Život s febrilnými kŕčmi

31. dec 2022

Ahojte, mate skusenost s febrilnymi krcmi u deti? Ked sa vyskytli raz, zopakovalo sa to? Ako presne postupujete, ked to pride? Ako to u dietatka prebieha? Kolko trva samotny krc a stihnete dat diazepam? Davate ho aj preventivne, napriklad vzdy ked ma dieta teplotu? Nasa mala febrilne krce uz 2x a vzdy hned pri vzostupe teploty, tj okolo 37,5, kedy sme ani netusili, ze ide byt chora a ma teplotu, takze sa tomu da velmi tazko nejak predist alebo sa na to pripravit. A ten diazepam davate pocas krca? Da sa to, ked je v tom krci? Lekari nam odporucaju nedavat preventivne, len pocas krca, ale neviem si to predstavit v tom momente aplikovat.. Do akeho veku ich mavali vase deticky? Vyrastli z toho? Ostali im nejake nasledky alebo to bol prvy znak epilepsie? Ake vysetrenia ste absolvovali?
Ako by ste v nasom pripade riesili spanie? Mame ju presunut k nam nastalo, aby sme zaznamenali kazdy krc? Lebo sme si uvedomili, ze ked spi u seba v izbicke, mohla ich mat uz ovela viac, len o tom nevieme. Ma 4 roky. Dakujem krasne za vase rady, tipy a skusenosti.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sonalove
31. dec 2022

Môj synček mal presne pred rokom tieto febrilne kŕče , večer mal len trosku hnačku, mierne zvýšenú teplotu 37,5 - myslela som že zuby, rano 1.1 mal 37,8 , aj stále hnačku ( nepáčilo sa mi to a chceli sme ísť na pohotovost keď sa maly naje a my oblecieme ) maly behal po byte, robila som mu v kuchyni ranajky, tatko s ním pozeral rozprávky a zabalil ho do deky lebo mal studené ruky, zrazu že sa začal triasť a oci mal dohora a zostal v kŕči, prestal dýchať a začal modrieť. Dala som ho na zem, a vďaka bohu sa mi ho podarilo prebrať 🙏 , moj medzitým zavolal RZP prišli do 10 min - ti mu zmerali teplotu -39,5! , dali mu infuzku a od teploty niečo a zobrali nás do nemocnice. Boli sme tam 5 dni- diagnoza salmonelóza (až v nemocnici mal nazelenalu stolicu- čo bolo druhý deň po prvých prejavoch hnačky)
Diazepam sme dostali od Dr- ten mame davat pri teplote 38,0 + sme boli na kontrolách na neurologii- našťastie je Ok- žiadne následky z kŕčov.
Našťastie maly mal iba raz tento rok teplotu- vtedy som mu ho dala a kŕče nemal. Verim a Modlim sa aby sme nedoniesli teraz domov ten hnusný horúčkovitú virus čo teraz je medzi ľudmi- týždeň 38-40 teploty, aby to nedostal od nás.

autor
31. dec 2022

@prasiatko30 ano samozrejme mame rektalny diazepam. Aj tak, ked ma ten krc a vystrete napnute nohy, pojde jej ich zdvihnut a dat ten diazepam? A dalsia vec, tie dva druhy krcov, ona sa najskor vzdy nasponuje, trasie ju, potom akoby prestane dychat, chrci a nasledne odkvacne a potom strasne tvrdo zaspi. Tak to ma aky druh? A dakujem za vysvetlenie preco nedavat diazepam preventivne.

drake122
31. dec 2022

To sú pre teba nepodstatné veci, ale tonický je keď sa našponuje, tonicko klonický je keď sa našponuje a potom má viditeľné zášklby na končatinách. To, že "odkvacne" nie je krč, to stratí posturálny tonus, ale to sa stáva aj pri bežnom kolapse. A tieto informácie sú pre teba uplne zbytočné, či má tonický, alebo tonicko klonický, aj tak podáš diazepam. Jedine treba spozornieť keď krče sú asymetrické, len jedna strana tela apod. Aleno keď trvajú už neprimerane dlho napriek diazepamu. To treba lekárom spomenúť.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
prasiatko30
31. dec 2022

@drake122 len som to spomenula lebo mne raz dieta ostalo v naruci ako mrtve - to som uz vedela kedy mavalo krce normalne, ale v tom soku clovek ostane paf a vobec som to nespajala s krcmi 🤷‍♀️

autor
31. dec 2022

@drake122 ziadna informacia nie je zbytocna, chcem vediet co najviac o tom, co sa s mojim dietatom deje, dakujem za vysvetlenie 🙂

drake122
31. dec 2022

@prasiatko30 no je to smutné, ale naozaj dodnes niektorí lekári doporučujú pri každej teplote paušálne dávať 3x denne tabletky diazepamu. Staropamäť. V krajnom prípade je to prípustné zvažovať keď má dieťa veľmi často krče, povedzme 5-6x už prekonalo, tak ako forma prevencie... ale na to sú už výhodnejšie lieky v dnešnej dobe ako diazepam.

autor
31. dec 2022

@prasiatko30 :D :D :D ano, asi by sa viac ten diazepam hodil nam, lebo uz niekolko noci nespime a kontrolujeme ju nonstop, lebo teplota jej stale (uz 4. den od krcov) kolise okolo 37,5. A dakujem za tip, ze davat ten diazepam zboku, to mi nenapadlo, ja som vzdy zdvihla nohy a tak davala cipky, ked bola babatko.
Ano aj nam ostala zakazdym po tom krci akoby bez zivota, je to hrozny pocit :( Preto som sem napisala, aby som zistila, ako to prezivaju ine mamicky, nejaky tipy a povzbudenie..

prasiatko30
31. dec 2022

@drake122 vsak to, je smutne ze matky doteraz cpu deti diazepamom preventivne na odporucanie lekara.😔 a dokonca som zahliadla ze aj vzedy ked vobec nemali FK. I ked viem presne aka som bola bezmocna ked som pri kazdej teplote ckala ci bude mat FK alebo nie - o nervy.

drake122
31. dec 2022

Febrilné krče sú takmer vždy prvých 24 hodín choroby, často pri úplne prvom výstupe teploty. Bežne sa vyskytnú len 1x za jednu chorobu, ale samozrejme to nie je pravidlo. No ale, keď už ste 4.deň a ste si už krče odkrutili v prvy deň, je veľmi veľká šanca, že cez túto chorobu už bude pokoj.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
31. dec 2022

@drake122
@prasiatko30 dakujem vam za komentare, my sme tiez prvykrat pred rokom volali sanitku a ostala v nemocnici na pozorovanie tyzden, tentokrat sme uz nevolali, lebo sme vedeli o co ide a radsej sme ju nechali oddychovat a na druhy den sme sli k Dr. a akurat sme dostali odporucanie objednat sa k neurologovi na EEG. Tak to absolvujeme a dufame, ze nebude mat ziadne nasledky..

prasiatko30
31. dec 2022

Neboj sa vsetko bude ok👍🏼