icon

7 ročný syn má problémy s chrbticou

akzuzs
1. sep 2015

Zdravím, náš syn (7 rokov) ma zistené tieto problemy s chrbticou
Napriamenu lordozu, výraznú Th kyfozu, hyperlordozu, maximálnu sinistroskoliozu v oblasti L3, nerovnosť kr. plôšok tiel stavcov L4 a L5 a este nejaku ventolistezu.
Vela o tom neviem,viac budem koncom mesiaca ked pôjdem na ortopediu ale skorší termín nebol.
Ste tu niekto s takým problémom, alebo rodič ortoped?
Potrebovala by som aj poradiť ohľadom aku stoličku na písanie k stolu mu dať. Alebo fit loptu ? Ako s nou bude písať ulohy? Ide do 2.roč a dovtedy písal ulohy v kuchyni lebo sme nemali urobenu detskú izbu, teraz ma a schvalne sme mu dali dosť vysoký stôl aby ho to nútilo vystierat sa ale vraj ani to nieje dobré, bo ma vraj moc vysunuté lopatky. Tak uz neviem. Ako ste to riesili vy????? ĎAKUJEM ZA VŠETKY RADY. Moc ĎAKUJEM

katarinamarkova
1. sep 2015

@akzuzs a ortoped vam odporucil co?

plavanie, cvicenie, pohyb.....pokial mozno co najviac odlahcit skolsku tasku

akzuzs
autor
2. sep 2015

@katarinamarkova este sme tam neboli, lebo detské chrbtice robi priamo primár v nemocké a najbližší termin je az koncom septembra. Nechcem začať s nim cvičiť skôr ako nam ukážu aby som mu viac nepoškodila ako pomohla. Teraz riešime správnu polohu pri písaní doma , teda aku stoličku alebo ci tu fit loptu. Školskú tašku isto nebude nosiť ma stastie ze pracujem na tej istej skole ako on chodi tak tašku mu budem nosiť v aute tam i nazad. Plávať chodi ale len od januára kedy sme uz voľným okom videli ze je vykrútený. Inak budem to konzultovať aj s fyzioterapeutickou ktorá sa zaobera správnym držaním tela a hlavne zlou chôdzou. Davno sme si všimli ze syn chodí inak. Pri chôdzi nadskakuje a doslapuje špička päta. Niektorí fyzioterap. uvádzajú ze to je hlavná príčina, no o tom sme sa dozvedeli pred týždňom.

ricardo35
2. sep 2015

My mame iba nabeh na skoliozu, tiez ma vytrcajuce lopatky, chodime na rehabilitacne, ukazali nam cviky, ktore cvicime doma, dcerka ma tiez lordozu, spravne postavenie tela sa ucime pri cviceni, ucinny je aj sm system, ale musite pockat co vam odporucia, plavanie je tie dobre, uci sa za pisacim stolom, lepsia je asi otacava stolicka s ergonomicky tvarovanou chrbtovou opierkou, lebo ked mala iba obycajnu rovnu to sa hrbila, musi sa vediet opriet, na fit lopte ich davam sediet /lebo aj syn ma podobny nabeh/ pred televizorom, nohy rozkrocene, panva mierne podsadena, ramena dozadu, ruky polozene na stehnach, to dhlo nevydrzia, max 20 minut ale pekne sa pritom napriamuju....cielom vsetkych tych cviceni je vlastne ucit spravny postoj drzim palce gabi

akzuzs
autor
2. sep 2015

@ricardo35 dik si moc zlatá. Vies ked sme šli na rtg tak som vedela ze bude trocha krivý ale toto ze fuuuha jak starý chlap. Ale zdedil to po manželovi, svokre, mojom otcovi. Ale vraj do 12r sa to da dat

kubuliatko
2. sep 2015

Ahoj som fyzioterapeutka s takymito detmi sa stretavam na pracovisku denne. Podlaa popisu ma ch ybne drzanie tela, . Najdi si dobreho fyzioterapeuta ktory sa stale skoli lebo niektore pracoviska zaspali dobu.co sa tyka sedu tak striedat fitloptu s so stolickou.nech sedi na fitlopte cca20 min. A potom na normalnej stolicke. Po cca 30 min zase na fitlopte a nech to takto strieda. Velkost fitlopty pre neho 55cm. Este je super vec dynasit cenovo dostupny lahko pouzitelny aj v skole.a ziaden sed s podsadenou panvou. Neutralna panva, chrbtica musi byt v neutralnom postaveni, nepodsadzat panvu. Tu skoliozu rieste cim skor , ine riesenie ako pohyb nie je.je vela technik ktorymi sa cvici skolioza. Ja kombinujem pilates, schrotovu, fitlopty. Aj sm system je fajn. Fyzioterapeut musi mat pri cviceni skoliozy dobre oko. Idu vam merat na ortopedii aj cobbov uhol?

kubuliatko
2. sep 2015

Podla niektorych lekarov sa plavanie prin skolioze neodporuca. Mne sa paci pilates pri kazdom cvikusa riesi najprv nastavenie tela a ked uz je dieta pekne nastavene tak potom vykona cvik. A ked to spravne nastavenie tela skusa dookola tak sinto zautomatizuje. Pocitaj s tym ze pri poctivom cviceni vysledky vidis tak cca za 6 mesiacov. A pocitaj aj s tym ze deti rehabilitacne cvicenie vobec nebavi. Takze stale len motivat a motivovat

0silvia0
2. sep 2015

@kubuliatko dáš tip na správnu motiváciu dieťaťa? Lebo ja už niekedy strácam nervy...

ricardo35
2. sep 2015

Zbieranie peciatok a za povedzme 10 nejaka odmena, ale kedze ani sladkosti nie su dobre, vacsinou sme zbierali viacej a potom nejaky vylet ....ale v zime tiez sa neda bohviekde chodit.....je to tazke......

cawes
2. sep 2015

@akzuzs mozem sa spytat ako spaval ako babätko a ci bol v choditku napr a cez den v com spaval? Dakujem

kubuliatko
2. sep 2015

Aj mna by zaujimalo ci bol tvoj syn posadzovany skor ako vedel sam sediet,alebo bol v choditku alebo bol noseny v nosici?len ma to zaujima ci aj nejaka chyba vo vyvoji mohla sposobit tieto problemy. Alebo ci sa narodil so svalovou hypotoniou atd.

kubuliatko
2. sep 2015

@0silvia0 motivacia podla veku.na niektorych plati cukrik,na skolkarov cvicenie formou hry, na pubertaka postrasenie ze si nenajde frajera ked bude kriva atd. Doma je to najhorsie lebo cudzich este ako tak pocuvaju ale mamu doma uz velmi nie

akzuzs
autor
3. sep 2015

@cawes no veď to všho všedy bol v pavúky tri krát viac nie a do troch rokov spával bez vankúša potom sme mu dali vankúš, neskoro začal chodiť ale nenútili sme ho sám a tak isto aj s vysadzovaním, až kým sa neposadil sám. Klokanku sme nemali. Len prudko rastie je vysoký a geneticka predispozícia . No on cvičiť bude , Strašne sa bojí nemocnice a operácií a tak sme mu povedali ak nebude cvičiť, tak bude chodiť po operáciach a bude stále chorý, tak či mu to nestojí za to aby si teraz na tom dal záležať a potom mal pokoj. 21.9. ideme na ortopédiu

akzuzs
autor
3. sep 2015

@kubuliatko idemem do Žiliny k nejakej pani ktorá sa tým aktívne zaujíma

lenadka
3. sep 2015

@akzuzs ak idete do Žiliny odporúčam MUDr. Popluhára, je to primár detskej ortopédie, boli sme tam s 10r. dcérou, našťastie má len jemne vychýlenú chrbticu do 10°, žiadne zmeny na plôškach tiel stavcov, odporučil pohyb, plávanie, povedal, že škoda, že nechala gymnastiku po 4 rokoch, že to bolo uplne naj, ale že aj plávanie je výborné, odľahčiť tašku, pýtali sme teraz v škole náhradné knihy, čiže do školy nosí len zošity, učebnice jej ostávajú v triede a doma má druhé, kontrola raz za po až trištvrte roka. Mal perfetný prístup, profesionálny, všetko nám vysvetlil, venoval sa, odpovedal na všetky otázky ochotne, ľudsky.
http://www.lekari.sk/zilina/ortoped/mudr-phd-ju...

akzuzs
autor
3. sep 2015

@lenadka K nemu ideme primár detskej ortopedie no a potom skúsime fyzioterapeutickou tiez v Žiline

akzuzs
autor
4. sep 2015

@lenadka @kubuliatko pozerali sme orientačne (nechcem nič podnikať pokiaľ nebudeme mať všetké info od MUDr.) ceny dobrých ortopedických detských stoličiek a skoro ma odvalilo 480 eur a vyššie. Tak TO si nebudeme môcť ani za mak dovoliť. No to bude zábava kým najdeme dobrú ale cenovo dostupnú stoličku. No hrúza des

tomba
4. sep 2015

@akzuzs ja sa chystám pýtať od lekárky predpis na dynamický sedák / fit sedák/ na stoličku /mal by byť plne hradený poisťovňou, pokiaľ má dieťa už problémy s chrbticou/. skús pozrieť na nete...

kubuliatko
4. sep 2015

@akzuzs ahoj. ja mam pacientku ktora ma sedave zamestnanie a v kacelarii ma spinalis stolicku asi za 700 e a ma stale bolesti v krizoch. jej ta stolicka moc nepomaha.podla mna je postacujuca obycajna stolicka ktora je tvrda teda nie makke kreslo ma opierku chrbta. mozes mu dat dynamicky podsedak ktory nie je az taky drahy a driekovu opierku, ktore stoja max 20 €. pri skoliozach sa pouzivaju aj take kliny alebo len uterak a ten bok ktory akoby prepada sa v sede vypodlozi a pekne sa skolioticka krivka narovna. ale stale plati ze sed nie je pre cloveka prirodzeny. zaklad je pohyb

kubuliatko
4. sep 2015

@akzuzs takze tie problemy podla toho co pises asi nesuvisia s vyvojom.

kubuliatko
4. sep 2015

@lenadka krivka 10 st. je este v norme. to sa da pekne vycvicit

kubuliatko
4. sep 2015

@akzuzs tu je jedna z mnohych pomocok na dynamicke sedenie http://www.dynasit.sk/dynasit-life-49.html
driekova opierka http://www.rehabko.sk/index.php/produkty/pomock...
http://www.revitalis.sk/stranka/24
polohovaci klin pres koliotikov http://www.adcc.sk/web/zdravotnicke-pomocky/det...
na dobreja rehabke by ti mali ukazat ako pouzivat ten polohovaci klin. ja ho pouzivam aj pri cviceni deti, aj dospelych pekne to napriami chrbticu az v tom napriameni cvicim

lenadka
5. sep 2015

@kubuliatko presne tak, má to našťastie len takto, a pritom to vidieť voľným okom, neviem si predstaviť väčšie odchýlky ako to už potom vyzerá, preto zatiaľ nič špeciálne nekázal len pohyb a sledovanie, takéto odchýlky má vraj skoro každý.

akzuzs
autor
6. sep 2015

@tomba wooow no super skúsim potom aj ja pýtať
@kubuliatko ten dynasit som kukala a zdá sa mi to super. A zrejme kúpim dva aj domov aj do školy. Aj Tá opierka je zaujímavá a super. Keď budeme chodiť k fzio. tak popýtam sa na ten klin čo a ako s ním.
Po tom čo som preštudovala na nete si myslím, že väčšina ortopedických a ergonomicky tvarovaných stoličiek to cenovo zbytočne preháňa a kvalita možno rovnaká ako lacnejšie stoličky. Tiež si myslím že je lepšie investovať do kvalitnej fyzioterapeutičky alebo poctivej rehabilitácií.

janka.l
6. sep 2015

aj my máme problémy s chrbátikom, lebo malá rýchlo vyrástla a vykrútilo ju. Chodíme na cvičenie a postupne sa to napráva, ale je to ešte nadlho. Práve nastúpila do prvej triedy a fyzioterapeutka nám odporučila na sedenie obyčajnú kuchynskú stoličku. Žiadne rehabilitačné. Vraj tá je najlepšia. Tak uvidíme.

libka1
6. sep 2015

@akzuzs neviem ci je to v takomto pripade vhodne, ale moj sef po vaznej autonehode a pri problemoch s chrbticou ked nosil korzet sedaval na takejto klakacke stolicke... vlastne klacal, nie sedaval 😅
taketo cosi: http://dexxtra.eu/stolicka-klakacka/drevenna.html

nutrimas
15. sep 2015

@akzuzs Jednoznacne odporucame cvicenie SM systemu, je to velmi ucinne cvicenie, vdaka ktoremu sa vytvara pevny svalovy korzet a odstranuje sa tym najcastejsia pricina bolesti pohyb. aparatu - svalova disbalancia. Je dobre podchytit to vcas, na svoj vek ma Vas syncek naozaj vela dg. a je dolezite, aby sa to nezanedbalo uz v takom skorom veku. Teraz ma velke sance, aby sa mu stav upravil.
Prevadzkujeme mas. salon a taktiez som zaroven lektorom a cvicitelom SM systemu. Je to to najlepsie, co mozem mojim klientom odporucat. Mame klientov od 7 do 70r, aj s vaznejsimi diagnozami, skoliozou, herniou, klientov po operaciach, ktori cvicia v ramci rekonvalescencie, aj aktivnych sportovcov, ktr. chcu zlepsit svoju kondiciu a zvysit vykon...
Jedna sa o subor naoko velmi jednoduchych 12 zakl. cvikov, ktr. su vsak velmi ucinne. Zo zac. je potrebne cvicit pod dohladom odbornika, min.1xtyzdenne pod dohladom + kazdy den doma, K cviceniu je potrebne elast. lano + podlozka. Viac o tejto metode, aj o vysledkoch so snimkami si mozete pozriet na ofic. stranke autora tejto metody, Dr. Smiska, s 30r praxou: www.smsystem.cz. Najdete tam aj zoznam cvicitelov na SK podla regionu.
Cvic. pomocky ponukame aj u nas na eshope v sekcii cvic. pomocky.
Ak by ste mali nejake otazky, pokojne nas kontaktujte, radi poradime.

akzuzs
autor
16. sep 2015

@nutrimas ste aj niekde v okolí Žiliny?

nutrimas
16. sep 2015

@akzuzs My mame sidlo v Namestove. Ale su cvicitelia aj priamo v Ziline, pozrite si zoznam terapeutov na hore uvedenej stranke, urcite najdete niekoho, kto sa o Vas postara.