Ako usporiadať deti na poschodovej posteli?
Ahojte.
Máme dve dcéry, je medzi nimi 7 rokov rozdiel.
Keďže teraz má každá vlastnú izbu, manžel, ktorý pracuje na HO, má "svoj office" v obývačke.
Uvažovali sme, že z menšej detskej by sme urobili opäť pracovňu a dievčatá dali do najväčšej izby - spálne na poschodovú posteľ.
Staršia dcéra súhlasila aj sa teší, avšak, máte niekto skúsenosti s tým, či je lepšie dať mladšiu na spodnú posteľ a staršiu hore? Či opačne?
Nechcem, aby si zavadzali, napríklad, keď staršia už začne byť viac "tínedžerka" a bude vyžadovať viac súkromia.
Aktuálne sú vo veku 1,5 a 8,5. Zrealizovať by sme to chceli cca keď bude mať mladšia 3 roky.
naše dcéry sú v jednej izbe - nie je to dobrý nápad.
už sa aj bili, aj izbu rozmeriavali - rozdeľovali.
@helenbozka no moji chalani tiež budú musieť byť spolu, zatiaľ sú so mnou v spálni. A tiež sa asi budú biť (keďže to sa aj teraz už). Ale ja nechápem, prečo to v minulosti šlo a teraz už nie, však kedysi bolo detí ako smetí, všetci v jednej izbe... a aj my, ja som bola s ďalšími 2 sestrami v 1 izbe... a prežili sme, nepamätám si na nejaké závažné konflikty medzi nami
Naše majú rozdiel síce len 4 roky, mladšia spí dole a staršia hore. (5 a 9). Zatiaľ je ro pre ne zábava, každý večer sú obe hore a rozprávajú sa, robia bunkre. Len sa obavám, co prinesie puberta…
No ja neviem, podla mna je dobre, ked sa surodenci naucia spolu vychadzat, kazdy vlastnu izbu a potom sa cudujete, ze nemaju vztah - preco by aj, ked sa kazdy zavrie sam v izbe...Mame 4 deti a fakt nie je priestor, aby kazdy mal svoju izbu. Ano, aj sa povadia, poskriepia, ale ucia sa spolu vychadzat. Dievcata su spolu, maju 11 a 3,5 roka a chlapci maju 13 a 5,5 roka. Uz sme uvazovali dat starsich a mladsich spolu, ale starsia dcera nechcela, napriek vsetkemu "nekomfortu", lebo mala sestra vstava rano skor aj s malym bratom a budia starsich.
Ja som so sestrou mala len prechodnu izbu (byvalu obyvacku), nic moc, ale aj za to sme boli rady. O sukromi sme mohli snivat. Nasi chodili do spalne cez izbu a aj telka bola v spalni.
V byte mal muz pracovny kutik v spalni a bolo to na figu. Mal tam malo priestoru na normalnu stolicku, maly stol a kedze je programator, nevyhovovalo mu to, potrebuje niekedy aj 3 velke monitory a nie sa krcit pri malom notebooku. Navyse, na obed som s detmi tam spavala, tak sa stahoval do obyvacky. Spalna je spalna podla mna.
Takze za mna, uplne v klude ich dat spolu.
Chlapci maju poschodovku a starsi je hore, ale uz maly zacal spekulovat, ze by chcel hore vyskusat. Ale podla mna, este ma cas.
sú rodiny kde to inak riešiť nemôžu - a deti prežijú 🤷♀️
a čo sa týka postelí - kým je menšia malá, určite dole… ale keď budú staršie? bohvie… my sme sa s bratom vždy bili kto bude hore keď sme išli niekam kde mali poschodové postele… a poznám kopec ľudí čo hore ani za nič 🤷♀️
@helenbozka ja mam dcerky (7 a 4)v spolocnej izbe ale o poschodovej sme ani neuvazovali,kedze obe v noci cestuju,bala som sa pádu.cize kazda ma svoju stranu izby,svoju postel s pisacim stolikom.obcas byvaju hadky ci sa zhasne alebo bude svietit lampicka,okno otvorit/zatvorit,kto viac upratoval ale to su bezne veci..
Ja mam 3 deti a su spolu v izbe. Pohádaju sa , pobijú sa , ale z izby nikdy nikoho nevykopnu. Dokonca ked staršie dieťa ostalo spat u spolužiačky tak tí dvaja boli z toho nesvoji, ze tam nie je s nimi.
Nuž, ja som uvažovala nad tou poschodovou posteľou, pretože mi to príde také "súkromnejšie", aj priestor sa ušetrí napríklad na fatboy pre staršiu a hračky pre mladšiu. Videla som pekné nápady, že boli urobené postele tak, že si tam dali svetielka a každá záves - tým by sa predišlo kolízii pri skoršej a neskoršej večierke 🤔
No ja tak mam 24 rocneho a 8 rocneho 🙂 Na poschodovych posteliach 🙂 rozmyslame ze im dame tie postele take boxpring nie poschodovu nech maju zmenu
My mame tri deti v jednej izbe, starsia (coskoro 12r) spi dole, mladsia (coskoro7) hore, ked bola mensia spala dole, kvoli riziku padu. Syn (4roky) spi na posteli. Zatial je to ok.
@helenbozka môj brat spadol v 17tich z poschodovej postele, takže za mňa nijak neusporiadat, ponechať 2postele, alebo zvážiť možnosti väčšieho bývania. A 7rocny rozdiel medzi súrodencami….. moje baby tiež nemajú nič spoločne, jedna dospela, druha v puberte, cele zle ak by boli spolu😵💫
O ten rok a pol bude mat mozno aj starsia dcera na to iny nazor.Ja by som ich spolu nedavala, ak je to mozne.Ano mali sme v minulosti spolocne izby ale ja osobne by som v puberte dala hocico za vlastnu izbu.Slubila som si ze moje deti budu mat kazde svoju izbu.Nastastie sa podarilo a vsetky 3 maju svoju izbu.A vobec nemaju zly vztah.Baby 10 a 8 aj spolu spavaju ale ked treba ma kazdy svoj priestor.
@helenbozka no moji chalani tiež budú musieť byť spolu, zatiaľ sú so mnou v spálni. A tiež sa asi budú biť (keďže to sa aj teraz už). Ale ja nechápem, prečo to v minulosti šlo a teraz už nie, však kedysi bolo detí ako smetí, všetci v jednej izbe... a aj my, ja som bola s ďalšími 2 sestrami v 1 izbe... a prežili sme, nepamätám si na nejaké závažné konflikty medzi nami
@anonym_5e69d5 Aj teraz by to islo, moje neterky su v izbe spolu. Bez nejakych tych konfliktov to samozrejme nie je. Tie sme mali aj my so sestrou, delili sme si izbu na moju a jej polovicu a pamatam si aj vyrok "nedychaj vzduch z mojej polovice" 🙂 Ale realne nam nevadilo byt spolu, vacsinu casu bola pohoda. Na intraku sme potom boli 4, takze to bol dobry trening 🙂
@anonym_5e69d5 mýliš sa, alebo spomienkový optimizmus. V minulosti nikto nemyslel a neriešil osobný priestor dieťaťa. To len spomienkový optimizmus hovorí, že to bolo super a deti museli spolu vychádzať, znášať sa v malej izbe. Blbosť, boli sa, neznášali sa, každý si chcel ukradnúť tú svoju chvíľku a priestor. Ja.som to nenávidela tiež. A to mám cez 50. A neurobila by som to deťom.
No ja neviem, podla mna je dobre, ked sa surodenci naucia spolu vychadzat, kazdy vlastnu izbu a potom sa cudujete, ze nemaju vztah - preco by aj, ked sa kazdy zavrie sam v izbe...Mame 4 deti a fakt nie je priestor, aby kazdy mal svoju izbu. Ano, aj sa povadia, poskriepia, ale ucia sa spolu vychadzat. Dievcata su spolu, maju 11 a 3,5 roka a chlapci maju 13 a 5,5 roka. Uz sme uvazovali dat starsich a mladsich spolu, ale starsia dcera nechcela, napriek vsetkemu "nekomfortu", lebo mala sestra vstava rano skor aj s malym bratom a budia starsich.
Ja som so sestrou mala len prechodnu izbu (byvalu obyvacku), nic moc, ale aj za to sme boli rady. O sukromi sme mohli snivat. Nasi chodili do spalne cez izbu a aj telka bola v spalni.
V byte mal muz pracovny kutik v spalni a bolo to na figu. Mal tam malo priestoru na normalnu stolicku, maly stol a kedze je programator, nevyhovovalo mu to, potrebuje niekedy aj 3 velke monitory a nie sa krcit pri malom notebooku. Navyse, na obed som s detmi tam spavala, tak sa stahoval do obyvacky. Spalna je spalna podla mna.
Takze za mna, uplne v klude ich dat spolu.
Chlapci maju poschodovku a starsi je hore, ale uz maly zacal spekulovat, ze by chcel hore vyskusat. Ale podla mna, este ma cas.
@anonym_719684 my sme mali spolu.izbu a nemáme vzťahy žiadne. Izba vzťahy nerobí, aj keby mala 20 metrov2
@helenbozka môj brat spadol v 17tich z poschodovej postele, takže za mňa nijak neusporiadat, ponechať 2postele, alebo zvážiť možnosti väčšieho bývania. A 7rocny rozdiel medzi súrodencami….. moje baby tiež nemajú nič spoločne, jedna dospela, druha v puberte, cele zle ak by boli spolu😵💫
@anonym_8088ff veľké plus za pravdivé a úprimné priznanie, že to nie je len taká pohoda 👍
@helenbozka Asi by som to nechala na nich, nech sa rozhodnu kto chce spat dole a kto hore a mozno sa po urcitom case vymenia. Ved obe postele budu rovnako velke, ci planujete jednu upravit tak aby sa tam zmestila let mladsia?
@helenbozka uvidis, ze 1,5 uz iste nebude taka nadsena zo spolocnej izby s krpcom 😂 Pojde do puberty, bude chciet mat svoj priestor, hracky ju prestanu zaujimat. Preco nemozete mat pracovny kutik v obyvacke alebo v spalni?
@helenbozka my mame chlapcov v jednej izbe. Starší chcel strašne poschodovú posteľ. Tiež mám kancel v obyvacke. A jedna izba je ako hosťovská, ale zmestil by sa tam aj stôl. No starší je hore a mladší 3 roky je dole bála by som sa že chce v noci prejsť ku nám a spadol by.
My akurat teraz robime izbu , syn ma 4 roky, dcera 1,5 roka. a budu v jednej izbe na poschodovej posteli. Teraz maju mensiu izbu a v nej sa len hraju a maju tam veci a prebalovak ale uz to chce vacsi priestor, a do ich malej izby pojde pracovna, manzel potrebuje pracovat v klude a v obývacke ani v spalni na to miesto nieje. Ta pracovna je taky potrebny priestor pre nas oboch, ja tam skladam pradlo, ucim sa alebo vybavujem veci, manzel tam pracuje ked ma HO, navstevy tam prespavaju popripade si tam vieme pustit na TV ked ten druhy chce pozerat nieco ine.. cize to za druhu izbu neobetujem, deti si zvyknu , bude obdobie kedy sa spolu budu hrat a potom obdobie kedy ani nahodou a som na to pripravena. tiez som zdielala izbu cely zivot so sestrou a ano liezli sme si na nervy ale nepovazujem to za nic nestandardne... takze decka si zvyknu aj tak tam budu len prespavat, skola, kruzky, alebo budu vonku.. v izbe si len budu robit ulohy a bordel a pojdu spat 😅 cim budu starsi tým budu menmej casu travit doma a casom pride intrak, skola v inom meste a podobne... takze ziadna tragedia sa nekona za mna...
@anonym_8088ff Ja som tiež (niekedy v 15-tich alebo ešte skôr) spadol z poschodovej postele, ale to len preto, že som tam predvádzal akési cviky. Inak nie je dôvod, aby zdravý a triezvy človek z postele padal.
My akurat teraz robime izbu , syn ma 4 roky, dcera 1,5 roka. a budu v jednej izbe na poschodovej posteli. Teraz maju mensiu izbu a v nej sa len hraju a maju tam veci a prebalovak ale uz to chce vacsi priestor, a do ich malej izby pojde pracovna, manzel potrebuje pracovat v klude a v obývacke ani v spalni na to miesto nieje. Ta pracovna je taky potrebny priestor pre nas oboch, ja tam skladam pradlo, ucim sa alebo vybavujem veci, manzel tam pracuje ked ma HO, navstevy tam prespavaju popripade si tam vieme pustit na TV ked ten druhy chce pozerat nieco ine.. cize to za druhu izbu neobetujem, deti si zvyknu , bude obdobie kedy sa spolu budu hrat a potom obdobie kedy ani nahodou a som na to pripravena. tiez som zdielala izbu cely zivot so sestrou a ano liezli sme si na nervy ale nepovazujem to za nic nestandardne... takze decka si zvyknu aj tak tam budu len prespavat, skola, kruzky, alebo budu vonku.. v izbe si len budu robit ulohy a bordel a pojdu spat 😅 cim budu starsi tým budu menmej casu travit doma a casom pride intrak, skola v inom meste a podobne... takze ziadna tragedia sa nekona za mna...
@anonym_93798e tak ale je snad rozdiel ak su spolu deti s malym vekovym rozdielom, ako mas ty, nevele 3 roky a rozdiel 7 rokov. Ved to uz nemaju ani spolocne aktivity.
@helenbozka medzi mnou a sestrou bol.len rok a pol, ale my sme sa rozdelili podľa našej chuti - ja hore. Potom sme tak spávali na VŠ a hore bola ona. Ja si aj tak myslím, že časom budete riešiť oddelenie izieb, lebo tá staršia má teraz iný nazor a o päť rokov zas bude mať iný.
@anonym_93798e tak ale je snad rozdiel ak su spolu deti s malym vekovym rozdielom, ako mas ty, nevele 3 roky a rozdiel 7 rokov. Ved to uz nemaju ani spolocne aktivity.
@belllinka hmm neviem to takto posúdiť , aj medzi mnou a segrou boli bez mala dva roky vekový rozdiel ale zas si myslím že keď je to väčší vekový rozdiel že ten starší súrodenec bude taký origos veľký brat/sestra takže sa naučí trpezlivosti, starostlivosti o menších/slabsich, menší môže vliezť do postele keď sa bude báť a podobne ..ale možno som naivná neviem...skôr som všeobecné reagovala na tie argumenty že to je hrozne byť spolu a potom bude hovoriť inak a my sme tak museli a tiež sme trpeli...že nenazvala by som to utrpením ale proste v živote treba zažiť aj to čo treba nie len to čo chceme, je to trošička diskomfortu , veď kto by nechcel súkromie ale cenou za to je rodina, mať súrodenca , mať peknú izbu a dnes je už toľko možností urobiť to ako fajn miesto ,čo sme za našich čias práve nemali, že nevidím dôvod brat to ako hroznú vec čo tým deťom urobím..všetko má svoje pre a proti a keď to je u kohokoľvek doma takto , že budú súrodenci spolu, netreba riešiť prečo to tak neurobiť ale pozerať sa na to tak že prečo to bude super... Niesom zástancom ,,trápili sme sa my, tak budú aj deti,, ale zas ani syndróm ,,nášmu princatku bude lepšie samému v izbičke,, nieje za mňa dobre...ale je to môj názor a každý to má inak...tak skôr tak všeobecne som reagovala..
Mam 2 deti, kazde ma svoju izbu a tiez pracujem povacsine na HO. Doteraz som mala svoj kutik v izbe mladsieho - aj tak je cez den ked parcujem v skolke a potom ten momitor na stole nezavazdal. Teraz uz ide do skoly tak cely stol bude potrebovat a ja sa stahujem” do obyvacky, budem tam mat svoj vysuvny stol aby zaberal co najmenej miesta. Urcite by som deti koli pracovni nestahovala do jednej izby
Este doplnim ze kazde dieta ma vysuvaciu postel s dalsim lozkom a povacsine spavaju spolu v izbe - ako sa dohodnu, ale aj tak ma kazdy svoju izbu a menit im to nejdem
@helenbozka uz to bolo vela popisane, tak sa nejdem opakovat. Mam len taku prakticky tip, ak sa rozhodnete pre poschodovu postel. Odporucam taku, ktora ma tretie vysuvne lozko, aby v pripade nejakych chorob (napr. zvracanie, urazy) mohlo spat dieta dole, pripadne ty by si si k nemu vedela lahnut. My sme s tymto mali problemy pri kratkych 160 cm posteliach. Velmi rychlo sme ich aj za cenu mensieho miesta zrusili.
Mam 2 deti, kazde ma svoju izbu a tiez pracujem povacsine na HO. Doteraz som mala svoj kutik v izbe mladsieho - aj tak je cez den ked parcujem v skolke a potom ten momitor na stole nezavazdal. Teraz uz ide do skoly tak cely stol bude potrebovat a ja sa stahujem” do obyvacky, budem tam mat svoj vysuvny stol aby zaberal co najmenej miesta. Urcite by som deti koli pracovni nestahovala do jednej izby
Este doplnim ze kazde dieta ma vysuvaciu postel s dalsim lozkom a povacsine spavaju spolu v izbe - ako sa dohodnu, ale aj tak ma kazdy svoju izbu a menit im to nejdem
@anonym_5c7a1 @bellinka a tu nejde ani tak o to, či to zaberá veľa miesta v obývačke (manžel má 2 stoly a 2 PC) skôr o to, že mu poza chrbát stále chodia deti, keď varím alebo upratujem, tak ho to ruší a častokrát pri jeho 2 hodinových calloch nemôžem nič urobiť, prípadne "chodiť po špičkách".
Chceme, aby deti mali vlastné miesto, na hry, oddych aj povinnosti. Nie sme sebeckí rodičia pre to, že ich chceme presťahovať do jednej izby, ale keď manžel zarába na hypo, tak mu chcem dopriať toľko pokoja na prácu, koľko potrebuje.
@helenbozka Asi by som to nechala na nich, nech sa rozhodnu kto chce spat dole a kto hore a mozno sa po urcitom case vymenia. Ved obe postele budu rovnako velke, ci planujete jednu upravit tak aby sa tam zmestila let mladsia?
@andreatytler obe by mali mať rovnaký rozmer
@andreatytler obe by mali mať rovnaký rozmer
@helenbozka A tá varianta, že HO kútik prestavovať do spálne ste ani nezvažovali?

Neviem. Skôr by som spravila pracovný kútik v spálni. Teda za predpokladu, že muž nepracuje keď ty spíš napríklad. Mať vlastný priestor je luxus. Ja so sestrou sme sa museli striedať ktorá sa bude učiť v izbe a ktorá v obývačke......