Novozistená cukrovka u trojročného chlapca

barborka0
1. aug 2015

Môjnu 3-ročnému drobcovi zistili cukrovku. Je tu niekto kto má podobnú skúsenosť?

vulka
1. aug 2015

Odporúčam Ti www stránku www.medatron.cz. V časti o cukrovke nájdeš diskusné fórum a tam v jednej časti priamo informácie od rodičov DIA detí. Nájdeš tam veľa užitočnych rád a podporu. Mám vlastnú skúsenosť.

vulka
1. aug 2015

A ešte som zabudla. Neboj sa. Zvykneš si a dieťa tiež. Je to choroba s ktorou sa dá viesť úplne plnohodnotný život, hoci sa ti to teraz asi nezná a možno sa Ti práve zrútil svet. Drž sa.

barborka0
autor
1. aug 2015

@vulka presne tak ale snazim sa s tym zmierit...no asi o mesiac mi konci materska,teraz neviem,da sa predlzit ale bo je lepsie ist na opatrovatelsky? a na co ma drobec teraz narok?

vulka
1. aug 2015

@barborka0 No na predĺženú rodičovsku iste budeš mať nárok. Veď hádam nik nebu chciet, aby si trjročne dieťa samo pichalo inzulín a merali glykémie. Inak to diskusné forum na českej stramnke som veľmi často využivala. Fakt som tam našla kopec rád, skúsností iných a dokonca aj lekárky, ktorá pre tu stránku pracuje.

barborka0
autor
1. aug 2015

@vulka mne zas radili ist na opatrovatelsky ze to je lepsie ako materska...no uvidim

vulka
1. aug 2015

@barborka0 Uf tak v tomto poradiť neviem. Na sociálnom by Ti povedali.

kacena4
1. aug 2015

ahojko neboj, ked ju uz mate zistenu tak je super, aspon viete na com ste a mozete na "sebe" (malom) pracovat a nestane sa ze upadne do komy a potom sa bude hladat pricina z coho to... takze uz len pomalinky zacat studovat co vsetko mozete papat, co len trosku, co vam skodi... naucit sa dietovat, brat inzulin, skladovat a prepravovat vsetko so sebou ked budete niekam chodit a o par tyzdnov to mate zmaknute a mozete chodit aj na niekolko tyzdnove vylety/dovolenky a budete fungovat ako kazda ina rodinka 😉 😵 drzim palceky. maly bude mat trosku obmedzenia, ale da sa to pri tam malom dietati bez problemov zvladnut, vysvetlit, ze toto nemozes to ti skodi. moje deti (nie su cukrovkari, ale tiez nemohli od malicka niektore potraviny) sa naucili ze toto nemozu a aj ked dostali napr. od babiek ci susedovcov (co som neovplyvnila a nevedela vysvetlit sirsej rodine, ze nemozu...) dieta to pochopilo, ze mu to skodi a nejedlo to, prinieslo mi danu vec a ja som odlozila, alebo dala niekomu inemu a ono dostalo za odmenu to co moze. je to vsetko o vysvetleni, aby vedelo preco to nemoze nie len o zakaze. aspon teda ja som to tak deti naucila a funguje to (obcas na vynimky teraz v puberte 😅 ) drzim palceky
ozaj a co sa tyka opatrovatelskeho ci rodicaku tak tusim opatrovatelsky je az od 6r. nie skor (pokial viem) ale najlepsie ti poradia tuna https://www.modrykonik.sk/group/2003/ v skupinke mame dieta ztp poradia ti ako si vybavit aj preukaz ztp aj prispevok na stravu, hygienu.... proste na vsetko na co mas ako na diabetika narok

barborka0
autor
1. aug 2015

@kacena4 dakujem velmi pekne za radu 🙂
@vulka jasne budem sa o tom informovat

barla5
1. aug 2015

@barborka0 mas narok na predlzenie rodicovskej dovolenky, preukaz ztp a prispevok na dietne stravovanie. Opatrovatelsky je az od 6 rokov ale to len pre osoby ktore su odkazane na pomoc druhej osoby, cize nevedia sa obliect, najest, ist na wc a podobne. Cukrovkari v dospelosti mavaju narok na invalidny dochodok, neviem ci vsetci, ci je to nejako odstupnovane. Ale pokial nema syncek okrem cukrovky ine ochorenie, do buducna s opatrovatelskym nerataj.

barborka0
autor
2. aug 2015

@barla5 ja nechapem tomu nazvu...vobec som nepisala o chlapcovi...ved mam dievcatko 🙂

lubbie
4. aug 2015

Mozem sa spytat ako sa to prejavovalo? Ako ste na to prisli?

lalinko2010
4. aug 2015

@barborka0 ahoj, ja som si tiež myslela že máš syna, keďže si napísala : Môjnu 3-ročnému drobcovi . podaj si žiadosť na oddelení peňažných príspevkov na kompenzáciu ťzp a posudkových činností žiadosť na diétne stravovanie, preukaz automaticky s tou žiadosťou ide, ale pozor - aký je príjem vašej rodiny? ak váš príjem na jednu osobu presiahne 594,27 eur tak nedostanete príspevok v sume 18,39eur.

barborka0
autor
4. aug 2015

@lubbie velmi casto pila...potom casto chodila cikat...aj niekolkokrat za noc...bola podrazdena

barborka0
autor
4. aug 2015

@lalinko2010 ale nazov som mala uplne iny...nevadi 🙂 ta k to si budem musiet poprezerat vsetko

lalinko2010
4. aug 2015

@barborka0 novozistená cukrovka u trojročného chlapca, to máš názov...

barborka0
autor
5. aug 2015

@lalinko2010 ja som si napisala nazov "novozistena cukrovka...co dalej" mam dievcatko tak sa predsa nebudem informovat o chlapcovi...ale ved to je uz predsa jedno ci je to dievca alebo chlapec...nic to na tom nemeni

lalinko2010
5. aug 2015

@barborka0 jasné že jedno, tá cukrovka tam je a to sa žiaľ nedá zmeniť. verím že začneš vybavovať tie príspevky, ak niečo budeš potrebovať poradiť, tak napíš, pomôžem. držím vám palce.
ale od 6 rokov sa nespoliehaj na to že budeš brať opatrovateľsky príspevok, cukrovka nie je na to dôvod, ale na predĺžený rodičovský by si mala mať nárok.

barborka0
autor
5. aug 2015

@lalinko2010 ved to...teraz hlavbe predlzim rodicovsky potom sa uvidi co dalej...a dakujem

lalinko2010
5. aug 2015

@barborka0 predĺžiť rodičovský a príspevok môžem vybaviť, preukaz ťzp pre malú, s tým neotálaj a nečakaj. začni vybavovať hneď, šak aj tak budeš dávať lekárske papiere na predĺžený rodičovský, takže jednou cestou aj toto vybaviť.

barborka0
autor
5. aug 2015

@lalinko2010 a k tomu tzp,ake to ma vyhody ked ho budeme mat?

lalinko2010
5. aug 2015

@barborka0 výhody? na cestovanie, sú tam nejaké úľavy ale to všetko na mestskom úrade alebo obecnom povedia a je dosť možné že aj v lekárni, u lekára, to všade je iné a inak to berie.

janula
5. aug 2015

ahoj, ja ti odporúčam skupinu na fb - Dia Mamičky, veľa sa tam dozvieš 🙂

illyria
11. aug 2015

ahoj, no je to neprijemne, ale neboj sa. presne ako pisu, aspon to viete. kopec ludi s tym zije dlho a nic netusia a tak si skodia este viac. a aky typ? 1. alebo 2.? nie je to jedno...asi jednotka co? tu pisu, ze ta je casta u deti: http://www.novonordisk.sk/pacienti/diabetes-mel...
ked si bude od malicka davat pozor, bude to pre neho prirodzenejsie, ako zistit to neskoro a menit dlhorocne navyky

vulka
11. aug 2015

@barborka0 Ten preukaz ZŤP na cestovanie určite teraz nieje nanič. Veď dieťa je maličké a aj tak cestuje takmer zadarmo. Dá sa to využiť až v dospelosti. Tam je potom cca polovičná zľava na cestovné.