8 ročná dcera ma výrazne zvýšené železo v krvi

pjana
28. okt 2019

Ahojte,mojej dcere bolo pred rokom zistene zvysene zelezo v krvi hodnota 27,teraz po roku ma hodnotu 30.Norma je 17,9.Nasa pediatricka to podcenuje,ze je to v poriadku.Lenze na nete sa docitate ze vyssie zelezo je horsie ako nizsie,lebo sa uklada na organoch.Mate s tym prosim niekto skusenost?Budem vam vdacna za akekolvek info.

tini27
28. okt 2019

Ahoj, mne cca v 12-tich prvýkrát "vyskočila" vyššia hodnota železa. Je vtedy vhodné, aby Dr. odoslala na hematológiu- urobia podrobnejší krvný rozbor, teda zistia, či je zvýšená len jedna hodnota železa, alebo viaceré (sú tam rôzne zásobné formy a pod....). Pokiaľ by výsledky vyzerali tak, že sú hodnoty naozaj vyššie, hematológ robí odbery a tie posiela na genetiku- môže ísť o hemochromatózu (zjednodušene gen. ochorenie, pri ktorom sa v organizme Fe nadmerne ukladá). Znie to kadejako strašidelne, ale netreba sa toho báť 🙂 Aj keby jej ju náhodou potvrdili, obvykle s tým človek normálne žije, len si prípadne dáva pozor na to, aby sa v strave vyhýbal jedlám, ktoré obsahujú väčšie množstvo železa. A teda chodí cca raz za rok na kontroly, aby sledovali aké sú hodnoty a či sa, ako si sa aj dočítala, železo neukladá v orgánoch.
PS: My ženy máme v tomto dá sa povedať výhodu oproti mužom, pravidelným každomesačným krvácaním sa hodnoty Fe sami "upravujú" , takže veľakrát sa to dá s nástupom ms doporiadku samé 🙂

kandrea
24. sep 2020

@pjana prosim vas nejako ste to riesili? Dcérka ma tiez zvýšené.