Afta v ústach bábätka. Čo robiť?

vavka33
8. mar 2007

Ahojte,chcem sa opytat,ci st sa stretli u malych babatiek s aftami v pusinke.Moja dcerka ma jednu velku uplne vzadu skoro pri hrdielku a neviem,ci s tym mam ist k lekarke,lebo som citala,ze je na to akasi vodicka.Ja mam tie,co sa potieraju,ked je v ustach "zabka",tak ci to na to staci.Dakujem za postrehy.

zuzana76
8. mar 2007

ahoj vavka, neviem co to moze znamenat u babetka, ani neviem aka masticka by bola pre ne dobra, nedavala by som nic co stipe, ja som mavala casto " zabu " ked som bola mala a afty sa mi zacali tvorit v 19 rokoch a nepomahalo nic az prisli na to, ze to je anemia, ale u nej to iste bude len nejaka nahoda. Hovori sa, ze vtedy chyba vitamin B, alebo skus nieco ako pantenol, ja poznam len tabletky, ale mozno je aj nieco pre babetka, skus sa spytat v lekarni

lilly
8. mar 2007

ahoj vavka, neviem sice, ci je to vhodne aj pre babatka, ale nedavno som objavila velmi ucinny roztok proti aftam,odporucala mi ho zubarka, vola sa Corsodyl 0,1 %-ny. Pouziva sa na vyplachy ust a velmi rychlo afty prestanu boliet a zmiznu. Ja som mavala velmi casto afty a stale trvalo aj 2 tyzdne, kym prestali boliet a zmizli a s Corsodylom su prec za 2-3 dni. Skus sa spytat v lekarni. 🙂

bebs
8. mar 2007

na afty je výborné homeopatikum BORAX 9CH, len neviem, či je to vhodné pre bábätká 😒

vavka33
autor
8. mar 2007

neviem babenky co je vhodne,preto zbieram skusenosti a rady.moc vam dakujem.
vraj babenkam krmenym z flasky sa to zvykne robit a aj pri plienkovej dermatitide.tu nemame,len tu jednu nezbedu v puse a ani by som si ju nevsimla,keby vcera tak strasne neplakala,ze som jej videla az ku hrdielku.zajtra s tym asi pojdem k lekarke,snad jej daco da,hm

olinel
8. mar 2007

Ahoj vavka33.
Afta sa vytvára pri nedostatku vitamínu B, alebo je to reakcia na lieky a aj z nečistoty.To samozrejme netvrdím, že si nečistotná.Môj Edko, ked bol bábo mal tiež afty a to mu neter oblizla cumlík a šup do pusky.Ani som ju nestihla zastaviť.Na afty je dobrá Gentiánová violet je to taká fialová vodička.Dúfam, že som ti pomohla.pa

vavka33
autor
8. mar 2007

ja viem ako si to myslela.mohla to mat aj odo mna,ja som mala aftu nedavno,aj kutik pritom som to v zivote nemala.neviem z coho,mozno fakt z nedostatku vitaminov.
tu vodicku mam a potieram jej to tym.dakujem olinel.

expertka8
8. mar 2007

Afty

Máte radi jedlo tak horúce, že si pri tom popálite podnebie? S obľubou sŕkate citónovú šťavu, ktorá priam rozleptáva sliznicu ústnej dutiny? Keď o niečom premýšľate, hryziete si dolnú peru? Všetky tieto zlozvyky vám spôsobujú bolestivé odreniny v ústnej dutine, známe ako afty.

Príčiny

Predpokladá sa, že sklon k aftám je podmienený geneticky, pričom bezprostredne súvisí s nesprávnym spôsobom stravovania, priveľmi ráznym čistením zubov alebo s emočným stresom.

Príznaky

Bolestivé vriedky, pľuzgiere na sliznici ústnej dutiny.

Ako vybabrat s aftami?

Roztok peroxidu vodíka a glycerínu

Ústa je potrebné vyplachovať týmto roztokom. Kyslík ničí baktérie a jeho pôsobením vznikajúce bublinky prenikajú do najmenších záhybov sliznice. Glycerín zase vytvára na sliznici ochrannú vrstvu.

Ochranné pasty

V lekárňach si môžete kúpiť pastu, ktorá vytvorí na vriedku akoby ochrannä vrstvu. Po vysušení zasiahnutého miesta kúskom vatového tampónu naneste druhým koncom pastu. Uvedený prostriedok však pôsobí len v začiatočnom štádiu vzniku vriedku.

Vyhýbajte sa dráždidlám

Káva, ostré korenie, citrusové plody, orechy, čokoláda a jahody dráždia afty, ba u niektorých jedincov ich dokonca aj vyvolávajú.

Jogurt ako profylaktický prostriedok

Odporúča sa zjesť každý deň 4 polievkové lyžice prírodného jogurtu. Táto dávka pôsobí preventívne a chráni ústnu dutinu pred druhotnou infekciou áft. Baktérie obsiahnuté v jogurte ničia choroboplodné mikróby v ústach.

Vitamíny

Odporúča sa potierať afty obsahom tobolky vitamínu E. Procedúru treba opakovať niekoľkokrát denne, aby postihnuté miesto bolo neustále mastné. Ešte pri prvých príznakoch by ste mali počas troch dní užívať aspoň 500 mg vitamínu C denne.

Nakoniec

Každý z nás vie ako sa starať o zuby a ústnu dutinu. Len správnou starostlivosťou sa dá dosiahnuť zmiernenie vzniknutých áft, alebo zníženie možnosti vzniku nových.

andy9691
8. mar 2007

keď to máš ty ako dospelák, tak doporučujem aj propolisovú tinktúru, to zaberá ako dezinfekcia. Inak sú afty vraj aj prejavom zníženej imunity, vravela mi doktorka. Je fakt, že ich mám občas ako súčasť prechladnutia alebo prechorenia. Ten propolis dobre zaberá, ale deťom nedávať, moc štípe.

mimakro
8. mar 2007

Moj syn mal na najskor na jazyku a nasledne aj na celych dasnach. Skoncili sme s gingivostomatitidou a na antibiotikach(Zinnat). Potierala som mu ich Tantum Verde. Isli mu asi styri zuby naraz-oslabena imunita a najpravdepodobnejsie bol krmeny cudzou lyzicou(babky si nedaju povedat,ale skus niekoho obvinit bez dokazu) a ja som o tom nevedela.

vavka33
autor
9. mar 2007

exp,dakujem za popis a linky.
Mne by som dala hocico,alebo starsej dcere ale Leuske asi fakt len tu fialovu vodicku.No uvidim,ci jej zmizne,ak nie,v pondelok pojdeme k lekarke

iva72
9. mar 2007

Ja som mávala často afty. Súhlasím, že veľmi dobrý je roztok Corsodyl, alebo zubárka mi poradila potierať ich sódou bicarbónou. Ale pravda je taká, že afty sú dôsledkom nejakého iného problému. U mňa to bola alergia, tiež sa mi tvorili v oblasti hrdla a zadných častí ďasien. Odkedy používam spray do nosa, nemávam zapálené nosné dutiny ani hrdlo a nemám ani afty.

margaretka5
12. mar 2007

Moje detičky majú 10 a nemali nikdy afty. Nemusela som im pusu vytierať ani tou fialovou vodičkou. Pripisujem to tomu, že nemali cumlík a nepoznali ani fľašu. Materské mlieko fantasticky dezinfikuje. Takže doporučujem čo najdlhšie kojiť...a nedávať do pusy umeloviny.

emjee
6. jún 2008

maia • 1d • 11. júl 2007 o 10:15
ahojte, nenasla som tu takuto temu, tak sa chcem spytat, ci mate nejake skusenosti s aftami u dojciatka. Nam jedna lekarka odporucila zriedene Tantum verde (mala ma 10 mesiacov), dalsia povedala, ze to aj tak nepomaha... A este berieme vitamin B a C.

denisa2214 • 1d • 13. júl 2007 o 00:30
Ahoj, ja som rozpustila trošku sódy bikarbóny v malom množstve prevarenej kojeneckej vody, namočila do toho sterilnú gázu a potierala som dcérke aftičky. A raz nám Dr. predpísala Candibene spray- ten som nastriekala na gázičku a takisto som povytierala pusinku. Zabralo to.

emjee
6. jún 2008

enuska2806 • 3. sep 2007 o 14:08
Ahoj kočky,
moja 4 mesačná dcérka má z vnútornej strany pusinky presne na hornej pere a naboku na ďasienku také akoby biely povlak,neviem či sa jedná o afty, tvári sa, že ju to nebolí a normálne papá, vytieram jej to repíkom,síce krátko ale neviem či to má efekt,je to možné keď jej to vytriem tak tam nič nie a po kojení sa to zase objaví, nechápem. Dík za rady.

lilyk • 1d, 22tt • 3. sep 2007 o 15:51
enuska a neni to pliesen? ale to mavaju deticky na jazyku, taky biely povlak,nato je dostat fialova vodicka v lekarni a tym sa vytiera pusinka...ale asi by som to skor ukazala pediatricke.

ukana • 1d • 3. sep 2007 o 15:54
enuska, to maju skoro vsetky male deticky, vodicka z lekarne sa vola GENCIANOVA VIOLEŤ, vatovou tycinkou namocenou do tohoto roztoku vytierat pusinku. Po par dnoch to zmizne 😉

ukana • 1d • 3. sep 2007 o 15:55
ta VIOLET je volne predajna, namiesaju to v lekarni. 😉

dusanka • 2d • 3. sep 2007 o 16:02
ano aj my sme to mali. tu gencianovu violet si kup a natri si nou aj bradavky aj malej pusu aby ste si to neprenasali

mimakro • 2d • 3. sep 2007 o 21:42
Afty nie sú povlak. Sú to akoby krátery v sliznici a bolia, to mi ver. Ondrej mal gingivostomatitídu, afty na ďasnách a jazyku. Potierala som mu to tantum verde a bral aj antibiotiká. Nechcel nič jesť. Ak je to počiatočný soor (ľudovo žaba), tak povlak treba odstrániť. Skús prstom omotaným v plienke. Ak sa nechceš špiniť s violeťou, dostať kúpiť aj bóraxglycerín a ak by to bolo vážnejšie, tak je na to antimykotikum Diflucan. Ale ja si myslím, že to bude iba od mlieka. Taký nános. Aj moje deti to mali. Vtedy stačí iba povytierať plienkou, alebo klasickou vreckovkou. Na infekciu by dieťa isto reagovalo či už teplotou, alebo nekľudom, či nechutenstvom.

leva • 2d • 3. sep 2007 o 22:02
enuska,vyutieraj pusinku malej po kazdom papani namocenou plienockou,tak sa da predist tomu povlaku.

sonoga • 2d • 4. sep 2007 o 09:39
Ked nepomaha gencianova violet, tak potom moze lekarka predpisat tablety Nizoral, ktore sa rozdrvia a nasypu na jazyk. U nas v lekarni drvime po 2 tablety, kedze to staci. A lekarka, ktora ma vedla nas ambulanciu, predpisuje tiez po 2 tablet.

enuska2806 • 4. sep 2007 o 11:20
dík moc za rady,lekárka mi zakázala používať genciánku,je pravda, že to nevidela, lebo keď som bola na poradni tak zrovna mala od genciánky fialovú pusu (kúpila som na radu v lekárni), kázala vytierať repíkom,malá sa tvári sa že ju to nebolí keď jej to robím,za ako dlho to zmizlo vašim deťúrencom prípadne či sa to môže opakovať?

fifla • 1d • 4. sep 2007 o 12:12
enus, ja pouzivam aj pri svojich problemoch (som bola citlivejsia hlavne pocas ovulacie) cajovnikovy olejcek.

lenadka • 1d • 4. sep 2007 o 12:20
mimakro, tak gingivostomatitidu sme mali nedavno 😲 ☹ cosi strasne, celu pusinku dasienka vyhadzane, krvave...tiez nic nechcela jest, vzdala sa aj milovanej dudy. Dr. kazala umyvat zubky aj ked to krvacalo ako besne a ona kricala ako o zivot. Mali sme taku "stiplavu" vodicku z lekarne, ATB, lokalne anestetikum a trvalo to 2 tyzdne!Spravila sa jej aj soor na jazycku-vraj dosledok ATB, na to sme dali gencianku a zmizlo za 2 dni.
Ja som mala nedavno afty 1 x v zivote, teda dost to boli, vodicky z lekarne nezabrali /ani stiplava, ani gencianka, ani propolisova/, potom ma napadlo, ze som po crevnej viroze ze asi nedostatok B vitaminov mam. A fakt uzivala som 3 dni, nicim nic nenatierala a afty zmizli

emjee
6. jún 2008

vlasa • 1d • 12. feb 2008 o 09:03
maminky,poradte,moja mala ma na vnutornrj pere afty.boli sme u dokiny,dala nam homeopatika a celaskon na potieranie,ale moc to nezabera 😒 nepoznate nieco lepsie a ci to moze byt z toho,ze mala vsetko ochutna 😅

junovka • 2d • 12. feb 2008 o 10:17
Vlasa, presne my mame toto...pouzivali sme fial.vpdicku, po tyzdni sa nam to znova vratilo, a teraz malej vytieram sodoubikarbonou rozrobenou v prev.vode.Vytieram jej to asi 3 x denne.Len do zajtra.V pondelok som tiez chcela ist, lebo v sobotu vecer som jej to uvidela, a rano v pondelok uz nemala.Od nedele jej davam aj B-Lomlex, to budem davat do piatka.

mimakro • 2d • 12. feb 2008 o 10:24
Nám doktorka odporučila Tantum Verde, Ondrejko mal vtedy 13mesiacov. Ibaže dostal teploty a s diagnózou gingivostomatitída sme skončili na antibiotikách(Zinnat).

junovka • 2d • 12. feb 2008 o 10:48
Inak, vlasa, podobna tema je Biely povlak na jazyku 😉

veverica • 1d • 12. feb 2008 o 10:52
afty a biely povlak je nieco ine, ci nie? Ten povlak sme mali aj my a nam pomohol candibene spray

monkula • 2d • 12. feb 2008 o 11:02
môj manžel veľmi trpel na afty, tiež bral B-complex, ale neviem, či také malé bábo môže ten b-complexx brať...
A mávala so mto aj ja, ako malinká, a mamina mi to potierala tou fialovou vodičkou..A ešte ma napadlo, je taký bylinkový extrakt, aj tým si to manžel potieral, len si nespomaniem ,ako sa volal... Bolo to tuším niečo zo šalsvie..
Skús jej robiť repíkové odvary a potieraj jej pusinky...
Ahaaa, už viem ,tá vodička sa volá Florsalmin, v lekárni stojí do 50 Sk... To pomohlo...

junovka • 2d • 12. feb 2008 o 11:10
samozrejme ze B-Komlex moze, ved nam ho sama dokina naordinovala 😎 😉

Inak, ja som rozmyslal urobit odvar zo salvov.caju a nim potierat pusu. 😒

grettka • 12. feb 2008 o 11:10
ak tu naozaj afty, tak tie pekelne bolia.. malej neteri sme afty potierali pripravkom, ktory sa dava ked lezu zubky.. neviem si spomenut na nazov, ten pripravok to trosku "umrtvil" a mala sa mohla spon najest a napit, inak odmietala vsetko...(a dospelakom pomaha kamistad gel, ale neviem, ci ten sa moze davat takym malickym detom)

junovka • 2d • 12. feb 2008 o 11:15
Folsalvin sprej mam aj ja doma, ale si neviem predstavit takemu dietatu tam strieknut to 😲 😖 Mojej 6 rocnej dcerke, ked striekam, tak ma co robit 😒

monkula • 2d • 12. feb 2008 o 11:21
jjunovka, predávajú ich aj vo forme kvapiek.. nakvapkať na vatovú tyčinku, potrieť..
a tá šalvia je dobrý nápad...

junovka • 2d • 12. feb 2008 o 11:30
a nebude ju stipat??? 😖 😕 Koli tomu nechcem davat Nelke 😕 Inak, davno som nadtym rozmyslal 😒

monkula • 2d • 12. feb 2008 o 11:53
4o či nebude štípať, Ten Folsalvin, asi trošku áno, manžel jajkal a ochkal, ale chlapi, no...

A šalvia isto nie...

pietra • 1d • 12. feb 2008 o 11:57
ja na afty pouzivam pre seba mundisal gel a v lekarni mi vraveli, ze ho mozem pouzit aj pri prerezavani zubkov u malej, takze je vhodny aj pre deti. Ten mi na afty fakt zabera, predtym som mala tantum verde, nejake bylinkove vodicky a nic nezaberalo tak rychlo ako mundisal

junovka • 2d • 12. feb 2008 o 11:58
ten Folsalvin 🙄 Timka tiez neni nadsena, ked dakedy musi, lebo, zevraj stipe 😖

monkula • 2d • 12. feb 2008 o 12:16
as ištípe, je tam lieh, alebo nie?
Radšej skús to ,č oTi radí Pietra a máš to vyriešené...

vlasa • 1d • 12. feb 2008 o 13:33
my mundisal pouzivame na zubky,je super,ale je tam samy alkohol,urcite by to stipalo.manzel to mal na afty a hovoril,ze to stipalo 😒 junovka,napisem ti tie homeopatika,vyskusas?

junovka • 2d • 12. feb 2008 o 13:50
dobre Vlasa 😉 😵 do IP 😉

nera • 1d • 12. feb 2008 o 14:05
Takže my sme mali afty v lete a používali sme "fialovú vodičku", no predtým sme boli na krčnom a maličkej to "vypálila" (vydenzifikovala)s takou vodičkou a samozrejme sme brali vitamínky Cebion a pyridoxin(vitamín B) a pomohlo to, po týždni sme boli fit 😵

alami • 2d • 12. feb 2008 o 16:08
Mne sa robia afty často, vždy dobre zabere propolisová tinktúra.

chrobacinka • 21. feb 2008 o 13:08
Afty-co s nimi
mile maminky, ja uz viac ako 4 roky vyuziva cisto prirodne produkty pre seba, deti a mnoho svojich znamych, ktore nielen doplnaju co nedostaneme zo stravy ale aj liecia mnohe nase problemy. Mam poruke doma dve dolezite veci a to Candimin(oreganovy olej) a Biomegu 7 (Rakytnikovy olej). Je to nieco uzasne fantasticke, na co kolvek si spomeniete na to to mozete pouzit. Iba,ze Candimin dost stipe tak ho treba riedit a okrem oci pouzit na vsetko. Afty,herpes... to je len odozva na to ,ze nase hrube crevo nie je celkom OK, zacinajte preto ocistou a liecbou creva. Na preliecenie minimalne dvakrat do roka candimin zacinat od 1kvapky a postupne kazdy den pridavat podla toho kto kolko zvladne. Ked si zvyknete a dopracujete sa k davke 10 kv. denne aspon tyzden. Deti samozrejme menej a im odporucam primiesta do lyzicky jogurtu,mliecka... Ja mam osvedcene ked si rozriedim 10kv.do flasticky z rosprasovacom(napr.od florsalminu) a striekam to detom do hrdla,preventivne alebo pri bolesti hrdla. Super to ucinkuje na afty,znecitlivie to a zaroven lieci je to aj prirodne antibiotikum. Funguje aj na bolest uska(j1-2kv na vatu)... Biomega 7 je vhodna dokonca aj do oci a hlavne lieci sliznicu,ktora zacina v nose ustach a konci v konecniku. Tak isto liesi bolesti hrdla,afty,kutiky,hemoroidy,otvoene rany,popaleniny.... Na afty treba niekolko krat do dna drzat v ustach rakytnikovy olej cca30min.

chrobacinka • 21. feb 2008 o 13:17
a samozrejme imunitu posilnovat cely rok, snad mimo leta. A na to je fantasticke Biomare alebo Biomax. Pre nedockavcov alebo vazne chorych trocha drahsie Imunomax,Imunoglukan. Pripominam, co je prirodne to je nam prirodzene a organizmus to vie lepsie vyuzit a prijat a nemusi sa trapit s detoxikaciou chemicky vyrobených liekov.

emjee
6. jún 2008

tamia • Dnes o 15:13
Ahoj,
dnes som objavila mojej malej z vnútornej strany pery taký biely fliačik, vyzerá to ako pluzgierik, ale je to biele nie priesvitné. a je to také vyduté ako pluzgier. Nemáte náhodou skúsenosti? Čo to môže byť?
Veľmi sa bojím, ab ysa jej to nerozšírilo a ide víkend.
Každá rada nad zlato!!! ďakujem!

lila794 • 1d • Dnes o 15:37
ahoj! Malu kojis? Nas to maval z toho, ze tuho sal. Potom sa mu to, odluplo a bolo v pohode. Lenze on to mal na hornej pere v strede, ale zvonka. Skus jej to vytriet genciankou.

womenne • 2d • Dnes o 15:50
Ahoj to može byt skojenia alebo dedinsky povedane"žaba"je na to fialova vodička ktora je na predpis.

letuskah • 1d • Dnes o 16:25
tamia ak to ma v prostriedku hornej pery je to taky pluzgierik z kojenia ako pise lila. kubko to tiez mal a ani neviem kedy mu to zmizlo...

tamia • Dnes o 16:27
ďakujem vám...

malá nie je kojená, žabu nemala zatial nikdy. Takže eni neviem ako to vyzerá. Je chorá, má soplíky a zapálené hrdielko. Velmi sa bojím toho, aby to nebola akási infekcia, leboona všetko dáva do pusy.

lila,
čo je to gencianka?

ukana • 1d • Dnes o 16:27
https://www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThrea...

ukana • 1d • Dnes o 16:29
Gencianova violeť...........fialova vodicka, volnopredajna v lekarni, vytiera sa tym pusa 😉

tamia • Dnes o 16:48
ako zistím či je to naozaj tá "žaba"???? Mohla by to mať teraz ked do tearz to nikdy nemala? Z čoho to je?

kadea • 2d • Dnes o 17:04
ked je chora tak by tom mohol byt aj aft, aspon mi to tak volame, ale bolo by to bolestive.
Aka staraje malicka?

ivka144 • 1d • Dnes o 17:13
Ahoj, ak je chorucka, tak to ozaj moze byt z toho.
Ale my mame z tou infekciou prilis bohate skusenosti. Maly mal postupne biele fliacky na vnutornej pere aj hore a dolu a tiez po stenach v puse (akoby zvnutornej strany licka), skus dobre pokukat, aj keby mala plakala, ze ci to inde v puse nema. Ak by to bola ta "nasa" infekcia, ide o candidu albicans, je to velka svina a zaklad pre nu je cukor. Takze ja doteraz malemu nedavam nic z obsahom cukru, nic z kupenskych kasiciek a pod., len cisto ovocne vyzivy bez pridavku cukru a pod.
Gencianova violet (ozaj len na predpis?) by na to mohla zabrat - ci je to nejaky aft alebo ta candidova infekcia. Len bude mat z toho troska fialovu pusu, mozno dudel a pod. Ozaj by som to tym urobila cim skor a pomerne "nesetrivo", aby sa to nerozsirilo. Ak nemas gencianku, mozes pouzit soda bicarbonu alebo tantum verde. Daj na spilku (tu tycinku do usi) a vytri (najlepsie ozaj vytriet, nielen povrchu natriet).

emjee
6. jún 2008

mirip • Dnes o 17:21
čafte, ja mám skúsenosť s aftami "velmi dobrú", pomáha na to B-komplex najlepšie forte a prvé 2dni aj 3X denne potpm už 1X denne aby sa organizmus B-čkom nepredávkoval

martina1206
14. aug 2008

Ahojte, dnes som bola s malím na pohotovosti, má 2 mesiace, dok povedala, že má herpangínu a že má afty v ústach. Má horúčky, dávame panadol čípok a kúpele. Tiež to vytieram genciankou. Má s tým niekto skúsenosť s tak malým bábom a z čoho to má a koľko to bude trvať, kým sa toho zbavíme?

annag
14. aug 2008

matrina1206, je to angína vírusová, tzn. nepodávajú sa pri nej ATB, tie afty, vyrážky, pľuzgieriky sú veľmi bolestivé a bábo nemôže dobre prehĺtať, preto mu treba dávať iba kašovitú stravu, vo Vašom prípade to je však bezpredmetné, ste len na mliečku, preto sa možno bude pri pití hnevať , plakať. Nič okrem zníženia teploty nemôžeš urobiť, trvá to cca týždeň. Môže sa stať, že sa Ti aj vysype, potom to bude 6.nemoc, ktorú spôsobuje ten istý herpetický vírus, takisto sa na to nič nedáva, výsyp trvá jedne dva dni a je po teplotách i chorobe, je to bežné a časté ochorenie

zuzidr
14. aug 2008

ahojte,my sme toho teraz zbavili po dvoch týždnoch 😠 😠 😠 😠 😠 mali sme ísť do nemocky,ale LTT sme išli domov,malá to mala v hroznom mokvajúcom stave,až do krvy 😠 😠 😠 😠 😠 😠 pichali nám B12,brali sme tbl herpesin1/2 tab. denne,a nizoral 1/2tab.denne,hlavne treba dávať pozor aby dieťa veeeeeeela pilo tekutiny 😉

my sme si za tie dva týždne teda užili,snád sa to nikdy nezopakuje. 😉

skoré uzdravenie 😀

junovka
14. aug 2008

baby, ked mate vy herpes, tak bacha , aby ste vy nenakazili svoje deticky, nakolko bola som v pondelok u zubarky, mala som zacinajuci herpes a zubarka vravela, aby som malu nebozkala na usta, nakolko sa jej to moze dostat do ust a utvorit herpanginu, kde babo ma zapalene cele dasna, ma vysoke teploty....hlavne ked s tym prislo do styku prvykrat 😒

martina1206
14. aug 2008

Ďakujem za odpovede. Je to strašné u tak malého babatka, najma tie horúčky. My doma nemáme žiadne vyrážky ani herpesy, tak neviem od čoho to môže mať. Dúfam ,že to rýchlo prejde a bude pokoj. Zuzidr koľko mala tvoja malá. Muselo to byť zlé, ked vám hrozila nemocnica. ☹

junovka
14. aug 2008

mata, a nepobozkal ju niekto iny, okrem teba??? A co ti povedlai u dokiho, ze s coho to ma,Nepytala si sa? 😕

zuzidr
14. aug 2008

maťa to teraz ešte len v pondelok sme dobrali injekcie ☹ no mala to fakt zle halvne to že dr.si myslela že za 3dni bude po tom,a trvalo to vyše dvoch týždnov 😠 a samozrejme že nechcela jesť,ale do nemocky nás nedali pretože pila vela čaju,keby začala odmietať tekutiny,už by sme išli 😅 😕 🤐

annabell
14. aug 2008

martina my sme mali tiez afty a udajne to bolo z mliecka ked kojis a maly zaspi tak mozu malemu ostat zbytky v ustach na bokoch.

zuzidr
14. aug 2008

mne dr.povedala že to mala byť normálna agína,a vyrazilo jej to v ústach namiesto na mandliach 😅 😕

junovka
14. aug 2008
martina1206
14. aug 2008

Junovka, mám ešte 6 ročnú dcéru a tá mu skúšala čaj z flašky, ale ona nemá nič. A zajtra idem ešte k dok. tak sa jej popýtam, z čoho to môže mať. Dávam Nutrilon a nútim ho stále piť, ale čaj moc nechce, tak dávam prevarenú vodu s trochou cukru. To troška pije.

annabell
14. aug 2008

hm,moze byt lebo my sme teplotu vobec nemali