icon

20 mesačné dieťa nerozpráva a nerozumie. Kam na vyšetrenie?

adrianave
25. mar 2013

Poradte prosim vas poradte kam ist s malym na vysetrenia.maly ma 20mesiacov.nerozprava.predcasom nereagoval ani na svoje meno.teraz uz ywj lennie vzdy.nechce sa hrat ucelivo.nepozeea na nuc co ku vysvetlujem.ked my ukazujem hocikde ci v knihach.hra sa sam.aj ti jeho sposohom.bud kruti kolieska alebo si gadze loptu a tu pozera tak ze ai da hlavu nabok a rak nanu pozera.knihy len pretaca z jednej steant do druhej a tak zvlastne si jednou rukou do nich brnka.a uz ho skoro ani nic nezaujima okrem pozerania rozpravok.ale pei tych obas sa tak rizplace ze to musime vypnut .a potom ho zaujimaju pesnucky ja youtube.inak ho nevieme zabavit.aj ked sa s bami nehracstale mydime byt s nim.ked sa chcem niekam oohnut ho dam do pistielky no to je hrozny curjys.a vestko len hryzie.ako vue sa aj tesut pri tom skace.dost hlasno vyska.a tera mu idy posledne stolicky tak ue to s nim este horsie co sa tyka spania.nechce ani papat sam.ani nepihe sam .myslim z pohara.chodi tak ze spickuje.vkuse sa o nieco potkyna .niejedy aj o nic .je celmi zivy celt den nezastane nwsadne si.aj pri jedeni .chodime do pedag.osych.poradne.ale psych.oovedala ze sa asu jedna o spomakeny vyvin reci a ze ti dibehneme ze akurat nepovedala ako.bola dom s nim aj u log.ale ta potrebuje usne vysetrenue a ja ho koli nemy spat nedam.ale aj tak s nim nevie soilupracocat jed maly ani nepicuva a ani jevie co od neho cgce

varticek
25. mar 2013

Ja mám doma niečo veľmi podobné, až na to, že môj Kubko už bude mať o 3 mesiace 3 roky. Práve dnes idem do poradne s mladším, tak sa idem popýtať, ale pokiaľ viem, posiela sa na neurológiu a foniatriu. Ak je všetko OK, nastupuje logopéd, ktorý by mal posúdiť, či sa nejedná o dysfáziu - narušený vývin reči.

blanocka
25. mar 2013

urcite by som sa najprv poradila s pediatrom, on by ta mal nasmerovat dalej a nenechaj sa odbit, ked mas pocit, ze nieco nie je v poriadku, drzim palce 😉

kveta
25. mar 2013

Chodte na to us e. tam moze byt problem zakopany. Ak nie, tak k neurologovi.

gubcikova
25. mar 2013

prepáč,ale vôbec nerozumiem tomu čo píšeš.asi si písala cez mobil.skúsila by som tiež ušné či počuje dobre

cairka
25. mar 2013

Možno zdedil po mamine dysfáziu 😉 😅 Ale nie, obehni si koliečko logopéd - foniater-psychológ-neurológ. Pokiaľ nerozumie, tak sa nedaj odbiť a pýtaj sa na vyšetrenie.

bajciatko
25. mar 2013

a co na to detsky pediater?

zuzkat1
25. mar 2013

@adrianave sanatorium dr.sykorovej ak mas moznost ist do blavy. Venuje sa malym detom s rizikovym vyvojom.

janaalzbeta
25. mar 2013

ako by si mala moje dieťa.........choď na foniatrické vyšetrenie, logopéda máš...neurológiu poprípade ortopéda, a aj psychológa detského..........s tím bude problém lebo je drobný....aj u nás je to tak ale po telefóne tiež vedia pomôcť. Ja s malým tak pracujem už 3 týždne a je tu zlepšenie....máme oneskorený vývin reči tiež diagnózy .....poruchu správania. No na to špičkovanie ortopedické topánky po doma sandálky nech nie je bosí.....už viac neviem poradiť.............sú tu mamky čo ti tiež popísali rady tak sa skús zamerať aj iným smerom než mojim. Veľa šťastia..........

abbie
25. mar 2013

u tvojho maleho jednoznacne smer Janosikova ... toto vyzera bud na receptivnu dysfaziu(kvoli neporozumeniu reci), alebo autizmus, logopeda by som riesila az po psychologickom vysetreni.
Tu nejde o ziadny oneskoreny vyvoj reci, deti s OVR rozumeju k veku, len nerozpravaju ... tvoj maly nerozumie a to uz na OVR nie je

atrami
25. mar 2013

My sme si tým prešli. Malý povedal prvé slovo v 28. mesiacoch. Nepovedal ani mama, nenapodobňoval zvuky. Knižky ho nezaujímali, čítanie bral ako trest. Potom sa to zlomilo. Všetko dobehol v priebehu 4. mesiacov. Máme 4 roky, dobehol a aj predbehol svojich rovesníkov. Nevie povedať ,,r", ale inak vobec nepoznať, že zaostával v reči. Už dávno pozná abecedu, farby, čísla. Odporúčam o svojom probléme povedať pediatrovi. Nenechať sa odbiť, že on to dobehne. Návšteva ušného, neurológa, určite neuškodí. Držím palčeky. Verím, že všetko bude v poriadku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cat
25. mar 2013

..a nepýtala si sa synovej pediatričky kde ešte by ho bolo vhodné vyšetriť? ..opisuješ v príspevku aj dosť vecí ktoré sú typické pre autizmus.. Ono vela detí vo veku 20 mes. nerozpráva, aj moj bol taký. Ale reagovať na meno a rozumieť reči..to je niečo iné.
http://bednar.blog.sme.sk/c/12354/Kedy-pozor-na...

dai
25. mar 2013

ahoj, ja som bola s mojim malym na neurologii pred 2mi tyzdnami - tiez nerozprava, teda povie tata, ada ( meno jeho sestry ), hijo na konika a havo... a to je asi tak vsetko... nam sa zdalo ze ani vela nerozumie pred tymi 2mi tyzdnami - moj maly ma teraz tiez 20 mesiacov...
chodime k neurologovi lebo je predcasniatko a hypotonik - co sa tyka motoriky tak tu krasne vdaka cviceniu dobehol az predbehol svojich rovesnikov - nenormalne sikovny je... ale ta rec, hm...
neurolog mi povedal ze to zatial nemam riesit, moj maly reagoval vtedy na meno, inak moc nie. zevraj sa v takychto pripadoch caka do 26teho mesiaca a ak sa ta rec sama nerozbehne tak su nejake vitaminy cico , co motivuje recove centra... takze ideme v septembri na kontrolu a uvidime. Fakt ale je ze od tej navstevy sa mi zda ze maly spravil v porozumeni nenormalne pokroky - dokonca mam pocit ze ma rozumie na 90% - ked mu poviem aby nieco konkretnej osobe zaniesol, tak to spravi, poviem mu aby priniesol plienocku, tak tiez krasne poslucha, detto hracky rozlisuje, vie co ma podat, kedy co nerobit - akoby sa toho neurologa poplasil😀 rec je este stale o nicom, ale ja som velmi rada ze to porozumenie sa takto krasne zlepsilo, lebo sa s nim uz da v pohode komunikovat - on teraz ked nieco chce tak ma chyti za ruku, odvedie si ma kde chce a tam mi to ukaze prstikom - cize je ta komunikacia aj obojstranna - teraz uz o tu rec taky strach nemam - mozno vdaka neterke ktora rozpravat zacala az ked mala 3 roky a mesiac - od komunikacie stylu toto, tato presla plynulo do normalnej rozvitej reci - u nej zlom nastal pri nastupe do skolky - inak tiez porozumenie bolo v poriadku...

skus malinkemu zacat veci viac pomenuvavat - a potom si ich od neho pytat - to u nas myslim dost pomohlo - ze ked som nieco chytila do ruky tak som mu viackrat zopakovala nazov tej veci a spytala sa ho ci to chce... potom zas a zas... a potom som ho poslala mi tu vec priniest...
drz sa, podla mna sa zatial ziadna tragedia nekona - urcite navstiv neurologa ak si to este neurobila aby si sa utvrdila ze maly nema nabeh na autizmus a potom hlavne stimuluj - na nozky sa da pekne cvicit a to porozumenie sa da rozvijat...

dzudka
26. mar 2013

adrianave neviem ci ste boli u neurologa ☹ asi bude treba navstivit aby vylucil nejaku neurologicku poruchu....s tym spickovanim asi rehabilitacie aby sa naucil spravne chodit kym je maly mam skusenost s prvou dcerou.....
inak pocuje? ak sa zda ze horsie aj k orl lekarovi mozno ma poruchu sluchu a z toho vsetko vyplyva....aj to moze byt.

adkasmolka
27. mar 2013

urcite treba aj usne vysetrenie a na neurologiu Vas uz mali davno poslat. Je mi divne, ze Ti to skor nenavrhli aj ortopeda. Sa mi to nevidi 😨 ja by som urcite urgovala usne, neurologa.

007martina
12. nov 2014

Dievčatá, nedalo mi nepotešiť vás. Musím povedať, že môj syn začal rozprávať až keď mal 3,5 roka a dnes má 10 rokov, je úžasne šikovný a má aj dobré výsledky v škole. Dokonca hovorí dvoma jazykmi aktívne a učí sa ďalší. Keď mal 2,5 roka, hovorili mi, že je to oneskorený vývin reči, porucha, čistý autizmus...asperger...nič som nepočúvala a bojovala som s tým. Naozaj ma to celé odsudzovanie veľmi zasahovalo, no nenechala som to tak a dnes nič z toho nie je pravda. Nedajte sa, pracujte s dieťatkom, akože "je zdravé" a "nič mu nie je". Potrebuje len čas. Každý má ten svoj. Dnes som šťastná mamina, počúvam svoje srdce a srdce svojich detí - neporovnávať, ale každé prijať ako jedinečnú osobnosť. Viete, čo môj syn potreboval? Uznanie, pochvalu, povzbudenie a veeeeeeľa veľa lásky, ocenenie a veľa trpezlivosti od MAMIČKY 🙂.

zuz1978
16. júl 2016

Chcela by som sa spytat autorky diskusie, ze ako to u vas cele dopadlo? Mam podobny problem

tonita277
9. nov 2016

@zuz1978 dobry den aj my sme natom podobne ☹

lucinocka
9. nov 2016

@adrianave aj mma by zaujimalo ako to dopadlo

zuz1978
9. nov 2016

No, moj syncek ma 2 roky a 2 mesiace a stale nehovori 😊 hovori svojim jazykom, blaboce, vyslovuje skabiky ma ma, ba ba. S tou mamou by to bolo naivne si mysliet, ze mysli na mna, to urcite nie, kedze ja nanho nehovorim slovensky, a v tomto jazyku to nie je mama 😊 Ale ja uz to neriesim. Myslim si, ze to pride.

kiwi82
5. jan 2018

Zienky, ako pokracuju Vase deticky? Moja je na tom podobne ale uz ma 3,5 roka :(

007martina
5. jan 2018

Veľa lásky, veľa choďte von do prírody, hovorte na nich pomaly a veľa si spolu čítajte riekanky, spievajte a tešte sa. Dieťatko všetko cíti - Vašu radosť aj smútok. Verte mu, že to zvládne a ono to zvládne, v malých krocikoch odmenujte za každý úspech, a tešte sa z toho.

007martina
5. jan 2018

Skúste aj radu terapeuta, Elena Beutelhauserova, centrum Majacik.

007martina
5. jan 2018

Je najlepšia!

keyneska
30. jan 2018

@tonita277 ako ste na Tom? Máme podobný problém ☹

ivanamyl
30. jan 2018

Velmi zle pises, neda sa ani porozumiet. Rozpravky vypnut, you tube tak isto. Moze revat od rana do vecera, nepovolim. S malym sa rozpravat, hrat, motivovat. Porozpravat sa s pediatrickou o vyvine. Ked sa Vam nieco nezda, poziadajte o odborne vysetrenie.

007martina
30. jan 2018

Začnite logopédom a detským psychológom, tí pomôžu nasmerovať aj mamičku a ponúknu hry, testy...

tonita277
31. jan 2018

@keyneska pisem spravu

kiwi82
31. jan 2018

@tonita277 aj mna by zaujimal Vas pribeh, tiez s tym mame problem dakujem.