2 týždňové bábätko a trápia nás soplíky, čo mu môžem dať?

anicka8989
10. okt 2019

Ahojte,

Malý ma 2 týždne a momentálne začal v noci dosť chrcat a vyzerá, že ma plný noštek. Skúšala som mu to vysat odsávačkou ale takmer nič som nevytiahla. Skúšala som mu striekat aj detskú morskú soľ ale nehýbe sa mu to smerom von. Tým ako dýcha sa mu to len drží v nozteku.

Kedy je potrebný ísť k pediatrovi? Stačí ze ma takéto ťažkosti alebo je to zbytočné? Neexistuje niečo lepšie do toho nošteka ako morská soľ?

gondyo
10. okt 2019

môj syn nemohol dýchať ešte v pôrodnici,povedali mi,že je tam suchý vzduch a je to z toho..podľa mňa len treba ísť vonku na čerstvý vzduch,primerane novorodenca obliecť a pospinkať vonku...

jerrz
10. okt 2019

@anicka8989 nič mu nedávaj ešte! Telo si s tým poradí ma ešte protilatok od matky. Obliecť a šup von s kocarom na čerstvý vzduch!

lius
10. okt 2019

Kolko stupnov mate doma?

valentina365
10. okt 2019

@anicka8989 vela vetrat (ked nie je prave babatko v tej izbe), u nas pomahalo aj babatko podlozit - aby spalo na sikmej ploche - ale to skor ked sopliky stekali. A skus aj zvlhcovac vzduchu, alebo aspon mokry uterak na radiator.

3petka
10. okt 2019

@anicka8989 Vzduch vonku by mohol pomôcť. Aspoň môjmu vždy vytiahne sopliky. A keď bude spinkať doma v postielke tak namoč plienku do vody so soľou a preves ponad neho cez postieľku.

deti95060810
10. okt 2019

my sme mali...v 2 mesiacoch....z nádchy dostalo decko zápal stredného ucha...určite k lekárovi...

rozovykon
10. okt 2019

@anicka8989 aj môj malý mal hneď sopel od staršej škôlkarky, striekala som mu morskú sol hneď odsala a dala detský nasivin na odporúčanie pediatra, ukladala na mierne vyvýšené lôžko, ono take drobátka nevedia ešte dýchať pusinkou takže treba ísť k pediatrovi.

iveta143
10. okt 2019

urcite davat morsku vodu, potom odsat, a nasledne do cisteho nosteka nasivin pre dojcata...

paulinkaa2
10. okt 2019

@anicka8989 mala tiež chrapoce a dosť kychala od soboty. Vytieram jej nostek Libenarom

anicka8989
autor
10. okt 2019

@lius okolo 23 stupňom. Vetrame pravidelne a moc ani nekurime

lius
10. okt 2019

@anicka8989 aha tak to nie je vela...daj k babatku nakrajanu cibulu, ta hlieny uvolnuje a napar sa s babom v perinke v malej miestnosti, do vody daj sol a nejaky esencialny olej, oregano, eukalyptus...ja mam sice 7m babo, ale prave som jej davala "solux" kym spi

adamadent
10. okt 2019

Ja som tak robila že som strekla morskú vodu na vatovu tyčinku vytrela som ňou jemne noštek, kus ju to posteklilo a keď si kychla aj ten sopeľ zozadu vyprskla. Keď nie, odsavat až po prefuknuti morskou vodou a môžeš skúsiť aj kvapnut materského mliečka do nosa.

hennyinnsbruck
10. okt 2019

Moja mala tiez toto... Boli sme v tedy aj u lekára... Nakázal sledovat vlhkosť vzduchu a - co aj pomohlo : aspoň 10x denne kvapkat kvapky do nošteka(ale nie stále odsavat)... Pomohlo.

mirellka
10. okt 2019

streknúť eukasol dopriestoru ,eterické oleje uvolňujú dychanie ..mám ho vždy doma aj tymianovým kremom pre teieto prípady ..u nas top ..

eliska13
10. okt 2019

@anicka8989 Ja by som ho dala pozrieť lekárke veď to sa mu nedá ani poriadne jesť s plným nosom

shilla23
10. okt 2019

@anicka8989 mne to moj robil a neboli to zvatky ale tichy reflux sa mu vtedy spustil (zvratky v krku) precitaj si o tom nieco

whatever1
10. okt 2019

@anicka8989 Aku odsavacku pouzivas? Ja mam tu na ustny vysavac, najprv som odsala, potom strekla Physiomer baby(vhodny od 2tyzdnov) a nasledne zase odsala a vzdy pomohlo. Ale v pripade takeho maleho babatka by bolo najlepsie necakat a ist k dr, je to novorodenec, nema este imutitu a aj z obycajneho sopliku moze vzniknut zavazne ochorenie.

gondyo
10. okt 2019

áno,keď tam je soplík áno,volať pediatrovi,s novorodencom by som v žiadnom prípade nešla do čakárne plnej chorých detí...ale toto nie je soplík,ak som to pochopila správne...

anicka8989
autor
10. okt 2019

Práveže nemá to chrcanie stále ale len také chvíľkové a vtedy počuť ako niečo v nosteku poťahuje ale nejde mu to von. Momentálne ho sledujem ako to vyzerá a počas celej prechádzky vonku ani doma cca 2 hodinky nemal plný nos. Len pred chvíľkou opäť začal niečo poťahovat. Skúsime to s tym zvlhcovanim vzduchu a uvidím ak sa to zhorší tak s nim radšej prebehnem k lekárke.

sovica
10. okt 2019

Neviem, akú odsávačku máte. Ak len ústnu, tou neodsajete nič, škoda peňazí. Treba kúpiť odsávačku hlienov na vysávač (verte, že ju využijete aj pár ďalších rokov).
Ostatné rady popísali kočky vyššie.

thoughtfulweirdo
10. okt 2019

Moja tiež ako malilinka tak nosom chrcala a Dr povedal, že to bábätka tak zvyknú a kým jej netečie z nosa, nie je to nádcha. Nič som s tým teda nerobila a po čase to preslo. Ja odporúčam vždy volať pediatrovi, keď sa ti niečo nezdá, on už zhodnotí, či by to mal skontrolovať a budeš kľudná 🙂 nemusíš sa báť, že ho budeš "otravovať", je to ich robota a sú na to zvyknutí.

gondyo
10. okt 2019

no presne tak to znelo aj u môjho syna,fakt ako soplík,po pár dňoch to prešlo...na mňa je23 stupňov veľa,odporúča sa pri kúpaní taká teplota,nie pri spaní

clementine171
10. okt 2019

@anicka8989 Ahoj, my sme mali nieco podobne pri malej. Bolo pocut take chrapkanie, ale odsavackou sa jej to nedalo vytiahnut. Najviac to bolo nadranom a rano. Ked si kychla, tak nieco vzdy vyslo von. Dr nam povedala, ze to je hlien z mlieka, nie soplik - ze ked sa malej vrati mlieko, zabehne jej pri kojeni, tak potom jej to urobi takyto hlien (vravela nieco v tom zmysle, ze babatka nemaju este tie dutiny úplne oddelene a zrastene ako dospelaci a ze preto sa to obcas robi) Robila nam aj vyter z nosa, nic sa nenaslo, takze to bolo asi ozaj z toho mlieka. Ale bol to taky biely, obcas len ciry soplik, ziadne zlte zelene farby. Nam odporucala len vzdy po spanku streknut morsku sol a dat malu na brusko, nech jej to vytecie samo. A davat ju vela na to brusko, alebo na boky, lebo ked lezala na chrbte tak jej to najviac zatekalo. Inak my smr to mali cele prve tri mesiace a potom to zo dna na den zrazu preslo...

dzejsik
10. okt 2019

my sme mali tiež ako dvojtýždňový ... doktorke som len zavolala, kázala zvlhčovač, do nošteka Libenar po jednej kvapôčke, chvíľu na chrbátiku a potom nabruško, aby vytiekli zriedené soplíky samé, naspinkanie zvýšiť sklon matraca trošku a spať na boku v zavinovačke ... odsať len keby má ozaj veľmo husté a veľa

anicka8989
autor
10. okt 2019

@clementine171 volala som s našou doktorku a tiež mi to v tomto zmysle vysvetlila, poradila nám tie ampulky alimare a veľa na bruško, zvýšiť sklon postieľky a malo by to povytekat. Vraj na návštevu ordinácie to zatiaľ nie je, iba ak by sa to zhoršilo. Tak aspoň ze tak. Skúsime uvidíme.

xjakubikovak
10. okt 2019

my sme mali to iste, chorý nebol len som pocula chrcanie strasne, pytala som.sa nato doktorky a povedala ze je zrejme zo skrytého refluxu zahlienený. odsavat nema zmysel lebo je to prilis hlboko. Svokra mi nato doniesla jacveciu mast a chrcanie uz prestalo😊😊. Je to čisto prírodné takže aj male deti to mozu, hlieny vyjdu spolu so stolicou. Skusala som si to aj ja natrieť a musim povedat ze to funguje perfektne. 🙂

ludmilka2407
11. okt 2019

Pred odsatim treba nastriekat morsku vodu a az tak odsat a neodsavat velmi casto,lebo sa z toho moze tvorit este viac soplov. Kym su sople priesvitne, biele, tak je to ok. Na druhej strane, zahlienene dieta moze byt aj ked ma reflux, ale to by sople neboli.