icon

6 ročná dcérka sa pokakáva

dana90
17. máj 2016

Ahojte mamicky,zienky,dievcata....mam problem a uz si neviemm dat rady...nasa 6rocna dcera sa pokakava aj dva trikrat denne a uz neviem ako to riesit...po zdravotnej stranke ma vsetko ok vytery v poriadku,sono tiez...uz sme skusali aj motivovat ju ze ak sa nepokaka tak dostane kazdy den peciatku a ked ich bude mat 5 po sebe dostane odmenu...nepomohlo ☹ prosim vas ak mate niektora skusenosti s podobnou situaciou a viete mi poradit tak vas pekne poprosim...dakujem za kazdu jednu radu

dana90
autor
6. okt 2017

Ano ma 7rokov...u psychologa sme samozrejme boli aj na gastroenterologii a vsetko je v poriadku....jednoducho je to jej lenivost....a ano aj v skole sa jej to stava

katarinamarkova
6. okt 2017

@dana90 takže chceš povedať, že psychológ vám povedal, že všetko je v poriadku? že je to len jej lenivosť???

dana90
autor
7. okt 2017

No ona nam povedala ze jej budu robit problem velke kolektivy....ale to by ani do skoly nemohla chodit

katarinamarkova
7. okt 2017

@dana90 takže psychológ ti povedal že sa pokakáva - lebo veľký kolektív?
písala si, že sa pokakáva 2-3krát denne, to ani do školy nechodila, predpokladám, že to bolo doma a nie vždy len vonku pri veľkom kolektíve.
?
Čo tu nesedí?
Mne je v podstate jedno, že tu neuvádzaš celú pravdu, je to tvoje dieťatko, ale potom nemôžeš chcieť aby ti niekto poradil.

To je ako keď budeš chcieť radu.... je mi hrozná zima, neustále, nič nepomáha, čo mám robiť?......
A nenapíšeš, že okrem iného bývam na Aljaške a zabudla som si doma zimnú bundu.

nini1010
7. okt 2017

@dana90 Nedeje sa mimo mladsieho surodenca u vas doma nejaka situacia,ktora by sa dala povazovat za nie normalnu?rodinna atmosfera,vztah rodicov,nepises nic o jej vztahu s otcom.Podla mna je to cele divne.Uznavam nic ma do toho nie je,beriem ale je absolutne nenormalne aby sa jedno dieta pokakavalo aj v skole medzi vrstovnikmi.Je to proti prirodzenosti.Ked by to robila doma napriek vam pochopim ale zazit taku hanbu medzi vrstovnikmi a aby jej to bolo jedno -NEVERIM.Bud ma naozaj serioznu psychicku poruchu alebo reaguje takto na nieco uplne ine ale zavazne zo svojho zivota.A ak si sa nechala "odpinkat" tym ze je to velkym kolektivom hoci ty sama vies ze to trva ovela dlhsie ako odkedy je vo velkom kolektive a od nejakej konkretnej doby tak mam pocit ze ty mozno aj tusis co za tym moze byt ale nevies ako tu situaciu vyriesit.Zdrave sedemricne dieta sa proste nepokakava a hotovo.a ak su vsetky zvierace a vnutornosti tak ako pises v poriadku a ja som tiez presvedcena ze su v poriadku kedze ona sa tvari ze tam to hovno v gatiach ani neciti je uplne jasne kde je problem.

spuntikmathiasko
7. okt 2017

Nam sa par krat (asi 3krat) pokakal syn ked sa narodila mladsia dcera. Presne sme vedeli preco. Ked sa dieta zacne pocikavat a je za tym psychika znamena to, ze sa na nieco hneva trapi sa, ale ked sa pokakava je to prejav vyslovene "nasratosti", tak mi to bolo vysvetlene jednou psychologickou (znama).

spuntikmathiasko
7. okt 2017

@dana90 a ak Vam realne diagnostikovali strach z davu ludi (demofobiu) tak Vam pomoze jedine psychiater a lieky.

dana90
autor
7. okt 2017

Pisem pravdu....vztah s otcom ma velmi dobry tak isto aj so mnou....zacala teraz jazdit bikros riesime to tak ze mladsiu nechavame u svokry a venujeme sa len jej a aj tak sa stane?potom to asi nebudu nervy z nas a so sestry....ono mi sme postrehli ze ked ju prezenie tak mesiac je pokoj ale co jej mam davat raz do mesiaca prehanadlo?boli sme psychologicou odoslany na neurologiu tym ze sa nam ona narodila v podstate mrtva museli ju ozivovat vojtova metóda do roka do 4rokov neustale kontroly na neurologii....a ked sme tak prisli ze psychologicka nas poslal na to eeg tak skonstatovala ze jej to netreba robit lebo je to zdravé dieta a je to jej lenivost ist sa vykakat lebo co ak by jej nieco uslo....myslite si ze to neriesim?nas to tak isto trapi ze sa to stava a nevieme ako jej pomoct

dana90
autor
7. okt 2017

A tak isto aj znama ma so synom tento isty problem a tiez jej povedali ze s toho vyrastie

nini1010
7. okt 2017

@dana90 Ja vsetko beriem len mne je divne ze to urobi bez zabran aj v skole medzi detmi.Proste ten pocit hroznej hanby musi byt prirodzene silnejsi ako lenivost.su to male deti ale deti vedia byt zakerne.vies ako srrasne sa jej musia smiat ked sa pokadi.ako to ze je jej to jedno.nie jento normalne.ja tomuto neverim ze je to lenivost.

dana90
autor
7. okt 2017

No takto uvedme to na spravnu mieru.....spoluziaci sa jej nesmeju....oni to necitia a nevedia o jej probleme....vie to len tr.ucitelka....velakrat to ani ja necitim ked je pri mne a ma ujdene....ona nebyva pokakana uplne....noekedy je tam trosticka hovienka a niekedy ma len spinave gatky

luzzia
7. okt 2017

@dana90 a co potom spravi v skole, ked jej ujde? prizna sa pani ucitelke, prezlecie sa, nosi si dake nahradne nohavice alebo co? alebo tak pride domov?

shee11
7. okt 2017

Ahoj, skus sa pridat do skupinky Problemy pri vyprazdnovani deti https://www.modrykonik.sk/group/7904/
Tam najdes radu aj pochopenie.
@dana90

sandey
7. okt 2017

@dana90 ja som to mala tiez so synom sem tam sa mu to stavalo, ale u neho jednoznacne to bolo ze nemal cas ist na wc lebo nieco surne robil

cairka
7. okt 2017

@dana90 , nenechaj sa znechutiť niektorými múdrymi maminkami, ktoré sa s týmto problémom stretli tak u 2ročného dieťaťa (kedy to pochopiteľne problém nie je....) . Veľmi dobre viem, o čom píšeš. Moja dcérka má už 8 rokov a stále riešime obdobia, kedy je to denne viackrát a inokedy obdobia, kedy sa to nedeje vôbec. Je to psychosomatické, u nás vyšperkované odmietaním defekácie. Riešenie neporadím, sami sme ešte nenašli, hádam len reagovať chápavo (aj keď viem, že niekedy je to strašne ťažko) a pozitívne motivovať, ak sa nepošpiní....napr. nálepkou a za X nálepiek si môže vybrať malú odmenu . Bohužiaľ, je to spôsobené stresom a ten nemáš šancu odstrániť. Ono to nie je o strese doma, ono to je o jej prežívaní v spoločnosti, tlak školy, okolia, kamarátov.... Určite je super, že my sme našli školu, kde je znížený počet detí v triede, ale poviem ti, že ani tak to nie je bezproblémové.
A ešte, treba si uvedomiť, že ona o tom nevie, aspoň moja teda. Nerobí to naschvál , jej samej to je nepríjemné, už sa za to hanbí.... A áno, perie si sama už zo 2 roky a na "vyliečenie" to nepomohlo 😅

nelinka2009
7. okt 2017

@cairka inak ta trieda s malym poctom deti je super napad

nelinka2009
7. okt 2017

@nini1010 a ty to zo svojim dietatom zazivas?

narsila
7. okt 2017

A ako sa mala stravuje? Nepostrehla si suvislost "obdobi bez/obdobi s" s tym co papa? Napadlo mi, ci proste nema moc tuhe hovienko a umyselne potlaca tuto potrebu aby sa vyhla bolesti, az kym jej proste neujde..
Pises, ze po prehnani je to lepsie.. mozno prave preto, ze sa stolica zriedi, ma chvilku pokoj..
Skusila by som vela vlakniny-ovocia a zeleniny a hlavne vela vela tekutin..

katarinamarkova
7. okt 2017

@dana90 sorry, že som sa tak nechápavo pýtala, ale ak niekto povie ,,pokakáva,, evokuje to dojem, že pokaká sa. Nie že len špinavé nohavičky.
Preto mi bolo tak divné, že sa pokaká aj v škole - predstava pokakaného dieťaťa, nie šprtnutých nohavičiek - a odvolávanie sa pri tomto na lenivosť ako príčinu.
Myslím, že pri slovku ,,pokaká sa,, si asi vačšina ľudí predstaví plné nohavice.

Ak je to celé len o občasne trošku špinavých nohavičkách. Napadla ma jedna vec - kto jej tie špinavé gaťky prepiera? ty? skús to pár krát ( samozrejme s úsmevom, kľudom angličana) nechať na ňu. potom si - ak to je fakt len lenivosť a nejaký blok, sto krát rozmyslí či do gatí, či na wc.

katarinamarkova
7. okt 2017

@dana90 to ste sa neurologičkou nechali odbiť? len tak? nešli ste inam? netrvali ste aj napriek jej názoru na odporučenom vyšetrení?

dana90
autor
7. okt 2017

Nohavicky si sama pere....aspon na nieco je to dobre....

nelinka2009
7. okt 2017

@dana90 😁😂😁😁😘😘😘

dana90
autor
7. okt 2017

@nelinka2009 😉😘😘😘

katad1
23. mar 2018

Aj ja mam s 4 dcerou podobny problem ,ale u nej je to o tom, ze v skolke kakat nechce, zadrziava aj tri dni, jednoducho mi povie, ze nechce a ked jej poobede zabudnem pripomenut, ze ma ist kakat, tak cely den nic a ak sa to zopakuje aj na druhy den, pripadne aj treti, tak uz je problem a v podstate sa ta stolica sama tlaci von, lebo rada papa, nevykaka vsetko, len mi povie, ze sa pokakala. Ale robi to iba doma, nikde inde kakat nechce, keby sme boli stale doma, alebo aj inde, ale spolu, tak by nebol problem. Tiez som si vsimla, ze v obdobi, ked nekaka,ma aj zachvaty zurivosti, vacsinou rano, ked sa ponahlame. Ja si myslim, ze je to aj dosledok toho, ze od 2 rokov bola v jasliach a bola na mna velmi naviazana a je aj velmi hanbliva na vystupeniach place a pred ludmi za schovava za mna nikomu nepozdravi, keby ze nemam uz 16 rocneho syna, s ktorym som vobec nemala taky problem, tak si o takej matke pomyslim svoje. Ale fakt je to aj o povahe dietata, ci je introvert, alebo extrovert aj o intelekte, co tym sleduje. Ked davam pozor co je a pije, tak mame pol roka pokoj, ale napriklad na Milulasa som to neusriehla a uz bol problem.

mnamko
23. mar 2018

@nini1010 u nas to iste pokskava sa najprv zadrziavala a teraz uz pokaksva doma vdetko v potiadku ked sa to stane v skole jevtom cely den nema stym problem tvdii ze zachod je daleko a doma ked sa stane tak povie ,ze otom nevie ona proste kakanie bud neznasa alebo ma problem s lenivymi crevami alebo psichyka buduci tyzden ideme k lekarovi len tu v nemecku na vsetko je odpoved ze stoho vyrastir

ebi88
23. mar 2018

Ja len uvazujem baby, ako je to mozne? Naozaj sa nieco v spolocnostintak zmenilo ze deti su take inaksie? Ja si pamatam svoj prvy den v skole, mala som 6, citila som sa strasne dospela a dolezita, ziadne pokakavanie, ved by som sa prepadlanod hanby, ale tak celkovo, tu nedavno mamicka riesila ci povedat dcere 7 rocnej ze jej otef nienje biologicky, atd. Ci to pochopi a tak; no ja viem ze mne tieto veci boli velmi jasne; mozno skrz to ze som manuelu kukala s babkou :D tam sa take diali veci... xD nerypem, normalne sa pytam, ze ci su deti nejake ine teraz..

vevesh
23. mar 2018

@ebi88 deti nie su ine, ale vynimky sa dokonale schovavali v minulosti, alebo boli odsunute na okraj, pretoze ked dieta nedokazalo zadrzat moc ci stolicu v takom veku, tak to bola hanba na cely svet- jednoducho nebola to norma=nehovorilo sa o tom=neeexistovalo- ale prd makovy, existovalo to normalne, inak by lekarske statistiky neukazovali kompletne dozrievanie CNS az v 8 rokoch (pod co patri aj pomocovanie a pokakavanie sa)

ebi88
23. mar 2018

@vevesh aha, no ja len ze si nepamatam ani nikoho z triedy, skoly, zeby sa take stalo.. ja som sa raz pocurala v noci sice 10 rocna; ale snivalo sa mi ze idem na wecko... ;))
Kazdopadne tu pisu, ze to je psychickeho razu, nie fyziologickeho.. ne lepsie si s nervovnlen poplakat?🙂)

vevesh
23. mar 2018

@ebi88 urcite to nie je psychologickeho razu, ked psycholog nevidi problem a ani lekar nevidi indikaciu- jednoducho je to nedozreta cns a to je to "prejde to vekom, musi z toho vyrast.."- ja som mala 2 pripady uz na druhom stupni,kde to este nebolo ok, ale bola to hanba- vobec ak sa stalo, hovorit o tom, ucitelia mali tiezvelmi negativny pristup k takymto ziakom a v okoli tiez par deti, ale to fakt na ruke by si ich ratala- jednoducho nie je to norma, iba male % deti.

ebi88
23. mar 2018

@vevesh ucitelia negativne? No dakujem pekne za takeho ucitela, od deti by som to este cakala...
Bidne deti.