3,5 ročný syn má prejavy autizmu

mirka2707
28. jún 2016

Potrebujem sa poradiť. Syn ma tri a pol roka a vie povedať len pár slov. U neurológa mu zistili na EEG vyšetrení nezrelosť mozgu- je dva roky pozadu, tak asi preto ešte nerozpráva. Lenže zvláštne je to, že vie čítať písmenká, celú abecedu komplet a tiež vie farby po anglicky. Po slovensky však ani jednu farbu nepovedal, ale keď poviem žlťá-tak on povie yellow, číže rozumie tomu, že je to žltá, len to povie anglicky-naučil sa to z rozprávok anglicky, hneď sa chytil. Púšťam mu aj v slovenčine, ale vôbec nič. Vie pár slov, dokopy asi desať. Mama mi povie len málokedy, väčšinou ked nieco chce, chytí ma za ruku a ťahá, alebo pišťí, namiesto toho, aby povedal daj. Podotknem, že keď mal rok, vedela daj povedať aj gestom si pýtal, ale okolo dvoch rokoch prestal a dodnes to slovo nevysloví, len pišťí (ako myška). Na pohľad je to normálny chlapec, vie ísť sam na záchod, aj sa obliecť, či vyzliesť, aj napapa sa sám, len nerozpráva. Ešte ma trápi to, že je taký ako keby necitlivý, injekcie znáša ako keby ich ani nedostal, plače fakt len vtedy, ked si silno buchne, inak vôbec. Skôr trucuje a presadzuje si svoje a keď plačem ja, alebo jeho brat, tak len pozerá ako mi tečú slzy, niekedy sa dokonca usmeje, ale vôbec nevníma, že smútim, akoby si to neuvedomoval. Dočítala som sa, že sú to prejavy autizmu, boli sme aj pri psychiatričke a psychologičke a dostalo sa mi odpovede, že je to pol na pol, že sa to nevie na sto percent či je alebo nie je autista. Ja chápem, že takáto diagnóza sa ťažko stanovuje, ale teraz neviem, na čo sme, neviem, čo nás čaká v budúcnosti, trápim sa preto. Mal niekto podobné prejavy u dieťaťa? Ďakujem za každú vašu radu :(

janickacrazy
28. jún 2016

@mirka2707 No tak neviem, či sú to prejavy autizmu, ale napr. moj najstarší syn tiež vobec neplakal pri injekciách, iba ked sa silno buchol. Prostredný sa naučil písmenká anglickej abecedy ako 2ročný a tiež aj farby po anglicky a vedel ich skor ako po slovensky. Ale rozprával. Možno má tvoj syn skor nejakú poruchu reči alebo niečo také. A do školky nechodí? Niektoré deti sa tam rozrozprávajú.

janickacrazy
28. jún 2016

@mirka2707 a na logopédiu nechodíte? mali by ste

mirka2707
autor
28. jún 2016

@janickacrazy na logopédiu chodíme, ale s ním sa veľa nedá ešte narozprávať. Do školky ide až teraz od septembra, lebo sme mali dlho plienky. No poruchu reči ma aj kvôli tomu mozgu- ze pomaly dozrieva- kiež by to bola len nezrelosť, čo sa časom znormalizuje. Tak tvoj syn bol zdravy, kedze rozpraval a to ze hovoril anglicky bolo jeho nadanie, ale náš nemá mozog na svoj vek, preto je to čudné. Tiež, keď sa s niečím hra, tak vôbec nevníma, keď ho volám. Ale keď bol malý, tak hneď zareagoval, az tak v dvoch rokoch sa to začalo meniť. Ešte som zabudla povedať ten očný kontakt- pozerá do očí, ale nie vždy, hlavne pri cudzích ľuďoch je taký, ako keby ich mal úplne na háku.

janickacrazy
28. jún 2016

@mirka2707 no na ten mozog by som ti poradila EEG biofeedback, mám s tým osobnú skúsenosť a u nás to pomohlo https://www.zzz.sk/clanok/1293-viete-co-je-eeg-...

mirka2707
autor
29. jún 2016

@janickacrazy nemám slov, aké prístroje nevymyslia. a vy ste to mali doma ten pristroj alebo ste chodili niekam?

maslenka47
29. jún 2016

@mirka2707 imo by ta nemalo trapit to, ci syn je alebo nie je autista. Je to v prvom rade tvoj syn, iny nebude a treba mu pomoct aby sa rozrozpraval a neskor sa vedel sam uplatnit v zivote. A je uplne jedno, ci si to nazves autizmus, nezrelost mozgu alebo choroba kriklaveho slona. Na "nalepke" nezalezi. Drzim palce.

Inak to jacanie a pistanie miesto pytania si moze byt kludne aj rozmaznanost.

janickacrazy
30. jún 2016

@mirka2707 my sme chodili na sedenia, bolo ich 30 a synovi to veľmi pomohlo, no bola tam aj lekárka a psychologička, takže bolo to pod odborným dohľadom, s domácim použitím nemám skúsenosť

magic08
30. jún 2016

@maslenka47 ono velakrat, ked ma rodič s dietatom zdravotny problem, ktory nevie nikto pomenovat a teda vsetci len tapaju... po stanovení jasnej a presnej diagnozy rodičovi velmi odlahne. Konečne zistili, čo je jej dietatu a mozu to zacat riesiť, liečiť, ak sa da, alebo proste robiť niečo... momentalne autorka nevie na com je jej dieta, chlapcek ma prejavy autizmu, ktore nie su jednoznacne a teda oni ako rodicia nevedia co vlastne mozu, co nemozu, aky postoj zaujat... takze autorku chapem, ale tiez rozumiem co si chcela povedat. Je jedno aku diagnozu dieta ma, vzdy to bude dieta svojich rodicov.

simema
30. jún 2016

@maslenka47 tu nejde o nálepku, diagnózu treba vedieť, aby sa vedelo s dieťaťom následne pracovať. Môj syn mal tiež prejavy autizmu a nakoniec je z toho vývinová dysfázia.Bola som rada,že viem konečne diagnózu a následne vedieť na koho sa obrátiť a začať s ním pracovať.