1,5 ročné dieťa má tretí deň teplotu 40
Mile mamicky prosim vas ak mate niejake dobre a odskusane recepty ako1,5 rocnemu dietatu znizit teploty,moj syn ma uz 3 den vysoke teploty 40 a nezabera nam ani parelen.Moze pri takychto teplotach nas poslat doktorka do nemocnice.Dakujem prosim o radu.
Podla mna si uz davno mala byt u lekarky... Zvlast, ked to je uz treti den.
Nas pediater ako prve spravi CRP test. Nastastie doteraz to boli vzdy virusy.
Inak, mozes podavat bud paracetamol (teda Paralen) a ibuprofen, aj striedavo.
Ale na vlastnu past by som urcite nic nepodavala! Do nemocnice vas posle vetdy, ak je dehydrovany alebo ine dovody na hospitalizaciu."Iba" horucka nie je dovod na hospitalizaciu.
ahoj, ja som davala dcerke kazde 4 hodiny striedavo panadol baby a nurofen ...horuckovala 4 dni, mali sme siestu chorobu ked mala 1 rok ...zabaly nevyhnutne, veeeela pit a nieco a zjest, to co mu najviac chuti, aby nebol dehydrovany a nebolelo ho brusko ...urcite chod k DR. urobi vam odbery, pre istotu ....drzte sa, pa
@ralka nad 38,5st. podavaj antipyretika (cipky alebo sirup - je jedno ktore zvolis, cipky ak dieta vracia napriklad, sirup ak ma hnacku)
Nurofen (ibuprofenum)
Paralen (paracetamolum)
tieto dve ucinne latky mozes v pripade potreby (neklesajuca teplota) striedat po 3-4 hodinach
ak mas vsak len liek jednej ucinnej latky (napr. len Paralen), tak najskor mozes dalsiu davku Paralenu podat po 6-8 hodinach
medzi tym, pred podanim dalsieho lieku skusaj zabaly a obklady namocene v letnej vode, nie studenej! (len o 2-3st chladnejsej ako bezne pouzivas) na hrudnik (ak nepomaha, tak mozes ale opatrne aj na pulzujuce miesta na tele)
letna sprcha
vyvetrat (dostatok cersveho vzduchu)
neobliekat a nebabusit prilis do perin, staci balnene pyzamko a tenucka decka (alebo ziadna) inak si telo neustale drzi vyssiu teplotu
podavat vela tekutin
ma ajine priznaky?
ak teplota trva 3 dni, volala by som lekarke
@ralka môj malý máva tiež 40 stupňové teploty. Skús ho okupkať vo vlažnej vodičke, je to menej drastické ako sprchovanie, lebo deti sa radi kúpu. Tiež nám nezaberali už ani panadolové čípky, tie majú paracetamolový základ. Po dvoch hodinách od podania paracetamolového prípravku môžeš dať napr. nurofen, ktorý má ibuprofenový základ. alebo naopak. Ak podáš prvý ibuprofenový, potom daj paracetamolový. Potom nám horúčka klesne. Vyskúšaj, nám to takto naordinovala pediatrička.
Z otázky som mala pocit že mamička sa boji byť v nemocnici,ide o záchranu dieťaťa,už dávno ste mali byt u lekára,tvrdý názor,ale tak to je !
my sme to mali 3 tyzdne dozadu, boli sme 2x na Kramaroch.
takze viem poradit:
vela vela tekutin, aj sladkych,len nech pije!
panadol a nurofen na striedacku kazde 4 hod
pri teplote nad 38,5 ak lieky nezaberaju zrazat obkladmi - obalit iba telicko do vhlkej handry alebo plienky,
na to suchy teply uterak omotat, nozicky a rucicky nebalit! handru menit po cca 10 minutach za novu
zabal rob kym teplota neklesne
nesmie dostat zimnicu, ta zvysuje teplotu, ale urcite nepreobliekavaj, nezakryvaj hrubymi perinami a pod..
dobre vetrat v miestnosti
ak je to siesta choroba, zajtra rano sa ti dieta vysype ruzovym vysypom a teploty pekne odidu, mate to za sebou.
ak zajtra vysypany nebude, urcite chod k lekarovi, treba urobit CRP, ci v tele nie je zapal.
to samozrejme plati, ak ma iba teploty, nic ine..ak kasle, sopli, boli hrdielko, nechce papat a pit alebo
su ine komplikacie, utekaj k lekarovi co najskor, to siesta choroba nebude.
ak sa teploty podari zrazat zabalmi a liekmi, je to ok..ak aj po zabaloch ma teplotu nad 38,5 tak by som isla k dr aj tak (nas pripad)
@ralka
Ak píšu ostatné, treba urobiť CRP, ak je to už 3. deň. Moja malá mala zápal obličiek (vysoké teploty bez príznakov), potom v noci vracala, tak určite zober aj moč :-/
@ ralka my sme mali vysokú teplotu tri týždne dozadu, v sobotu ráno mal 39,6 a hneď sme s ním utekali do nemocnice, tam nám spravili CRP, či nemá zápal, počkali sme si hodinku a našťastie nič nemal, bola to len viróza, lekárka povedala, že teploty budú ešte trvať dva-tri dni, čo aj trvali, dokonca v tú noc sme mali 40,7, ☹ kázala nám dávať dva čípky po 60 mg. a keď veľmi nezaberú tak zábaly, povedala, že len zrážať a zrážať teplotu, nič iné nám neostáva, trvalo to štyri dni, ja by som s ním išla do nemocnice, lekárke hneď akoby som zbadala 40 stupňov na teplomery.
odtiaľ sme si priniesli ďalšiu chorobu - ovčie kiahne ☹ ☹ ☹
@sorciera24
muzu souhlasit 😉
ale nepouzivala bych to jako Recept..(aby se neco nepodcenilo)
preci jen "hranice" nebezpeci se na prvni pohled nerozeznaji.. 😉
Kdy je horecka Lek a kdy je Zabijak to je opravdu tenky led.. 😎
Ja bych doporucila, zjistit puvod a pripadne se zaridit podle sveho "nazoru" i podle Receptu a Rad..ale puvod horecky je 1.krokem k rozhodnuti (ne)lecby 🙂
@irriss ja som to dala ako jednu z moznosti...ja podla toho fungujem (teplotu do 39 napr. neznizujem)....lebo vtedy sa najviac mnozia virusy a bakterie.......samozrejme, ak horucka trva viac ako 3-4dni, idem k lekarke (prip. ak sa k tomu prisruzi kasel, bolesti a pod.)....ale inak nie....ako takto fungujeme, teplota u nas trva 1-2 dni....a je po chorobe, lebo teplota virus zabije;)
@sorciera24
vsak ano. 🙂 .ja Ti rozumim, nejsi sama, kdo tu porpaguje tuto lecebnou formu, ja jsem se s tim prostrednictvim Vas tady seznamila, ale pokud si to precte (nahodne) nejaka maminka...aby se toho nechytla jako Receptu...a nepristupovala k tomu lehce😉
Preci jen v tomto pripade jde o horecky 40*C trvajici nekolik dni😉
@irriss jasne, chapem......ja som sa k tomu tiez dlho odhodlavala, vacsinou ide o strach, ale ked mne samej mi to odporucila moja obvodna lekarka, tak mi to v podstate vzdy, ked islo o virus zabralo....takze preto sa uz toho nebojim;) ....ale chce to cas a rozmyslanie.....preto som povodne ako recept uviedla tie obklady, kt. ja davam pri uz takej vysokej horucke....tie neubliza (mozu len pomoct;))
@marcellka32
@irriss Ďakujem vam za rady zabudla som vam napisat ze mi sme u lekarky boli vcera hned na druhy den sme utekali lebo prvy den teplty bolo vecer a rano sme boli u lekarky a ta nam dala len parelonove cipky a nezaberaju preto som ziadala o radu nie preto ze ja chcem svoje dieta vystavit riziku TO NIE do nemocnice ked bude treba pojdeme len nerada by som sla lebo viem ze odtial pride dieta este viac chore ako pise luciana 987 preto som chcela skusit este nieco okrem tich cipkou zajtra ideme na kontrolu znovu lekarke tak budem ju informovat a este sa spytam co je ta skratka CRP neviem nam doktorka ziaden test nerobila.
@ralka:
CRP=c-reaktivny protein. Je to indikator zapalov v tele. Navyse sa podla tohto testu da urcit, ci sa jedna o virusovu infekciu alebo bakterialnu. Pri bakterialnej sa podavaju antibiotika, ktore na virus nemaju ziaden vplyv.
Test sa robi tak, ze sa odoberu dve kvapky krvi z prsta.
Kedze si bola u lekarky, skus tie tipy, co si tu dostala so zabalmi, alebo striedanie ucinnych latok (ibuprofen a paralen), tie mozes striedat, ako ti to presne vypisala @hajanka.
@ralka mala by si ist k doktorke, a pripadne dostanete Atb....moja dcera mala tiez dri dni horucky, u dr. som bola s nou hned prvy den, ale ked horucky neustupili sme isli znova doktorke.......dr. jej urobila crp. a mala ho velmi vysoke, nasadila atb..a spravilo sa jej to... drzim palce 😉
@ralka ahoj ja keby tebou rychlo utekam doktorke...moj maly mal z vysokej teploty krce a fakt neprajem to nikomu zazit...odteraz davam pozor...ale ked mal maly take teploty tiez 2 dni tak mi kazali davat paralen cipok a za 2 hodky zas nurofen sirup a takto kazde 2 hodky som to striedala...ale urcite sa najprv porad rychlo s lekarkou...len necakaj dalej...aby nedostal krce
Existuje viacero variant liekov, ktoré vám pomôžu teplotu dostať pod kontrolu. Ak je dieťa príliš malé na to, aby lieky skonzumovalo, ideálne je použiť čapíky alebo inak nazývané čípky. Na obaloch nájdete vždy presný návod aké množstvo lieku má dieťa vo svojom veku užiť. Pri zavádzaní čapíku nie je na škodu trocha namočiť špičku liečiva do mastičky na zadoček a tým zvlhčiť koniec, aby sa čapík ľahšie zaviedol a nepôsobil pre dieťa priveľmi dráždivo.
Prípadne viac sa dočítate v článku http://www.familia.sk/187/dieta-s-vysokymi-tepl...
Nechápem načo sedíš na koňovi a vypisuješ, tu ti žiadne babské rady nepomôžu,šmykaj k doktorke...

@ralka zabaly alebo lepsie sprchovanie v teplej vode a mliecne obklady na ruky a nohy (prip. nakrajat zemiaky na platky, dat na dlane a chodidla, previazat handrickou...miesto zemiaka, mozes pouzit aj platky citrona.....toto vsetko na horucky zabera......nam vacsinou staci ta sprcha a mliecne obklady...