6 ročný syn a jeho zvláštne nekontrolované vytáčanie hlavy a ruky
Zdravím, chcem sa opýtať, synovi začalo vytáčať hlavu a ruku nabok pri chôdzi. Keď sedí a hrá sa, tak mu vykrúca telíčko... rôzne. Buď sa vystiera, alebo ho rôzne krúti. Samozrejme, že s ním pôjdem k doktorke. Len chcem takto narýchlo zistiť, či tu niekto s tým mal skúsensoť.
To vytáčanie rúk som si všimla dávnejšie... neviem odkedy, robil to občas pri chôdzi. Pýtala som sa ho čo robí, že či to on robí a povedal mi že hej (hral sa na Siren heada, takú postavičku, ona tiež tak vytáča ruky...) Lenže od včera ho vykrúca rôzne a často po celom tele aj ked je v klude. Zažil šok a odvtedy to má často. Pred dvoma týždňami spadol z postele, pýtala som sa ho, či si udrel hlavičku, povedal, že nie. Bolo to v noci, boli sme na dovolenke.
Len chcem vedieť skúsenosti...jasné, že pôjdem k doktorke s ním, lenže ona má teraz celý august dovolenku.. hm.
dakujem
Držím palce.
@borkavan ano, to Ti verim. Moj prechadzal najroznejsimi stadiami. Raz mi vychovavatelka vo dverach zahlasila, ze vyvracia oci a stazuje sa na bolest hlavicky, tak ja hned v slzach, ze epilepsia, nador na mozgu, a nakoniec to teda boli tiky...drzim velmi palce. Ono to cloveka vydesi a je to beh na dlhe trate..
@borkavan keby si chcela tak dobre hry su tlapkova patrola, Brio vlacky alebo lego 🙂 tam obavy o obsah mat nemusis. O starost menej.
@borkavan a nemôžeš zrušiť tie videá, či to potom postupne neprejdee?
Moja bude mať za chvíľu 7 a teda podľa mňa zatiaľ ani netuší, že existujú hry na mobile. Tieto rýchlo pohybujúce sa obrazy zbytočne zaťažujú mozog a je o tom kopec výskumov, že to neprospieva. Najmä keď on sám hovoril, že robí ten pohyb ako tá postavička. Možno sú to tie tiky a pochádzajú odtiaľ, keď na to myslí alebo v podvedomí to má...
Dobre o týchto digitálnych nástrahách píšu napríklad v knihe Klub nerozbitnych deti
Ja fakt nie som ziadna bio matka, ale nechápem, načo sú deckam v rukách mobily, na čo??? Na čo sa tak hrajú? Do prcic, to nemáte spoločenské hry, alebo zapojiť dieťa do činnosti, ktoré robím ja, zobrať ho vom?? Proste nedávať to detom do rúk, na čo?? Ja keď to sledujem, tie deti sú fakt niektoré z toho prepnute, to stále bojuje, ohana sa, napodobňuje, ako rozum sa mi zastavuje... A este keď to autorke syn povedal, že napodobňuje nejakú stupidnu postavičku, no hneď by som to stopla.. Autorka, nezavidim, držím palce, nech sú to len tiky... Nech sa z toho malý rýchlo dostane, a mobil odložiť na dlho...dieta zobrať von, venovať sa mu, dopriať mu aj nudu, ale nedávať mobil do rúk, jednoducho nie
@ave17 v tomto veku sa ešte nevedia nudiť podľa mňa...to neprichádza až niekedy u teenagerov? 😂 aspon moji si vymýšľajú také zábavky, že by mi to v živote nenapadlo: tieto dni fičí vyrábat sneh, t.j. strúhaju kriedy cez také nahusto prutene záhradné stoličky na terase a padá im to do hrncov z detskej kuchynky... Zatiaľ som mala šťastie na škôlky a teraz družinu, kde mám pocit, že rodičia (resp.deti) sú v tomto podobní. Ale tu družinu som už musela poriadne hľadať, kým som našla takú, kde zábava nespočíva v odstrelovani sa... Asi až piata, čo som videla sa mi zdala prijateľná...
@kittykat22 ďakujem, tlapkova patrola ho nechytila. Ale hentu hru Lego môžem pozrieť. To sa volá priamo lego?
@bluka2 ved tu Sirén head už nepozerá dlllho. A on začal hrať hru Among us iba pred dvoma mesiacmi, predtým vôbec v ruke mobil nemal. tiež bude mať za 2 mesiace 7 rokov. Aj túto hru nehrá každý deň a tam sa ťa postavička pohybuje úplne pomaly a chodí plní úlohu, napr. napíše kód a otvorí dvere, alebo vyjde po rebríku...takéto debiliny a tie postavičky Among us sú zlaté. vygugli si ich. On ich aj kresli, dokonca si z Lega postavil raketu a hra tu hru s legovymi panáčikmi a pritom to sú všetko lego city kocky...a on si z toho vytvoril túto hru. Aj si to nakreslil tie jednotlivé miestnosti a tiež sa to hra na Tom papieri...., dokonca aj z plastelíny si ich postavil. Tu hru mu ukázal dávno bratranec a ja som mu ju nedovolila, tak ma ukecal, že nech mu to dám screenshot a on si to takto z Lega a aj nakreslil...Dokonca aj vonku sa na to hrajú. Proste to letí. A ták pred dvoma mesiacmi som mu to povolila hrať aj na mobile mojom. 2x do týždňa. Ale hrava to niekedy častejšie...Dnes som mu to v nemocnici dovolila hrať.
@bluka2 ale tu už má upozorňovali, že sa tam aj zabíja či čo. Neviem...dnes to hral pri mne, zatiaľ nezabijal. Budem to kontrolovať. Ale mám v umysle mu úplne zakázať zas mobil...aj tak mi to len ničí baterku...a asiu to škodí , neviem. Možno fakt on tiež nie je mobilove dieťa. Celkovo nejako to musím premyslieť s tým mobilom... s tou hrou.
Tourettov syndrom?
@ave17 prečo nemoze napodobňovať? ja tiež som ako malá sa opičila po iných...hrala sa na princezné...atď....Ale súhlasím s tým mobilom...nižšie som už napisala, že môj mobil a iba dva mesiace ho hra...predtým v ruke mobil nemal....A úprimne , on fakt nie je naučený na mobil a niekedy by mi to padlo vhod...ja som sama naňho a napr. ho vážne nemam kam dať a rada chodím na kávu...a tam proste si chcem vypiť vklide kávu ale nejde to, lebo on je ukecany, rád komunikuje , nemá problém hoc keď som aj s ja s kamoškou...Keby mal rád mobil, tak mu ho dám do ruky a v kľude vypijem kávu a ideme na ihrisko...alebo rada behám...mám rada kľud pri behu, ale s ním sa nedá...proste odmalička mi robí trénera...😁,, teraz už aj vládze bežať so mnou jedno kolečko...proste keby mal rád mobil, sadne a ja pol hodinu zabeham a on sa zahrá a ja si takto behom oddýchnem. Neviem či som dobre vystihla pointu...akože chvíľku ho baví kopať do lopty...Ale nevadí, už je to lepšie...ja som aj rada, že je taký ukecany a nebojí sa..
@maminkadeticiek hej registrujem to, ale tam všade píšu, že tie tiky musia trvať minimálne rok. takže zatiaľ pohoda pre mňa, pre neho.
@borkavan časovo tie tiky sedia s tým, že iba začal s tým mobilom...ja neviem, určite môže byť aj iné vysvetlenie, ale toto celkom zapadá do seba.
Jaj to ja keď vybehnem z domu (dosť zriedka), tak tiež dám mobil - chce pozerať Rapunzel alebo Snehulienku - ale keby som to chcela každý deň, tak by som radšej vymyslela niečo iné
tak zatiaľ to uzavreli ako tiky, našťastie aj magnetická dopadla dobre. Tak lieky a psychológa. Malo by to do dvoch týždňov prejsť. A ten mobil chcem úplne zrušiť...len teraz neviem ako, ak máte nejaké nápady, uvítam. Lebo dnes pytal celý deň hrať hru...nedala som mu ho...ale treba mu to nejako vysvetliť...HM
@borkavan skús mu povedať, že ti lekár z nemocnice nakázal, aby si dal pauzu od elektroniky -hranie hier, pozeranie videí atď., že tá môže spôsobiť alebo zhoršovať tieto problémy. Prípadne sa dohodni aj s psychológom, ku ktorému pôjdete, aby mu to povedal. Nech si dá pauzu na pár týždňov/mesiac, aby ste videli, či to bude mať nejaký účinok. Ak potom stále bude vyžadovať mobil, bude to už na vás rodičoch, či áno či nie, ale treba prísne kontrolovať, čo sa hrá, pozerá.
Čo si spomínala Siren head, to je hororová hra, neviem či hral s sním hru, alebo pozeral videá, ale v tej originál hre pred ním utekáš, lebo keď ťa chytí, tak ťa zabije -zje ťa, hra je odporúčaná až od 13 rokov, to je celkom slušný adrenalín a stres pre 6 ročné dieťa, So Siren headom je kopec videí aj na youtube, buď zo samotnej hry, alebo niektorí vytvárajú s ním krátke filmy a proste tam to aj ukážu ako loví a žerie ľudí za živa, ak to videl, alebo mu niekto také video ukázal, mohol sa toho zľaknúť hoci iba aj podvedome, to by mohlo tie tiky spustiť, alebo zhoršiť. Among us ti už napísali o čom je, len pokým ho hra neurčí na začiatku ako toho vraha/záškodníka, tak uvidíš iba ako plní úlohy, a záleží aj akú verziu hry hrá, každá je prístupná od iného veku a obsah hry sa trochu líši.
@karmen118 aha, dik za info. Sirén head len pozeral videá, ale skôr tie, kde vždy nejaký chlapec to staval z plastelíny...alebo kreslil. pozeral aj také, kde chodí, ale veru nevidela som, že by zabíjal ľudí. Ale je pravda, že nie všetky videá som videla. potom som mu to aj tak zakázala a prešiel na tých Among us. No nič, žiadny mobil.
@borkavan ono sa to ťažko niekedy ustráži, mohol pozerať video s tým chlapcom a mohlo mu to ponúknuť alebo rovno spustiť aj video pre starších. Ja mám na mobile aplikáciu youtubekids, tam sa dá nastaviť vek, aké staré dieťa bude pozerať videá, ono ti to vyhodí ponuku kanálov primerané veku a z tých si vieš ešte povyberať a čo sa ti nepáči zablokuješ, často v ponuke ani nie sú úplne všetky videá ani z povolených kanálov, kvôli niečomu. Tak ak niekedy mu ešte povolíš videá tak môžeš skúsiť cez túto alebo podobnú aplikáciu, kde je rodičovský zámok - len budeš musieť dať pozor aby detský youtube alebo inú rodičovskú aplikáciu nevypol a nešiel na klasický youtub alebo internet, ale spoznáš to podľa dizajnu stránky + v detskom nebývajú reklamy. Čo sa týka hier, nech ti povie vždy názov a pozistuješ si o čom to je a od akého veku vhodné a podľa toho áno alebo nie a bez diskusie.

@borkavan ja ta len opravim ze Among uz nie je kludna hra, jej cielom je vyvrazdit ostatnych hracov.