icon

Používate tablet pre deti v reštaurácii?

3. júl 2026

Sedeli sme dnes s deťmi v reštaurácii a po polhodine čakania na jedlo som vytiahla tablet. Deti si pustili rozprávku, my sme sa s mužom konečne normálne najedli. Pri vedľajšom stole sedela pani, ktorá sa na nás pozerala takým tým pohľadom „dnešní rodičia“. Normálne som sa začala cítiť trápne. Doma tablety celý deň nemajú, ale v reštaurácii mi to niekedy príde ako záchrana. Používate tablet v takýchto situáciách aj vy, alebo sa tomu radšej úplne vyhýbate?

sense
3. júl 2026

Myslím si ,žeby som sa dívala rovnako. Ale komentovať by som nekomentovala. Nekomentovala som to ani u známych.ked kŕmili dieťa pred zapnutým mobilom v reštaurácii. My nejedavame pri tv, a ani pri stole nemáme mobili ani iné multimédiá kým jeme

anonym_b02468
3. júl 2026

Nie, nedávam. A to nie som striktne proti obrazovkám, vôbec nie. Ale v reštaurácií jednoducho nie. Ja by som sa na teba pozerala rovnako, pretože je to otrasné.

euka210
3. júl 2026

@anonym_autor nikdy sme malym detom nedavali ani tablet, ani mobil do ruky pocas jedla ci niekde mimo domu, aby bol pokoj. Smartfony vtedy este neboli take bezne. Pre mna je take budovanie zavislosti od utleho detstva divné.

anonym_15f35e
3. júl 2026
@anonym_32b926

@chrobak7 dieťa v akomkoľvek veku zaujmem čímkoľvek. Ja som kreatívna😉 z hocijakej nudy spravím ihneď matematiku, dialóg, niečo náučné. 😉 isteze som konzerva, stará generácia. Mám zásady, pravidla, ktore dodržiavam aj ja, aj deti. Preto všetko okolo funguje a dáva zmysel 😀 ľudia bez kreativity a bez fantázie veru nemajú inú možnosť, iba šup deťom tablet v reštaurácii….😀 moja 9.rocna dcéra dostala teraz mobil, ktorý nevidela od jarných prázdnin😀 a vôbec jej nechýbal, pretože sa vieme aj inak zabaviť.😀 a som na to pyšná.

@anonym_32b926 "....a vôbec jej nechýbal,..." bolo by zaujímavé počuť názor dcéry. 😕

anonym_15f35e
3. júl 2026
@euka210

@anonym_autor nikdy sme malym detom nedavali ani tablet, ani mobil do ruky pocas jedla ci niekde mimo domu, aby bol pokoj. Smartfony vtedy este neboli take bezne. Pre mna je take budovanie zavislosti od utleho detstva divné.

@euka210 Keď prišli PC hry, každý predpovedal, že deti, ktoré sa veľa hrali, budú nerváci, a ak hrali FPS-ká (strieľačky), že budú zabijáci a vrahovia. Nič také sa nestalo.

Teraz predpovedajú deťom, ktoré sú na tablete alebo mobile, že budú závisláci.

biba_18
3. júl 2026
@anonym_15f35e

@euka210 Keď prišli PC hry, každý predpovedal, že deti, ktoré sa veľa hrali, budú nerváci, a ak hrali FPS-ká (strieľačky), že budú zabijáci a vrahovia. Nič také sa nestalo.

Teraz predpovedajú deťom, ktoré sú na tablete alebo mobile, že budú závisláci.

@anonym_15f35e sadnem do busu a každé jedno decko hlava v mobile 😏

anonym_15f35e
3. júl 2026
@biba_18

@biba_18 A...? Myslíš, že z nich budú psychiatrickí pacienti, lebo sa hrajú s mobilom? Každá doba má nejaký fenomém. ZA mojej éry boli walkmany a diskmany. Elektronika jak elektronika.

biba_18
3. júl 2026
@anonym_15f35e

@biba_18 A...? Myslíš, že z nich budú psychiatrickí pacienti, lebo sa hrajú s mobilom? Každá doba má nejaký fenomém. ZA mojej éry boli walkmany a diskmany. Elektronika jak elektronika.

@anonym_15f35e neviem či budú psychiatrickí pacienti, ale závisláci od mobilov určite…

anonym_15f35e
3. júl 2026
@biba_18

@anonym_15f35e neviem či budú psychiatrickí pacienti, ale závisláci od mobilov určite…

@biba_18 Jasné, celá generácia bude závislá na mobile. Svet o 20 rokov kvôli nim zanikne. 😨😂

biba_18
3. júl 2026
@anonym_15f35e

@biba_18 Jasné, celá generácia bude závislá na mobile. Svet o 20 rokov kvôli nim zanikne. 😨😂

@anonym_15f35e ja to negeneralizujem. samozrejme že nie celá generácia. ale že budeme mať problém, to je isté. už decká nevedia ani správu napísať, jak dementi 4 správy za sekundu, lebo nevedia ani myšlienku sformulovať… nie zo srandy už niektoré štáty chcú obmedzovať sociálne siete pre deti do neviem koľko rokov a v školách už aj u nás je zákaz mobilov…

anonym_1fa3f6
3. júl 2026

@anonym_autor Nie, v zivote sme v restauracii nepouzili tablet/mobil dokonca ani v cakarni u lekara, ani na prechadzke v kociku ani nikde fakt. Ale my nemame ani PS ani nemastime roblox online, my s muzom nehrame vobec nic na PC ani na mobiloch. My si stale cakanie nejako inak sprijemnujeme a skracujeme. Fakt, neviem si to predstavit ze cakame na pizzu a niekto z nas vytiahne tablet alebo mobil. Proste sa rozpravame, komentujeme co vidime, pozerame po restike, obdivujeme.

anonym_01939d
3. júl 2026

Ani ma nenapadne brat tablet do restiky. Nebol tam hraci kutik? Nabuduce vezmi zosit a farbicky..

anonym_01939d
3. júl 2026
@biba_18

@biba_18 keby len v buse
Aj na zastavke, rano v skole na chodbe..hroza

anonym_01939d
3. júl 2026
@anonym_15f35e

@anonym_15f35e nezanikne.ale bude vela znicenych mozgov. Doping. Droga.

anonym_5f600c
3. júl 2026
@anonym_01939d

@anonym_15f35e nezanikne.ale bude vela znicenych mozgov. Doping. Droga.

@anonym_01939d a vela deti co maju problem udrzat pozornost a sustredit sa pokial sa nejedna o pc hry alebo kratke a rychlo sa meniace videa. Velky to problem deti pri studiu

anonym_481090
3. júl 2026

Nepouzivame ani sme nepouzivali mobil ani tablet. Nehodi sa to a ani nie je pekne ich to ucit. Deti však nie pekne ticho sedia, to sa musím priznat. Snažíme sa vyberat restiky, kde sú detské kútiky.

andreatytler
Včera o 03:39

@anonym_autor To sa lahko radi ludom ktori maju dieta ktore dokaze v pohode sediet hodinu na stolicke. Velmi silne pochybujem ze by rodic siahol k mobilu, alebo k tabletu ak by tie omalovanky a rozpravanie sa pri stole fungovalo na jeho dieta. Do restauracie sme isli len zriedka ked rodina organizovala stretnutie. Moje dieta je vyhladavac senzorickych vnemov a cim viac ich ma, tym viac ide do vyvrtky. Takze v restauracii sme vydrzali tak pol hodinu. Nezijem na Slovensku a jedinna restauracia kde sme boli upozorneni aby sme dali mobil tichsie bola Slovenska restika.

gregik66
Včera o 04:02

V restike malo co, ale tiez sa nam stalo… boli sme na viknd v polsku. Cele dni strazis deti na svahu, v bazene, v meste, a ked pri vecer uz nevedeli obsediet, pustili sme rozpravku. Aj my sme ludi a potrebujeme/chceme sa najest v klude a chvilu vydychnut

dudos
Včera o 04:16

Starší syn nepotreboval mobil v reštaurácii, kľudné dieťa. Mladšej dcére dávame mobil. Nie počas celej doby v reštaurácii ale dávame. Je veľmi aktívna, živá, neobsedí sekundu. Snažíme sa ju čo najdlhšie udržať bez mobilu, čím je staršia vydrží dlhšie. Ale je to na úkor jedného z nás rodičov. Ja alebo manžel vždy jeme studené jedlo. Alebo “odbiehame” pozornosťou od našej porcie.
Ja odmietam postoj, že keď je dieťa “nevychované” tak nech je doma. Moje deti sú vychované, slušné, empatické, láskavé. Malej bola daná do vienka hyperaktivita, zvedavosť a neposednosť. Najlepšie ju naučíme zvládať samu seba presne pri udalostiach ako je reštaurácia, kino, dlhý rad na lístky a pod. Prosto priamo v teréne.
Viac mi vadí v reštaurácii alebo obchode s jedlom zviera ako ukričané dieťa.

anonym_467444
Včera o 07:16
@anonym_15f35e

@anonym_15f35e porovnávať walkman a diskman so smartphonom alebo tabletom je úplne ale uolne mimo
Tá stimulácia CNS je niekde úplne inde.

katulienocka999
Včera o 08:58

Nie nepoužívam a ani ho do reštaurácie netahame a to mame tiež 2 malé deti podobne vekovo ako ty..tablet využívame na dlhé cesty autom a aj to začíname až po 4 h cesty ak je to neunosne. Mi to príde cudne,že neviete deti zaujať alebo sa nejak slovné zahrat pri čakaní.. osobne svoje nechcem takto učiť na tablet, potom ich neodlepim of telefónov v budúcnosti a budú mať ešte problém s normálnou konverzaciou..nepoviem ak má dieťa nejakú poruchu a je to fakt neunosne ale ak sú deti v poriadku tak neviem no, snažila by som sa vymyslieť nejakú aktivitu počas čakania

beata_k
Včera o 09:00

@anonym_autor Nie, nepouzivam. Ved normalne pockaju a potom jedia s nami. Maju 4 a 7.

beata_k
Včera o 09:04

@anonym_autor Aj v skolke chvilu cakaju. 30 minut nie, ale ano, ucia sa cakat a je ich tam 20. Ked to zvladaju v skolke, tak 2 by sa mali dat zvladnut....bez tabletu.

anonym_41dcb6
Včera o 09:10

@anonym_autor Toto som videla na dovolenke a nechápala som. To čo je za výchovu a kultúru stolovania? Deti to neboli úplne malé a vlastne vek neospravedlňuje. To akoby som jedla s telefónom alebo novinami v ruke.

anonym_068718
Včera o 09:14

@anonym_autor nepouzovam lebo dcerka si tak zvykla ze jedla len ked mala.pred sebou rozpravku..tak druhej to vobec nedavam...ale co ti poviem je to tazke

anonym_98e638
Včera o 09:20

Za mňa nie je vôbec vhodné, aby dieťa malo tablet v reštauracii alebo v cakarni. Kazdy den vidim, ze rodicia len co vstupia s detmi do cakarne vytahuju mobil aby sa dieta ani len nahodou sekundu nenudilo a ony mali pokoj. Pre dieta je vhodne aby sa naucilo aj znasat nudu a frustraciu, cakat bez okamzitej zábavy, konverzovat, pozorovat okolie. Pomaha mu to rozvijat trpezlivost, schopnost regulovat emocie, verbalne a socialne zrucnosti. Ja svojim detom nedavam mobil ani v restauracii, ani v cakarni, ani v aute a prezili sme. Vediem s nimi rozhovory a ucim ich zvladat cakanie a vidim ako sa to pozitivne odraza v ich spravani. Samozrejme ked sme chori a nevladzeme, tak dovolim viac. U dnesnych deti je alarmujuce ake zaostavajuce maju verbalne schopnosti a nevedia kvalitne sformulovat jednu rozvinutu vetu. Byt s nimi v restauracii je idealny priestor na to, aby sme s nimi viedli rozhovory.

katkazatka
Včera o 09:24
@anonym_15f35e

@anonym_15f35e svet určite nezanikne, ale deti nevedia nadväzovať priateľstva, nemajú sociálne interakcie, nevedia komunikovať s rovesníkmi. Majú obmedzenú slávnu zásobu. Nevedia sa porozprávať, zdôveriť sa s problémami. V budúcnosti je možné, že to povedie k zvýšenému počtu depresií v dospelosti.

anonym_98e638
Včera o 09:29
@katkazatka

@anonym_15f35e svet určite nezanikne, ale deti nevedia nadväzovať priateľstva, nemajú sociálne interakcie, nevedia komunikovať s rovesníkmi. Majú obmedzenú slávnu zásobu. Nevedia sa porozprávať, zdôveriť sa s problémami. V budúcnosti je možné, že to povedie k zvýšenému počtu depresií v dospelosti.

@katkazatka uz to tu mame, preplnene cakarne u pedopsychiatrov, psychologov. Deti su rodicmi odkladane, uz dvojrocne dieta dostane mobil do ruky nech da pokoj. Rodicia vobec nerozvijaju vztah so svojimi detmi a potom sa cuduju dosledkom. Ale ospravedlnia sa pred sebou tym, ze taka je doba.

aurora33
Včera o 09:31

@anonym_autor nie, nikdy. Ani doma ani v reštaurácii. Za mňa je to zlyhanie rodícov.

paulina291
Včera o 09:34

@anonym_autor mám 2 ročného syna a je veľmi živý. Ozaj moc. Ešte mu toho veľa nenavysvetľujem. Preto do reštaurácii nechodíme. Lebo viem, že sa tam nevie správať a nechcem, aby obťažoval ľudí, ktorí sa tam prišli najesť. Nedávno sme boli do reštaurácie pozvaní, bol unavený, nebol tam detský kútik, chcel objavovať, nezabrali knižky. Takže sme dali synovi rozprávku. Hej, cítila som sa ako nejaké zlyhanie ale v kľude sme sa najedli aj my, aj ľudia okolo. Nesúdim, kto pustí rozprávku menšiemu dieťaťu. Doma obsedí pri jedle, sám sa naje, vie si v kľude čítať ale tam a vtedy to jednoducho nešlo. A možno si niekto zaškatuľkoval mňa ako matku, čo v každej situácii vytiahne mobil s rozprávkami. Preto mi je ozaj jedno, ako si to ktorý rodič zariadi. Proste u nás v tej danej situácii nefungovalo len dieťa pekne vychovať a povedať mu, aby sa slušne správalo.