icon

14-ročný syn býva často chorý

10. sep 2025

Ahojte, mám problém so synom. Posledné dva tri roky je na môj vkus často chorý. Cca každý druhý mesiac. Ako škôlkar bol menej chorý ako teraz a ja nechápem, z čoho to je. Sú to zvyčajne teploty medzi 37 38, nádcha alebo hrdlo. CRP ma v norme a dr nám stále káže len vyležať. Atb bral naposledy asi pred 5 rokmi. Je športovec. Trénuje od 8 rokov. Posledné dva roky má tréningy 5x do týždňa a samozrejme tam viac nie je ako je. Myslela som si, že posledné čo budem v tomto veku riešiť sú "detské" choroby. Stretli ste sa už s tým ? Viete mi niečo poradiť?
Ak by ste mali nejake overené lieky na imunitu, ktoré vám ozaj zabrali, bola by som vdacna za tip

tulipanik12
10. sep 2025

@anonym_autor jedine čo pomáha na imunitu z mojich skúseností je len otužovanie

majamat
10. sep 2025

neviem ci puberta toto neovplyvnuje. moja dcera byva v poslednej dobe tiez castejsie chora,a j ked nie az tak.

v skolke byvala casto,a le tiez vacsinou lahke virozy, bez teploty, niekedy s tepltami. na zakladke takmer chora envybala, max 1x rocne a predchadzajuci skolsky rok asi 3-4x.

no snad sa to polepsi casom. poradit moc neviem.

halford89
Odpoveď bola odstránená
vikss1
10. sep 2025

no ja osobne by som nedavala asi nic specialne, cecko, decko, ale pchat zbytocne donho veci, to vobec. mozno ze to otuzovanie by mohlo pomoct.

autor
10. sep 2025

pediatricka len tolko ze vitaminy zdrava strava a pohyb...No on sa hýbe až až avšak robí halový sport a teda na tom vzduchu nie je . Vážne som už zúfala a hladam kde moze byt problém. Lebo skutočne konci skolu, ide na trening a domov pride vecer cize tolko toho "cerstveho vzuchu" nema.

anonym_aa6ed7
10. sep 2025

@anonym_autor imunoglukan, otužovanie a vytiahnuť ho vždy keď sa dá aspoň sa trošku prejsť 🙂.. mimo to, trošku taká otázka nezačal fajčiť (či už vape, iqos,…)? môže to zhoršovať imunitu.

majamat
10. sep 2025
@anonym_autor

pediatricka len tolko ze vitaminy zdrava strava a pohyb...No on sa hýbe až až avšak robí halový sport a teda na tom vzduchu nie je . Vážne som už zúfala a hladam kde moze byt problém. Lebo skutočne konci skolu, ide na trening a domov pride vecer cize tolko toho "cerstveho vzuchu" nema.

@anonym_autor sledujem obcas vyziv. poradcov a teda stravovanie ma vela spektov.
zial, kedysi ludia nevedeli nic o vyzive - tym myslim oficialne nemali nic vedecky potvrdene. aj napriek tomu sa stravovali o dost lepsie. islo im to tak prirodzene a vychadzali zo skusenosti dalsich predkov.
tym, ez v obchodoch je uplny opak takej stravy, nas organizmus je vystaveny roznym stresom, doba je ovela rychlejsia,a ko kedysi, tym trpime.

paci sa mi vyziv. poradca Petr Havlicek a on hlavne preferuje kvalitne potraviny - minimalne spracovane. idelane od dobrych ovedrenych dodavatelov, lebo ani potraviny na trhoch nemusia byt ok. mama ma kopec susedov, so hnoja a striekaju o 106.
mama moc nepostrkuje, este aj mandolinky zbiera rucne ako kedysi. robime si srandu, ze koli tomu sa k nej do zahrady stahuje vsetok hmyz.

a teda strava by mala byt pestra. udajne jednoduche cukry nie su idelane, ale clovek ktory je fyzicky aktivny ich urcite moze prijat viac. no pocula som, ze jednoduchych cukrov mame prijat asi 30g, rpicom jeden banan obsahuje asi 20g. takze v zasade, nech sa stravujes akokolvek, lahko sato prekroci. kedysi ludia udajne nejedli tolko sladkych jedal. takze amme celkom dost velky odklon od stravy v minulosti. aksoi to tak ide s dobou a nasimi moznostami.
nie kazdy ma pristup k overenym potravinam,a le teda apson tie malo spracovane si vyberat v obchodoch mozeme.

to je len tak nieco o strave, ze ani nemusime vediet, ake negativna na nas moze mat, ale smaozrejme ovlyvnuje nas vselico.

april171
10. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ak je väčšinou stále v uzavretých priestoroch, tak to môže byť problém. Chýba mu slnko, vzduch a zeleň, sú pre zdravie veľmi dôležité. Skúste aspoň cez vikend jeden deň dať prechádzku v lese.

halford89
Odpoveď bola odstránená
anonym_5247b3
10. sep 2025

@anonym_autor tak ja som asi od siedmej triedy az postrednu skolu mavala casto anginy, aj hnisave.
uz si to nepamatam presne, ale v tomto veku to nejak suvisi s rastom eustachovej trubice, proste niekto je na to citlivejsi a chorlavejsi, vekom to prejde.

poleva
10. sep 2025

Mozem sa opytat co sportuje? Moj syn cele detstvo zdravy, sem tam nieco ale odkedy hra basket, chodi na sutaze ma casto sople, nachladenie...Atb nemal 7 rokov...Ale pride sopľavy a nechavam ho doma par dni..predsa ho neposlem do skoly..ma 14 rokov..akurat od zajtra nasadim zinkorot..šumivy C...je to z uzavretych priestorov a kolektivu z haly..Este zvyknem dat riboflavin, ovocie ma rad, zeleninu menej