6,5-ročný syn je smutný, lebo je nízky
Ahojte moj syn ma 6,5 roka ale je velmi drobny aj chudy. Pobehali sme uz kadejake vysetrenia, vsetko ok.. je aj narodeny predcasne o 2 mesiace. Ma cca 117cm a 17kg, jeho rovesnici su vacsinou min o pol hlavu vyssi o vahe ani nehovorim. Syn si to zacina vsimat a vidim ze ho to trapi ale neviem ako mu pomoct..papat papa celkom pekne. Nejake rady?
Syn ma v sept 6r a meria okolo 113 vazi ledva 18. Vobec mi nenapadlo ze by bol maly ani to nijako riesit. Vela spolužiakov a spoluziacok je cca podobnych
@macik166 aj nás bol na začiatku školy najmenší a teraz ku koncu roka mi sám povedal že narástol lebo na telocviku nestojí už posledný ale dvaja sú za ním 🙈 nechcela som veriť ale je dosť nízkych chlapcov na foto to bolo krásne vidieť talze nemám žiadne obavy a chlapci rastu v puberte hlavne
S dcérou chodíme na endokrinológiu kvôli rastu a doktorke som dala jeho miery nech mi ho pozrie v tabuľkách bol na spodu tabuľky ale nepresahoval rastovú krivku talze neriešime 🙂 a môj malý pribral hlavne posledný rok , takže neboj sa aj tvoj to dobehne
My mame tiez tento problem na endokrinologiu nechodite? Moj syn ma 6r 2m a ma 108cm a 15.4kg a velmi zle to znasa 😔
ak je v poriadku aj endokrinologické vyšetrenie, tak by som nič nerobila. On sa ešte vytiahne. Vy ste s mužom vysokí, mal by to dobehnúť. Tiež som mala na základke spolužiakov, ktorí boli nižší odo mňa - ja som tiež nízka mám 157 cm a nakoniec sa vytiahli a majú okolo 180 cm. Kamarátkin chlapec patril donedávna tiež k tým nízkym a zrazu sa v 14tich vytiahol. Už má okolo 168 a ešte určite porastie.
Ja mám 162 a môj 12 ročný syn má 171cm 🙂. Za to môže to poľské mäso, alebo môj 193 cm manžel :D
@simonkapetko tvoj syn je na 1%, je vhodne endokrinologicke vysetrenie. moja dcera je takto roky a ma nedostatok rastoveho hormonu.
no syn autorky je na 16%. dieta s nedostatkom RH nebyva v grafe tak vysoko, cize tam problem u nich nebude.
staci rozdiel par cm a v grafe je dieta uplne inde.
este mi napadlo, porucha rastu, menej vrazna sa casto moze vyskytovat pri celiakii a znizenej funkcii stitnej zlazy.
cize ak ma dieta nejake problemy ktore by mohli tomu nasvedcovat, tak trreba toto vysetrit.
pediater moze odobrat TSH a protilatky na celiakiu ( anti-transglutaminazu )
A aku mate stravu? U nas podla mna strava ovplyvnila vysku bratov - na nich ten prepocet nesedi 🙂)) Mama 1,7 a otec 1,72 a bratia dvojicky narodeny v 32. Tyzdni maju 1,96 ! Ja mam 1,8
U nas jeme velmi zdravo, domaca varena strava, vela zeleniny a hlavne vela masa a bielkovin celkovo… Ja si myslim, ze to ovplyvnilo nasu vysku, lebo nemame byt po kom taki vysoki… a vraj na rast deti vplyva aj dostatok spanku - znama tiez riesi zo synom, ze nerastie a on velmi malo spava, ma problemy zo spankom a doktorka jej povedala, ze to suvisi, lebo hormony sa spustaju hlavne v noci ci co…
ja som bola tiez najnizsia, este si dodnes pamatam ako mi spoluziacka za ktorou som stala povedala ze nepatrim k nim do prveho rocnika lebo som krpata..potom ked som bola uz druhacka mala som spoluziaka ktory meral ako vas syncek a v dospelosti sa tak vytiahol do vysky ako stoziar.. vyrastie 😉
@evka_28 strava sa oproti minulosti velmi zmenila a urcite ovplyvnuje aj vysku, v minulosti sa genetika prejavovala menej vyrazne, ludia jedli striedmejsie, teraz mame k dispozicii viac moznosti v strave.
pamatam si,a ko som ja jedavala. casto chlieb ci rozky s pastekou, maslom a dzemom, pripadne medom, sunkova salama ( ta nebola dobra), ina salama. lupacky s dzemom, aj tie sme mavali, ci viancosku. este aspon mlieko sme pili, ale ciste som moc nechcela a kakao, ci biela kava sa nerobila stale. nebolo to take jednoduche, ze sa nasypalo granko. jogurty sme mali len obcas, aj to boli dost kysle a blbo sa ten dzem v nich rozmiesaval.
v tej strave bolo urcite menej bielkovin.
na obed cez pracovny den castejsie mucne jedla, kde tiez mohlo byt menej bielkovin.
bielkoviny su velmi dolezite pre rast. tak tu urcite nejaky rozdiel bude.
jedlo sa inak.
@majamat No ten chlapcek od babatka nespal podla tabuliek, vzdy vyrazne menej - to tej znamej povedala doktorka, ze to ma vplyv na rast… neviem co je na tom pravdy. A ta strava tiez, ak maju normalnu, tak to nema vplyv, ale ak maju skor vegansku od mala, tak to moze ovlyvnit… ved presne, kedysi sa jedlo menej masa a bielkovin, teraz mame stravu fajnu 🙂
@evka_28 no ono je to fakt iba pri extremoch.
moja dcera bola nespavec a vzdy spavala malo, no ona ma vyslovene potvrdenu poruchu rastu - nedostatocne sa ejj tvori rastovy hormon a to nie z dovodu nespavosti.
dcera kamsoky spavala dobre a ma tiez nedostatok RH .
syn mojej sestry je nespavec a mal pred par mesiacmi 3r a ma 110cm. moja dcera mala tuto vysku, ked mala o 3r viac.
je mnoho deti, ktore zle spavaju,s u akcne a rastu dobre. napr aj deti s ADHD su mimoriadne aktivne, spia malo a rastu normalne.
Ahoj. Chcem Ta povzbudit a povedat Ti, ze Tvoj syn je uplne normalny. Fyzicky sme vsetci odlisni a treba ucit deti, ze je to v poriadku. Netrap sa niecim, co nemozes zmenit, mozes zmenit iba vnimanie svojho syna a ucit ho byt zdravo sebavedomy.
Ja mam zas obra na svoj vek a naucila som sa s usmevom opravit poznamky na jeho vzhlad. Moj syn je napriek fyzickej inakosti velmi oblubeny v skolke a je velmi zdravo sebavedomy.
Uc syna aj okolie, ze nie sme vsetci cez kopirak a ze byt dobrym clovekom je dolezitejsie ako mat 90-60-90.
@majamat mame vysetrene aj Tsh aj celiakiu praveze a vsetko oki
@evka_28 s tym spankom je to u nas bieds to je pravda...nad tym rozmyslala aj ja uz viacraz
@lianka123 dakujem velmi pekne 🙂
Stravu mame domacu normalne papa aj masko aj zeleninu aj ovocie jogurty velmi lubi smotanove aj slaninu zje, ryby lubi, jablcka, strukoviny tiez, ze ozaj tak hocico ...nema nejake obmedzene chute

Nemyslím, že sa to dá nejako ovplyvniť stravou, pokiaľ jete normálne. Môj syn zas opačný prípad, ani nejako neje a ma v 4,5 roku 120 cm. … genetika