Upratovanie detskej izby dieťaťom
Ahoj, mohli by ste mi napisat ako si u vas deti upratuju izbu a kolko maju rokov? Pride mi ze syn (8) situaciu zneuziva a namiesto toho aby upratat natrepe veci do rohov a ide pozerat telku. Pricom vzdy sme upratovali spolu - roky ho k tomu vediem. Teraz som zmenila taktiku, ze on uprace tu hrubu cast, a ja dokoncim zvysok - ulozim, dokoncim a povysavam. Syn zobral hracky, nahadzal ich na kopu do rohov, vsetko odflakol, ze ma hotovo. Ja som chytila hysak a povedala ze to bude upratovat vsetko a vsetko da na poriadok - pretoze mi pride ze ma zneuziva. Uvazujem, ci po nom nechcem vela.
@kittykat22 ma 3.5 roka a upratuje sam.
@kittykat22 ahoj, ja ti tu dam nazor zo strany takehoto dietata, aj ked ma tu mozno niektore odsudia, ale tak co narobim, bola som taka ista ako tvoj syn. Moja mama bola velmi prisna, co sa tykalo upratovania. Zakaz telky, PC, kym nebolo upratane, chodila po nas kontrolovat ako sme utreli prach, ako som si upratala skrinu, proste robila vacsinu veci co ti tu baby radia. Opravnene, lebo ja som bola presne ten typ, ze proste ma to strasne nebavilo, nepovazovala som to za podstatne s snazila som sa vsetko spravit co najrychlejsie a co najviac odflaknut. Skrinu som si mohla upratat tip top, po tyzdni zas vyzerala jak po najazde. A poviem ti pravdu, aj napriek tej vychove a vsetkemu, nepomohlo nic a mne to zostalo dodnes. Jasne, dospela som do veku, ze viem urcit, co je dolezite, riady v drese okamzite umyjem, kupelnu, podlahy, vysavanie a taketo veci s tym nemam problem a davam si na tom zalezat. Ale bordel v skrini, roztahane veci po byte a taketo podobne prkotiny to stale robim. Ja som v tomto asi ako chlap, lebo ja castokrat uprimne tie veci proste nevidim. Jednoducho to nevnimam ako neporiadok, nevadi mi to. Urcite za syna nic neupratuj, urcite nepolav a proste musi si to upratat a musi si to upratat dobre. V tomto veku akom je, v tvojej domacnosti, tak by som ho drilovala tak isto. Ale len info pre teba aby si nedosla o nervy kvoli tomu a mebodaj si raz nevycitala, ze si ho zle naucila, mozno bude taka povaha proste a jeho predstava poriadku sa nikdy tvojej nevyrovna.
@kittykat22 joj to nie takto 🙂 myslela som že keď dostane 5 dní po sebe bodik za poriadok napr v sobotu môže sladkosť (malo sladkosti jeme takže si to váži a snaží sa). Nie som ten typ matiek čo každý deň strčí decku sladkosť. Takže ma motiváciu sa snažiť celý týždeň nie len raz do dňa .. funguje to ale aj predtým si upratovala .. niekedy sa jej nechcelo a robila scény tak kvôli tomu sme zaviedli bodovanie ..
@kittykat22 nemyslim, ze @snazilka2513 je odbornicka co si to precitala len v casopise, ked robi ucitelku v materskej skole. Myslim, ze ucitelka z ms s praxou to vie ovela ocela lepsie ako rodic co ma 1-2 deti, tym nechcem urazit ani nic, ale je ine zvkadat naraz vela deti cely den a ine jedno svoje. Aj to objektivne posudit ci to dieta zvládne alebo nie. Tiez ucim v ms a naozaj uz 2 rocne deti zvladnu vsetko dat na miesto a spravne. Sem tam sa stane ze nieco je inde ako ma ale po upozorneni to daju na spravne miesto. Detto 4-5 rocne deti, tam sa vobec nestane ze by nieco bolo inde ako ma. Naozaj to deti uz v takomto veku dokazu. Skor je to mozbo o tom, ze v skolke vidia dosledky ak sa nato vyflaknu, primerane a rovnake. A vidia ze tak robia vsetky deti a su vzdy nejak motivovane. Doma skusaju, je to ine. Casto sa nam stane ze vidime ze poobede rodicia obliekaju, obuvaju svoje deti a tie len sedia a nic nerobia. A este sa rodicia cuduju ze a on to dokaze sam? (obliect a obus sa v zime napr do vsetkeho), casto aj deti doma funguju inak, same pocedia ze doma ich rodicia chovaju, piju s dojcebskej flasky atd atd a v skolke nic z tohto nieje potrebne. Skratka deti len skusaju a naozaj su sikovne a mudre a zvladnu a naucia sa viac ako si myslime ❤️ (sorry za ciarky, diakritiku a preklepy, mobil vseliak prehadzuje, nechce sa mi to kontrolovat 😁)
Treba si len vopred ujasnit v hlave podmienky co chcem od dieťaťa a co ak to nespravi a potom neustupit. A chvalit vela ked spravi dobre ale naopak aj naozaj neustupit ak spravi zle. Par krat takto a potom to pojde same od seba, urcite je sikovny 🙂
@terezia1477 ale áno, v škôlke/škole sa to dieťa chová inak, raz som ráno v šatni bola svedkom, ako sa dievča tvrdohlavo vyzlieklo až do letného trička (v januári), otec len rezignovane po marnom boji dal mikinu do skrinky, a sekundu po tom, ako dievča vošlo do triedy, sa vrátilo aj s p.ucitelkou, tá povedala, toto veru nie, pekne mikinu na seba, bez najmenšieho protestu si ju oblieklo
@kittykat22 nepotrebujem si nic citat v clankoch, mam to odzite v praxi a nie na jednom ale na 20. Vsetko je o pravidlach. Naozaj, rodicia casto pridu s tym, ze neveria, ako sa ich dieta sprava, ze si napr. samo uprace, tak ako pises, ze doma to nevidia. Je to len o motivacii a stanoveni hranic. Chcela si radu, tak som poradila. Tvoja dieta chodi uz do skoly, toto by malo zvladat. Pisem zo skusenosti, presla som si malymi, aj starsimi detmi, takze viem porovnat. U mensich zabodujes s tym, ze im das odmenu, motivujes ich pochvalou, napr. ako spominali baby, ze davas bodiky a napr. ked ich ma urcity pocet, dostane odmenu. Nemusi byt nic hmotne, staci hocijaka malickost, ktoru ma dieta rado a uz to ide. No pri starsich, ako je tvoj syn uz toto nefunguje, mam prejdene aj take deti. Tam uz musis ist cez tv, mobil, vonok a pod. Jednoducho, kym neurobi, neustupis. P. S. JE SMUTNE, ZE HNED UTOCIS NA TO, CI MAM, NEMAM DIETA. CHCELA SI RADU, TAK SOM TI NAPISALA. AK SA TI NEPACI, CO TI ZENY PISU, NEPROS O RADU VO VEREJNYCH DISKUSIACH. Pekny vecer a drzim palce, nech to je nabuce bez nervacenia. Ani ja nemam nervy z ocele a velakrat predychujem, ale naucili sa.
@kittykat22 zneužíva?
A kto mu dovolí tu tv pozerať?
Veď skontroluj,povedz mu čo je zle a nech to napraví. Potom tv.
@snazilka2513 tiež si myslím, že nemôžeš porovnávať ako sa deti správajú v škôlke a doma.
@kittykat22 ja som čítala jeden fajn článok od psychologicky, že deti sa majú zapájať do upratovania, varenia čohokoľvek v domácnosti nie preto, že mama ma toho veľa, alebo, aby sa to naucili, aby nesedeli pri PC, ale potrebujú byť pochvalene a učiť sa zodpovednosti.A fakt je to pravda ja mám už pubisa a pár x som ho vychvalila do nebies ako umyl umývadlá a bateriu vylestil a už viac krát mi to pripomenul, že to spraví on, lebo to vie dokonale😀minule som sa sťažovala kamarátke, ktorá má už 19 r dcéru a ukázala mi fotku jej izby a, že chcela, aby jej niečo kúpila na pumpe a, že jedine pod podmienkou, že všetko uprace a pokým to nebolo nedala jej Milku.Mne je to proti srsti takáto manipulácia niečo za niečo.Este mi dala radu, že ona jej dávala peniaze za upratanie, umytie riadov tak to som už len predychala tak vidíš každý vychováva ináč.
@kittykat22 "on hrubú časť... ty uložíš..." nemá tam toho nejako veľa? Mal by už robiť VŠETKO sám + utrieť si prach, povysávať. Môj má 6 a robí to. Niekedy musím trochu ponúkať ale na koniec to urobí. Ale má veci systematicky podriadené, všetko má svoje miesto, vie kde čo patrí... Čo je zbytočné triedime, posúvame 🤷♀️
Veci si upratuje priebežne, tak, aby vždy večer bolo všetko na svojom mieste. Ráno sa lepšie vstáva do poriadku 😉
@snazilka2513 pozri, som matka a som aj učiteľka, a jednak deti sa správajú inak doma a inak v inštitúcii, a jednak ako učiteľka s nimi nie som 24h, ako je to teraz, ale len nejakú časť dňa a je to iná robota s nimi
Nie nechces od neho vela a ano zneužíva to lebo sa mu nechce... Keby neupratoval poriadne vysypala by som mu do stredu a ešte raz... Treba ho naučiť že ak to urobí 1x a pekne má pokoj. Ak robí toto, bude mu to trvať dlhšie. 8rokov je už veľký nato aby "nevede"l odpratat veci na svoje miesto.
@kittykat22 nepovol. Môžeš ísť za telku keď uprace. Daj mu na to hodinu inak ako píšu baby, mech a doradu. Či oblečenie či hračky. A nekric, s kľudom a tichým hlasom. Nastav minútky..nestihne?? Smola
@erickatt inak to casovanie fuguje... nasi chalani niekedy si sami opytaju ci im nastavime budik aby to stihli. 😀 a potom rychlo upratuju a kazdu chvilu sa chodia pytat kolko maju este minut.
Ak niesu pod casovym tlakom vie upratovanie skoncit opat hrou... a tak dookola sa zabudnu... 😀
@lucilaines ked to je presne tazke ako pises. Na jednej strane to ma byt styl vedenia k poriadku, co ked po nom budem vrieskat a nutit ho do toho tak to bude podla mna kontraproduktivne 😕 Skusim znova upratovat s nim.
@leskovael uvidime ako to bude nabuduce 🙄 ale urcite s vacsim kludom. Ten extrem co tu bol uz neplanujem opakovat. Ale aby mal v izbe neustale bordel, to nie.
@kittykat22 môj ma kúsok viac ako tvoj a v piatok som mu vysypala šuflíky ... Je na vysokej a dobre že tam nemal písomky na kúskoch pApiera ešte zo základnej 😆..
@erickatt aj ty si si hovorila, ze to zvladnes a nebudes vrieskat, a ze deti budu upratovat s tvojou pomocou? Ja som mala tieto iluzie a pozri na to 🙈 totalny fail 😅
@kittykat22 no samozrejme naprv povedať v kľude ale ak si bude robiť dobrý deň a nebude to dávať na miesto tak nepovolit a nechať nech robí dovtedy kým to nebude naozaj upratané. A telku určite nenechať pozerať ak to len nahadze do kúta
@kittykat22 v tomto veku už dieťa musí vedieť upratať a mal by aj povysavat. Ak to odflakne, vypni telku a vráť ho, aj 10x, kým to nebude poriadne.
Ja som ro robila tak, že som dala hodinu a šla na kontrolu. Ak bol ešte neporiadok, museli to urobiť. Otvárala som samozrejme aj skrinky, pozrela pod postel, stolík a čo bolo na neporiadku, to som kázala dorobiť.
A tiež mu treba povedať, že ak by to urobil na prvýkrát poriadne, už mohol mat pokoj, ale keď ho zo tak “baví”, môže upratovať kľudne aj do vecera.
@hettinka uz upratuje. Po poslednej scene co som spravila upravuje ako ma. Jedine co ma mrzi je, ze mu 100x poviem pekne a trpezlivo, upratujem s nim, ukazujem a on mi na to kasle. A potom chytim zachvat a navrieskam na neho tak to robi uplne bez problemov 🙄
@kittykat22 ja neziapem. Ale už mala dcéra vyhadzanu skriňu do stredu izby a cely deň nanovo skladala a upratovala. Hračky neupratane už boli vo vreci pri smetiaku (mame vlastný vo dvore), syn vysypané sufliky v strede izby a triedil ako Popoluska. S úsmevom, bez kriku... ale rozmysleli si... hlavne, keď som vypla wifi a od telky zobrala anténu.
@hettinka to co pises su momenty ked neznasam byt matkou. Robit tieto sceny, vydieracky, hulakacky ... Lenze ked vidim v okoli ako (ne)funguju deti a rodicia ktori nekonecne dohovaraju tak si hovorim ze to je teoria mensieho zla 😕
@kittykat22 ako u nás stačilo 1-2x a decka funguju. Som prísna matka, po hlavne mi skákať nebudú. Dcéra už je dospela a syn má 13, teraz sú mi vďační, že si vedia všetko porobiť. A ja sa nemusim báť ich pustiť niekam samých, že tam budú žiť v svinčíku.
Syna teda ešte musím kontrolovať, lebo je to chalan, nie je taký dôsledný. A často nájazde veci pod postel, keď sa mu to večer nechce odnášať a do rana na to zabudne. A v sobotu tam má pol skrine 😂. U nás sa upratuje v sobotu ráno, takze vtedy to už odnesie. Alebo chodí, že kde má tričko, tak mu poviem, kde asi...

@sunny8 to je pekna myslienka. Ale ja chcem aby si upratoval bez bodov a odmien. Upratovanie je podla mna nieco co ma dieta robit lebo je to dolezite a nie preto, lebo za to nieco dostane. Mne odmeny velmi vadia (a nebolo to tak) - lebo syn v skole zacal dostavat sladkosti za to, ze nieco dobre spravi. A teraz doma nieco spravil - a prisiel s tym, co za to dostanem. Povedala som mu, ze nic - pretoze to je jeho uloha. Bol z toho rozcarovany. Samozrejme skola nema co ocenovat deti sladkostami - u nas to tak zial je. Ale mne ide o pointu toho -ze pokial je dieta odmenovane za nieco, tak potom tie odmeny vzdy caka. A ja sa to snazim zarazit. Chcem aby to robil z pocitu lebo sa to ma. Moc mi to teda nejde 😕