15-mesačnú dcérku pohryzlo v škôlke druhé dieťa
Mamičky ako by ste reagovali na takéto pohryznutie? Dcérka má 15 mesiacov a dnes v škôlke ju pohryzlo druhé dieťa. Neviem koho, nepoznám mamičku. Len mi to oznámila učiteľka a naozaj ju to veľmi mrzelo. Povedala som, že chápem, veď sú to deti. No ale teraz sa manžel hnevá, že som mala inak reagovať. Tak neviem. Čo by ste urobili vy?

@kikusha2212 riesila by som to pri opakovanych incidentoch. Predpoklafam, ze su to jasle, det 1 ci 2 roky, to jeskratka vek, ked to robia.... vinit za to rodica nemoze, lebo dieya bolo v skolke. A bude vi it ucitelku? Ako keby za mnou prisielrodic, ze moje rocne dieta uhryzlo v skolke jeho, tak si myslim, zeco chce? Ja dietatu vysvetlim, co sa moze, alenezodpivedam za to cosa dialo v skolke.... riesila bysomto, keby to moje dieta opakovalo.... navyse ani ty ani muznepozna kontext, ci ano? Co ak vasa vzala hracku, ci udrela. Max by som sa opytala, ci to v skolke nejako registruju, zapisali, alebo co. .
Ďakujem vám všetkým za reakcie. Pokúsim sa to manželovi vysvetliť a keď sa to zopakuje dám mu plnú moc 😅🙈
@bilberryday ešte som chcela dodať, že mne tu nemusíš nič citovať, čo sa týka evidencie školských úrazov, ovládam to veľmi dobre 😉
@kikusha2212 zazila som túto situáciu z oboch strán, v skolke dcéru pohryzla spolužiačka a neskôr dcéra pohryzla inú spolužiačku. Vždy to učiteľka odkomunikovala so mnou - povedala mi kto ju pohrýzol a zas v druhom prípade že koho ona pohryzla. A potom sme si to mamičky odkomunikovali, s deťmi pohovorili, zisťovali prečo, vysvetlili, že tak sa situácie neriešia. Deti sa učia sociálnym kontaktom, ako reagovať v situáciách, kedy si nevedia rady, stáva sa, ale u nás sa to už neopakovalo.
Neriesila by som to,keby sa to stalo prvy krat. Deti si robia rozne naprieky - buchaju sa lopatkami po hlave,hadzu si piesok do oci,kopu sa...Netreba to brat tragicky,pokial sa to nedeje pravidelne.
@kikusha2212 moj syn v skolke hned prvy tyzden pohryzol spoluziaka, velmi skaredo, mal takmer 3 roky. Nechapala som preco - nikdy dovtedy nikoho nepohryzol a to ma troch surodencov.
Pani ucitelka to povedala mne. Ja som to riesila s mojim dietatom. Povedala to aj druhej mamicke a ta to riesila so svojim - kedze tomu samozrejme predchadzal konflikt medzi detmi.
To su veci ktore sa v skolke bezne stanu a pokial je to jednorazova zalezitost, netreba nad tym nejako meditovat a rozculovat sa. Deti sa ucia socialnemu spravaniu a toto k tomu patri.
Nášho už aj pohryzli, aj o neho zakopol spolužiak, aj sa zrazili hlavami s jedným 🤷 sú to deti, ešte sa navystrajaju, učiteľky sa nám vždy veľmi ospravedlňovali, ale ved sú to deti, aj súrodenci si koľko vecí narobia navzájom. Ja by som to nechala tak, pokiaľ to nie je naozaj pravidelne až podozrive
U nás keď syna schválne spolužiak zhodil zo schodov tak ho učiteľka predomna postavila a chcela aby mi vysvetlil prečo to urobil, lenže to bolo 4 ročné dieťa. S ročným dieťaťom naozaj nikto nič neporieši, hlavne nie keď od incidentu nejaký čas ubehol.
@bilberryday ja som písala vyššie, že to treba zapísať, ale robiť z toho drámu?
ahoj. tiez dcera ked mala rok a pol zacala kusat no hlavne stipat. vacsinou len nas doma ale stalo sa ze aj ine dieta.
je to hanba a hlavne ked to robila xkrat denne a nemalo to suvis s nahnevanim alebo co no len ked ju napdlo.
bolo to hrozne obdobie, kazdy den sme jej vysvetlovali aj pokricali, ale stale kazdy den taky isty.
az raz konecne prisiel zlom a dospela, pochopila.
tiez by sa mi to nepacilo ak by mi ju nejake dieta pokusalo a bola by som nahnevana no chapem UZ aj rodica co ma tale dieta ze vela toho nenarobi lebo je to len odbobie. teda ked sa bavime o tomto veku…
V jasliach uplne normalna vec. Vzdy je jedno alebo aj viac deti, ktore hryzu. Vedia o tom aj ucitelky a vacsinou aj mamy tych deti, ale zabranit sa tomu da len tazko. To je sekunda. Mozu sa pekne hrat a zrazu chnap. Neraz som toho bola svedkom na detskom ihrisku co na plazi. Ak by sa to opakovalo castejsie, tak poprosit ucitelku, nech sa hryzuce dieta snazi drzat co najdalej od tvojho. Deti niekedy hryzu vsetkych a niekedy maju svoj objekt. Nasu mal takto jeden chlapcek, sice nie v jasliach, ale vzdy, ked sme sa stretli jej nieco musel urobit. Inym detom nic. Po case ked ho videla z dialky uz plakala. Uz sme sa ani nestretavali, len pokecali chvilu s mamou s detmi v kociku.
Nečítam celú diskusiu, ale šibe vám??????
Idete hľadať vinnika 1-2rocne dieta?!
Ako inak všetko ok????
A ako rodič co s tým urobiť keď bol v práci? Tieto reakcie (hryzenie, buchnutie...) sú u takých malých detí bežné. Nevedia rozpravat, nevedia inak vyjadriť svoj nesuhlas, hnev, ....
Poďme robiť škandál.... lebo sa deti v jasliach pohryzli🙈
Muž keby lepšie zarobil, nemuselo by byť dieta v jasliach a mohlo byt doma s mamkou 3 roky! Tam by ho snáď nikto nepohryzol🙄
@bilberryday nikoho neurazam, ale keď sa im nepáči, že sú deti v kolektíve a nie sú pripravení počítať so všetkým čo to obnasa, tak nech si dieta nechajú doma.
Priznávam, že píšem trosku vytocena, ale robiť kvôli tomu divadlo mi príde oveľa viac pritiahnuté za vlasy.
Ak jasle nie sú z finančnej núdze a majú pocit, že pani učiteľka nie je schopná dat dostatočný pozor na ich dieťa, tak odporúčam, nech s ním ostanú doma.
@simona20201309 píše, že žijú v zahraničí, kde nie sú pre matky také vymoženosti byť pomaly do ZŠ doma s deckom
@luliu chápem. Skratka s takými vecami v kolektíve treba rátať. Stávajú sa také veci a nemôžme preto hľadať vinníkov....
@anna12399 ja s tebou uplne suhlasim. Aj moju dceru, ked bola malinka 2x uhryzli deti. 1x som bola svedkom, moja dcera len stala vedla mna,nic nikomu nerobila. 2.x ju uhryzol chlapcel do lica a nemohli sme ho odtrnut a dcera ma dodnes jazvycku. Ako z tych komentarov tu mi vychadza.ze musime nechat, aby nam cudzie deti ohryzali nase deti a ak sa nam nepaci, tak mame zobrat deti zo skolky!? A dieta, ktore hryzie, tak moze v klude dalej pokracovat? A rodicia este budu urazeni, ze ich upozornime, ze vase dieta sprava ako zvieratko?! Pozerame na pocity ublizujuceho, nie ublizeneho!?
Drzim palce autorkynmu manzelovi, aby si siel branit svoje dieta. A tie maminku, co tu komentuju, ze ich dieta to doma to nerobi, len v skolke, by sa mali zamysliet.
@simona20201309 podla mna by skor mali ostavat doma deti, ktore sa nevedia spravat! Ja som normalne z Vas vytocena. Chcem vidiet, keby Vam dieta napr.na zakl.skole sikanovali a povedali by Vam, ze bohuzial treba si na to zvyknut, alebi si dieta vyucovat doma.
Stalo sa mi to isté v jasliach s dcérou, mala 2r, reagovala som úplne rovnako ako vy… sú to deti
@kikusha2212 mám dve deti po sebe , dcéra občas kusne syna,neviem ako k tomu prišla, syn je starší nehryzol nikdy,nemala to ani kde vidieť , tomu sa nedá vyhnúť aj keby to máš pred očami,ja pozerám na deti a v sekunde sa dcéra otočí a už je zakusnuta, neviem si predstaviť sa zachovať inak , ok stalo sa , určite bola upozornena aj druhá mamička
Podla mna si reagovala spravne ak by sa opakovalo, tak potom riesit...to su malinke deti...mozno jej vzala hracku alebo niekedy deti aj ked sa salia kusnut, stipnut...aj moju dcerku v skolke spoluziacka uhryzla ucitelka aj mamka sa ospravedlnovali ale vobec som neriesila...ucitelka nemoze mat vsade oci a to je sekunda....
podľa mňa v tomto veku ho chcelo len ocuciať , možno slabá desiata, alebo obed v škôlke, to je tak malé dieťa, že tam o nejakej zákernosti sa nedá ani hovoriť, ani pomyslieť, ani vo sne snivať 😀
@mairi1 nebuď smiešna... chceš hovoriť o šikane 1r dieťaťa? Vylúčiť 1r dieta z kolektívu lebo uhryzlo?
Tak potom môžme vylúčiť každé dieťa ktoré niekoho udrie. Potom deti ktoré kričia, lebo to moje sa bude báť....
Neschvalujem to, ani nebudem tlieskať dieťaťu ktoré uhryzlo, ale bavíme sa o JEDNOROCNYCH DETOCH!!!
Tak tu nevytahujme sikanu a nezachadzajme do extrému. Podľa všetkého sa to stalo 1x. Mamička nepíše, že dieťa chodí stále pohryzene.
@mairi1 neporovnavaj hrušky s jablkami....rocne dieťa nesikanuje, Max bojuje o hračku zubami (a možno ešte len jedným zubom .. na druhej strane ani šikanovane či šikanujúce dieťa nemôžeš vytrhnúť z kolektívu...poučiť a riešiť ak sa to znova stane...

@zuzanka.zuzu prepáč, žijeme v zahraničí a tu nie sú jaslicky ale škôlka pre všetky deti od 9 mesiacov. Len sú rozdelené podľa veku. Nadpis som dala iný. Admin ho zmenil. Každopádne to ale je škôlka.