Aké máte skúsenosti s obriezkou dieťaťa?
Ahojte, moj syn bude mat 3 roky a o par dni mu budu robit obriezku nakolko sa mu neda stahovat predkozka. Prosim vas ake mate s ttmto zakrokom skusenosti, ako na to reaguje dieta - bolest, trvanie liecby, cikanie. A taktiez ma zaujima ci budem vediet dat syna do zakroku do sekacky kedze bude priputany v oblasti rozkroku. Dakujem velmi pekne za kazde info 🙂
Tu vam budu pisat zeny ake je to dobre, hygienicke... ano, podla zien. Ale precitajte si o nasledkoch pre muzov. Nezakryty zalud sa trie o pradlo, znizuje sa citlivost... asi by ste to sama na sebe nechceli, ak by slo o vas.. takze taka hygiena, mamicka spokojna, netreba sa o nic starat, ale do buducna pre muza to nejake tie nasledky ma...
Pravda ak je nejaky zdrav. Problem je to ine, ale ak nie, skusala by som ine cesty.
Môj ma 3,5r. Jedna urologicka mu chcela robiť obriezku už v júni ale som nechcela že keď tak na jeseň to nechame. Chodíme s ním aj ku nefrologicke tak som sa jej na to pýtala a jej sa to nejako nezdalo a poslala ma nech idem ešte k inému urologovi, a ten mu to stiahol mal tam kozu prilepenu ale nie uzku predkozku. Že to netreba obriezku že to je bežné u menších detí. A odvtedy mu pekne ide...ešte ta nefrologicka povedala že keby sme ani u neho dobre nepochodili mám prísť ešte k nej a vyskúšali by sme masticku že by predpísala ona či by nepomohlo ale že to tiež treba dlhodobejšie aby bol účinok. Takže my sme sa vyhli obriezke a pekne mu to ide. Skúste sa aj vy poradiť s viacerymi
Ok baby, baba sa pyta na skusenosti S obriezkou a stav PO obriezke. Nie co by ste robili vy, prepanajana 🙄🙈
Neviem co mate proti obriezke, predkozka bola potrebna ako ochrana zaluda este v casoch ked clovek behal nahy po krikoch. V niektorych krajinach napr.Kanade sa robi ihned po narodeni, u obrezanych muzov sa neusadza smegma, znižuje sa nebezpečenstvo nákazy vírusom HIV, či ďalších chorôb a prenosu virusov na partnerku. To keby na operacnych traktoch vidite dospievajucich chlapcov (12-18) aky humus tam maju naskladneny, zapareny, zapachajuci, pripadne zapaleny.
Baby dakujem za vsetky vase postrehy nazory a skusenosti 🙂 Kazdy lekar aj kazda matka ma iny nazor na vsetko takze ja by som sa najradsej vyhla tomu aby maleho operovali :( ale neviem ci nie je horsie cakat este dlhsie, zname baby tiez mali synov v 3r operovanych na fimozu
@drsmolinka a môžte to ešte odmietnuť ? Ja by som ešte počkala...
@monika_d Sťahovala som vždy pri kúpaní koľko išlo žiadne násilie iba proste nech sa dodrží hygiena. Potom som ho to naučila keď bol starší umýval si to sám a tiez tak v 6tich 7mich uz to mal pekné.
@drsmolinka skus aspoň do jesene počkať. Zatiaľ ten slezovy krém
@sajuri257 tak ja si myslim, ze v normalnom svete v normalnej rodine sa chlapec prirodzene nauci hygiene a nebude sexovat so zenami s nebezpecenstvom nakazy HIV a predkozku si bude moct pokojne ponechat tak, ako mu ju priroda nadelila. Ked su ludia drbnuti ze sa zebu kade tade hlava nehlava ucho zena muz rit, tak to nie je problem predkozky
Teda baby,som trosku v pomikove. Nas maly ma 8 mesiacov,doktorka nam kazala stahovat predkozku od narodenia,nie nasilu len kolko sa da. zatial mu to nejde,s cikanim problem nema ale doktorka nas plasi,ze ak to nepojde do roka posle nas na zakrok. A vy tu pisete ver 3 roky a vyssie,som mimo.
@via88 na operacnych traktoch su chlapci z normalnych rodin ale ocividne si predkozku umyt nevedia. Nebude sexovat so zenami s nebezpecenstvom nakazy? HIV nemaju len socialne pracovnicky. By si sa cudovala kolko chlapcov a dievcat zo slusnych rodin pride nakazenych chlamydiami a vsetkym moznym. Sexovat a ich sexualnym chutkam nezabranis. Ja osobne som za obriezku u chlapcov z hygienickych dovodov a to ako nazerame na obriezku my na svk tak v Kanade krutia hlavami ze zbytocne sa riesi potom fimoza,zapaly atd u chlapcov. Tam im to hned odsmyknu po narodeni ako pupocnu snuru a vybavene, kus koze v dnesnej dobe mu chybat nebude. Ver mi, lutujem sestricky ked im to tam musia umyvat, to je smrad a hnus ze zdochlina je osviezovac vzduchu oproti tomu.
Este zajtra ideme na predoperacne k pediatricke ktorej doverujem a s nou sa este poradim. Slez dava moja kamoska synovi uz dlhsie a vraj extra nepomaha :/
@drsmolinka mne ta nefrologicka chcela dať nejakú masticku na predpis, nie slez. Keď tak sa opýtať dr čo by odporučila
Treba si zistiť, ako a prečo to funguje tak ako to je - predkožka nie je zrastená, predkožka je od narodenia prilepená. Vplyvom hormónov najneskôr do 12-15 rokov, ale najčastejšie do 8-10r. sa sama postupne a prirodzene odlepí. Problém vzniká keď: 1. sa objavujú zápaly predkožky 2. je fimóza /patologické zúženie predkožky/ s problémom pri močení a pod. /oba body môžu spolu nadväzovať/ 3. aktívne mamičky a ľahostajný lekári strhnú predkožku násilím. Po násilnom "uvoľnení" predkožky /ide o strhnutie/ úplnom alebo čiastočnom vznikajú mikrotrhliny, ktoré majú tendenciu sa zapáliť a sprievodným javom hojenia sliznice je zrast. Čiže vznikajú mikrozrasty a prirodzené uvoľnenie teda už nie je možné. Nášmu dieťaťu sa predkožka uvoľnila v 8,5 roku. Bez hormonálnych mastí a násilného riešenia.
@belasy_motylik ano, ja som tento druh zrastov myslela, ci nahodou nestiahli prilis a neostala trhlinka.. v prispevku vyssie
@sajuri257 fuj 😁 ale predsa... opytaj sa muza svojho ci by si dal... podla mna nie.
No a co sa kanady tyka, pre mna zapad nerovna sa vyspelejsie. Mozno preto to tu neriesime lebo tu nema hiv kazdy druhy “pohlavne neurceny” clovek... co je teraz momentalne modne, vyspele a duhovo farebne... 🙄 teda nevien v mojom okoli o muzovi bez predkozky, nikto nema hiv ani zapaly ani zapach neostava.. tak si myslim ze to nebude predkozkami, ale tak ako vzdy tym, ze ludim uz nacisto drbe... 🙄
@drsmolinka ahoj, no my sme si tým prešli keď mal syn 5 rokov. Už by som mu to robiť nedala. Tak ako baby píšu zavolajte že ste chorý a čakaj aspoň do 6 rokov. Pokiaľ nemáva zápaly a problémy ušetri ho obriezky. Je to bolestivé. Syn išiel z nemocnice holý lebo si nechcel dať nič obliecť, bolelo ho to. Doma 3dni chodil iba v mojom dlhom tričku vďakabohu že bolo vtedy teplo. Eviem či ti chces celé popisovať ale fakt odporúčam počkajte máte čas!!!
@via88 no chlamydiami a zapachom sa ti asi nikto chvalit nebude 😃 ale taktiez ide napr. o prenos hpv virusov na zeny a pod. Nehovoriac prognozy dnesnej doby lgbti, migracie atd.🙈🤢
No moj muz je dospely je citlivy na svoje naradie 😂 ale bol by ochotny o problematike predkozky, pre a proti obriezke nastudovat a rozhodnut sa podla toho u svojho syna, ale budeme mat dceru tak to nemusime riesit 😄 Pri detoch a dospelych je to ine ako pri novorodencovi. Ale je to vec nazoru 🤷♀️
@sajuri257 no ved to, lgbt, migracia... toto su problemy, podla mna, nie predkozka samotna.
Ja neviem, ale ja mam lredstavu o nasich detoch, ze su to rozumne slusne a chapave slovenske decka, a aj v puberte sa da mladencovi aspon naznacit, ze sa treba umyvat vsade a netreba ho strkat vsade.. mozno v idealnom svete zijem alebo mam stastie, ze okolo mna su ludia prevazne bez hiv nakazy 😁
@via88 chalanom v Kanade to vobec nie je cudne, beru to uplne normalne prirodzene, divne su im predkozky. Zas treba rozlisovat zenska obriezka -nema ziadny ucel len zohavenie, nasledky na cely zivot v pripade ze to dievca vobec prezije, bolesti, pichanie, stipanie a tak dalej.
Predstavujem si to ako s flasami, ked mas nejaku jednoduchu s velkym hrdlom v pohode rychlo preplachnes, ked mas nejaku s uzkym hrdlom musis pouzivat taku tu kefu na dobre vycistenie a ked to nerobis hromadi sa tam vsetko mozne a pekne flasa skysne,smrdi 😂🤷♀️
@sajuri257 ked sa da dobre predkozka stiahnut tak sa da aj dokladne umyt. Nasmu ide krasne, vsetko ciste pekne. Sice je este malicky, ale tak ked sa stiahnut da dobre, da sa aj dobre umyt podla mna, netreba si myslim hned odrezavat.
Ano ma iny ucel, ako chlapcenska, ale tak aj chlapcenska ma aj neg. dosledky.
A co robia decka, noo aj my sme robili 😁 a nie je nikto ani nakazeny, ani ziaden frajer moj nevytasil zanesenu flasu xD
@via88 naozaj porovnavas zohavenie zeny s hygienou muza? Whow.
Ono, baba sa pytala na konkretne skusenosti matiek, ktore s obriezkou chlapcov maju skusenosti. Zvrhlo sa to tu na "MOJ NAZOR JE...". No nikoho nazor 10 matoek nezaujima, pokial nemaju realnu skusenost s tym, co sa mamina pyta. Ja, ak budem mat syna, som na 80% rozhodnuta obriezku spravit ako babatku. Lebo ak by toto mal zazivat v neskorsom veku, kedy si uz realne vsetko uvedomuje, nemyslim ze to dam..
Ja by som pockala, ja som to pri malom tiež riešila lebo kamošky s 3r detmi boli ale chvalabohu naša pediatrička to nepokladala za potrebné kým nemá problémy, vždy len pri kupeli sme stiahli koľko ide a teraz keď mal 6r sa podarilo prvý krát celkom stiahnuť. Myslím že za ten čas neprišiel o nič a ked mam porovnat zvladanie bolesťi a nemocnice v 3 a 6 rokoch určite by som s nim na operáciu išla radšej teraz ako keď bol menší. Vtedy si ani krv nenechal zobrať teraz ani nepipne.

Ani mojemu sa v 3 rokoch nedala staiahnut ale dr povedala ak sa nebude dať do 5 tak sa to bude riešiť. Ale som to skúšala ja vo vani dalo sa len máličko vždy po kúpaní som natrela framykoin mastičky a skúšala sťahovať pokiaľ sa dalo pomaly takto postupne sa to odliepalo a asi do mesiaca sa to uvoľnilo malý si to potom staiahol sám . Podľa mňa v 3 rokoch je ešte skoro to riešiť ak nemá iné problémy