8 ročný hryzie bratovi nechty
Mam polrocneho chlapceka a jeho 8 rocny brat mu hryze nechty. Uz davnejsie som si vsimla ze ma maly zader dost casto, minule mal polku palceka cerveneho par dni a vycitala som si ze som mu zle odstrihla a poranila. Nechala som mu teda dlhsiu dobu neostrihane ( aj som tak tusila lebo od porodnice starsi 3x spomenul ze by mu ich ohryzol) a dnes som nasla 😔 ako by ste reagovali?
8-rocnemu by som vysvetlila, ze nechty sa druhym osobam nehryzu 😉
Obhryzene nechty az do "ziveho" vedia velmi neprijemme boliet, my (ex)ohryzaci o tom vieme svoje..ja som bola uz dospela, a ked som sa opustila a ohryzla si nechty az prilis, niekedy ma v noci tak boleli, ze som musela siahnut po liekoch proti bolesti.
Toto jednoznacne odsleduj a zatrhni starsiemu. To, ze to robi sebe ok, pozabudne sa, je to tazke oducit robi to casto podvedome. Ale ohryzt bratovi ide jednoznacne cielene. Chuda to male.
Ako myslím,že osemročný by mal chápať,že toto sa nerobí !
@ladyvi aj ja keď som si kusala nechty , tak som si niekoľko krát musela v noci dať tabletku tak ma boleli😂😂konečne spoznávam niekoho tak isto šiši ako ja
@budemmamca aj ja som si tak kusala a od 16tky cca chodim na gelove. Inak by som uz mala svoje skusane az neviem kde.
@menojojka nemozes,takto zavrhovat svoje dieta a hnusit sa nad nim,aj ked robi vec pre teba nepochopitelnu..ako pisu baby,spytaj sa ho,preco to robi a celkom realne moze byt za tym ziarlivost..mozno ma pocit,ze ho uz nemate radi,ak vam viac casu zabera starostlivost o maleho...
@jarmila2010
@menojojka Stale ale plati, ze starsi syn sposobuje bolestivu fyzicku leziu druhej osobe. Babatko este nevie vyjadrit intenzitu bolesti. Len z tej fotky mi prechadza mraz po chrbte. Autorka prepac ale neda mi to... kde si, kym toto starsi robi mladsiemu? Takto sa nechty neokusu za 3 minuty. Ked si uz mala podozrenie, ako usvedcenie netrebalo asi zajst az takto daleko. No nic, smer detsky psycholog, pokus sa najst niekoho, kto teraz robi online a je ochotny vas vziat. Nenechavaj starsieho s mladsim samych, aby sa nestalo nieco vaznejsieho (aj ked z mojho pohladu je toto uz daleko cez, vykusovanie nechtov do nechtoveho lozka).
Budete mat viac problemov...kompulzivna neuroza u starsieho, mozno nuda a takmer urcite ziarlenie na mladsieho. Ak si starsi kuse nechty aj sam, co si urcite kuse, (podla fotky ma v tom uz cvik), v tomto veku uz velmi dobre vie, ako takto ohlodane nechty bolia. Je covid cas, casy su psychicky narocne, deti su separovane doma a uz je problem na svete. Netreba pred problemom zatvarat oci.
Psycholog nebude riesit samotny skutok hryzenia nechtov, ale vas vztah so statsim synom (Ty <--> syn, otec dietata <--> syn, syn v skolskom kontexte, syn v spolocnosti kamaratov, syn v okolnosti mladsieho surodenca). Bude patrat po tom, co tymto sposobovanim bolesti druhej osobe sleduje.
Zatial vy vysvetlujte, razne no nie utocne, v laskavom kontexte, no nedajte mu prilezitost a priestor sa maleho ruciek dotknut...kym ho nepodchyti odbornik.
Prepac za tvrdsie slova, bohuzial vychadzam z mojej praxe, kde pripady koncia ovela horsie ako si (ne)chces predstavit. Toto su jeho signaly vam, ze u vas nieco v hlbsej podstate nie je v poriadku. Tak rieste co najskor. Drzim palce.
@menojojka aha pozri, tu je podobna tema, resp pozri si odpoved odbornika:
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
Tie pohnutky vasho starsieho mozu byt podobne.
Plus eate mi napadlo, pri tom rozpravani sa s nim dajte bokom tie nechtiky maleho (staci par viet na temu bolestivost ukonu a razny zakaz pokracovania) a skor sa sustredte na vas vztah rodicia a starsi syn. Deti si casto hryzu nechty, lebo im chyba pocit ubezpecenia, ze su prijate a ze to spolu s rodicmi zvladnu. Ze stoja pevne za nimi. Toto odporucanie je fajn, od toho sa mozte odpichnut. Ak potrebujes blizsiu radu sukromne, kludne mi napis spravu.
@menojojka Okusovanie nechtov je v dosledku neurozy. Starsi syn ma nejaky problem, ktory nevie vyriesit. Okusavanie nechtov ho ukludnuje. Nedokaze to ovladat.
Zakazovanie a hnev podla mna nic nevyriesi. Musis mat babatko stale na ociach aby si ochranila jeho rucicky. Ved to ked okusuje nechty niekomu inemu ani nemusi vediet ze uz okusuje do ziveho a sposobuje bolest.
Neriesila by som problem okusanych nechtov ale to co starsieho syna trapi.
Spytat sa, povedat, vysvetlit 1x. Druhy krat po zadku? 😅 Jedna vec je mat empatiu k dietatu a byt trpezliva matka, a druha vec je tolerovat dieta na ukor surodenca. 8 rocne dieta je ziakom 2/3 rocnika zakladnej skoly a velmi dobre vie co robi. Keby mal 4 roky, chapem ze nema vyvinutu empatiu, neuvedomuje si dosledky svojich cinov. Ale to urcite nie je pripad tvojho syna.
@biela_sova nevadia mi tvrde slova v pohode zato som sa pytala. Kde som bola prislo mi notmalne ich nechat ako surodencov sa hrat spolu maly ho velmi lubi smeje sa mu. Niekedy ked treba nieco porobit tak i h necham nikdy by ma nenapadlo toto 🥺
@biela_sova ked som mala tusenie prrco som to nechala zajst az tak daleko asi nieco vomne mi to jednoducho branilo prijat a strihala som mu nechtiky pravidelne a ked mal cerveny prstek palcek tak som to pripisovala tomu ze som mozno mu ja moc zastrihla alebo ako si ho cumle ze z toho. Zadere ze mal mi neslo do hlavy preco ma. Teraz su mu nechala naschval dlhe ze mu nebudem strihat len zapilnikujem pekne 😔
@saskia_98 ja keď prišla korona som si prestala hryzat.Sa mi to zhnusilo
@menojojka Jasne, ja som nechcela az tak zle napisat prepac, ale velmi sa mi ulutostilo tej nevinnej dohryzenej detskej rucky. Mozno problem nebude az tak vazny, len kombinacia skoly a prichodu surodenca. Treba ho mozno naucit, statsieho, ze ked ma zlost, nech bucha do vankusa..alebo mu kupit trampolinu nadoma (meter a cosi siroka, taka zakladna staci). To mu moze pomoct vyskakat nahtmromadene emocie. Mozes mu aj povedat, ze ked vude mat potrebu obhryzat sebe alebo hocikomu nechty, nech sa ide vyskakat. Treba ho vela chvalit (za ine veci samozrejme) a podciarkovat jeho pozitivne vlastnosti. Neboj, zvladnete to
No a ako si to vyriesila? Povedala si 8rovnemu ze toto nie je Ok ?
Stalo sa no treba dbať teraz hlavne na to, aby sa také už proste nestalo. To musí pochopiť, však už má 8. Vysvetli mu, že malého to bolí, no aj tak by som ich sledovala
Ahoj neviem, treba zistiť co tým tvoj starší syn sleduje... Pretoze mne to tiež príde trosku choré.. Myslím to tak, že hockto nehryzie cudziemu nechty... Takže treba ti určite riešiť lebo to možno je aj nejaká úchylka, ktorou malý trpí a vyriešia to len u psychológa... Alebo psychiatra. Môže to byť aj stres, pretože si ty alebo aj ako rodičia doteraz patrili len jemu. A vseeetko sa tocilo okolo neho... A teraz sa musí vysporiadať s tym, že už nieje len on.
Mám 8r najstaršieho syna čo si stále kuse nechty.. je to premna nechutné, upozorňujem ho, akou neurozou trpí som ešte neprišla, pretože je to úplne normálny, veselý chalan.. ešte sa nestalo že by ho napadlo ohryzat ich súrodencom..
ALE musím povedať že deti v 8rokoch sú stále deti, hoci aj veľké, stále ich občas napadne blbosť nad ktorou sa zastaví rozum.. nemusel to predsa myslieť tak že mu chce ublížiť, ale pomôcť dať dole dlhe nechty, hoci pre nas nepochopiteľné, ale stále je to dieťa..
nemusí to znamenať nic, možno mu stačí pár krát rázne pripomenúť že také veci sa nerobia, zase veď to nerobí dlhodobo, ak som správne pochopila, dokázateľne to urobil len raz - prvý krát to predsa nemusel urobiť on..
Ja viem že môj názor nebude populárny, ale myslím že hoci sú deti v 8rokoch už veľké, netreba sa nad ich hlupostami strašne znepokojovať -samozrejme si myslím, že mu treba povedať a viesť ho správnym smerom - ale myslím to tak, že netreba v tom vidieť hneď nejakú hrozbu a separovať ho.od súrodenca..
@jana_eyre_2 rozumne si napísala, ale hlavne bude či zaberie povedať, že viac nech sa to neopovazi robiť.
@derdia presne urcujuce bude, či sa to bude opakovať aj po dohovore a veľa ostatných okolností..
@menojojka On mu to urcite nerobi s tym zamerom, aby mu robil zle, nehnevaj sa nanho. Poznam tychto chronickych ohryzacov, jedna kocka sa mi zdoverila, ze by aj druhemu ohryzla 😂🤭. A si predstav, ze tie babatkovske nechtiky ake su fajne makkucke 😉. Mne to pride smiesne, ale je to trosku druh zavislosti. Takej neskodnejsej. Treba sa citlivo, ale razne s 8-rocnym porozpravat, ze take veci sa nerobia.

@menojojka to si robíš srandu?