13 ročný chlapec - chudnutie
Ahojte, poraďte môj 13 ročný syn pribral, ale skôr len na brucho a prsia, veľmi sa trápi nad tým. Nechce ísť ani na plaváreň. Kúpila som mu činky a cvičí, chodí na stolný tenis. Vysvetľujem mu, že je to z toho že sedeli doma učenie online. Dúfam, že príde leto a pôjde to ľahšie. Ďakujem za rady.
Okrem spomínaných aktivít, skús doma obmedziť varenie z kupovanej hydiny - nadopovane kurčatá atb hlavne. Nám to dr.odporucala keď mal syn rovnaký problém.
Suhlasim, ze ta hydina, co predavaju v supermarketoch je plna rychlenych rastovych hormonov kadejakych, ruky prec od toho... upravit stravu - skutocne v tomto veku staci vyhodit sladke vody a napriklad mliecne vyrobky a mate to cele dole do mesiaca-dvoch a uplne v zdravej forme...neverim, ze ma silnu nadvahu. Skor pubertalne pribratie a potom ho vytiahne hore, syn ma 12 pomaly a jeho kamarati vsetci tak vyzeraju...prijde mi to ako vyvojova faza a potom bum pozries po troch mesiacoch bum +15cm a nechapes, co sa stalo zrazu to decko na teba pozera zvrchu 😂 Takze zatial v klude, jasne, ze to treba sledovat, je skvele, ze si syn uvedomil problem velmi. Uz ho len podporit. Ako sportuje? Moj plava, hra hadzanu, skace trampoliny a kazdy piatok ma tri hodiny poziarnikov, behaju tam neskutocne intenzivny trening.. vsetko su to veci, co ho vyslovene bavia... skus najst nieco takeho, ale ano gro je strava...
@slavecka a vy s muzom mate aku postavu? Venujete sa spolocne vyletu a sportom? Pre syna by bola velmi pozitivna podpora keby ste do toho isli s nim.
No vidíte a my máme zas opačný problém. chudý jak špilka , tiež mu to vadí a neviem co s tým. Ja som dúfala ze počas online školy priberie ale nič 💁♀️
Niektore slovenske kupele sa inak venuju aj obezite deti uz dlhe roky, urcite viem o Bardejove, ale mozno su aj ine. Normalne ich na pobyte naucia spravny rezim dna, pitny rezim, spravne stravovacie navyky, moznosti pohybu. Samozrejme, zavisi to dost od moznosti casovych aj financnych. Kupele sa na liecbu obezity deti preplacaju len v pripadoch tazkej obezity, inak len ako samoplatcovia. Ale ak by ste to cez prazdniny ponali ako prazdninovy pobyt, mozno by to stalo za to. Nic podrobnejsie neviem, ale mozno by stalo za to sa informovat.
Vypnúť Pc, mobil, vziať dieťa pravidelne na plaváreň, spolu s kamošmi ísť na bicykel, futbal...treba motivovať k športovaniu
podľa mna je to akurát ten vek, kedy nabral, už to pôjde len dole, ak sa nebude prežierať
@kittykat22 no ja som sama s deťmi. Ale ja ho podporujem. Otec nemá záujem
@danielahamar ďakujem. On sa snaží
@marcellka32 Áno máš pravdu, ale to prišraratielo fakt rýchlo to pribratie
@slavecka potrebuje aerobnu aktivitu - vybehat sa pri niecom. To je jedno ci s futbalkou, basket, alebo opicie drahy. Povzbud ho, ze coskoro pride obdobie, ked sa vytiahne do vysky, vtedy sa vytrati detska baculatost. Naco ho stresovat zrovna plavarnou, kde sa pretrca hole telo. Vsak hybat sa moze vonku zahaleny. Este celkom fajn pre chlapcov v tomto veku je parkour.
@durianka1973 ďakujem veľmi dobre,dúfam že to zvládneme sami s pomocou nejakých rád
@zuzahajdulka ďakujem veľmi pekne za radu
Ahoj, mám syna 13,5. Momentálně má pořád hlad, potřebuje jíst. Klasika, vývin. Ale pokud aktivně nesportuje, váha jde nahoru. V tom věku je skutečně třeba aerobní aktivita - delší doba na nižší tepové frekvenci - to splnuje třeba plavání, ale jako plavání - 45 minut v kuse, stolní tenis (tomu se syn aktivně věnuje), chůze rychlá po dobu zase min 45min, hodina, běh - delší a pozvolný, a určitě pomáhá běžná aktivita - jít s dětmi ven na hřiště, zakopat si, basket...činky - zatím ne, posilování je fajn s vlastní váhou, posilování břicha, přítahy, plank, kliky a podobně. Činky nevedou moc ke snižování váhy.
Strava - převaha bílkovin, méně sacharidů, omezit přílohy, bílé pečivo, samozřejmě sladkosti jen příležitostně, žádné slazené nápoje....doma se tomu věnujeme, syn by snadno nabral kilča navíc. Moc držím palce. Hlavně žádné nucení, spíš nabídnout, co by ho bavilo - aby sám chtěl a motivaci.
Ahojte potrebovala by som poradiť, nemáte niekto podobnú skúsenosť? Môj syn má 13 rokov, za posledný rok dosť pribral samozrejme aj narástol ale kila navyše už dosť vidia. Uvedomuje si to aj on aj okolie mu to povie. Je to hlavne vrchná časť tela v okolí brucha. Hlavne sa čudujem lebo aktívne hra hádzanú od 6 rokov.Tréningy 3 až 4 krát v týždni. Vždy býval chudý. Zase na druhej strane už 2 roky je stále hladný 😀. Za 2 roky pribral 15 kíl. Snažím sa mu dohovoriť a obmedziť sladké čipsy atď. Vidím ze aj jeho to trápi vidí na sebe zmenu. Prosím Vás mate to niekto podobné s dieťaťom?Hlavne keď vidí ostatných chlapcov či po tréningu že dajú si colu čipsy atď ale nepriberaju ako on. A potom mi povie ze to nieje fér.

@slavecka myslím si, že 13 ročnému činky do rúk nepatria, radšej nech začne behať, bicykel, hlavne treba sa zamyslieť nad jeho stravou.