Generácia Beta: deti narodené od roku 2025 a svet, do ktorého vyrastajú
Už ste zachytili pojem Generácia Beta?
Takto sa označujú deti narodené približne od roku 2025 ďalej – teda aj tie, ktoré sa ešte len rodia alebo sa čoskoro narodia.
Každá generácia vyrastala v inom svete.
Niekto bez elektriny, niekto bez internetu, niekto bez smartfónu.
Generácia Beta bude prvá, ktorá vyrastie s umelou inteligenciou ako bežnou súčasťou života – v škole, doma, v práci aj vo vzťahoch.
To však zároveň otvára množstvo otázok:
👉 Aké zručnosti budú tieto deti potrebovať?
👉 Čo zostáva rovnaké bez ohľadu na technológie?
👉 A čo je naopak úplne novou výzvou pre rodičov?
Možno nás čaká technologicky najvyspelejšia generácia v histórii.
No stále to budú deti, ktoré budú potrebovať bezpečie, vzťahy, hranice a pochopenie.
💬 Do akej generácie patrí tvoje dieťa a do akej ty?
Premýšľaš nad tým, aký svet ich čaká a čo im chceš do života odovzdať?

Prvá generácia, ktorá sa celkom určite dožije 22. storočia. Nechcem ani tipovať, ako bude vyzerať svet potom. Ale stačí sa pozrieť ako vyzeral svet začiatkom 20. storočia a možno to niečo napovie.
Asi to bude prva generacia ktora bude mat statisticky kratsiu dobu dozitia ako ich rodicia
Asi to bude prva generacia ktora bude mat statisticky kratsiu dobu dozitia ako ich rodicia
@martinmmartin to si tiež myslim
Milujem toto škatuľkovanie. Čiže keď mám deti 2020 a 2025 tak sú z inej generácie? 🤦♀️ Dieťa z roku 2020 nevyrastie s AI, ale to druhé už áno?
Milujem toto škatuľkovanie. Čiže keď mám deti 2020 a 2025 tak sú z inej generácie? 🤦♀️ Dieťa z roku 2020 nevyrastie s AI, ale to druhé už áno?
@foxyfox áno, v súčasnom rýchlom svete robí 5 rokov obrovský rozdiel.
Pozri ako sa rýchlo rozšírili smartfóny po tlacitkovych telefónoch.
Rovnako aj internet do bežných domácnosti, najprv dlho dlho nič a zrazu v priebehu pár rokov každá druhá domácnosť mala doma internet.
Umelá inteligencia tiež, jeden rok bola predstavená a teraz vyše 50% ľudí ju využíva denno denne na súkromné účely, a do kontaktu s nou prichádza všade. Firmy tlačia peniaze aby ju dokázali implementovať aj do svojich firiem.
@foxyfox medzi nami s manželom je len 3.5r a keď raz rozprával aké rozprávky pozeral on ako dieťa, napr. inšpektor Colombo, Ružového Pantera ... som si pomyslela aký je starý, keď som ja bola malá toto už nikto nepozeral😁
@foxyfox áno, v súčasnom rýchlom svete robí 5 rokov obrovský rozdiel.
Pozri ako sa rýchlo rozšírili smartfóny po tlacitkovych telefónoch.
Rovnako aj internet do bežných domácnosti, najprv dlho dlho nič a zrazu v priebehu pár rokov každá druhá domácnosť mala doma internet.
Umelá inteligencia tiež, jeden rok bola predstavená a teraz vyše 50% ľudí ju využíva denno denne na súkromné účely, a do kontaktu s nou prichádza všade. Firmy tlačia peniaze aby ju dokázali implementovať aj do svojich firiem.
@misanthropicdann dobre ale nehovor, že deti čo majú momentálne 5 rokov rozdiel, nie sú na tej istej vlne. To je akoby som tvrdila že dotykové telefóny nastúpili keď som ja bola na strednej a moja o 6 rokov staršia sestra sa na to nedokázala chytiť, alebo to bolo pre ňu niečo výrazné iné. Pre otca, ktorý do 40tky mal len pevnú linku možno, ale ani pre neho to nebolo niečo, čo by nezvládol. Veď sa nebavíme o babkach narodených v 40 rokoch v dome bez elektriny, ale o deťoch, ktoré vyrastú na tom istom len s pár ročným rozdielom. Ide len o nástroj výpočtovej techniky, nie rozdiel typu ja šoférujem auto, ale moje dieťa už bude pilotovať vlastné lietajúce auto, keď ma pôjde navštíviť.
@misanthropicdann dobre ale nehovor, že deti čo majú momentálne 5 rokov rozdiel, nie sú na tej istej vlne. To je akoby som tvrdila že dotykové telefóny nastúpili keď som ja bola na strednej a moja o 6 rokov staršia sestra sa na to nedokázala chytiť, alebo to bolo pre ňu niečo výrazné iné. Pre otca, ktorý do 40tky mal len pevnú linku možno, ale ani pre neho to nebolo niečo, čo by nezvládol. Veď sa nebavíme o babkach narodených v 40 rokoch v dome bez elektriny, ale o deťoch, ktoré vyrastú na tom istom len s pár ročným rozdielom. Ide len o nástroj výpočtovej techniky, nie rozdiel typu ja šoférujem auto, ale moje dieťa už bude pilotovať vlastné lietajúce auto, keď ma pôjde navštíviť.
@foxyfox dokáže sa toho chytiť ale ten rozdiel nebude zanedbateľný.
Tvoje staršie dieťa s umelou inteligenciou bude v živote pracovať, tvoje mladšie dieťa ju možno už bude mať ako samostatný predmet na ZŠ.
Umelá inteligencia nastúpila pred par rokmi, prakticky je len v plienkach ale firmy uz otvorené komunikujú ze kto sa na ňu nedokáže adaptovať a zapracovať jej využívanie pri práci proste bude nahradený niekym kto to zvládne. Školy v zahraničí menia osnovy aby ju rýchlo zapracovali do výučby.
Toto už nie je doba ze sa človek bude držať zaužívaných veci lebo je zvyknutý. O 10 rokov tu nebudú diskusie ci dat 10 ročnému dieťaťu už mobil, budú tu diskusie ci nepoznáme niekoho na doučovanie AI 7 ročného.
@foxyfox dokáže sa toho chytiť ale ten rozdiel nebude zanedbateľný.
Tvoje staršie dieťa s umelou inteligenciou bude v živote pracovať, tvoje mladšie dieťa ju možno už bude mať ako samostatný predmet na ZŠ.
Umelá inteligencia nastúpila pred par rokmi, prakticky je len v plienkach ale firmy uz otvorené komunikujú ze kto sa na ňu nedokáže adaptovať a zapracovať jej využívanie pri práci proste bude nahradený niekym kto to zvládne. Školy v zahraničí menia osnovy aby ju rýchlo zapracovali do výučby.
Toto už nie je doba ze sa človek bude držať zaužívaných veci lebo je zvyknutý. O 10 rokov tu nebudú diskusie ci dat 10 ročnému dieťaťu už mobil, budú tu diskusie ci nepoznáme niekoho na doučovanie AI 7 ročného.
@misanthropicdann stále nesúhlasím, nejde o takú zásadnú vec ako zavedenie internetu, je to len nástroj, ďalšia aplikácia v rade, užívateľsky nenáročná. Deti sú tvárne a ešte k tomu záleží aj od rodičov a ich vlastného prínosu. Ano keď rodič nie je zručný vo svete informačných technológií, dieťa bude odkázané na to, čo ho naučia v škole. Verím že moje deti napr pri využívaní AI hravo predbehnú ich 50 ročnú učiteľku, ktorá sa to bude musieť učiť. Ja som tak napr predbiehala učiteľku angličtiny, pretože ja som s tým jazykom žila a vnímala ho úplne všade (internet, televízia, knihy, hudba, zahraničie), zatiaľ čo ona sa ho učila ako cudzí jazyk v škole a nemala možnosť ho chtiac nechtiac absorbovať všade. Ale beriem tvoj názor, len ja to tak vyhrotené nevidím, inak rozhodne lepšia diskusia než o tom, či sa mám s tým kolegom, čo mi nadbieha, vyspať, alebo nie 😆
@misanthropicdann pri mensich vekovych rozdieloch zalezi aj od toho, k comu dieta prirodzene inklinuje. Nas 10rocny co sa tyka pouzivania inf. technologii v mnohom predbieha svojich starsich bratov (o 2 a o 4 roky su starsi), lebo jeho to zaujima ovela viac. Aj umelu inteligenciu zacal pouzivat ako prvy (a urcite skor ako ja)
Ja len dúfam, že slušnosť, empatia, čestnosť, tolerancia a svedomie človeka ostane....
Ja len dúfam, že slušnosť, empatia, čestnosť, tolerancia a svedomie človeka ostane....
@brendaa tá už dávno odišla
Ja sa tej umelej inteligencie dosť bojím. Ale ok, ja som trápny milenial. Všetky moje deti spadajú do tej generácie alfa a tam sa tiež ešte presne nevie, aká bude... je to taky živý materiál 😁
Ja sa tej umelej inteligencie dosť bojím. Ale ok, ja som trápny milenial. Všetky moje deti spadajú do tej generácie alfa a tam sa tiež ešte presne nevie, aká bude... je to taky živý materiál 😁
@basska_b Ja som sa minule nad tým zamýšľala, ze keď ja som začínala v práci (2014), používali sme elektronický podpis, bol pomalý, na USB kľúči, nekonečný príbeh, v škole na výške sme sa o tom len učili v krátkosti a pre mňa to bolo niečo cudzie, nepochopiteľné, abstraktné, neuchopitelne. Prešlo desať rokov a podpisujem občianskym preukazom, platím mobilom, ani neviem, kedy som napísala niečo písaním písmom na papier. To nie že mám pocit, že moje detstvo v 90. tych rokoch bolo ďaleko, ale mám pocit, že za tých 10 a menej rokov sa všetko menilo takým tempom, akoby prešli desaťročia a nie jedno. To je tak šialené tempo ešte aj na mňa, že vyslovene sa cítim tak, že sedím na horskej dráhe, a nejak to dávam, ale napr. moji rodičia (Dubčekove deti), už majú čo robiť, aby tempo stíhali. Alebo dokázali selektovat informácie.

@modrykonik bude ina doba, tak aj ine zrucnosti, pre rodicov bude vyzva vychovavat deti v inej dobe, ktoru oni nezazili, cize mozno menej skusenosti s nastrahami, alebo neskusenost do akej mieri mozno vyuzivat Al, ale zaklad ostava rovnaky, co sa tyka vychovy a potreby lasky.