze mat aj on ze sa budu spolu hrat. Rozumej sediet za mobilom a hrat hry. Neviem no zapeklita situacia, kt asi snad casom sa kus ukkludni 🙂 a porozumie. Pripadne sa zahra u kamosa a hotovo :D
@anonym_autor ved ja ti rozumiem, pisem, ze urcite na to existuje dovod
ale takato situacia proste raz prode - niekde skor, niekde neskor a dieta to chape tazsie.
pretoze je to naozaj beznejsie mat tieot veci - ako ich nemat
tak bud nebude hrat a bude ako z jaskyne ale vyvoj nezastavis ide doba AI, povol mu to s pravidlami napriklad 1h na den
Neexistuje na to vysvetlenie, po ktorom by 6ročný pochopil a nehneval sa. Chceš držať hranicu, ok, svoje si povedala, ale aj jeho reakcia je prirodzená a treba ju prijať.
Má už 6 tak určite si za tie roky pochopila, že nie každá hranica sa stretne s pochopením zo strany dieťaťa.
Osobne by som kúpila telefón/pc/tablet, jednoducho niečo, na čom sa dieťa hrať môže, ale obmedzene a pod dozorom. Za mňa je tiež hodina denne veľa, dala by som napr hodinu v rámci víkendu
My sme kúpili v 9 rokoch. A to myslím, že sme dlho odolávali. Ono uz aj učitelia riešia veci s deťmi cez Edupage v tomto veku. Obmedzenie hier riešime cez familylink
@anonym_autor Doba aj technická či počítačová gramotnosť napreduje nepredstaviteľným tempom. Deti majú na dosah množstvo techniky, s ktorou denne žijú. Naši rovesníci (40 a 50 -nici) nemali mobily a tablety, lebo vtedy ešte neboli. Keby boli, tak ich tiež majú. My sme v detstve mali elektronické hry z Ruska.
Ja by som nebrzdil zbytočne záujem detí o techniku. Synovi sme kúpili PS One už na prvom stupni ZŠ, neviem, či mal 7 či 8 rokov.. Áno, mobil dostal neskôr, ale len preto, lebo vtedy neboli smartfóny a hlavnou funkciou mobilu bolo telefonovanie a SMS. Ale v desiatich už mal hudobný mobil Nokia Xpress music. Vlastný PC v 8 rokoch síce nemal, ale mohol chodiť na rodinný, kde hrával klasiky - Prince of Persia, Doom, potom Counter Strike. A nevyrástol z neho žiadny masový vrah, nie je úchyl a ani nemá poškodený mozog z monitora, ako mnohí konšpirátori strašili, keď boli ešte CRT monitory.
Tvoj má 6 rokov - ako kompromis by som mu ja kúpil nejaký mobil na inzerát, bez SIM karty. Doma by sa mohol pripojiť na internet a zoznamovať sa s funkciami. Pomohol by som mu nainštalovať nejaké hry, čo teraz decká hrajú - nemám už prehľad, nemáme tak malé dieťa. Alebo by som domov kúpil jeden tablet, ktorý by mohol používať napr. večer nejakú hodinu - dve. On bude spokojný, ty budeš mať nad ním kontrolu.
Ale nechcem ti do toho kecať, je to tvoj syn a ty určuješ pravidlá. Ja len hovorím, že ja som v tomto benevolentnejší. Syn bol rozumný, ani sme mu neobmedzovali internet, čo sa času alebo obsahu týka. Vysvetlili sme mu aj tie negatíva internetu, vedel, že existujú aj XXX stránky (to už ale píšem o veku 13 a viac, keď mal vlastný PC), upozornili sme ho na riziká.
Ja si myslím, že nepotrvá dlho a ľudia budú mať od detstva nejaké náramky, alebo iné zariadenie od detstva, ktoré bude mať viacúčelové využitie. Tak, ako sa mobily stali súčasťou ľudí už od školského veku.
Ti, co to obhajujete v zmysle doba ide dalej, pocitscova gramotnost…co sa tie deti naucia pri hrani stupodnych hier? Ake to ma pre ne pozitiva? Ja fakt nechapem. Decka v tom veku by sa mali hrat spolu, budovat socialne zrucnosti, spolupatricnost, fyzicke zdatnosti…a nie cucat do mobilu do prcic. Najkrajsie moje spomienky z detstva su zo spolocnych hier s kamosmi
Ti, co to obhajujete v zmysle doba ide dalej, pocitscova gramotnost…co sa tie deti naucia pri hrani stupodnych hier? Ake to ma pre ne pozitiva? Ja fakt nechapem. Decka v tom veku by sa mali hrat spolu, budovat socialne zrucnosti, spolupatricnost, fyzicke zdatnosti…a nie cucat do mobilu do prcic. Najkrajsie moje spomienky z detstva su zo spolocnych hier s kamosmi
@majlo1234 Ty si presný príklad človeka, ktorý zaspal dobu. Dnes už to, čo existovalo pred rokom 1990 neexistuje. Svet sa presunul do virtuálnej reality, decká komunikujú vo virtuálnom priestore, len teba osud zabudol niekde v analógu.
A ty si sa čo naučila, keď ste skákali škôlku, gumu a chalani sa hrali na vojakov a chodili ste za humná fajčiť?
A v skole nemaju mobily zakazane? U nas napr deti nemozu mat mobil v skole.
Mobil ma tusim od minuleho sk roka a niekedy ani netusi kde ho dala 😀 ma napr aj PSko a ma obdobie ze hra denne a dni kedy sa toho nedotkne.
Deti su ine ako sme boli my. Nic neni dobre ani obmedzovat a ani neobmedzovat vobec
@majlo1234 Ty si presný príklad človeka, ktorý zaspal dobu. Dnes už to, čo existovalo pred rokom 1990 neexistuje. Svet sa presunul do virtuálnej reality, decká komunikujú vo virtuálnom priestore, len teba osud zabudol niekde v analógu.
A ty si sa čo naučila, keď ste skákali škôlku, gumu a chalani sa hrali na vojakov a chodili ste za humná fajčiť?
@chrobak7 a to je problem. Ten neustaly tlak na pritomnost v online svete, deti sa ucia, ze neexistuje priestor, kde sa mozu v bezpeci odstrihnut. Ja som pred 90 ani nezila, nemam 60, ale 30, aj napriek tomu si myslim, ze vystavovat tomu deti v tak malom veku nie je prinosne, prave naopak.
Naucila som sa vela, spolupracovat, vediet sa za seba a za inych postavit, vediet sa vyhranit voci sikane, komunikovat, vediet svoje hranice…naopak, ty si mi ten prinos hrania hier neosvetlila
Život je krajší bez mobilu u detí a s dobou to nemá nič
Zastaraný je názor, že šup technologie do rúk budú deti múdrejšie ,bude sa žiť lepšie a to už sa dávno vie
Takže maj svoj režim, vždy to tak bude oni majú to ,oni tamto
A keď nepôjde o mobil pôjde zas o niečo iné čo väčšina
Ty vieš ako chces viesť dieťa a vedz, že moderné matky uz dobre poznajú úskalia technologii a vyhodu detí držať v realite a nie online

Ak je len prvak, tak skutocne mobil nepotrebuje. Moje deti dostali mobily nastupom do piatej triedy, ked cestovali sami autobusom. Chciet sa hrat hry chapem. Ale na to uplne staci rodinny tablet... isla by som touto cestou, roblox obcas s kamosmi moze drtit aj tak a to mu uplne staci...