icon

3,5 mesačné dieťa má jedno oko otvorené viac ako druhé

lucka11985
18. nov 2020

Ahojte, vcera mi svokra povedala, ze nase dietatko ma jedno ocko viac otvorene, ako druhe, zacala som to sledovat a teraz sa mi zda, ze naozaj. Je potrebne to riesit?
Od zaciatku sa viac polohuje na jednu stranu, lepsiu, ta poloha je zrejme pre nu lepsia, asi sme to trochu zanedbali. Snazim sa jej teraz ukazovat hracky aj na druhu stranu. Otaca sa nam z chrbta na brucho len na tu jednu stranu. Kde ma to ocko viac otvorene. Co si o tom myslite, mam ju zacat viac polohovat a nosit na druhu stranu a upravi sa to, alebo je potrebne ist k nejakym lekarom? Dakujem

anjelicek26
18. nov 2020

Oci sa rozhodne polohovanim nezmenia. Moznosti je viac, idealne chodte k ocnemu hned, ked sa ti to nezda. Este sa moc nehybe, budu ho vediet dobre vysetrit. To, na ktoru stranu sa otaca, je dominantna, to ma kazde dieta tak. S ocami by to suvisiet nemalo.

sisa_s
18. nov 2020

Skus ju odfotit spredu, ci na fotke si vsimnete stranovy rozdiel, inak ostatne posudi ocny, moze ist o ptozu viecka, u tak malych deti sa ale este neoperuje, kym nepresahuje padajuce viecko zornicku a nie su pritomne ine priznaky na očku, tak to nepredstavuje vyrazny problem, bude sa to sledovat

andreatytler
18. nov 2020

@lucka11985 Aj nas mal v prvych par mesiacoch jedno ocko viac otvorene ako druhe... teda skor mu jedno viecko padalo nizsie ako to druhe.
Ked mal 2 mesiace isli sme k fyzioterapeutke koli kojeniu a ta ho skontrolovala a vsimla si ze uprednostnuje jednu stranu v pohyboch. Lavu nozku, rucku a aj to lave ocne viecko pouzival menej... aj ked fyzioterapeutka to viecko nespomenula. Babatko by do 2-3 rokov nemalo uprednostnovat strany. Ak ano, moze to byt problem.
Dostali sme na to cvicenia a po 2-3 mesiacoch sa hybal normalne a to viecko sa mu tiez napravilo a teraz ked ma 11 mesiacov uz vobec nic nevidno.
To ze sa vas pretaca len do jednej strany je tiez nie dobre. Treba mu ukazovat a trenovat s nim aby sa pretacal na obe strany.
Skontroluj ako hybe ruckmi a nozkami. Ak mu zodvihnes lavu ruku, on by automaticky mal zodvihnut aj pravu ruku... nemusi byt uplne rovnaky pohyb ale mal by tu rucku posunut smerom nahor a to iste na druhu stranu. A to iste s nozkami. Ak sa uz nacahuje za hrackami, podaj mu hrkalku z pravej a potom z lavej strany. Mal by sa naciahnut vzdy tou rukou, co je blizsie k hrkalke.
Ak sa ti nieco nezda, urcite to vzdy daj skontrolovat. Ovela lepsie je nieco prehanat ako nieco zanedbat. Nasa fyzioterapeutka mi akurat vcera povedala ze taka rada ze z toho vyrastie je blbost. Dietatko nevyrastie z nicoho... akurat sa nauci nespravne fungovat a kompenzovat.
Este ste nic nezanedbali... lebo sa este len zacal hybat. Urcite by som to dala skontrolovat pediatricke alebo hned zasla k fyzioterapeutovi ak vidis ze pouziva jednu stranu menej.

lucka11985
autor
18. nov 2020

zajtra ideme k ortopedovi, uvidime co povie on. babo vyzera v pohode, nevidno na nom problem v pohybe, hybe s oboma rukami nohami. otaca sa este len tyzden. tie ocka ma obcas normalne otvorene, no viac ma to lave menej otvorene ako prave. Nie je to nejak extremne viac, ale pokial sa clovek na to sustredi, je to vidno.

ja_mama
19. nov 2020

Aj nasa to mala...raz sa mi zdali ine tie ocka, raz nie. Aj na fotkach mala niekedy jedno viac prizmurene...ale uz to neregistrujem - ma uz vyse roka a postupne sa to nejak zrovnalo 🙂 nik nema uplne presne sumernu tvar, takze na 100% tie oci nemusia byt rovnake ani v dospelosti...ale zrak sa takym malym detickam este stale vyvyja, takze mozu tie ocka postupne pracovat a vyzerat len docasne odlisne, posleduj a uvidis, mozes to na poradni spomenut dr a pripadne ta ukludni aj ona 🙂

Co sa tyka toho obracania, netusim ci to s ockami moze suvisiet. Spravne je, ze sa snazis aby dietatko pouzivalo aj druhu stranu, avsak je uplne normalne ze vsetky nove pohyby zacne robit najskor na tu dominantnu stranu a az casom pride na to ako to spravit aj naopak - ked tak aj s tvojou pomocou 🙂 takze pokial casom normalne zacne vsetko robit aj do druhej strany a striedat ich tak je vsetko v uplnom poriadku

lucka11985
autor
19. nov 2020

@andreatytler este ma napadlo, ked ste cvicili, ake cviky ste robili? boli to cviky na pohyb? alebo ste nejako specialne cvicili aj ocka?

lucka11985
autor
19. nov 2020

@ja_mama a vy ste s tym boli u ocneho? ci ste len sledovali?

andreatytler
19. nov 2020

@lucka11985 Cvicili sme na pohyb... Fyzioterapeutka ocko ani nespomenula... teda vsimla si to ale nedala ziadne konkretne instrukcie na ocko. Podla mna to ale suvis ma. Lebo aj ocne viecko je sval a ked je raz jedna polovica tela pouzivana menej, kludne sa to moze odzrkadlit aj na tom viecku, ze ho dietatko neotvori uplne ale len tak do 2/3.
Ono v tych cviceniach nejde ani tak o to cvicit nozkami alebo ruzkami ale skor o to aby sa aktivoval nervove spojenie medzi mozgom a svalmi. Tieto spojenia sa iba vyvyjaju v prvom roku dietatka a ak sa jedna strana pouziva menej, vytvori sa tam menej nervovych spojeni a bude sa pouzivat stale menej. Teda tak laicky si to ja vysvetlujem.

lucka11985
autor
19. nov 2020

@andreatytler Dakujem, logiku to ma. Tiez si myslim, ze ked tu stranu nalavo pouziva menej, tak to moze mat suvis aj s tym vieckom. Ono je to aj nasa chyba ze viac pouziva pravu stranu, lebo vacsinou sa natacal pozerat do izby co robime a tak doprava, trebalo nam otacat opacne, aby pouzivalo aj tu lavu stranu. No teraz si na to dame pozor, hracky davam na lavu stranu, aby bolo nutene sa otacat tam. Ocko chvilu posledujem, par dni, pokial to nebude ine, pojdem k ocnemu,Len som si vsimla, ze ked chce spat, stale si trie len to lave ocko, moze byt, ze ho ma aj podrazdene, preto je to tak

ja_mama
19. nov 2020

@lucka11985 neboli, iba som to sledovala. Kamoska sa totiz na to dr vtedy aktualne pytala lebo tiez to takto mali a dr volala aj na ocne a nechceli ich ani vidiet, ze to je uplne normalne a vacsinou sa to strati...vraj ak by to pretrvavalo tusim do 2-3 rokov tak treba riesit u ocneho, vacsinou je tam potom nejaka bezna ocna vada (tupozrakost napr) kt sa da riesit okuliarkami. Ja som sa potom na to uz nejak velmi nesustredila a po case uz som si vsimla ze to nema take vyrazne.