icon

17-mesačné dieťa nechodí

simona19935
1. sep 2025

Ahojte maminky prosím vás potrebujem poradiť naša malá má 17 mesiacov a stále sama nechodí raz sa postavila sama v priestore proste strašne sa boji popri nábytku lieta ako strela ,je predčasné narodena a vo vývoji bola celkovo po zadu,teraz vie ťapkať,dávať papa,varila myšička kašičku,kde má pupok nosik,aká bude veľká,ukazovať prstom ale len v knižke ale tiež to robí iba keď sa jej chce, zvieratká vôbec len auta brm strašne rada sa hrá s autami, u neurológa sme boli má menšiu medzierku medzi mozgom a lebkou že to môže a nemusí spôsobovať oneskorený vyvin nič vážne boli sme aj na genetike v Blave a tam pozerali že čo tam robíme za to že len nechodí nejaké rady aby sa sama pustila s tým chodením alebo ju nechať samu ďakujem pekne

pribinak
1. sep 2025

K fyzioterapeutovi chodíte? Cvičí?
Toto vôbec nie je strach, alw skôr oslabené svaly a najmä stres tela, teda bruško a chrbátik
Preto má aj ťažkosti udržať sama rovnováhu

deedol
1. sep 2025

u nas na rozbeh pomohlo dat do oboch ruk dva male predmety, on mal potom pocit, ze sa drzi, a osmelil sa aj do priestoru. ale nikdy nie je na skodu ist sa ukazat fyzio, urcite poradi nejake hrave cviky.

anonym_395650
1. sep 2025

Ja som sa naučila tak že mama mi dala varechu a rozbehla som sa jak šialená 🤣

anonym_732e22
1. sep 2025
@anonym_395650

Ja som sa naučila tak že mama mi dala varechu a rozbehla som sa jak šialená 🤣

@anonym_395650 aj ja som sa tak vraj naucila, aj moj brat 🙈🙈🙈 s varechou v ruke. Neviem kolko mas rokov ale asi to bol vtedy nejaky trend 🤣🤣🤣

anonym_8242a8
1. sep 2025

@simona19935 smer neurolog, ortoped. U nas to bola spasticka kvadripareza...

anonym_395650
1. sep 2025
@anonym_732e22

@anonym_395650 aj ja som sa tak vraj naucila, aj moj brat 🙈🙈🙈 s varechou v ruke. Neviem kolko mas rokov ale asi to bol vtedy nejaky trend 🤣🤣🤣

@anonym_732e22 rok výroby 1980 🤣

simona19935
autor
1. sep 2025
@anonym_8242a8

@simona19935 smer neurolog, ortoped. U nas to bola spasticka kvadripareza...

@anonym_8242a8 ako sa to u vás prejavovalo?

anonym_732e22
1. sep 2025
@anonym_395650

@anonym_732e22 rok výroby 1980 🤣

@anonym_395650 ja som 1987 tak zjavne to bolo hitom v minulosti ta varecha 🤣🤣

anonym_8242a8
1. sep 2025
@simona19935

@anonym_8242a8 ako sa to u vás prejavovalo?

@simona19935 predcasniatko... usg mozgu pred prepustenim domov vykazovalo poskodenie... vyvoj normalny a potom nechodila... respektive presne co vase... este nas presviedcali, ze deti sa "neskoro pustaju"... navela navela u xteho doktora priznali dmo a spasticku kvadriparezu... tak smad to u vas nebude vazne...

simona19935
autor
1. sep 2025
@anonym_8242a8

@simona19935 predcasniatko... usg mozgu pred prepustenim domov vykazovalo poskodenie... vyvoj normalny a potom nechodila... respektive presne co vase... este nas presviedcali, ze deti sa "neskoro pustaju"... navela navela u xteho doktora priznali dmo a spasticku kvadriparezu... tak smad to u vas nebude vazne...

@anonym_8242a8 my sme boli mesiac dozadu u neurológa na some mozgu a všetko ok akurát tu medzierku čo tam má reflexy všetko ok za ruky by chodila stále len tu rovnováhu má slabú

anonym_106d77
1. sep 2025

@simona19935 Moja dcerka sa narodila tazko hypotroficka v 37.tt akutnym CR. Je sledovana v 8 ambulaciach aj ked okrem miery nic nemala zle. Vsade našťastie vysledky dobre akurat ze stale ma v 20.mesiaci ledva 74cm a 8 kg. Taktiez zaostava v PMO ale kazdy doktor len pozera z prečo nechodi lebo z pohľadu kazdeho odbornika je ok - dokonca aj endokrinologia. Este cakame na vysledok genetiky. Tiez este nechodi sama - uz rok stvornozkuje, chodi iba s oporou, na fyzio nas uz poslali prec s tym,ze vsetko robi ok len na mladsie dieta a sama sa musi osmelit do samostatnej chodze. Boli sme u 2 neuro - velmi dobych - obaja sa zhodli ze je ok, aj sono ciste. Jedna dr mi povedala, ze tie deti co sa nepustia do chodze do toho 13-15. mesiaca môžu mat neskor blok pustiť sa pretože hlavka a pud sebazachovy su vyspelejsie ako u malych deticiek, ktoré ešte tak nevnímajú riziko padu. Nasa sa prvý raz pretocila na chrbat mimo podložku a buchla sa hlavickou a 3mesiace sa neotocila inde ako na posteli. Potom ked uz vedela stat capla na zadok a vyse mesiaca sa nikde nepostavila...a kopec ineho...takze u nej to moze byt naozaj tym vnímanim a strachom. U kazdeho dietata je to rozne, ta nasa ma vlastne tempo ale vidim ze pomalicky napreduje. To ako mama sama vidim ze je ok ale ide jej to oveľa pomalsie ako napr.starsiemu synovi, ktory zase bol popred tabuľky ale bolo to riadne kamikadze 🙃

anavixy
1. sep 2025

Pri “predcasne narodena” by bolo dobre rovno uvadzat ako predcasne, lebo 36tt toto moc neovplyvni, ale 32tt uz ano… mate aj korigo vek alebo ste predcasne len v laickej terminologii? Chyba je samotne vodenie za ruky. Ostatne mate predsa odkontrolovane odbornikmi (chodite dufam aj k dobremu detskemu fyzioterapeutovi, to je absolutny zaklad, nie ortoped), ak podla nich je fyzicky vsetko ok, tak ju nechajte v jej tempe a hlavne nepomahat. Stvornozkuje? Sada si samostatne?

simona19935
autor
1. sep 2025
@anavixy

Pri “predcasne narodena” by bolo dobre rovno uvadzat ako predcasne, lebo 36tt toto moc neovplyvni, ale 32tt uz ano… mate aj korigo vek alebo ste predcasne len v laickej terminologii? Chyba je samotne vodenie za ruky. Ostatne mate predsa odkontrolovane odbornikmi (chodite dufam aj k dobremu detskemu fyzioterapeutovi, to je absolutny zaklad, nie ortoped), ak podla nich je fyzicky vsetko ok, tak ju nechajte v jej tempe a hlavne nepomahat. Stvornozkuje? Sada si samostatne?

@anavixy áno stvornozkuje jak drak ,sadne si,v postieľke už skúša stát bez držania

katrin21
1. sep 2025
@anonym_8242a8

@simona19935 kolko je predcasne? Moja o 6t a tiez sa dlho bala pustit, az v 15 mes. Inak.bola ok motoricky, stala v 8 mes , behala popri nabytku sama dlho, ldn pustit sa bala.
Ano, ma dieta same chodit v 18mes ale brala by som vek ,ked by mala mat 18mes...ono to predsa clovek nepreskoci.
@anonym_8242a8 nemyslim,ze dieta s kvadriparezou normalne beha popri nabytku, tam vidno rozdiely a dost viditelne

anonym_8242a8
1. sep 2025
@simona19935

@anonym_8242a8 my sme boli mesiac dozadu u neurológa na some mozgu a všetko ok akurát tu medzierku čo tam má reflexy všetko ok za ruky by chodila stále len tu rovnováhu má slabú

@simona19935 nam povedali, ze sono mozgu ukaze len tesne po narodeni.. potom to "obrastie" a nic neuvidia... iba na MR ci CT a na to bol prilis maly...

simona19935
autor
1. sep 2025
@katrin21

@simona19935 kolko je predcasne? Moja o 6t a tiez sa dlho bala pustit, az v 15 mes. Inak.bola ok motoricky, stala v 8 mes , behala popri nabytku sama dlho, ldn pustit sa bala.
Ano, ma dieta same chodit v 18mes ale brala by som vek ,ked by mala mat 18mes...ono to predsa clovek nepreskoci.
@anonym_8242a8 nemyslim,ze dieta s kvadriparezou normalne beha popri nabytku, tam vidno rozdiely a dost viditelne

@katrin21 ona je o 4 týždne je aj trošku baculatejšia skúšam ju držať aj pod pazu len ona stále hľadá moje ruky a keď jej jej nedám tak si sadne a začne stvornozkovat

anonym_8242a8
1. sep 2025
@katrin21

@katrin21 dokonca sa aj skusala pustit a spravila zopar krokov... popri nabytku vpoho...

kristiinaz
2. sep 2025

Bratrancov syn do 18 mesiacov lietal len popri nabytku alebo stvornozkoval. Je to zdravy,sikovny chlapcek , chodi do skolky 🙂

barbora854
2. sep 2025

Moja 24 tt-500g a začala až ako dva a pól ročná
Takže všetko sa dá ale nechápem prečo necvicete

katrin21
2. sep 2025
@simona19935

@katrin21 ona je o 4 týždne je aj trošku baculatejšia skúšam ju držať aj pod pazu len ona stále hľadá moje ruky a keď jej jej nedám tak si sadne a začne stvornozkovat

@simona19935 drzat nie, musi sama vykrocit

katrin21
2. sep 2025
@simona19935

@simona19935 stat by uz mala bez drzania sa,aj v postielke,kedze je len o 4t predcasne, to nie je take hrozne.. pre istotu by som sla k fyzio sa ukazat.