5 ročná dcérka má cukrovku
Tak si zisti čo je ketodieta a poraď sa s doktorom o jej zavedení pre dcéru. Veď cukor nikto k životu nepotrebuje tak na čo ho prijimat a potom brat na to že ho človek zjedol lieky? Veď to je chore. V zahraničí už bežne “liečia” cukrovku tak že ľudia nejedia sacharidy
@gleep1 prepac ale nastuduj si nieco k teme. Nepotrebujeme k zivotu sacharidy? A co tak mozog, pre ktory je cukor jedine palivo. Ano da sa v tele zmenit z tukov. Ale - ketodieta a podobne zase neúmerne zatazuju pecen oblicky zlcnik.... A u diabete je hlavne akoudrzat hladinu cukru v krvi norme a nie, aby tam cukor nebol. Hlavne u deti, ktore rastu vyvijaju sa. Aj pretosa "nastavuju" tak dvakrat do roka na dávkovanie inzulinu. Cukrovka nie je choroba ze dam si tabletku, ono sa to opravi .....
@gleep1 ketodieta pre diabetika ???? si rozum potratila najma pri 1 type ???
@gleep1 Jáááj, no škoda, že som to nevedela, keď môjmu synovi zistili diabetes! 😀 Smejem sa, hoci je to také smutný smiech, keď niekto zrejme nemá ani šajn o cukrovke 1.typu a dá takúto radu. Kiežby to bolo tak jednoduché vyliečiť vlastné dieťa!
@riskoeliska Ako bolo spomenuté, mrkni na FB skupinu Dia mamičky alebo aj DIABETICI (a ich rodina, kamarati, priatelia....) POMOZME SI NAVZAJOM.
Držte sa, je to ťažké, verím, ale dá sa s tým žiť, teda musíte sa naučiť s tým žiť... ❤
@pribinak Prepáč mi to, ale pravdepodobne mám lepšieho poňatia o tom kde sacharidy sú a kde nie sú lepšie než ty.
@deny81 nie k životu sacharidy nepotrebujeme, neexistuje ani jeden esancialny sacharid. Naštuduj si biochémiu mozgu lepšie ty, mozog ma totižto 2 paliva- glukózu a ketolatky. Neviem ako je to u deti, ale ja si mylsim že k životu nepotrebujú extra veľa sacharidov ani oni, veď si predstav čo jedli naši predkovia pred tým než začalo poľnohospodárstvo- nejake mäso, plody, orechy- no určite sa ich príjem sacharidov ani len nepriblížoval k momentálnemu príjmu sacharidov. A povedala som jej že sa ma poradiť o tom s doktorom, nie že ju ma dať. Predpokladam že diabetológ jej bude vedieť poradiť lepšie.
@loginexistuje neviem aký typ ma, samozrejme som to myslela len ak sa jedna o typ 2. Tu pisu niečo že pomohlo aj typu jedna ale je pravda za všetko čo som ohľadom toho čítala bolo o tyoe 2
https://www.webmd.com/diabetes/keto-diet-for-di...
@riskoeliska existuje taka kniha DIA šlabikár. Má viacero vydaní, je výborná. Skús si prečítať
@pribinak dobre, ďakujem, keď budem mat čas určite si o tom prečítam viac.
A ja nemudrujem, poradila som tu v dobrom. To že sa ta to dotklo a reaguješ tak podráždene, to je tvoj problém. Nádych výdych, pokoj, okej? Nechcela som zle ani tebe ani autorke príspevku. Ja by som sa na to diabetologa určite spýtala 🙂
@majamat ketolatky sú zdroj energie v prípade nedostatku glukózy a nie sú stavebnou zložkou.
Ketodieta obsahuje priveľa bielkovín len v prípade že človek prijima priveľa bielkovin. Vôbec nemusí, hlavný zdroj energie sú tu tuky ktoré nahrádzajú sacharidy, s príjmom bielkovin sa hýbať nemusí. To iste platí o vláknine- nemusi byt žiadna a môže jej byt veľa. Listová zelenina orechy semena- to sú najlepšie zdroje vlakniny pri ketodiete a sú úplne dostatočne. A áno, v ovocí je cukor, je tam hlavne fruktóza ktorá ma iný metabolizmus než glukóza ale je tam aj glukóza. Ale kedysi bolo ovocie menej sladké, nevyslachtene. Tým som len chcela povedať že si nemylsim že by dieťaťu chýbali obilniny a iné vysokosacharidove jedla, ktoré v minulosti naši predkovia ani nejedli a tým pádom si na základe toho myslím, že ich nepotrebuje ani dieťa.
A to, že vysoký príjem cholesterolu zvyšuje cholesterol krvi je dávno vyvrátené. Dolezitejsi než absolútny príjem cholesterolu je pomer cholesterolu a nenásytenych mastných kyselín- hlavne omega 3-6 a ich vzájomný pomer,ale samozrejme aj kyseliny olejovej a iných. Takze ak človek prijíma veľa cholesterolu a k tomu veľa zdravých tukov môže mat lepší cholesterol než človek ktorý prijíma o 3/4 cholesterolu menej ale nemá žiadny príjem zdravých tukov.
@majamat pozri sa, pri ketodiete sa telo nastaví na to aby malo hlavy zdroj energie tuky- vola sa to nutričná ketoza. To čo píšeš sa deje keď ma človek nastavený ako hlavy zdroj energie glukozu. To sa dá ale pomaly zmeniť. Pri diabetes samozrejme existuje diabetička ketoacidoza- to je asi to čo spomínaš s tým mozgom že trpí. Pozri sa, ja tu naozaj neklamem že mozog vie okrem glukózy využívať ako zdroj energie ketolatky. Keď chceš si to naštuduj- aj ako ich mozog využíva a aj ako sa to využíva pri manažmente cukrovky. Naozaj tu neklamem a netrepem sprostosti. To čo vravím je reálna vec a v zahraničí ju využívajú. Som si ista, že príde aj na Slovensko. Ale ako som už napísala, čítala som o tom v spojení s druhým typom. O typ jedna som sa nezaujímala a necitala som o tom ale tak asi to skúšali a mali z Toho benefity aj ľudia s prvým typom- podľa toho čo bolo písané v linku.
Moja chyba že som si neuvedomila že deti môžu mat len prvý typ, áno už to viem lepšie a ďakujem za poučenie a naozaj keď budem mat čas si o tom prečítam viac. A tak isto by ste si mohlo vy o ketodiete v spojení s cukrovkou, predpokladam že sa vás to na rozdiel odomna týka 🙂 ja samozrejme nie som lekár a netuším ako sa ľuďom nastavujú dávky a ako sa im upravuje strava, to naozaj nie. Ale som si ista, že by som sa proste na toto lekára spýtala keby sa ma to tykalo, lebo som si o tom asi pred polrokom dosť čítala a pozerala videa a veľmi ma to zaujalo, že ako je vlastne ten bežný management cukrovky neidealny
@gleep1 prepáčte, ale chýbajú vám základné znalosti z biochémie, rozkladom všetkých makroživín vzniká GLUKÓZA (zdroj energie pre bunky) aj rozkladom tukov a bielkovín a bez inzulínu ju bunka nevie využiť, čiže bez liečby by sa glukóza hromadila v krvi, čo-to by vylúčili obličky, vznikli by keto látky, ketoacidoza = smrť organizmu
@janpo 😂😂😂 dobre ďakujem za poučenie pán doktor biochemik.
Nie vážne mi znalosti z biochémie ohľadom trávenia a metabolizmu tukov a bielkovin nechýbajú.
Hahahahahahaahhahahaaha dobre som sa zasmiala, tak presne takto to vyzerá keď niekto mudrujte a skutočne nič nevie.
Chylomikrony- pri tom by som začala. A potom by som pokračovala cez betaoxidaciu, ketogenezu. Pozrela by som si glukogenne aminokyseliny keď už tak veľmi chcete vyrábať glukozu z proteínov.
Hahaha
Môžete každému radiť že vlastne všetko čo potrebujeme z makrozivin prijímať je glukoza, veď aj tak sa v konečnom dôsledku na ňu všetko premení tak prečo to telu neuľahčit.
Hahah ďakujem, dobre som sa zasmiala
@gleep1 ale ludia zacali jest oblininy vo velkom cca 10 000 rokov pred nasim letopoctom... ved to je dostatocne davno, ci? A tvoria zaklad vyzivy prakticky vsade na svete. Ja nie som odbornik na vyzivu, ale vylucit ich u deti sa mi nezda spravne.
@simsalabim myslím si že presne to nikto nevie, asi sú skôr len dohady, ale to že to bolo dostatočne dávno, tak to je úplne jasne. A základ výživy tvoria a dokonca sme vďaka takým zemiakom prežili vojny a podobne. A preto som napísala aby sa poradila s lekárom- ja by som si vôbec nevycitala keby som nejake zemiaky ryžu a biely chlieb vylúčila z jedálnička dieťaťa lebo obsahujú veľmi malo iných živín než sacharidov (ale hej, ja milujem zemiaky!!! Nič proti ním 😀) Ja neviem aký vplyv môže mat ketodieta na dieťa a nikto nikdy štúdie asi robiť nebude lebo robiť “pokusy” na deťoch je neetické. Len proste viem že dieta našich predkov nebola tak sacharidocentrická a tým pádom predpokladam, že na nej musia vedieť existovať aj deti. Ak nie na vyslovene ketogennej diéte, tak na nizkosacharidovej určite.
Naozaj by som sa o tom porozprávala s lekárom, ten by určite dobre poradil.
@riskoeliska ako radili vyššie, radiť sa odporučením diabetológa (nastaviť SJ a dávky inzulínu), na glykémiu vplýva strava, pohyb, psychická pohoda, a kopec iných faktorov, niekedy je to pokus omyl. Aby sacharidy nešli do krvi príliš rýchlo, je dobré ich konzumovať so zeleninou (dostatok vlákniny) alebo ich skombinovať s tukmi a bielkovinami napr. nedám si čistý rožok, ale rožok s maslom, šunkou a paprikou (takto znižujeme Glykemický index potravín). Všetko Vás na diabetológii naučia a učiť sa budete aj vlastnou skúsenosťou. Technológie išli poriadne dopredu aj to Vám uľahčí život.
Pri DM I, prosím, určite neskúšajte žiadne "diéty" (lekár Vám vysvetlí prečo ...)
@riskoeliska odporucam skupiny na FB, este je jedna pre dia deti, len si nespomeniem na nazov. Ak napises do skupiny Cukrovka, odporucia ti ju.
Ziskas tam vela cennych rad a hlavne podporu v tazsich chvilach. Drzim palce nech to zvladate co najlepsie ✊
@majamat moje info ohľadom metabolizmu som získala na vysokej škole, mám skúšku z chémie aj biochémie a biochémiu sme mali ťažšiu a podrobnejšiu než mali na UPJŠ lekári takze naozaj neviem čo ma ma tých tvojich pár riadkov na Wikipédii o ketolatkach naučiť.
O ketodiete viem roky v súvislosti s cvičením a asi rok v súvislosti s liečbou epilepsie a diebetu. Moje informácie jednostranne nie sú, to sú tvoje- vravíš o ketolatkach ako o rozvrate vnútorného prostredia pričom na tej diéte žijú niektorý ľudia desiatky rokov a aj deti pri ktorých znižuje príznaky epilepsie.
A áno tu diétu niekto vymyslel pred vyše 100 rokmi a nie je to žiadna jednostranná teória, je to prax ktorú praktizuje strašne veľa ľudí a prináša im veľké zdravotné benefity
Napríklad tento lekár https://m.youtube.com/channel/UC3w193M5tYPJqF0H...
Tento je na nizkosacharidovej väčšinou rastlinnej strave plus ryby
https://m.youtube.com/c/DrBradStanfield
Tento je na ketodiete cez 10 rokov a choro s rozvráteným vnútorným prostredím nevyzerá, že?
https://m.youtube.com/channel/UC70SrI3VkT1MXALR...
Navyše mi príde že si človek neochotný sa vzdelávať a pozrieť sa na niečo ohľadom čoho nemá informácie. Tvoj problém, ostan zadubena. Pekný zvyšok dňa ti želám
@majamat a moja teória o tom že zdravé tuky znižujú LDLv krvi nie je teoria, je to fakt na ktorý existuje kopec studii. Prosím ta nebuď zadubnena a nájdi si ich pred tým než začneš niekomu hovoriť že fakty ktoré pozná a boli potvrdené sú niekoho teórie, lebo nie sú. To že ty o strave a metabolizme veľa nevies tieto fakty nevyvráti
@majamat lekári určite nemajú info o tom že ketodieta sposobuje rozvrat vnútorného prostredia kvôli ketolatkam. To ty len nemáš informácie ako majú lekári ale myslíš si to. Povedala som ti- nebuď zadubnena, nájdi si to a nestrapnuj sa už. Ja som si chybu priznala že som nerozmýšľala nad tým že dievča ma DM1 a moja rada bola vhodná k DM2. Priznaj si aj ty že o ketolatkach a ketodiete nevies absolútne nič a trosku sa tiež dovzdelávaj
@majamat áno, lekári na rozdiel od teba majú vedomosti o tom ako organizmus funguje a preto som si poslala 2 lekárov ktorý ketodietu praktizujú. Poslala by som aj dalších ale nemá to zmysel.
Dobre, máš pravdu, ketodieta sposobi ketolatky a rozvrat rozvrat vnútorného prostredia a konci smetou. Môžeš ísť pokojne rovnako neinformovana spat. Dobrú noc 🙂

@riskoeliska na fcb je skupina DIA mamičky. Poradia Ti rôzne jedla, recepty, ale aj take co robiť ak je glykemia príliš nízko, alebo napriek diéte stále vysoko