Používate tablet pre deti v reštaurácii?
Sedeli sme dnes s deťmi v reštaurácii a po polhodine čakania na jedlo som vytiahla tablet. Deti si pustili rozprávku, my sme sa s mužom konečne normálne najedli. Pri vedľajšom stole sedela pani, ktorá sa na nás pozerala takým tým pohľadom „dnešní rodičia“. Normálne som sa začala cítiť trápne. Doma tablety celý deň nemajú, ale v reštaurácii mi to niekedy príde ako záchrana. Používate tablet v takýchto situáciách aj vy, alebo sa tomu radšej úplne vyhýbate?
Nie som ziaden screen time nazi. Syn pozera telku kazdy den, mame dohodu jednu „somarinku“ a jednu cast naucneho programu. Ak je chory, alebo ja, alebo cestujeme, moze kukat kolko chce. Su dni, kedy si na telku ani nespomenie. Ale v restike som nikdy nemala potrebu vytahovat tablet. Nove prostredie, rodicia ktori tiez len cakaju na jedlo, casto terasa, detsky kutik, ihrisko…no naco? Minuly rok sme boli na Kanarskych vo family hoteli. Drsne to bolo vecer, 50% deti nos v tablete. Tazko mi bolo pri jednom maximalne polrocnom, ktoremu drbli pred nos cocomelon. Ved take male sa zabavi aj s balickom vreckoviek. A este jednu rodinu si pamatam, podla prizvuku/visaze Briti. Decka v tablete V KUSE. Pri veceri, pri bazene, este aj na izbu isli s tym ze mama ich otacala smerom ako maju kracat. Samozrejme babka, dedko, mama a tri deti obezne….
V restike tablet/mobil nedavam. Snazime sa rozpravat o veciach okolo, pripadne ak je tam detsky kutik, vyuziju hracky odtial.. zas na to jedlo sa tak dlho necaka ze by som uz vytahovala tablet (nie som vsak uplne proti, doma si pozru na tablete rozpravky ked mam nejaku pracu alebo tak).. nad cim sa ale viem dost pozastavit ked male dieta sedi v kociku a v ruke drzi mobil a pozera.. toto mi uz pride cez...
@anonym_autor cokolvek, čim docielim,že sa v pokoji najem, je super. Vykasli sa na druhých.
@anonym_autor presne tak sme my pozerali na rodičov na dovolenke... Naše deti nahepené z maskotov a iné deti ich ani nevnímali... Malé deti na mobiloch a tabletoch - nechápem... Naše deti majú 8 a 5rokov a nevedia čo je mobil a tablet... A som nato hrdá aj s manželom ❤️
@anonym_autor To sa lahko radi ludom ktori maju dieta ktore dokaze v pohode sediet hodinu na stolicke. Velmi silne pochybujem ze by rodic siahol k mobilu, alebo k tabletu ak by tie omalovanky a rozpravanie sa pri stole fungovalo na jeho dieta. Do restauracie sme isli len zriedka ked rodina organizovala stretnutie. Moje dieta je vyhladavac senzorickych vnemov a cim viac ich ma, tym viac ide do vyvrtky. Takze v restauracii sme vydrzali tak pol hodinu. Nezijem na Slovensku a jedinna restauracia kde sme boli upozorneni aby sme dali mobil tichsie bola Slovenska restika.
@andreatytler Aaale prosim Ta. Ako si len poradili cele celucicke generaaacie ludi, nasich rodicov a starych rodicov bez mobilov. Ako to len oni mohli dokazat, ist do restauracii s detmi a nedat im mobil. Paanecku, vyhovorka ako traky. Deti su casto cele bez seba prave vdaka velmi skoremu a dlhemu pouzivaniu kadejakych zariadeni, lenivosti rodicov a hlavne neochote pomoct si v beznych ci tazsich situaciach bez mobilu. Skratka sa tomu dietatu venovat, davat mu plnu pozornost od malicka. Byt kreativny. Lenze ako teraz casto vidiet tych mladsich rodicov, to len cumi a cumi do mobilu, scroluje jedna radost no co asi ma robit to dietko vedla neho ? Comu ho ten rodic nauci ? No len cumeniu a scrolovaniu, nicomu inemu. Vznika navyk, zavislost a uz to ide, vsetko a tym spojene. A rodic si to casto ani neuvedomi, ze to on z neho urobil toho zavislaka. A potom rodic povie : "Viete, moja dcerka sa bez mobilu nenaje, ona neobsedi atd. " Ako to len mohlo vobec bez mobilov volakedy fungovat vsetko. A slo to. Mobily neboli a ludia aj deti mali aj s nimi cestovali aj po restauraciach chodili.
Nie som ziaden screen time nazi. Syn pozera telku kazdy den, mame dohodu jednu „somarinku“ a jednu cast naucneho programu. Ak je chory, alebo ja, alebo cestujeme, moze kukat kolko chce. Su dni, kedy si na telku ani nespomenie. Ale v restike som nikdy nemala potrebu vytahovat tablet. Nove prostredie, rodicia ktori tiez len cakaju na jedlo, casto terasa, detsky kutik, ihrisko…no naco? Minuly rok sme boli na Kanarskych vo family hoteli. Drsne to bolo vecer, 50% deti nos v tablete. Tazko mi bolo pri jednom maximalne polrocnom, ktoremu drbli pred nos cocomelon. Ved take male sa zabavi aj s balickom vreckoviek. A este jednu rodinu si pamatam, podla prizvuku/visaze Briti. Decka v tablete V KUSE. Pri veceri, pri bazene, este aj na izbu isli s tym ze mama ich otacala smerom ako maju kracat. Samozrejme babka, dedko, mama a tri deti obezne….
@anonym_6d0693 No a toto je uz fakt chore, co popisujete.
@biba_18 A...? Myslíš, že z nich budú psychiatrickí pacienti, lebo sa hrajú s mobilom? Každá doba má nejaký fenomém. ZA mojej éry boli walkmany a diskmany. Elektronika jak elektronika.
@anonym_15f35e mala som suseda, ktorý strielal panákov v hre celé dni a noci, mal zvuk tak hlasno, že my sme všetko počuli. Keď sa mu nedarilo trieskal veci o zem, stenu, tie nadávky boli horšie, ako niekde v staničnom bufete. Mater bola spokojná, lebo mala od neho pokoj. Ona ráno do práce a on z poza rohu miesto školy domov strielať panákov, kým neprišiel list zo školy, že do nej nechodí. V škole bol agresívny, vulgárny. Proste absťák , že nemôže hrať. Bil a šikanoval iné deti.... Áno, mohli za to hry a to, že matka chcela pokoj a nevenovala sa decku. Hraj sa, ale daj mi pokoj.
@andreatytler Aaale prosim Ta. Ako si len poradili cele celucicke generaaacie ludi, nasich rodicov a starych rodicov bez mobilov. Ako to len oni mohli dokazat, ist do restauracii s detmi a nedat im mobil. Paanecku, vyhovorka ako traky. Deti su casto cele bez seba prave vdaka velmi skoremu a dlhemu pouzivaniu kadejakych zariadeni, lenivosti rodicov a hlavne neochote pomoct si v beznych ci tazsich situaciach bez mobilu. Skratka sa tomu dietatu venovat, davat mu plnu pozornost od malicka. Byt kreativny. Lenze ako teraz casto vidiet tych mladsich rodicov, to len cumi a cumi do mobilu, scroluje jedna radost no co asi ma robit to dietko vedla neho ? Comu ho ten rodic nauci ? No len cumeniu a scrolovaniu, nicomu inemu. Vznika navyk, zavislost a uz to ide, vsetko a tym spojene. A rodic si to casto ani neuvedomi, ze to on z neho urobil toho zavislaka. A potom rodic povie : "Viete, moja dcerka sa bez mobilu nenaje, ona neobsedi atd. " Ako to len mohlo vobec bez mobilov volakedy fungovat vsetko. A slo to. Mobily neboli a ludia aj deti mali aj s nimi cestovali aj po restauraciach chodili.
@anonym_1fa3f6 Ano, v minulosti chodili s detmi aj do restauracii, aj s nimi cestovali a vsetko bez mobilov ale zarucene to nebolo preto ze sa tomu dietatu venovali, davali mu plnu pozornost od malicka a boli kreativni. Asi si prilis mlada na to aby si vedela co rodicia robili aby ich deti posluchali. Bolo uplne bezne ze deti bili (rukou, varechou, remenom), nechali ich vyplakat, ani raz im nepovedali lubim ta a podobne uzasnosti minulych generacii.
Davat sem vychovu minulosti ako ukazku toho ako sa to dalo aj bez mobilov nie je vobec spravne.
@anonym_1fa3f6 Ano, v minulosti chodili s detmi aj do restauracii, aj s nimi cestovali a vsetko bez mobilov ale zarucene to nebolo preto ze sa tomu dietatu venovali, davali mu plnu pozornost od malicka a boli kreativni. Asi si prilis mlada na to aby si vedela co rodicia robili aby ich deti posluchali. Bolo uplne bezne ze deti bili (rukou, varechou, remenom), nechali ich vyplakat, ani raz im nepovedali lubim ta a podobne uzasnosti minulych generacii.
Davat sem vychovu minulosti ako ukazku toho ako sa to dalo aj bez mobilov nie je vobec spravne.
A čo bolo natom také otrasné, že sme raz za neviem akú dobu dostali po zadku? Nehovorím o bitke s ramenom a pod. Aspoň sa nám rodičia venovali, vedeli kde sme, čo robíme a nie ako teraz... Ale hlavne že dáme dieťaťu mobil do ruky a máme pokoj 🤦🏻♀️
Ja toto asi nikdy v živote nepochopím...🤦🏻♀️
A čo bolo natom také otrasné, že sme raz za neviem akú dobu dostali po zadku? Nehovorím o bitke s ramenom a pod. Aspoň sa nám rodičia venovali, vedeli kde sme, čo robíme a nie ako teraz... Ale hlavne že dáme dieťaťu mobil do ruky a máme pokoj 🤦🏻♀️
Ja toto asi nikdy v živote nepochopím...🤦🏻♀️
@lenkaaa25 Aspen sa nam rodicia venovali, vedeli kde sme a co robime... no to urcite. Deti vypustili von a tie behali po dedine alebo sidlisku.

Samozrejme,ze nie a pozerala by som sa uplne rovnako. Mam deti s ADHD,takze o obsedeni nemoze byt ani rec,ale nikdy pri jedle nic nepozerali. Cuduj sa svete,sme sa rozpravali a naucili ich cakat. A uz sme cakali na jedlo aj hodinu. Takze vyhovorky typu,ako sa to bez tabletu neda,u mna neprechadzaju. Existuju napr.aj knizky,ktore si mozu prezerat. Ja mam pocit,ze dnesni rodicia su bez techniky uplne bezradni.