icon

Kedy je vhodné prvý smartfón pre deti?

coolmacka
28. okt 2025

Nedávno som sa dostala k iniciatíve Počkajme so smartfónom (www.pockajmesosmartfonom.sk) a príde mi celkom dôležité rozprávať sa o tejto téme, keďže je pravda, že deti dostanú v nízkom veku krabičku s celým internetom, ktorý zahŕňa explicitný obsah, nenávistný obsah, nebezpečných ľudí... A len im tak zjednodušíme k týmto veciam prístup. Máte naplánované, kedy dáte deťom smartfón? Tlaky v škole aj od spolužiakov a často od školy sú celkom brutálne. Tak ma zaujímajú pohľady rodičov priamo takto na fóre. :D

Tá iniciatíva má vlastne aj rodičovskú dohodu, ktorú môžu rodičia podpísať a otvoriť diskusiu s ostatnými rodičmi v triede, aby zistili, či tam je niekto, kto rozmýšľa podobne.

A len teda aby som predišla zbytočnému hejtu, iniciatíva sa nesnaží nejakým spôsobom presviedčať rodičov, skôr združovať tých, ktorí chcú kúpu smartfónu odložiť na neskôr, aby sa v rozhodnutí necítili sami a nepodľahli tlaku okolia kúpiť ho skôr, keď to reálne netreba. Ja tiež nemám vyhranený názor, ale zaujíma ma, ako k tomu pristupujete tu.
Dáva mi zmysel to ale dostať takto do verejného priestoru, ak sa niekto v tejto téme cíti sám. Žiadna reklama, je to nezisk :D len pár rovnako zmýšľajúcich ľudí pokope.

anonym_c825c2
28. okt 2025

Najlepšie nikdy 😅😋

euka210
28. okt 2025

@coolmacka my sme naivne planovali kupit detom mobil na 15r. Ale prvy syn si ho kupil z penazi z prijimania ked mal 9r, takze realne takto. Uz aj mladsi surodenci si rovnako kupili po prijimani mobil.
Ale maju ho limitovany...ziadne socialne siete, limit denne podla veku 1-3h, pouzivaju ho starsi aj na ulohy, ale mensi najviac na hry. Tie su tiez pod dohladom a vieme, co si nainstaluju a vieme to zablokovat, ked je to napr.nasilna nezmyselna hra.
Kedze dochadzaju do skoly z dediny a chodia aj na kruzky a Zus, tak na 2.stupni uz je nevyhnutne zavolat, kde su, ci sa dohodnut a pod.
Maju 9, 12, 14r.

doriiis
28. okt 2025

Starší dostal na 12.narodeniny.Mladsia bude mať 10 rokov a rozmýšľam, že už je cas

coolmacka
autor
28. okt 2025
@euka210

@coolmacka my sme naivne planovali kupit detom mobil na 15r. Ale prvy syn si ho kupil z penazi z prijimania ked mal 9r, takze realne takto. Uz aj mladsi surodenci si rovnako kupili po prijimani mobil.
Ale maju ho limitovany...ziadne socialne siete, limit denne podla veku 1-3h, pouzivaju ho starsi aj na ulohy, ale mensi najviac na hry. Tie su tiez pod dohladom a vieme, co si nainstaluju a vieme to zablokovat, ked je to napr.nasilna nezmyselna hra.
Kedze dochadzaju do skoly z dediny a chodia aj na kruzky a Zus, tak na 2.stupni uz je nevyhnutne zavolat, kde su, ci sa dohodnut a pod.
Maju 9, 12, 14r.

@euka210 toto je ale vzácny pohľad, kvitujem reálny rodičovský dohľad, veľa rodičov nezaujíma ani sa nepýtajú, čo deti na mobiloch robia. alebo aspoň ten záujem nie je úprimný.

andaluzia12
28. okt 2025

Ja osobne som dostala na Vianoce keď som mala 12 rokov. Bolo to 23 rokov dozadu.. (nebol to smartfón) 😂😂

coolmacka
autor
28. okt 2025
@doriiis

Starší dostal na 12.narodeniny.Mladsia bude mať 10 rokov a rozmýšľam, že už je cas

@doriiis zaujíma ma, podľa čoho sa bežne ľudia rozhodujú, že teraz je ten správny čas. čo je pre vás ten ukazovateľ?

doriiis
28. okt 2025
@coolmacka

@doriiis zaujíma ma, podľa čoho sa bežne ľudia rozhodujú, že teraz je ten správny čas. čo je pre vás ten ukazovateľ?

@coolmacka ... Stalo sa už neraz, že sa jej počas dňa zmenil rozvrh a išla skôr/ neskôr zo školy ako mala pôvodný rozvrh, alebo ostala na nejakú spontannu mimoskolsku aktivitu, alebo chcela ísť po škole s kamoškou na zmrzku a nemala mi ako dať vedieť. Moje deti vedia, že môžu ísť všade, ak mi dajú vedieť. A ona jednoducho nemá ako

coolmacka
autor
28. okt 2025
@andaluzia12

Ja osobne som dostala na Vianoce keď som mala 12 rokov. Bolo to 23 rokov dozadu.. (nebol to smartfón) 😂😂

@andaluzia12 ja som veru dostala prvý mobil tiež ešte na ZŠ, ale to sme drtili hadíka a podobné srandy :D

diewcatqoo
28. okt 2025

Syn dostal prvykrat telefon v druhom polroku v prvom rocniku na ZS. Ma tam nastaveny Family link a mal 30 minut na pouzivanie telefonu denne mimo skoly. Ked je v skole, ma zakazane vsetky cinnosti okrem volania. Ked neposlucha, tak ma tie minuty okresane. Aktualne ma nastavene od zaciatku septembra, ze moze pouzivat mobil 10 minut. Realne mobil nemal v ruke uz 3 tyzdne.
Myslim, ze cakat s mobilom do 15 je kontraproduktivne. Som za to, aby sa mobil dal skor, ale so starostlivo nastavenymi pravidlami.

lauriik
28. okt 2025

Moja dcera bude mat 9 a zatial telefon nema a ani v blizkej dobe neplanujem kupit. Od tohto skolskeho roku dostala volacie hodinky aby sme sa vedeli spojit ked chodi sama zo skoly. Ale ma pocitac na ktorom hra hry a robi veci do skoly. Som rada, ze sa nam zatial dari sa telefonu vyhnut 🙏

anonym_43ae00
28. okt 2025

Ja som mala od 1-4 ročníka tlačikový telefón. To bol telefón nerozbil sa ani keď mi spadol 100 krát. V 5 ročníku som dostala prvý dotykový a to už asi aj z toho dôvodu že som rodičom pílila uši lebo v škole sa mi smiali že nemám telefón dotykový. Dosť peknú šikanu som mala hanbila som sa ho vyťahovať. Neviem nikdy ma rodičia nekontrolovali ale tak v tej dobe som ho používala len na komunikáciu cez Viber, hry. Facebook a instagram som mala do 13 rokov zakázaný a nikdy som si ho ani potajomky nevytvorila. No a potom už som si od 15 kupovala telefón vždy za našetrené peniaze rodičia už ma nekontrolovali vôbec. Ja som vedela čo môžem čo nemôžem na sociálnych sieťach a aj keď som si písala s cudzími ľuďmi a poznávali ich vždy som vedela hranice. Rodičia mi stále hovorili aké sú nástrahy a tak, tak som to rešpektovala ale vždy som vo všetko mala voľnú ruku a nikdy som nič nerobila nikdy zlé a vedela som kedy dosť. Takže ja si aj myslím že občas je fajn dať deťom voľnú ruku a viesť ich tak ako mňa viedli rodičia.

nikha2809
28. okt 2025
@diewcatqoo

Syn dostal prvykrat telefon v druhom polroku v prvom rocniku na ZS. Ma tam nastaveny Family link a mal 30 minut na pouzivanie telefonu denne mimo skoly. Ked je v skole, ma zakazane vsetky cinnosti okrem volania. Ked neposlucha, tak ma tie minuty okresane. Aktualne ma nastavene od zaciatku septembra, ze moze pouzivat mobil 10 minut. Realne mobil nemal v ruke uz 3 tyzdne.
Myslim, ze cakat s mobilom do 15 je kontraproduktivne. Som za to, aby sa mobil dal skor, ale so starostlivo nastavenymi pravidlami.

@diewcatqoo súhlasím, ved sa to da cez family link perfektne nastaviť.Ja mam štvrtáčku, chodí uz sama domov autobusom, aj na krúžky takže telefon potrebuje.Dovola sa mi vždy, na ostatne ma limit 1h denne

katarina_sm
28. okt 2025

tuto iniciativu poznam a som za nu rada. my pockame co najdlhsie, ako to bude mozne.

emka530
28. okt 2025

@coolmacka je to novodobý problém, ktorý vládne dnešnému svetu. Strčte dieťaťu mobil do ruky a máte od neho pokoj. Nebude vymýšľať, obťažovať vás.. nechcem nikomu krivdiť ale takých rodičov je veľa. Od útleho veku (2-3) robia z deti závislákov. A potom sa deti v škôlke, v škole chvália kto má akú značku, kto akú hru hra atd. A presne kvôli týmto jedincom, ktorých je vždy v triede veľa, musí človek zabezpečiť dačo aj tomu svojmu, aby nedochadzalo k výsmechu, k osočovaniu či šikanovaniu. Deti vedia byť zákerné.. neuvedomujú si následky svojho vystatovania ( ten kto mobil nemá sa cíti menejcenný a ticho tým trpí.)
Máme najmladších 5 a 8. Starší sa už vypytuje, kedy dostane, aký dostane, koľko bude môcť na ňom byť.. má sľúbené, ale čas je neurčity. Chceme to oddialiť ako sa najviac bude dať.
Raz sme čakali v nemocnici na výsledky a na lavičke s rodičmi sedeli dve deti. Jedno (4) drtilo na mobile, nervné jak pes, na YouTube si púšťalo pesnicky rozprávky videá ale nič ho nebavilo, evidentne bolo tým už presýtene. Už chcelo mamke vrátiť telefón a ona mu ho nasilu tisla len aby ticho bolo...z druhej strany si môj syn čítal knižku. Zahlbeny do pribehu si toho malého ani nevšímal. Tento obraz sa mi vryl do pamäti a ja vďačná že sme to dotiahli až sem (8)
Obdivujem rodičov čo píšu vyššie že od 10-12 rokov až...to já bych chcela návod na to :D

dahliaa
28. okt 2025

Nejstarší dítě dostalo mobil v 8 letech. Aby si zatelefonovali s kamarády nebo nám, když je třeba chvilku venku nebo doma samo a něco se dělo. Do školy ho nikdy nebere a občas na něm hraje hry.

anonym_23ab78
28. okt 2025

@coolmacka syn má 8. Telefón má ale výhradne na to, že keď ide von, aby som naňho nemusela kričať z okna alebo ho zháňať po ulici, len preto, že idem zbehnúť do obchodu, ak by náhodou niečo potreboval, nech nezvoní ale volá. Inak ho nemá k dispozícii a dlho ani nebude. Nevidím zatiaľ na to extra dôvod. Súčasne som už z “mobilovej” generácie a ja som prvý mobil mala v 6r a v 10-11r prvý smartfón - aj s prístupom na internet, len vtedy sa to nijak extra neriešilo 🙂.

cyneric
28. okt 2025

Telefón/Smartfón by nemal byť nástroj ktorý je potrebné za každú cenu démonizovať, predpokladám že väčšina z nás vyrástla na telefónoch kde sme počas prestávok hrali hadíka/inú z prvých mobilných hier a dokážeme fungovať v spoločnosti. Osobne som dostala mobil pri nástupe do základnej školy, rovnaké pravidlo plánujem aplikovať aj so svojimi deťmi. Sociálne médiá sú súčasťou dnešného života (rovnako ako aplikácie), to že im zakážeme na ne prístup a budeme to odkladať kým to ide je síce jedno z možných riešení, ale nijako to nepripraví dieťa na to keď k nim neskôr ten prístup dostane.

Pretože zrazu tá rodičovská kontrola nebude taká prísna a hop šup, k dispozícií je tak veľa hier kde stačí dať euro na to aby človek mal peknú postavičku (ako napr. Roblox), k dopamínovému boostu nás delia tri lajky od spolužiakov alebo jedna od nášho crush a už nám začnú preteky o to kto vie lepšie pracovať s instagram filtrami a to sme sa ešte nedostali ku všetkej tej cielenej reklame ktorá začne dievčatám predhadzovať spôsoby ako schudnúť a chlapcom úžastné rétoriky alfa-samcov ako sa zapáčiť alebo si zarobiť na super auto. Ak deti vedieme k tomu že mobil je iba niečo kde sa hrajú hry (nie kreslí, nie fotí, nie píše poznámky či niečo z čoho si čítame články a e-knihy) a pozerajú fotky iných ľudí/videá tak div sa svete, budú s väčšou pravdepodobnosťou robiť práve to, keď k nim dostanú prístup. 🙂

anonym_68294c
28. okt 2025

Syn ma 7,5 a telefon ma uz dlhsie … ale jeho zaujem on je asi taky, ze ho zabudol a lezal x tyzdnov zapadnuty v gauci u tety. Ma a nezaujma ho … okrem fotografovania a volania. Snad mu to vydrzi. Som z generacie, co vrieskala pod balkonom alebo hadzala kamienky do okna. Ako nam bolo dobre … nikto nas nevedel najst, ziadne videa ako dokazy nasich preslapov atd … a film vo fotaku mal len 36 zaberov - polka osvetlena a druha rozmazana…

anonym_3d8587
28. okt 2025

Dostane na 1SP a v ten deň bude mať aj 10 rokov, tak to spojím. Bude ho mať hlavne preto, aby mohla ísť sama zo SKD, lebo nema ani volacie hodinky.

euka210
28. okt 2025
@andaluzia12

@andaluzia12 waw, ze v 12r. Ja som prvy horko tazko dostala na strednej skole a potom dalsi tlacitkovy po vysokej skole 😁...fungoval donedavna, cez 15r 😁

anonym_eeb45b
29. okt 2025

Prvý mobil so všetkým asi v 12tke.

anonym_03e9fd
29. okt 2025

Sym bude mať 9 a este žiaden nema a nie neplánujeme kúpiť, pretože ho nepotrebuje. Ako čítam, takmer každá to komentuje tým, aby mohol zavolať...dnes su predsa k dispozícii hodinky na ktoré sa dieťaťu zavolať da a cez ktoré aj ono môže kontaktovať rodičov. ((Takze len vyhovorka rodičov)
A kupovať dieťaťu telefón aby sa mal na com hrať hry? Ako to fakt??? Tak taku este nehrali!!!
A na sociálnych sieťach samozrejme v takom veku určite nemusi byt aktívny.
Ak si chce pozrieť YouTube nejaké video, tak mame doma telku a v prípade nutnosť nech sa páči.
Syn je v 3.triede a ozaj neviem,nepoznám ani jedno z deti ktoré by uz mali telefón. Ak aj majú, so sebou ho určite nenosia.
Deti.nemusime predsa sledovať na každom kroku a všetko vedieť ked su s kamarátmi vonku. Ak sa matka niečo stať, telefón tomu nezabráni.

miadi
29. okt 2025

Najstarsia mà 10 a mobil nema , Nepotrebuje ho. Mozno az ked pojde na strednu. Do a zo skoly ju vozi skolsky bus. Na aktivity vylety ho tiez nepotrebuje . Nie je bez rodicov. Elektroniky ma doma dost . Ako to maju druhi ma netrapi to je uz ich vec . Kazdy ma ine potreby a okolnosti .

anonym_ef2cdc
29. okt 2025

ked zacali chodit sami zo skoly, teda v 3. a 4. rocniku, poznam pripad, kedy dostalo dieta mobil v 12 rokoch, ako posledne z triedy, a ziadne tlaky od spoluziakov neboli, ani vysmech

anonym_b05c7e
Autor odpoveď zmazal
libusak
30. okt 2025

Moja dostala mobil v case, ked zacala sama chodit domov zo skoly (13 rokov). Dovtedy nemala na hranie ani moj. Iba na volanie s dedkom a babickou.

anonym_b05c7e
30. okt 2025

@coolmacka Mne kúpili v 5, ale nepoužíval som ho tak to používali rodičia a v 9 som dostal, kúpili kvôli škole, aby bolo bezpečnejšie, ale som na ňom len volal a písal rodičom