Cukrovka v tehotenstve - strava

lukasko12
17. mar 2023

Zistili mi cukrovku už druhý krát ako ste sa stravovali čo ste všetko jedli ďakujem za radi

bluemoon24
17. mar 2023

@lukasko12 www.tehotenskacukrovka.cz, inspirace na recepty ig “mama_s_cukrovkou”. Co nejist - idealne nic co obsahuje rychle cukry (vyjma ovoce), takze cist slozeni vyrobku. Co se tyka mnozstvi sacharidu na porci, to musis merenim zjistit, co ti projde a co uz ne. Meri se lacna a pak hodinu od 1. sousta.

svetlonos
17. mar 2023

@lukasko12
ahoj uz ti dali aj skolenie a plagatik coho kolko denne mozes jedavat, sacharidy, strukoviny, bielkoviny ovocie? Ak chces poslem ti to. Mne vyhovuje na ranajky bud bielkovinovy chlieb ( baleny), ma velmi malo sacharidov cukru. Ostatne zdrave alternativy maju BE - jednotka cukru, 3 a ten bielkovinovy 0,5. Jedavam s maslom syrom tvrdym /pastekou a k tomu vela zeleniny - cca 200g.
Cotage syr 150g + 200g zeleniny. Pozor cvikla a mrkva sa rataju ako sacharidy. Uhorkou, paprikou rajcinou nic nepokazis. K tomu lyzicu oleja aky mas rada a trocu octu ak chces. Alebo jogurt s ovocim ci vajicka na akykolvek sposob- tie cukor skoro nezvysuju a zasitia.
Obedy kde hlavnu zlozku tvoria sacharudy - francuzke zemiaky, cestoviny s omackami, ryzoto- som uplne vylucila.
Na tanier dam 1/4 priloha
1/4 maso/ ryba
1/4 zelenina
1/4 salat
Jedavam bez polievky a ked tak jejvzjem menej. Zalezi ci je zeleninova bezmucna, bez zemiakov, tej pokojne viac. Pokial strukovinova, zasyti a druhe si dam neskor po tej hodine.
Zo zaciatku som si ozaj vsetko vážila, teraz uz odhadnem coho kolko.
Najviac ma stve, ze ovocia nemozem kolko by som chcela. Hrozno a banan mabvela cukru, pimarance by som zjedla aj 4 naraz no nemozem.
Tak si to tiez vazim podla pokinov. Pokial zhresim a sam si sladke, tak zasadne v cukrarni a vuem, ze to odkracam dlhsou prechadzkou alebo inou fyzickou aktivitou.
Ak chces kludne napis spravu, mozeme si aj zavolat. Vysledky mam ok, inzulin mi netreba.
Robim vsak jednu vec inak ako kazu. Picham si vzdy aj pred jedlom, nie len po. Testujem, ako na co reagujem. Napriklad minule tehotenstvo som pokojne mohla jest puding z prasku aj s piskotami. Teraz mi to iste mnozstvo hroznebdviha cukor. Takze aj vdaka castejsiemu testovaniu denne viem, co je v pohode a co nie. Tak criasant s maslo
he cista vrazda napriklad.

lukasko12
autor
21. mar 2023

@svetlonos no kebyže sa ja mám stravovať podľa ich jedálnička ved by som bola hladná každú hodinu to nie jem na čo mám chut

svetlonos
22. mar 2023

@lukasko12
Fakt? Ja som teda najedena podla celkom sobre, ked sa tohovdrzim. Ani polievku nezvladnem hned. Niekedy si dam viac salatu ako pisu ale ten nie je na skodu.

nufafa
22. mar 2023

@svetlonos mne tiež diagnostikovali tehu cukrovku, na diabetologii mi dohromady nič nevysvetlili. Akurát mám glukomer, meriam pred a po každom hlavnom jedle. Mohla by ste mi, prosím, poslať ten plagát, prípadne nejaké info o strave? Zatiaľ čo som čítala, je dosť protichodné. Ďakujem.

bluemoon24
22. mar 2023

@nufafa www.tehotenskacukrovka.cz - tady jsou vsechny relevantni informace.

nufafa
22. mar 2023

@bluemoon24 ďakujem. Mám v tom stále trochu bordel. Nejako nerozumiem..
1.musím sa stravovať 5x denne, alebo stačí 3,4x?
2.Čím menej sacharidov zjem, tým lepšie? Napr.večera-krajec obyč.chleba s maslom, diéty salam, mozzarella, 3 rajčiny. Je to ok? Sorry za blbe otázky, som nováčik.
Musím sa v tom zorientovať čo najrýchlejšie, keďže na diabetologiu idem 3 dni pred plánovaným termínom pôrodu a nerada by som do tej doby niečo zanedbala..

bluemoon24
23. mar 2023

@nufafa idealni je stravovani 5x denne, protoze udrzujes konstantni hladinu cukru. Meris si lacnou a hodinu od prvniho sousta (hodnota do 7,8mmol/l) - toto je jedine spravne mereni pro gdm, je to uvedeno i na strance, co jsem ti poslala (je spravovana diabetologickou dr. Krejci a doporucenim od ceske diabetologicke spolecnosti).
Sacharidy jsou dulezitou soucasti jidelnicku a neni dobre je drzet na minimu, vecere co jsi poslala je ok. Sama uvidis jak ti pecivo prochazi merenim, mi treba na konci uz skoro neprochazelo.
Verim, ze ted je to slozite a plno informaci, ale uvidis, ze za tyden/dva se v tom uz budes orientovat. Klidne se ptej na vsechno, co te zajima. Ja jsem pred rokem a pul taky samostudovala.

nufafa
23. mar 2023

@bluemoon24 napr.raňajky len malý chlieb s maslom a káva s mliekom. 90 min.po raňajkách je hodnota 2,7. Tak neviem zas, či to nie je nízke. Zatiaľ mám všetky merania ok a to ani nevážim. Je nutné váženie potravín (sacharidov), pokiaľ na ne telo reaguje hodnotami v norme?

bluemoon24
23. mar 2023

@nufafa je to hodina od prvniho sousta, fakt. I ja jsem mela “nakazano” 90min, ale 60min je spravne. 2,7 je extremne malo, nebylo ti zle? Muze to byt i chyba mereni. Pokud ti jidlo prochazi, neni duvod vazit sacharidove jednotky.

nufafa
23. mar 2023

@bluemoon24 cítila som to, potom som si dala banán a bolo ok. Aké hodnoty sú teda v norme-ani málo, ani veľa? Vlastne predtým som zjedla strašne veľa sladkostí a zákuskov a teraz vôbec nič. Len mi nie je jasné takéto kolisanie.. mala som naakázané 90min., keď to odmeram po 60, ako to mám potom zapísať, aby s tým doktor nemal problém?

bluemoon24
23. mar 2023

@nufafa urcene jsou jen maximalni hodnoty, minimalni ne. Banan neni uplne nejvhodnejsi ovoce pri gdm, doporucovane je hlavne bobulovite ovoce (krome hrozna), pak jablko, pomeranc (pulka), kiwi, mandarinka, atd.
Ja jsem si merial a psala hodnoty po 60min a dia jsem to nerikala, nechala jsem ji v tom, ze po 90min, ale ji to bylo uplne jedno, tvrdila, ze dortik ob den, je ok, tak jsem ji moc neposlouchala.

nufafa
23. mar 2023

@bluemoon24 tak aj po banáne boli hodnoty ok, pomaranče tiež.. predpokladám, že ani špagety s morcadellou by mi nespravili nič. Vôbec tomu nerozumiem. Jediné, čo mi dr.povedal, že mám vynechať sladké, viac sa hýbať a držať hodnoty pod 5,5 a 7,8.

bluemoon24
23. mar 2023

@nufafa mela bys vynechat vsechno, co obsahuje jakykoliv pridany (rychly) cukr, teda vsechno, co obsahuje cukr ve slozeni - coz je dost narocne, je to skoro vsechno (treba i koreni, majoneza, atd.) zalezi na tom, jak moc to budes resit. Funguje to tak, ze kdyz neco snis, tak tvoje slinivka vyprodukuje inzulin, ktery umozni vstup cukru do bunek a klesne hladina cukru v krvi. Kdyz mas gdm, tak neprodukujes dost inzulinu a to co ti vyskoci navic, tak musi pokryt inzulin tveho ditete. Vseobecne se predpoklada, ze pokud drzis dietu, tak nejvyssi hladina cukru je prave hodinu od zacatku jidla, proto se meri prave tehdy. Proto se drzi dieta, aby se tvoje dite mohlo v klidu vyvijet a nezatezovala se jeho slinivka. Z toho pak plynou poporodni stavy - dite je zvykle na velky prisun cukru a ma velkou porodni vahu + produkuje mnohem vice inzulinu a to mu zpusobuje hypoglykemii. Spravnou dietou, popripade medikaci tomu predejdes.

nufafa
24. mar 2023

@bluemoon24 ďakujem veľmi pekne. Snáď sa v tom nejako zorientujem. Asi posledná nezrovnalost.. keď mám moc nízku hladinu cukru a je mi aj zle.. ako to napraviť? Preto som si dala ten banán.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre