icon

6-ročné dieťa nevníma okolité dianie

miska1492
23. apr 2025

Dobrý deň, mám 6 ročnú dcéru s ktorou som nemala žiadne problémy.

V poslednej dobe merkujem že akokeby nevnímala čo sa okolo nej deje, niekedy nepočuje čo jej človek hovorí / alebo sa tak tvári.

Musím jej opakovať veci viackrát.

Upozornili ma aj učiteľky.

barka1
23. apr 2025

@miska1492 trávi nejaky čas na mobile/tablete/pred TV?

scorpionflower1
23. apr 2025

@miska1492 Moja 6-rocna robi to iste, ma potvrdene intelektove nadanie, je to vraj tym dost podmienene, zije si vo svojom svete a niekedy jej musim nie 2x ale 5x povedat, ze ma cosi urobit, lebo nepocuva. Najmä tie nezaujmave, opakujuce sa monotonne cinnosti - umyvanie zubov, obliekanie, jedenie, krmenie rybicky su problematicke.
Moze to byt aj nezaujmavymi ucitelkami, ich neschopnostou komunikovat, mozno ma problemy s ušami (moja mava, ked ma sopel zalahnute v uchu) alebo moze mat aj poruchu pozornosti (my pojdeme kvoli tomu aj na diagnostiku). Pre poruchy poznornosti je typicke "denne snenie" a tazkosti so zameranim na detail. Skus dat dcere spravit napr. nejaku ulohu v predskolackej knizke (neviem, ci ste v skole alebo skolke), kde bude musiet cosi prekreslit aj s detailami.
Ale ak nemala pred tym problemy mozno to je nieco ine, moze to byt len obodobie.

miska1492
autor
23. apr 2025
@barka1

@miska1492 trávi nejaky čas na mobile/tablete/pred TV?

@barka1 nie ! Pozerá len rozprávky na TV. Trvá to cca 2 mesiace.

miska1492
autor
23. apr 2025
@scorpionflower1

@miska1492 Moja 6-rocna robi to iste, ma potvrdene intelektove nadanie, je to vraj tym dost podmienene, zije si vo svojom svete a niekedy jej musim nie 2x ale 5x povedat, ze ma cosi urobit, lebo nepocuva. Najmä tie nezaujmave, opakujuce sa monotonne cinnosti - umyvanie zubov, obliekanie, jedenie, krmenie rybicky su problematicke.
Moze to byt aj nezaujmavymi ucitelkami, ich neschopnostou komunikovat, mozno ma problemy s ušami (moja mava, ked ma sopel zalahnute v uchu) alebo moze mat aj poruchu pozornosti (my pojdeme kvoli tomu aj na diagnostiku). Pre poruchy poznornosti je typicke "denne snenie" a tazkosti so zameranim na detail. Skus dat dcere spravit napr. nejaku ulohu v predskolackej knizke (neviem, ci ste v skole alebo skolke), kde bude musiet cosi prekreslit aj s detailami.
Ale ak nemala pred tym problemy mozno to je nieco ine, moze to byt len obodobie.

@scorpionflower1 ako si to riešila ako prv ?

scorpionflower1
23. apr 2025
@miska1492

@scorpionflower1 ako si to riešila ako prv ?

@miska1492 Nerozumiem otazke.

zuzudrnda
23. apr 2025

Býva zasnena? Ak nepočúva, odpaja sa, mrkla by som add. Často to bývajú veľmi nadané deti s bohatou fantáziou.

dotka04
23. apr 2025
@scorpionflower1

@miska1492 Nerozumiem otazke.

srnka79
24. apr 2025

@miska1492 a robi to celkovo pri comkolvek, ci hlavne ked je zaujata hrou? Vtedy je to bezne, lebo su vo svojom svete, moj skoro 9-rocny, ked stavia lego a rozmysla si, pritom si hmka, tak nereaguje, kym nezdvihnem hlas a to sa este rozculi, zesom ho vyrusila z myslienok. Cize moze to byt take bezne nevinne "ignorovanie", ale tak ty najlepsie vies, ake caste a pri com to je, ci je to nevinne alebo uz skor nestandardne... Ja som si myslela aj, ci zle nepocuje. Skusala som obcas zasepkat mnam, cokolada a veru pocul aj z izby😂, usi to teda neboli.

scorpionflower1
25. apr 2025
@zuzudrnda

Býva zasnena? Ak nepočúva, odpaja sa, mrkla by som add. Často to bývajú veľmi nadané deti s bohatou fantáziou.

@zuzudrnda moja sice add este nema potvrdene, ale ma vela priznakov, aj IQ testy to naznacuju. IQ jej vyslo vysoke a aj kresba, ktoru jej davali robit psychologicky ako test tvorivosti mal vysoke bodove hodnotenie, ale testy zamerane na pozornost s casovym limitom, to uz bolo horsie. Zatial som s nou este nebola na na diagnostike ADHD (ADD vraj uz zeusili zo zoznamu diagnoz, vraj uz len ADHD existuje) ale pojdem v najblizsich mesiacoch. Ona chodi uz od 4 rokov do uvodnych rocnikov ZŠ a ucitelky hovoria, ze sa vie na vyucovani sustredit, tak snad to nebude take vazne.