10-mesačnému som omylom dala čapík Nurofen 125 mg
10 mesačnému som omylom dala capik nurofen 125mg miesto 60mg. Vadí to?
Ahojte, v noci som dávala synovi od teploty capik nurofen a vsak, omylom som mu dala capik nurofen 125mg miesto 60mg. Vadí to? Je určený primárne az od 2 rokov 😒 nemôže mu to ublížiť?
Ma 10 mesiacov a 9kg.
Dakujem
@anonym_autor neprekrocila si dennu davku, nic by sa nemalo udiat neboj, ja som takto dcere ked mala rok dala omylom celodennu davku nurofenu sirup - som si v noci pomylila davkovanie 🤨aj som volala potom s lekarkou a ze treba len sledovat moc ak by bol cierny volat pohotovost. Nic sa neudialo.
Uplne ok, ked som videla co natiahli do syna raz na pohotovosti s tym “ jasne, ze vam to nezaberalo, ked toho davate malo “, dala mu taku davku a to dve hodiny od tej povodnej, ze by kona otocilo. Prezil bez ujmy

@anonym_autor
@anonym_autor chatgpt: Krátka odpoveď:
👉 Jednorazové podanie 125 mg Nurofenu 10-mesačnému dieťaťu zvyčajne nepredstavuje vážne riziko, najmä ak nemá zdravotné problémy. Treba ho však sledovať.
Prečo je to pravdepodobne v poriadku
Nurofen (ibuprofén) sa u detí dávkuje približne 10 mg na kg telesnej hmotnosti na jednu dávku.
Väčšina 10-mesačných detí váži 8–10 kg → bezpečná dávka je cca 80–100 mg.
125 mg je síce viac, než odporúčaná dávka, ale stále hlboko pod toxickou dávkou.
Problém býva skôr pri opakovanom predávkovaní, nie pri jednej dávke.
Čo teraz robiť
✅ Nedávaj ďalšiu dávku minimálne 8 hodín
✅ Sleduj dieťa najbližších 24 hodín
Kedy spozornieť a kontaktovať lekára / pohotovosť
Ak by sa objavilo:
opakované vracanie
výrazná ospalosť alebo nezvyčajná malátnosť
silná bolesť bruška, plač pri dotyku
krv v stolici, čierna stolica
dieťa by odmietalo piť
👉 vtedy ihneď volaj lekára alebo pohotovosť.