10 ročný syn má problémy s prijímaním potravy
Ahojte mamicky,prosîm vás o radu.mám 10rocneho syna a nechce jest.znie to blbo,ale je to tak.pravdou je,ze nikdy nebol velky jedak,ale co v poslednom case vyvadza,nas vyviedol z miery.vazi 29kil,pred tyzdnom este mal 30.je 146cm vysoky,ale podla toho,ze som musela odstrihnut rifle na 3/4dlzku,sa mi zda,ze uz je aj vyssi.zase.pred dvoma tyzdnami sme zacali hrat hru,ze sme mu vazili jedlo,co zje a ked sa mu podari zjest udane mnozstvo,dostane body a tie sa da vymenit na vylet vlastneho vyberu.pustil sa do toho s velkym smiechom a elanom,predstavte si,max.mnozstvo bolo80dkg.po 5dnoch sa vzdal..bola som s nim aj u doktora,u endokrinologa,u gastroenterologa,vsetko je ok-ale dovtedy??dostal b12injekcie,vobec nic.bral pangamin pre deti,ziadne vysledky.bola so s nim u psychologa,ten moj poklad ju uplne manipuloval,ako sa mu zachcelo.nevedela som,ci mam plakat alebo smiat.uci sa vyborne,ma same jednotky,cize presne vie,co robi.na otazku,ze preco to robi,hovori,ze nevie,on veeeeelmi sa chce zmenit ale nepodari sa mu.uvazovala som aj o psychiatrovi,ale odmietam lieky,ktore by mu dala.potrebujem kluc k dusi mojho syna.azda nie som dobra matka?je fakt,ze som sa rozviedla,ale pred 3rokmi,s partnerom sa rozumia dobre,okrem toho jedenia nemame ziadne starosti s nim.moja matka ma zacala vvyhrazat,ze ma uda na socialku,aby mi maleho zobrali,aj s nou mame dost starosti,moj ex sa dal dokopy s dcerou mojej sestry,vidim,ze malemu to vadi,ale fakt nechapem,ze moze sa stat,ze 10rocne dieta nechce zit?maly nema rad ani cokolady ani cipsy,nekupime malinovky,len do skoly mu dam ochutene mineralky,inac mame super vodu,nema rad vyprazane kuracie pecienky a leco.vie varit aj maly,aj moj partner,spolu varime dokonca aj v zahrade,snazime sa mu dat to najlepsie.ak ma niekto skusenost,dokonca aj s psychiatrom,dostali ste rady od odbornika,pekne vas poprosim,pomozte mi.dakujem.
@moncsi1208
@moncsi1208 @moncsi1208 skus si k nemu kazdy den sadnut na postel pred spanim, taky ritual, pohladit po vlasoch a povedat lubim ta a som na teba pysna, si moj velky muz a najdolezitejsi, ja viem, ze ked nahnevaju tazko sa to robi, ale aj tak, aby mal kludne sny a pocit, ze si tu pre neho, robila som roky s detmi, do cudzich sa dostanem lepsie ako do svojho a ver, ze i ja som sa bola poradit so psychologickou, lebo ako matka sa na svoje pozeram inak - neobjektivne, ale kazde dieta si zasluzi pocit mamky milujucej, lebo ziadne sa nerodi na svet zle pocit, ze jeho mama ho lubi a je tu pre neho..kolke deti sa takto citia naozaj..nuz malo a mozno len preto, ze ich mamy ich sice miluju, ale nehovoria to a zabudaju aj vyjadrit mimoverbalne, napr. pritulenim, vtomto veku je to este velmi prirodzene pre dieta . Co sa tyka obavy o druhe dieta...ak nebude nic to, mate predsa jedno, co Vas potrebuje, miluje
@roxana280 mas 100%pravdu,co si pisala,o rituali pred spanim.nikdy som nenechala maleho uspat tak,ze sme mali debatu nedokoncene,ani s hnevom,to je dobra rada nad zlato.prave take nieco by som potrebovala od pani doktorky,aby mi dala nejake odborne rady co sa tyka sebavedomia mojho maleho.u nas to vyzera tak,ze existuje tvoje dieta,moje dieta a chceli sme nase dieta.ale kvoli zdravotnym problemam sa nam nepodari ,mame za sebou skoro3roky marneho snazenia. 😢 teraz mi napadlo,ze ked sa nam podari tu problemu s malym vyriesit,tak by sme asi mohli mat sancu.(aj maly by chcel mat surodenca,velmi by sa tesil babatku,aj tesi nevlastnej sestricke).velmi ta obdivujem,ze vies pracovat s detmi,mne by sa to nepodariko,mam dost starosti aj s vlastnym 😅
@moncsi1208 jaj, moje dieta je uplne ina kapitola 😉 , zazivam s nim presne tie iste strasti a radosti ako ina mama, tiez byvam bezradna pytam sa, kde len ja robim chybu. .Mam takeho maleho certa a vie nam dobre nicit nervy. Ked idem pren do skoly, tiez si obcas myslim, co ma zas caka, s kym sa pobil, co vyviedol dnes.Casto byva chory, uplne od malicka nas prenasleduju rozne neduhy, ciastocne aj dedicne a tiez by si prial surodenca, ale ja uz nevladzem. Chcem sa mu venovat ako najlepsie viem, uz teraz s manzelom padame unavou.Tiez uz mam 36 prec a neviem si predstavit este jedno dieta . Konecne chodime s malym na vylety poriadne, muzea a vystavy, drobec zacal ako 4 a pol rocny chodit do skoly - nulty rocnik sukromnej ZS a tiez to stoji kopec penazi a vozenia ho daleko. Snad si najde casom trvale priatelstvo a nebude mu luto za surodencom, teraz sa mu snazime nahradzat vsetko my s manzelom.S inymi detmi je jednoduhsie pracovat, vidis ho par hodin, vidis ho bezprostredne ake je, vlastne dieta je omnoho tazsie riesit ako cudzie.Su deti, ktore sa vychovavaju jednoduhsie a su take s ktorymi to ide tazsie. Genetika - ja som bola taky cert a manzela mam kludasa, nuz nezdedi tu trpezlivost, just zdedi maleho nervacika po mne. I ked je to obcas tazke, je to to najlepsie a najkrajsie, najcennejsie co mame, spolu s nasim kocurom, snad z neho vyrastie ten, c o bude robit nieco dobre a nervaciky svoje vediet krotit ako ja...a hlavne nech sme vsetci zdravi, lebo bez toho nic nie je dolezite.
@roxana280 ano,presne tak,ked je zdravie,tak starosti nie su starosti.uz neviem,kto mi povedal,ale je to pravda,je lepsie mat dieta take,ktore krici zo sibalstva ako take,ktore je chore.obdivujem matky,ktore vydrzia ,ako ty s takymi malymi certikmi.moj syn bol vzdy taky kludny,nikdy som neprezila navaly zlosti,nedajboze,ze by sme mali nejaky problem v skolke alebo v skole.tiez som ho dala do nulteho,nikdy som to neobanovala,lebo ho poznam,maly zdedil od otca taku kludnu povahu,ze mi uz niekedy lezie na nervy. 😅 inac je fantasticky,okrem toho,co prezivame teraz ,nikdy sme nemali nijaky problem.vzdy som si myslela,ze zivot ma svoju rovnovahu.mala som rizikove tehotenstvo,hoci porod rychly,ale maly mal z toho nasledky,mesiace som s nim chodievala k lekarom.nasledovalo obdobie bezproblemove,az dovtedy.co bude,ked pride puberta?????? 😖 uz sa bojim.snazme sa s nim porozpravat,ale stale dookola,ziadna zmena .fakt so m bezradna.
@moncsi1208 už to asi zašlo ďalej ako malo, len silná povaha dokáže vyhraťbez pomoci, sama...obávam sa, že je ešte dieťa a sám to nedokáže, skúste vyhľadať endokrinóga...ja si pamätám na tvrdú vetu lekára v Ľubochni: keď nezačneš jesť, zomrieš...a fotečky k tomu anorektikov, lenže to nestačí, postihnutí príjmom jedla sa musia "znova naučiť jesť", to im musí ukázať ako na to endokrinólog a psychológ vyriešiť, čo to spustilo, vyhľadajte odborníkov a referenciami..je to dlhý beh, trvá aj roky..v tomto veku ak prestane jesť na celý život to poznačí jeho vývoj a orgány...
@roxana280 ano,to je fakt,teraz si ma nevsima,co mu poviem,ukazali sme mu fotky,teraz vyhladam na nete fotky,informacie o sanatoriach,ukazem mu,ktovie...vie presne,co robi,dnes som s nim porozpravala o tom,povedala som mu,teraz je uz koniec.uz nas jeho scena nebavi,navyse hrozi mu detsky domov,ked moja matka zacina mat vselijake nalady(mala mensiu porazku,teraz furt ripe do mna,nic jej nie je dobre,ja z toho nerobim tazku hlavu,ale malemu to vadi,citim,vidim).dnes sme boli na omse,prosila som boha aj mariu,ktora videla zomriet svojho syna,aby mi take nieco nepripustila 😢 .poprosila som ich za radu,za trpezlivost,silu a vytrvalost prekonat tu krizu.povedala som malemu,ked sa nezmeni za tento den,alebo maximalne zajtra,tak moze ist na prve svate prijimanie s kym sa mu zachce,komu poslucha.vyhodim do kosa vestu aj nohavice a s...m na to(s prepacenim)potom,ked uz bude velky a ostanu mu nejake trvale nasledky z toho,tak dostanem od neho vycitky,ze mami,preco si to nechala????teraz si dal 2taniere jedla... 😨 Sef mojho partnera mu tiez zveril,ze aj oni mali taku krizu,ale on maleho hned dal do liecebni...
@moncsi1208 liecebnu by som volila ako posledne riesenie, skuste co som napisala, uz sa tak stalo, ze pustili decka z liecebne a po prichode domov skocili z okna, je potrebne vediet pricinu, preco to vzniklo, netreba porovnavat dieta s dietatom, iba jeho sameho s jeho samym, na ine deti nepozerajte, zoberte ho k odbornikom a detsky domov radsej nespominajte, skor tu liecebnu - ako to tam chodi, aby mal motivaciu, aby sa tam nedostal a povedzte mu, ze ho umriet nenechate aj ak by on sam chcel, ma 10 rokov, ste za neho zodpovedna a do 18 nastky pod vasou strechou proste zit bude...to dieta sa do toho stavu nedostalo samo, som si ista, ze mu pomohol rozvod, babka, vase zle vztahy v rodine, novy partner, deti maju svoju hlavu a chapu vsetko po svojom i ked pravda to nemusi byt taka ako to oni citia
@moncsi1208 nezdá sa mi vhodné spomínať pred synom detský domov, ani reagovať tak, že hodíš nohavice do koša a nech si ide na prijímanie s kým sa mu zachce... chápem, že si v koncoch, ale takýmito reakciami to len zhoršuješ. Mám pocit, že tvoj syn je citlivé dieťa a ty mu nerozumieš, nie ste naladení na rovnakej vlnovej dĺžke. Aj ja som bola citlivé dieťa, tiež som mala problémy s jedením (vlastne s nejedením) a s mamou sme si veľmi nerozumeli a nechápali sme sa, boli sme príliš rozdielne na to aby nám to klapalo.
Skús sa synovi viac priblížiť, nerieš pred ním jedlo, tráv s ním veľa času osamote a budujte si blízky vzťah, veľa detí sa cíti osamotených v kruhu svojej vlastnej rodiny. Rodina si žije bežným životom, s bežnými starosťami a radosťami, ale citlivému dieťaťu toto nestačí, potrebuje cítiť silné puto blízkosti medzi rodičom a dieťaťom, ak je niečo v tomto pute narušené, dieťa trpí.
@0silvia0
@roxana280 viem,ze moj syn je citlivy chlap,nedokaze sa porozpravat o svojich starostiach,problemoch.citim,ze ma nieco vo vnutri.aj to,ze nechcela by som sposobit prenho sok,ze ho dam do cudzieho mesta do prostredia,ktore nerozumie,aj tak je dost introvertalny.vcera vecer sme sa porozpravali o nasich vztahoch v rodine,maly tvrdi,ze s druhom je vsetko ok,zo zaciatku mu vadilo,ze on ma iste zasady,pravidla,(take malickosti,nech nenecha neporiadok vo svojej izbe predtym,ked ide spat,nech sa nauci upratovat aj on-pravdu povediac ja som bola na vine,ze som ho na to uz neucila skor,ale na co,ved maly videl to,ze matka pracuje ako otrok,oci s...e na vsetko,tak preco by som jej posluchla?)ktore by mal byt aj kazdy rozumny clovek,lenze otec sa onho nestaral,ja som mala 2zamestnanie,aby sme mohli nejak vyzit,po rozvode mi maly hovoril,ze je rad,ze som doma(vtedy aj skrachovala firma,v ktorom som pracovala 12r.preto som zvolila moznost pracovat doma,aby som sa mohla starat o maleho),nie som dokonala,ano velmi casto citim,ze nie sme vzdy na jednej rovine,hoci ho chapem,lebo aj ja bola take cudne,ked som bola mala.chapem ho ako dieta,ale viem,ze rodicia sa o mna tiez velmi nestarali,oni staale praaaacooooovaaaliiiii......stale to pocujem,ked matka mi davala rady o vychove deti.ked som jej spominala,ze preco ste nevyuzili sancu,cas,ked ste mali vlastne,tak som dostala odpoved ako hore.mala som 2zamestnanie,ale napriek tomu som vzdy nasla cas na svoje dieta,na doverne chvile,ucit sa s nim,starat sa onho.vcera sme debatovali s druhom o tom,ze to musi mat pricinou to,ze mu vadi aj to,ze ho babka kazdy den otravuje s tym,ze co si jedol,co varili v skole,take podobne blbosti...navyse,co som spominala v zaciatku,moj ex sa dal dokopy s dcerou mojej sestry a teraz spolocne -matka,sestra,moja krstna dcera a ex-sleduju zivot mojho syna a cakaju len a len na to,aby som urobila chybu.keby sa dalo dat nejake ockovanie na to,aby vedel otvorit papulu voci nim,nech ho uz nechaju pokojne zit,tak by som bola velmi,velmi vdacna,lebo moje slovo nestoji za nic 😠 inac s nami ma taku papulu,take pripomienky v dobrom zmysle slova,vie byt dokonca aj DIETATOM,tak nam aj slzi tecu od smiechu.s druhom sa citi,ako rovnocenny partner,on sam nam zveril,ze nechce spat svojho vlastneho otca.le ta situacia je tak zlozita... ☹ bojim sa onho...
@moncsi1208 a co keby si to skusila uplne opacne,ze vy si nalozite na obed,sadnete k stolu,ale synovi nedate,proste ze ked nejedava,tak naco mu nakladat??....jednoducho ho nebudes krmit.,ale aby to nevnimal ako truc s tvojej strany,ale ako ze si kludna,ze si nad vecou,nechces,nechces,my si dame ....aj ked bude uvarene,nakupene v chladnicke,on ked dostane hlad,sam si vezme,pud sebazachovy je silny
@moncsi1208 nuž sama píšeš, že situácia v rodine nie je ideálna, ba priam je zložitá. Toto tvoj syn vníma
a možno si ani neuvedomuje ako sa ho to dotýka... je to ešte dieťa a nevie dobre spracovať životné situácie. Nemôžete sa odsťahovať ďalej, aby ste neboli v častom kontakte s príbuznými, s ktorými to tak neklape? Veď tie otázky babky o jedle čo jedol koľko jedol ho musia dráždiť a nerobia mu dobre. Skúste ísť aspoň na dovolenku, odíďte zo stereotypu aspoň na dva týždne, užívajte si jeden druhého, zažívajte pekné chvíle a aspoň chvíľu neriešte jedlo, uvidíš aký to bude mať na syna vplyv...
Ideme na tyzdenny vylet do tatier,vlani za 5dni tam pribral 3kg.ale to je este mesiac.skusila som poprosit aj ex,aby nevolal malemu kazdy den,stale dookola to iste blbe otazky,komunikaca skoro ziadna,aj matku som poprosila,drzala sa 3dni,potom zase.nikedy maly nedviha telefon,"zabudne "doma ci necha vybity...🙂 byt je v mojom vlsatnictve,nebyvame s rodicmi,ex byva 13km odtial,to by nebol problemom,ale tie telefonaty,on,fakt potrebuje nieco na sebavedomie.minule sme rozpravali o tom,ze ideme stavat dom do zahrady,byt dame do prenajmu.byvame totiz v bytovke,k tomu patri 2arovy pozemok so zahradkou,to by nam stacilo.teraz maly sam o sebe pytal jedlo.na obed si dal len polievku,ale rano bol celkom bez seba,bol nervozny,ziadne ranajky,lebo prisiel otec na povinnu navstevu.potom,akoby odrezali,zmenil sa,ukludnil sa.ja si myslim,ze ta pripomienka bola dobra,co sa tyka sceny,ze ta relacia uz nas nebavi a nech sa zmeni,lebo on sam sa rozhoduje,ako bude vyzerat ten buduci vikend...opatrne to pisem a peeeevne dufam...a verim
@anexis ahoj,dnes som si dala vypisat sirup,co si mi poradila,moja nastavajuca svagrina ma dceru,s podobnymi problemami,v tychto dnoch som sa o tom dozvedela,ona berie tabletky.povedala,ze mala zacala jest,u nich sa zlepsi ta situacia.maly zacina jest,dufam,ze to neostava na sezonu. 🙄
@moncsi1208 Dr.Perhacz v DS
@lillika mas u nej skusenosti,ak si to mozem spytat?dakujem
@moncsi1208 ano,chodim k nej s detmi 🙂 .je v pohode
@lillika mozes mi o pani doktorke porozpravat v ip?aj ty mas take iste tazkosti?ja som jej volala este vlani kvoli inej veci,ale stretla som sa s celkom drsnym spravanim.taky arogantny hlas,styl v ambulancii detskej psychiatrii...viem,ze ta bola sestricka,ale...to pises,ze p.doktorka je ok,tak idem pozbierat odvahu a zavolam jej.dakujem. 😅
@moncsi1208 v pohode 🙂 ,myslim,ze sestricka je tam nova
@moncsi1208 moj syn ma AS a dcerka ADHD a podozrenie na AS
@lillika ahoj,volala som pani doktorke,ci by nas prijimala,ale ordinuje az o 04.08,vtedy dostaneme termin.dakujem za radu.
Sme na konci,ale uplne,zase schudol 1kg,furt vsetko to iste dookola.neozvala som sa skor,dufala som,ze sa vam podari pisat nieco dobre.neviem,v com je chyba u nas,dnes som rozmyslala v robote,ze sme mali podobne obdobie,ked este chodil do 0tej,vtedy som este zila s jeho otcom.chcela som mu dat vypisat nutridrink,nakolko sestrina dcera pila,lebo bola taka vychudnuta,ze nepotrebovala rtg na vysetrenie,stacila by ziarovka 😀 ja osobne si myslim,ze to bolo len divadlo u nej,lebo radsej si dala cigarety ako chlieb so salamou...ale to je uz ina vec.
Maly berie peritol,co ste mi radili,uz vypil 2flase...raz sa vyhovara na otca,ze sa mu nevenuje tak,ako by sa mu pacilo,raz nam hovori,ze nevie,preco neje,skrka mu v bruchu,to pocut az na dvadsat metrov 😠 ale on nie je hlaaaadnyyyyyy.....cize ten liek ucinkuje,ale mozes uzivat hocijaky liek,ked sa nechces uzdravit,tak s tym mozes vytriet zadok-s prepacenim....zacina s jedenim,normalne asi na dva-tri dni,potom sa znova opakuje cely proces...radili sme mu,aby sa porozpraval s otcom,co aj spravil,ale aj tak pokracuje cely scenar akoby sa nic nedialo...teraz riesime psychiatra,pani doktorku v ds,ale priznam sa,bolo by to najlepsie vyriesit v domacich podmienkach-nakolko nie sme milionari,platit doktorke,tie peniaze by nam zisli aj na 100Xprijemnejsie veci,ale no co uz,ked nemame na vyber,zdravie dietata je prvorade...rozmyslame o lieceni,ale to uz bude ta posledna zastavka.chceme spolu zit normalnym zivotom a neriesit take veci,aj tak je starosti dost ☹
@moncsi1208 ahoj, ako si dopadla so synom?

@moncsi1208 skus si k nemu kazdy den sadnut na postel pred spanim, taky ritual, pohladit po vlasoch a povedat lubim ta a som na teba pysna, si moj velky muz a najdolezitejsi, ja viem, ze ked nahnevaju tazko sa to robi, ale aj tak, aby mal kludne sny a pocit, ze si tu pre neho, robila som roky s detmi, do cudzich sa dostanem lepsie ako do svojho a ver, ze i ja som sa bola poradit so psychologickou, lebo ako matka sa na svoje pozeram inak - neobjektivne, ale kazde dieta si zasluzi pocit mamky milujucej, lebo ziadne sa nerodi na svet zle pocit, ze jeho mama ho lubi a je tu pre neho..kolke deti sa takto citia naozaj..nuz malo a mozno len preto, ze ich mamy ich sice miluju, ale nehovoria to a zabudaju aj vyjadrit mimoverbalne, napr. pritulenim, vtomto veku je to este velmi prirodzene pre dieta . Co sa tyka obavy o druhe dieta...ak nebude nic to, mate predsa jedno, co Vas potrebuje, miluje