Komplikované febrilné kŕče a liečba antiepileptikami

magda22
23. nov 2017

Dobrý deň, nenájde sa tu niekto, kto má skúsenosť s diagnózou komplikované febrilné kŕče a má odporúčenú liečbu antiepileptikami napriek tomu,že na EEG epilepsia nebola potvrdená? Máme veľkú dilemu,či do toho ísť a možno by pomohla nejaká skúsenosť... V starších diskusiách som nič nenašla... Ďakujem pekne za reakcie.

maminuska
24. nov 2017

@magda22 ja s dcérou , prvé febrilné kŕče bez komplikácii, druhé s komplikáciami nasadená antiepileptická liečba , objavili sa aj hroty na EEG , dcéra je epileptička.
Pri liečbe má tak jeden záchvat do roka. U nej je však preukázané aj poškodenie mozgu .

magda22
autor
24. nov 2017

Ďakujem za reakciu. A ako vyzerali tie komplikované? Ak nechcete písať sem, môžete do IP, ďakujem

maminuska
24. nov 2017

@magda22 dlhotrvajúce, modrenie pier , krátkodobé bezvedomie. Na EEG nešpecifické hroty, ktoré však nič zatiaľ nenasvedčovali epilepsii. Nasadené antiepileptiká , do roka rozvoj epilepsie.
Opakovanie febrilných kŕčov naznačuje náchylnosť mozgu reagovať na určité podnety skratovo a tam je už len krôčik k epi . magnetická rezonancia , poukázala na nálezy na mozgu , čo sme aj v podstate čakali .

tess328
3. dec 2017

@magda22
Ahoj, EEG s pozitivnym vysledkom potvrdzyje epi,avsak EEG bez hrotov a komplexov typickych pre epilepsiu ju nevylucuje.
Tzn.,ze dieta,ci dospely moze mat epilepsiu aj napriek tomu,ze EEG a ani MRI neukazuju zmeny.
maminuska uz ma potvrdene organicke zmeny na MRI,to ale u tvojho dietata nemusi byt,ale moze k tomu casom dojst.

magda22
autor
3. dec 2017

Ďakujem, máš s tým aj nejaké osobné skúsenosti prosím ťa?

magda22
autor
3. dec 2017

@maminuska prosím ťa, nasadili ste anriepileptika a po nich sa rozvinula epilepsia? Nemali by tie lieky tomu predísť? Veľká vďaka za odpoveď!

maminuska
3. dec 2017

@magda22 moja dcéra mala vrodenú malformaciu na mozgu latentnu nie však ako následok epi, epi je však dôsledok toho. Epilepsia by sa u nej prvdepodobne rozvinula tak či tak. S antiepileptikami vedie uspokojiv život., má minimum záchvatov.

maminuska
3. dec 2017

@magda22 ak jej nasadia antiepileptika tak sa znizi štartovanie mozgu k záchvatom. Postupne mozog bude dozrievať a brzdu k záchvatom sú bude budovať sam

magda22
autor
3. dec 2017

@maminuska ďakujem za odpoveď, ešte stále sme sa nerozhodli, nemali ste alebo nemáte nejaké vedľajšie účinky z tých liekov? Napr zlé pečeňové testy apod.?

maminuska
3. dec 2017

@magda22 no my sme prešli mnohými kombináciami. Depakin , ospolot lamiktal, tegretol a už 14 rokov fungujeme na topamaxe a nootropile. Pečeňové testy mala párkrát zhoršené ale inak je úplne v pohode.

tess328
4. dec 2017

@magda22
Nie,ja nemam epilepsiu a ani nemam dieta,ktore by malo epilepsiu. Vyjadrila som sa,pretoze som sa to ucila na skusku z Neurologie ;)
Bez antiepileptik (ak ma tvoja dcera epi),je velke riziko zachvatov generalizovanych,tzn.,ze sa mozu epileptiformne vyboje sirit z casti mozgu na cely mozog.
Pricinou moze byt vela veci,napr. problemy v obdobi okolo porodu,nejake zmeny mozgu,nerovnovaha mineralov a mnoho inych.
Kazde lieky nesu so sebou riziko nejakych neziaducich ucinkov. Preto sa nastavuju vhodne kombinacie liekov a robia sa testy,ci to cloveku vyhovuje alebo robi niekde nejaky problem (vtedy sa zmenia). Bez liekov riskujes,ak ich dr.odporuca a dieta ich neberie.

somavi
4. dec 2017

@magda22 Ajoj .. co to su komplikovane febrilne kŕče ? Aké ? My sme mali 2x. Ale neviem co myslíš pod pojmom komplikovane . Eeg sme mali 2x , vyšlo ok a nic neberieme. Ani by som nedala , kedze vyšlo ok.

magda22
autor
4. dec 2017

@maminuska
@tess328 ďakujem za vašu ochotu
@somavi komplikované FK môžu byť napr. : opakujúce sa (čiže viac ako1-2x), dlhotrvajúce, keď dieťa stratí vedomie, opakujúce sa v jeden deň, pri nízkej teplote apod.

maminuska
4. dec 2017

@magda22 vezmi to s tej lepšej stránky... dcéra neumiera, nemá rakovinu ani inú metabolickú chorobu . Nemá ani potvrdenú epi . Nasaďte lieky nech sa tomu mozgu pomôže, si z BA, tam je tuším docent Sýkora a neviem či ešte aj Brozmanová primárka na neurológii a bude to v poriadku . Ak by sa aj epi rozvininula, dá sa s tým normálne žiť a fungovať ak sa zvládne liečba. nemá infantilné spazmy a ani westov syndrom , ani" katastrofickú epi "

somavi
4. dec 2017

@magda22 v poriadku , ale pre taký prípad máte uz diazepam ze ? Nerozumiem naco lieky ked eeg vyšlo dobre. Moja ked mala prvýkrát , tak ich mala 2x po sebe - , z jedneho kŕča sme ju dostali - bola neďaleko dr, za chvilu dostala zas a to uz nam dr. dala pre prípad diazepam a išli sme rovno do nemocnice . 2.krat dostala o rok , dala som diazepam a hneď to prešlo .

magda22
autor
5. dec 2017

@maminuska asi máš pravdu, ale aj to je pre nás veľké rozhodnutie, sme u mudr ramosa Riveru

magda22
autor
5. dec 2017

@somavi áno, máme rektalny diazepam,ktory v prípade

magda22
autor
5. dec 2017

..ktorý treba podať počas kŕčov.. ono to váš neurológ asi neposúdil ako komplikované, asi závisí od dr... a moja dcérka mala kŕče už 5x od apríla..

somavi
6. dec 2017

@magda22 jaaj..tak sa hlavne držte , nech ste ok., držím palčeky

beba76
2. feb 2018

@maminuska Pekny den,mozem sa opytat na liecbu pri ospolote,ci bolo vsetko v pohode,sznovi nasadili pred dvomi tyzdnami a mam pocit ze sa nam ovela horsie prebra ucivo,pomalsie chape veciam v skole,neviem ci na zaciatku liecby je to normalne alebo mam ist za neurologickou,dakujem za rady ak mate skusenost.

lumikuma
2. feb 2018

@magda22 ahoj, nemam osobnu skusenost ale moja neurologicka mi rozpravala o dietati ktore malo eeg z ktoreho bolo podla nej iste ze dieta bude epileptik, rodicia liecbu odmietli, chodia par rokov na kontrolu a zatial ziaden zachval nenastal 🙂

beba76
2. feb 2018

Ďakujem.

monyyka
23. máj 2022

@maminuska môžem sa opýtať prosím vás, ktorý z týchto liekov vám najviac pomohol? Ďakujem pekne za radu vopred