icon

2,5 ročné dieťa chodí stále na špičkách

samia5
1. nov 2015

2,5rocne dieta stale chodi po spickach .mate s tym niekto skusenost?

pribinak
1. nov 2015

co na to ortoped?

ladyblcha
2. nov 2015

@samia5 mozem sa spytat, ci ste pouzivali pavuka?

andisko
2. nov 2015

@samia5 aj nas chodil a aj teraz obcas chodi, ale neriesili sme to. nebolo to 100% casu len na spickach. a cim dalej, tym menej chodi po spickach. pavuka sme nikdy nepouzivali.

ladyblcha
2. nov 2015

@andisko dakujem aj za tvoju odpoved, kazdy zvaluje vinu na pavuka, ze kvoli tomu neskor zacne dieta spickovat, preto ma to zaujima 🙂

jolinka
2. nov 2015

@ladyblcha moja najstarsia dcera tiez nikdy nepouzivala chodulku a podobne pomocky a chodila po spickach tiez do tych cca 2,5 roka, u nej to bola akoby zvyskova DMO /detska mozg. obrana/ mala 3ti najvyssi stupen nedokyslicenia organov ked sa narodila, bola v bezvedomi...takze u nej doslo k nejakemu mensiemu poskodeniu mozgu nedostatkom kyslika, mala cystu v hlave. ale poctivo sme od 2 mesiacov cvicili vojtovku, takze tie nasledky nakoniec mala minimalizovane, len do toho spickovania a drzala aj rucky pred sebou pri chodzi. Neskor vekom aj to zmizlo, este potom od tych 3-5 mala aj neplynulost reci, zajakavanie.

jolinka
2. nov 2015

tym chcem povedat ze spickovanie moze mat aj neurologicky povod, nejake male nezachytene lahke poskodenie mozgu.

kacena4
2. nov 2015

ahojko zalezi od toho ako casto chodi po spickach ci je to len na boso ci v papuckach ci aj v pevnej obuvi, vacsinou je to sposobene skratenou achilovou slachou a tieto deti napr. niekedy maju aj v noci bolesti noh ☹ budia sa v noci s placom ze ich bolia nohy (mavaju krce v nohach, ale nemusia). ako pise jolinka je to napr. aj jeden zo symptomov nejakej neurologickej poruchy moze to byt dmo, ale aj napr. autizmus - netvrdim ze je lebo hovorim len o JEDNOM zo znakov!!!! a na diagnostikovanie ich potrebujes mat KOOOOOOPU kludne to mozu byt ploche nozky a spravy to ortopedicka obuv, ci vlozky do topanok, nic blizsie si nenapisala, urcite dieta treba dat vysetrit neurologovi ak su tam aj nejake dalsie priznaky ortoped sa zameria len na klenbu nohy popr vybocenie slapy do bokov co sa riesi topankami len ak by to bolo nieco estra vazne co by ste si uz davno vsimli (ta skratena achilovka) tak by to riesil ortoped z neurochirurgom. takze asi by som zvazila neurologa nech sa ne neho pozrie v globale po neurologickej stranke

andisko
2. nov 2015

@ladyblcha tak on zase nie je taky vazny pripad, ako baby pisu, je inac fit 🙂 asi ked dieta chodi vacsinu casu po spickach, je to ine. tak neviem ci sme teda reprezentativna choditkova vzorka 🙂)

katrin21
2. nov 2015

@samia5 2,5r dieta nema chodit uz po spickach.. svedci to o skrateni sliach, achilovka a pod....
pricinou moze byt zvyseny svalovy tonus, nechapem, ze ste si to nevsimli skor, ved diieta ked zacne chodit, tak uz ma chodit pekne po celej nozke, chodidle...
Ak ste pouzivali pavuka, tak bingo, u dietata ste problem este podporili...
Treba cim skor navstivit hlavne NEUROLOGA a aj ORTOPEDA.... neurologa preto, lebo treba dieta vysetrit, aky ma svalovy tonus, ci je pricina tam, ak ano, rehabilitacie, Vojtovka a pod...
Na noc dostanene pravdepodobne dlahy..... kazdopadne, uz sa to malo skorej riesit, cim skor tym lepsie....
byvaju aj liecenia pre taketo deticky...
Je to kazdopadne zanedbanie aj zo strany rodica ( mali ste nastojit na vysetreniach uz skor) ale aj lekarky, ze si to nevsimla skor!! na preventivkach si ma dieta nechat pobehať a vsimat si, ako kladie nôžky a reagovať cim skor, nechlacholit rodica, ze to prejde.... lebo ide o drahocenny cas...
Drzim palce , nech sa to podari poriesit, necakajte uz ani minutu.. inak mu to zostane navzdy.
Ja som prave kvoli tomuto riziku s dcerou cvicila 3 mesiace, ked bola miminko, lebo mala lahko zvyseny svalovy tonus a neurologicka povedala, ze co ked bude chodit po spickach,, tak sme to riesili hned, pavuk sme mali zakazany, ale aj tak by som to nepouzivala... a dcera po 3 mes. rehabilitacii predbehla vsetky ostatne deti, takze 🙂 . BOl to vraj mozno nasledok tazkeho porodu, rodila som 27 hodin, skoncili sme na cisarskom...

sabina1975
2. nov 2015

@katrin21 prepac ake zanedbanie zo strany rodica moja dcera ma 2 roky a tiez spickuje cca 1,5 mesiaca hned som isla za lekarom a dal mi papier na neurologiu termin mame skoro za 2 mesiace a @samia5 nikde nepise ze to neriesi ani nic podobne a dalsia vecmam tri deti prvy dvaja boli odchovany v chodule a obaja su v pohode teraz dcera ani nevidela chodul a bum problem mame tak kde je chyba chodi doma viac menej na boso pretoze papucky si hned vyzuje a navon ma kvalitne topanky s ortopedickou vlozkou

samia5
autor
2. nov 2015

Na neurologiu ideme v pondelok, pavúka sme vôbec nepoužívali

samia5
autor
2. nov 2015

Používame aj ortopedicku korkovu obuv a nepomáha aj v tom dokáže chodiť po špičkách

andrizka
2. nov 2015

Aj nas chlapec chodi po spickach ked ho upozornim tak prestane ale o chvilu uz spickuje zas.... Boli sme na ortopedii ale vsetko ok vraj je to blby zvyk z ktoreho vyrastie.... No neviem kedy ked vyzera ze jemu sa lepsie chodi po spickkach ako normalne... Je to jedno aku ma obuv ci boso ci papuce ci cizmy ... Hlavne po spickach beha a dokaze to v hocicom

katrin21
2. nov 2015

@sabina1975 ja nehovorim, ze choditko je jedina pricina, alebo ze je to vzdy tak....ono je to skor tak, ze ak ma dieta nahodou prave zvyseny svalovy tonus na nozickach a je v choditku, tak je to potom zaruceny sposob, ako jeho ho podporit v chodeni po spickach, cize ak dve deti nemali problem, choditko im neublizilo. Ale tretie asi malo a niekdy si to rodic, ani lekar nevsimne a potom vznikne toto.. Cize aby sme sa rozumeli, takto to je. Vtedy mozno keby take dieta v choditku nebolo, tak sa to neprejavi a je nutene chodit inak , proiste nezhorsil by sa mu stav do takej miery, ze bude spickovať..
@andrizka treba ist aj na neurologiu.... ze je to zvyk, to je blbost.... ak chodi tak stale, nie len obcas z pasie a zabavy, tak to nie je " zvyk", ale skor to, ze mu nieco neumozni tu patu na zem poloziť....

katrin21
2. nov 2015

@samia5 odkedy ti chodi po špičkach? akokedy beha?

katrin21
2. nov 2015

@sabina1975 vies, pisem o tom zanedbani hlavne preto, lebo mam znamu, ktorej syn takto chodil... videla som to, upozornila som ju, ze to nie je OK... aaaale co! lekarka povedala, ze z toho vyrastie, mam sa starat o svoje dieta ( podotykam, ze som jej to povedala ako kamoske, jemne s citom,len proste ze ci o tom vie atd)...
Presli asi 3 roky... chlapec uz isiel pomaly do skoly, stale špičkoval.. nechci vediet , ako to vyzeralo...
zrazu to zacala riesit.. dlahy , rehabilitacie, liecenia... zrazu maju problem....
Samozrejme, uz v tom veku s tym nic nepravia.. chlapec chodi stale sčasti na špičkach .
Nuz, nie je to zanedbanie? Ja som toho nazoru, ze radsej sa dat aj u 3 vysetrit, ako mat dieta s problemom.. nam tiez jedna neurologicka hovorila ze OK, druha ze nie.... ktorej sme verili?? radsej tej, co povedala, ze MOZE byt problem. ( tak ako sa to nezdalo aj nasej skvelej pediatričke). nebudem to predsa riskovať 🙂

8291
2. nov 2015

Moja neter špičkovala ako dvojročná a boli aj na vysetreniach a nič sa neriešilo.uz chodila aj do škôlky a špičkovala.ale zasa nie celý den.opakovane bola upozornovana ze ma chodiť normálne a pristupovať na cele chodidlo.no a nejak sa od toho odnaučila.Naša malá bol v pavuku a rada sa v nom vyšantila,chodí pekne bez špičkovania

samia5
autor
17. nov 2015

tak boli sme uz na vysetreniach a zaver je taky ,ze je to zlozvyk ,ze nozky ma v poriadku.................dakujem vsetkym na nazory

marionmarion
17. nov 2015

@samia5 ziadny iny problem nemate? rozprava, rozumie v pohode? Sprava sa ako ostatne deti v jeho veku? diva sa vam do oci?

samia5
autor
17. nov 2015

nerozprava ma len nejaku svoju rec,ktorej ja nerozumiem,rozumie ale nie vsetkemu a do oci sa diva ale nie vzdy

marionmarion
17. nov 2015

@samia5 ja ta nechcem strasit, ale chodenie po spickach je sprievodnm javom autizmu, aj to ostatne, co som sa pytala. mozno by bolo dobre zajst aj za psychologickou nech sa nanho pozrie...

katrin21
17. nov 2015

@samia5 2,5r dieta rozumie vsetkemu, to mi ver.. ak nie, tak je niekde chyba...
u akeho lekara ste boli?

janicaopica
17. nov 2015

@samia5 Ja nechcem strasit, ale vcera som tu nahodou natrafila na diskusiu o razstepe chrbtice, a jedna maminka pisala, ze im az v 2,5 rokoch zistili skryty razstep chrbtice a to preto, ze mala im v 2,5 rokoch chodila stale po spickach, tak sa dozadocali vysetreni a prisli na toto. Inak nema problemy napr. s cikanim? Normalne sa vypyta?

kanka2013
23. jún 2016

@sabina1975 ahoj.mozem sa opytat ako dopadlo vase spickovanie a vysetrenie na neurologii?

sabina1975
23. jún 2016

@kanka2013 v podstate nic nepovedala len ze ma nosit pevnu obuv ale dcera sa v nej postavi doslova na palce takze doma beha bosa a len ju upozornujeme

kanka2013
23. jún 2016

@sabina1975 dakujem za odpoved...u nas je to iste. Papuce hned vyzuje tak ho stale upozornujem...ortoped povedal ze ma zvyseny tlak v achilovka tak preto nas poslal na neuro a podla toho uvidi co dalej...termin nam dali samozrejme o viac ako mesiac tak dovtedy len upozornovat

franka211
18. júl 2016

@samia5 ahoj, ako je to s vasim spickovanim? preslo to nakoniec

samia5
autor
29. aug 2016

Ahoj, áno prešlo to, chodili sme na rehabilitácie a boli sme aj za super maserkou ktorá nám ukázala super cviky

andrizka
29. aug 2016

samia5 mohla by som kontakt na masérka prosím my už mame skoro 3 roky rehabilitácie nepomáhajú