icon

10 ročný syn má problémy s prijímaním potravy

moncsi1208
18. jún 2014

Ahojte mamicky,prosîm vás o radu.mám 10rocneho syna a nechce jest.znie to blbo,ale je to tak.pravdou je,ze nikdy nebol velky jedak,ale co v poslednom case vyvadza,nas vyviedol z miery.vazi 29kil,pred tyzdnom este mal 30.je 146cm vysoky,ale podla toho,ze som musela odstrihnut rifle na 3/4dlzku,sa mi zda,ze uz je aj vyssi.zase.pred dvoma tyzdnami sme zacali hrat hru,ze sme mu vazili jedlo,co zje a ked sa mu podari zjest udane mnozstvo,dostane body a tie sa da vymenit na vylet vlastneho vyberu.pustil sa do toho s velkym smiechom a elanom,predstavte si,max.mnozstvo bolo80dkg.po 5dnoch sa vzdal..bola som s nim aj u doktora,u endokrinologa,u gastroenterologa,vsetko je ok-ale dovtedy??dostal b12injekcie,vobec nic.bral pangamin pre deti,ziadne vysledky.bola so s nim u psychologa,ten moj poklad ju uplne manipuloval,ako sa mu zachcelo.nevedela som,ci mam plakat alebo smiat.uci sa vyborne,ma same jednotky,cize presne vie,co robi.na otazku,ze preco to robi,hovori,ze nevie,on veeeeelmi sa chce zmenit ale nepodari sa mu.uvazovala som aj o psychiatrovi,ale odmietam lieky,ktore by mu dala.potrebujem kluc k dusi mojho syna.azda nie som dobra matka?je fakt,ze som sa rozviedla,ale pred 3rokmi,s partnerom sa rozumia dobre,okrem toho jedenia nemame ziadne starosti s nim.moja matka ma zacala vvyhrazat,ze ma uda na socialku,aby mi maleho zobrali,aj s nou mame dost starosti,moj ex sa dal dokopy s dcerou mojej sestry,vidim,ze malemu to vadi,ale fakt nechapem,ze moze sa stat,ze 10rocne dieta nechce zit?maly nema rad ani cokolady ani cipsy,nekupime malinovky,len do skoly mu dam ochutene mineralky,inac mame super vodu,nema rad vyprazane kuracie pecienky a leco.vie varit aj maly,aj moj partner,spolu varime dokonca aj v zahrade,snazime sa mu dat to najlepsie.ak ma niekto skusenost,dokonca aj s psychiatrom,dostali ste rady od odbornika,pekne vas poprosim,pomozte mi.dakujem.

Strana
z2
vefi89
18. jún 2014

@moncsi1208 ex s dcérou tvojej sestry? 😕 to ma dostalo... to bude psychický ráz si myslím.
no na druhej strane, sú aj také deti, nie veľký jedáci. ja mám len 4r. syna, ale tiež má obdobia, že ak zje jeden chlieb za deň, tak sa teším.. nemôže to mať také prechodné obdobia? či to je dlhodobý problém? pediater sa k tomu nevyjadruje?

bahira1962012
18. jún 2014

tak na môjho syna najlepšie zaberaju spoločné obedy a večere,potom ked si naložím a vyjedá z mojho taniera,nenutim ani dcérku ani syna,jednoducho oči jedia a potom aj žaludku chutí, u našich detí 🙂 dcerka ta velmi často nezje čo jej ja ponuknem ale iné dieťa ako syn ju krmi ,tak zje všetko,no vymýšlame aby im chutilo 🙂 maju detský stolík a stoličky a za tým stolom jedia,najlepšie ked ich je viac detí,synovec príde,je to pre nich zaujímavé tešia z toho papania 🙂 synovi aj vonku chutí za stolom,medzi bedbintonom,ked hráme,dávame si prestávky....možno to chce len nejaku zaujímavú motiváciu a tých správnych ludí 🙂 možno by mal mať pocit ,že to nieje o tom jedení len ........no a čo je bonus, u druhých zje všetko, aj mastný guláš :D čo mi oči vypadli raz ...

klincek
18. jún 2014

@moncsi1208 ja by som s nim za tym psychiatrom zasla, aj na nejake dalsie vysetrenia, ak bude treba. pokial existuje psychicka ci ina pricina a podari sa ju odhalit, da sa s nou pracovat. a pokial nie a syn takymto sposobom len skusa nieco "vytrucovat", tak ho to snad potom prejde..ziadne dieta nechce travit cas u lekarov a v nemocniciach.

moncsi1208
autor
18. jún 2014

@vefi89 pediater uz vypisal odporucenku k ortopedovi,maly chodi autobusom do skoly,tak si vies predstavit,ze nosi svoju tasku a potrebuje nemalo energie kazdy den,chvalabohu plavat vie,je aktivny,az natolko,ze vcera si dal obed v skole okolo jednej,o osmej vecer,ked sme uz zacali cirkusovat pol zemlu a ked sme ho dali do auta,ze uz ides do sanatoria,si dal par koliesok salamy a paprikou a chlebom,proste robi cokolvek,aby nemusel jest.ja som poprosila pediatra,aby nas poslal na vysetrenie,injekcie,inac hovorila nefrologicka-aj ona je detsky lekar,ze vaha je ok,vyska je tiez na jeho vek.ale vaha s vyskou to nepasuje.fakt,da sa vidiet celu kostru,az slak ma trafi z toho.veru,s dcerou mojej sestry,ona ma 20 moj ex39...ja som mu v duchu zelala zenu,ktora sa hodi k nemu...asi to nasiel 😀 ja som podala rozvod,aj maly to uznal,ze som ovela kludnejsia a mam nanho viac casu.citim,ze to musi byt psychicke ale on hovori,ze vsetko je ok a neviem s nim robit nic

sissy27
18. jún 2014

@moncsi1208 nechce jesť je jedna vec, je aj dosť chudučký (moja skoro 11r. má cca 142cm a 34kg a je štíhla), ale po zdravotnej stránke je v poriadku? myslím krvný obraz, únava, aktivita, atď - ak je všetko v poriadku, necíti sa hladný, nezvracia, vyšetrenia neukázali žiadne poruchy, tak by som to veľmi neriešila... to, že nechce žiť, ti nejakým spôsobom povedal alebo len usudzuješ z toho ako sa stravuje? lebo menej jesť neznamená ešte chuť zomrieť...
a môže byť aj to, že syn takto na seba úmyselne strháva pozornosť - neje a vidí, že sa všetci ide z toho zblázniť, skáčete okolo neho, je stredobodom záujmu, všetko ostatné ide bokom...
ja som veľmi zle jedávala asi do 15rokov, potom sa to zlomilo samé od seba... ale dobre si pamätám, ako so mnou behali po lekároch, pichali injekcie, riešili, nútili do jedla, pamätám si, že raz to zašlo do extrému a schytala som jednu vzduchom chladenú (nepohoršujte sa, ja sa mame čudujem, že to nespravila skôr 😅 ) a lekárka jasne povedala - pokiaľ prospieva a vyvíja sa normálne, tak neriešte, žiadne dieťa ešte dobrovoľne od hladu neumrelo...

moncsi1208
autor
18. jún 2014

@bahira1962012 to ano,v sobotu si dal tolko chleba u susedov v zahrade,mali oslavu,kopu deti...inac jeme spolu,som rada,ze sa ti podari tak vyriesit,aj susedka mi ponukla,aby som priniesla k nim jedlo a deti spolu papali,ale to nemoze byt riesenie furt chodit do susedctva.... 😅 ale dakujem za radu,som rada,ze si pisala

bahira1962012
18. jún 2014

@moncsi1208 ale vidíš,aspoň niečo 🙂 to je vynikajúce 🙂 teším sa ...

anexis
18. jún 2014

@moncsi1208 nerozumiem celkom, chlapec ma problem s jedenim a do toho pises aj o manipulacii u psychologa a o tom, ze sa velmi dobre uci a velmi dobre vie co robi...co tym chces povedat? ze to robi umyselne, ze nechce jest? nema chut zit?
a co inak..nema problemy v skole so spravanim? co sa tyka hier, ma chut sa hrat, nieco vyrabat, sportovat?
este existuju tabletky, alebo sirup Peritol...od toho by mohol pribrat, ale treba konzultovat s lekarom, ci je prenho vhodne

moncsi1208
autor
18. jún 2014

@anexis ano,presne tak,bude mat vo vysvedceni same jednotky,je inteligentny,bol aj na pytagoriade,kde dosiahol dost slusne vysledky na prvy pokus,vie sa hrat,aj s tym sa vyznacil este aj v skolke,lebo on bol jediny,kto vedel SA HRAT-takto s velky pismenami.ostatne robili len neporiadok,on poznal hracky.ziadne problemy so spravanim,ucitelka je nadsena,furt nieco opravuje,vcera rozobral stare video pehravac 😀 uplne nakusky....vies si to predstavit,on manipuloval doktorku,ona mi nevedela dat rady,ako vyriesit tu situaciu

nyusika
18. jún 2014

skusila by som inu psychologicku.
ta, u ktorej ste boli, je (s prepacenim) riadna truba a neschopna.

je to o drzku, taketo nejediace dieta, ale pokial ma v poriadku vysledky, nie je apaticky, funguje a ma pravidelnu stolicu, nebude to az tak zle a netahala by som ho na ziadnu psychiatriu.

proste je nejedak.

anexis
18. jún 2014

@moncsi1208 tak moze byt kludne ako pise sissy27 , ze tak uputava na seba pozornost
ja si tiez myslim, ze sa nenecha umriet od hladu, skuste si to jeho nejedenie nevsimat aspon par dni, nenutte ho, nehovorte o jedle..ale venujte sa mu, chodte na vylet napriklad
a psychologicku by ste mohli skusit inu, nie vsetky su dobre

moncsi1208
autor
18. jún 2014

Mozes mat pravdu,lebo aj sama pani doktorka ma problemy so svojou dcerou,ma 4roky a dvakrat bola hospitalizovana kvoli dehydrataciu... 😖 skusim este hladat jeho solarny panel,nechapem,ako moze este fungovat 😀 alebo ho poslem do indie,tam by ho povazovali za sadhu 😀 ale bokom vtipmi,dakujem vam,skusim tie vase rady,dufam,ze sa to nejak upravi a skusim vyhladat odbornu pomoc,lepsiu,lenze tu v dunajskej nemame na vyber a maly este nevie tak dobre po slovensky aby sme mohli ist do bratislavy

7zahrad
18. jún 2014

@moncsi1208 Po prve neupriMuj pozornost na jedlo. Ziadne komentare, vazenie,...
Po druhe smer detska psychiatria v nemocnici na Mickiewiczovej. A svoje komentare, ze psychiatricke tabletky mu nechces davat, pred nim nehovor, lebo ho tak mozes odvratit od jedinej cesty k zachrane. Ja by som volila radsej dieta na tabletkach ako mrtve kvoli anorexii.

cica869
18. jún 2014

aj my bojujeme s jedenim nie si sama s rozdielom ze moja ma 15 mesiacov a niekedy aj cely den neje pritom je aktivna hraje sa v pohode ale co sa tyka jedla to je des a hruza a pritom ked bola mladsia tak zjedla vsetko kopec a to mi uz par krat schudla boli sme aj v nemocke na infuzkach a okrem nejakeho virusu mala vsetko v pohode vysledky a trva to niekolko mesiacov snad to prejde 😉

mirinecka
18. jún 2014

@moncsi1208 neviem či ti poradím, ale len tak ma napadlo, či je problém len v jedle, alebo či náhodou si si nevšimla, či nepije dosť vody, či neni unavený. U nás v rodine 3-ročné dievčatko nechcelo nič jesť, jedine ráno a večer mlieko a cez obed 3 lyžičky. A strašne pýtala sladkosti. Už sme všetci mysleli že to bude psychika lebo mala vyslovene nechutenstvo. Nakoniec je zistili cukrovku, ktorá bola príčinou ☹ . Tak by som skúsila spraviť všetky možné vyšetrenia krvi, moču atď.

moncsi1208
autor
18. jún 2014

@mirinecka j v tom mame problem,ze velmi malo tekutin pije.zatial sme nedostali ziadne take vysledky,ktore by naznacovali podobne zdravotne problemy,lebo kazdorocne absolvujeme kontroly v nefrologickej ambulancii,zatial nam neznacovali nic.
7zahrad-mas pravdu,ked je nutne,tak rodic povie ano na taku liecbu,ale bojim sa,ci nebude mat nepriaznivy vplyv nanho,rada by som sa vyhybala tomu.mas s tou klinikou skusenost?je to v ba?zatial som tu kliniku este nevyhladala na google,ale pozriem si na to.ale co som naznacila,maly nevie dobre este po slovensky a viem,ze osobny kontakt medzi lekrom a pacientom je nevyhnutne

anexis
18. jún 2014

@moncsi1208 skus pohladat lekarku,ktora vie aj madarsky... vela ludi vie aj madarsky aj ked neziju v madarsky hovoriacich obciach, potom to nebude problem
napriklad aj u nas v KE som sa uz stretla parkrat s magistrou v lekarni, co so zakaznikmi po madarsky rozpravala 🙂

sissy27
18. jún 2014

@moncsi1208 píšeš, že u susedov či v škole sa naje v pohode, tam problém nemá, to trošku naznačuje, že on nemá problém s jedlom ako takým, ale ma to opäť navádza k tomu, čo som písala vyššie - že upriamuje na seba pozornosť a tak nejak vás všetkých vydiera... skúste toto jeho domáce nejedenie rešpektovať a neriešiť - ponúkneš obed, nechce, v poriadku, ponúkneš večeru - nechce, v poriadku... navarené bude, tanier a príbory vie kde sú, keď bude hladný nech si naberie alebo povie... moja dcéra tiež dosť dlho žila "zo vzduchu" , ale akonáhle som to prestala riešiť, tak začala jesť normálne...

roxana280
18. jún 2014

@moncsi1208 aj chlapci trpia anorexiou a príčina vzniku býva práve nejaká trauma, udalosť a pocit nepochopenia v rodine, ale v škole. Obyčajne to rodinou začne.Anorexia je strašná choroba a postihuje často cieľavedomé, šikovné a múdre deti, mládež...aj menšie deti dokážu "protestovať" nejedením na problémy v rodine. Záleží na tom ako dlho odmietanie jedla trvá. Ak mu začnú vypadávať vlasy, kývať sa zuby, lámať nehty, chudokrvnosť, bude zle...

anexis
18. jún 2014

ja by som si este skusila zistit ako je v skole, ci zje vsetko..nech nanho mrknu na obedoch ucitelky
inak ja mam 7 rocneho syna, tiez nieje velky jedak, ale on skor je po menej a kazdu chvilku a vsimla som si uz niekolkokrat, ze zacne jest, vidno ze mu chuti a ked to jedlo zacneme komentovat, strati chut...niekedy staci ze sa ho opytam, ci mu chuti a uz je po jedeni...proste mu chuti len pokym nerozmysla nad tym ze je, aj pri rozpravke zje rychlejsie a viac, nez ked sedime pri stole vsetci bez telky ...treba vyskusat aj ten sposob, ved aj niektori dospeli sa bez novin nenaranajkuju 😝
a netreba ho nutit jest to co nema rad, napriklad tie vyprazane pecienky...to by som ani ja nejedla 🙂

moncsi1208
autor
18. jún 2014

@roxana280 vdakabohu take problemy zatial nema,ale bojim sa,lebo nepotrebuje vela casu,ked sa to nejak neupravi,a dostane sa do nezvratnej situacii.porozpravam sa s nim

roxana280
18. jún 2014

@moncsi1208 asi by som mu skúsila nájsť fotky a reálne príbehy anorexie, zozačiatku to môže byť celkom nevinné, ale neskôr sa to ťažko lieči, úspech nie je zaručený, nervy poškodené spôsobia to, že sa nedokážu vrátiť do normálneho života a liečia sa roky, ak sa to podarí...nehovorím to po prečítaní článku, ale preto, že som poznala človeka s touto diagnózou osobne a veľmi dobre a tiež si užil psychiatra a nepomohol mu vôbec. Nakoniec pomohla detská endokrinologička, bola lepšia ako psychológ, pretože sa s touto diagnózou stretávala často.

pragmaticka
18. jún 2014

tak ked nechce jest, skus mu davat pit ovocie a zeleninu- robievaj mu rozne zeleninove smoothie! Teraz cez leto je to fakt super a mozno aj jemu to zachuti.. 😉

miskap2111
18. jún 2014

@moncsi1208 syn mojho nastávajúceho bude mať 16 a asi od svojich 5-6 rokov, odmieta v podstate takmer každé jedlo. Doslova a dopísmena,zje len biely chlieb (a to nie hocijaký - z presne jedného obchodu v Belgicku), Nutelu, hranolky (tiež nie každé -buď z MacDonalldu, alebo z "fritjes" shopov v Belgicku) a malé párky z konzervy značky Zwan- musí to byť presne tá značka a aj rovnaký typ konzervy. Pije len Colu a občas čokoládové mlieko. Samozrejme, pochodili rôznych psychiatrov a nikto im doteraz nepomohol. Chlapec si svoj problém plne uvedomuje, lebo ho limituje - v podstate ak niekde ide mimo domu, nosí si svoj chlieb a Nutelu. Doma skúšali už všetko - keď varíme, vždy aj jemu trošku dáme, aby aspoň ochutnal, ale vždy to len s odporom dá k ústam a hneď vypľuje, respektíve to ani neochutná. Inak je šikovný, milý, v škole fajn. Ale s tým jedlom veľmi zlé. Je strašne chudý a pravidelne mu dávajú kontrolovať krv (vitamíny berie v tabletkách) a vždy je všetko v poriadku, tak už sa proste vzdali a dǔfajú, že možno, keď bude dospelý, tak sa to aspoň trochu napraví.. Ja viem, že toto asi nie je perspektíva, ktorú chceš počuť, ale buď pripravená na dlhú cestu. Držím palce.

moncsi1208
autor
18. jún 2014

@roxana280 dakujem za clanok,asi to vsetko bude od psychiky.aj susedka mi spominala,ze endokrinologicka vykonala lepsiu pracu ako psycholog co sa tykalo jej dcery.u nas len vykonali vysetrenie a nic viac,ale aj tak som bola rada,ze mi to urobili.dnes som s malym porozpravala o svojich problemoch a nakoniec mi porozpraval o tom,ze tresta sama seba,lebo mal problemy v starom skole(do 2.rocnika chodil do mesta,v tomto skolskom roku sme ho dali do susednej dediny-inac je to super skola ,aj v spravani sme naznacili lepsenie,stal sa otvorenym,jednoducho zacal zit)ale uz preslo tolko casu!!on mi o tych veciach nikdy nehovoril,nikdy nemal zaznamenane problemy,sme v kontakte s byvalou triednou,fakt to nechapem.teraz dufam,ze sa to vyriesi,dufam,ze aj "trest" sa ukonci a zacina jest a zit normalny zivot.sijem mu nohavice na prve svate prijimanie a pouzivam strih konfekcnej velkosti122....musim to predlzit ale ja si myslim,ze k tomu nic nemusim dodat... 😢

moncsi1208
autor
18. jún 2014

@miskap2111 dakujem,citim s vami,lebo to je uz extremne,co deti vyvadzaju.dufam,ze aj vasa situacia sa vyriesi,to vam ukaze zivot,drzim vam palce

miskap2111
18. jún 2014

@moncsi1208 ďakujem .

roxana280
18. jún 2014

@moncsi1208 Chápem, vášmu synovi úplne rozumiem, to čo povedal je určite pravda, práve toto som vám chcela naznačiť. Čo sa týka veľkosti nosí veľkosť môjho 4 ročného syna. Toho zas troška opatrne musím krotiť, hlavne v sladkostiach a tiež si dávam veľký pozor, aby som mu citlivo vysvetlila, že nadváha mu len uškodí.Lebo aj toto môže byť spúšťač, jedna blbá poznámka.Ak sa to podchytí zavčasu, bude dobre. Skúste ho" pomojkať ", musí cítiť, že ho ľúbite a že vám na ňom záleží, že vám môže dôverovať a povedať čokoľvek, to je najdôležitejšie, že ak mu bude smutno , alebo zle, nech príde za vami...

moncsi1208
autor
18. jún 2014

@roxana280 ano,chapem,ved on je moje jedine dieta a ktovie,ci sa narodi druhe ☹ inac maly dostal kopu nohavic,vsetky su znackove,krasne,ale nemoze nosit,lebo do tych by bolo dobre mat chlapa.... 😅 tak som ich odlozila,ked mu kupim nohavice,tak je to horor,musim davat do nich gumu,potom upravit dlzky na 3/4.tie,co som spominala na svate prijimanie,som musela urobit sama,lebo nedostala by som nanho.inac maly je casto taky,ze sa uzavrie do seba,nehovori o tom,co mu trapi,fakt by som potrebovala kluc k jeho dusi.dakujem za rady,som za to velmi vdacna,lebo fakt som zufala,bojim sa onho 😢

Strana
z2