Aké máte skúsenosti s rehabilitáciami u vašich detí?

rajna
15. apr 2015

Moja dcéra má 7 a pol mesiaca (narodila sa o mesiac skôr) chodíme na rehabilitácie 2 krát do týždňa pretože ešte nelozí a nedrží vystreté rúčky. Vojtovku sme cvičili len na začiatku teraz len trénujeme rúčky a tak. Ale ja som s toho na nervy lebo stále rýpu že už musí toto a tamto. proste nieje tabuľková.

katuska281
15. apr 2015

Ahoj rajna, mne sa narodili dvojičky v 34. tt. Zo začiatku sme Vojtovku necvičili, po 3. mesiaci najskôr s jedným a mesiac nato aj s druhým synčekom. Bruut 3 x denne cvičiť, niekedy sa to nedalo dodržať... Loziť začali až na začiatku 9. mesiaca. Ukončili nám Vojtovku v 10. mesiaci (zrazu).... Dnes majú chlapci rôčik a jeden si už vykračuje, druhý sa pokúša deň čo deň viac a viac. Držkajte sa s malou a hlavne jej nechaj čo najviac priestoru. Daj na zem deku a veľa sa prevaľujte, guľkajte, motivuj ju kadečím a hlavne chváľ.

kaktusik007
15. apr 2015

@rajna kto rype? rodina, tvoje okolie? ak to, tak na to sa vytoto... Ak rypu sestricky a lekari -- tak asi sa nerehabilituje tak ako sa ma a treba to nasmerovat spravnym smerom.

rajna
autor
15. apr 2015

Rýpe sestrička kvoli tomu že nerobí to čo má ale ved je mesiac pozadu na to neberie ohlad.

rajna
autor
15. apr 2015

Katuska281- presne to aj robíme hráme sa , snažím sa hravou formou lebo je dosť precitlivaná. A na rehabilitáciach nerobí nič lebo len uvidí sestričku a plače. Doma mi urobí všetko alebo sa pokúša ale s úsmevom na tvári ale to sestričke nevysvetlím

katuska281
15. apr 2015

To poznám, aj my sme v ambulancii nerobili to čo doma. Iné prostredie, iní ľudia... Budem vám držať palce nech robíte čo najviac pokrokov. Viem si presne predstaviť ako sa cítiš rajna. Veľa síl!

zara0201
15. apr 2015

@rajna Moj syn lahko nedonoseny, dystonicky syndrom, predlzeny Moorov reflex. Sestricka na rehabilitaciach v poliklinike to odflakla. Aj instruktaz aj precvicovanie. Tak sme isli ku sukromnej fyzoterapeutke, poriadne ma zaucila ako cvicit, aby som si bola ista ze cvicime dobre a nenarobime viac zla ako uzitku. Po mesiaci neskutocny pokrok, dobehli sme vsetko a dokonca sme daleko predbehli tabulky. Cvicili sme 4 x denne. Ale keby som sa bola spolahla len na polikliniku tak to by bola len skoda casu a plytvanie energiu.

blondiee83
15. apr 2015

Moj mal 11 mesiacov a nelozil, ani nesedel. Samozrejme, pediatricka nas poslala k neurologicke, ta ma riadne sprdla, kde som bola dovtedy, poslala na rehabilitacie, kde Leusko cely cas reval, ja s nim. Po troch cviceniach som sa na to vybodla a nikdy viac sa tam neukazala. Leo zacal stvornozkovat a sediet aj bez cvicenia. chodit zacal sice neskor, v 17 mes., ale od prveho dna uplne dokonale, ziadne chodenie nasiroko, ako je to u vacsiny deti, ani ako kacica, ze by sa snazil chytit stabilitu ci rovnovahu. proste po tyzdni chodil, akoby to robil uz odjakziva, vobec nepadal. nik mi nechcel verit, ze nechodi od roka, zevraj je nemozne, aby dietatko tak chodilo ani nie po tyzdni. Cize v konecnom dosldku som bola uplne hrda, aj ked mal urcite oneskorenie.
jaj a narodil sa na termin. proste su deticky, ktore su rychlejsie a su deticky, ktore su pomalsie. No vsetky su uzasne. drzim palce, nenechaj sa vyviest z rovnovahy, ako ja. doveruj svojmu dietatku a uvidis, ze ti to oplati 🙂

kaktusik007
16. apr 2015

@blondiee83 prepac, ale mne to pride riadne nezodpovedne... ak ti v 11 nelozil a nesedel, to si fakt neriesila??
co by si robila, ak by sa takto zazrakom nerozchodil? a ostal ti na posteli uz do konca zivota? Vedela by si zit s tym vedomim, ze si sa vybodla na cvicenie?

blondiee83
16. apr 2015

@kaktusik007 Ako vidis, riesila - bola som u neurologicky a dodnes si to vycitam. Tvoj pohlad je, ze som nezodpovedna, moj je ten, ze jednoducho nemam tabulkove dieta a basta.
A prosim ta, nedramatizuj, nelezal nehybne v posteli. Plazil sa, o vsetko sa zaujimal, len s urcitym oneskorenim. Neviem, preco vsetci robia vedu z toho, ze dieta nie je tabulkove.

rajna
autor
17. apr 2015

katusik 007, blondiee83 nieje nezodpovedná len jej trhalo srdce ked dieťa plače na cvičeniach aj u mna je to tak. A potom sa snou celý den nedá nič robiť lebo len čo ju položím plače ako keby sme ju trhali. Iné dn je zlatučká snaží sa aj cvičí somnou ale ked prídeme s rehabilitácie sa snou nedá celý den nič robiť.

kaktusik007
17. apr 2015

@rajna aj ja som s mladsim cvicila vojtovku... a ano, nik nesmel byt vtedy doma, vsetci odmietali pocuvat ten jeho krik.... Susedom som to davala vediet - a bravali deti von, aby to nepoculi.... lenze proste moje pocity a to ze mi to trha srdce slo proste do uzadia, do popredia sa dostali veci typu zodpovednost za vyvin tohto cloviecika a za to, aby neostal leziaci na posteli a chodil a bol z neho zdravy clovek!!!! Takze som si proste ten krik nepripustala, nevnimala, a robila som to co som robit musela. Ina cesta nebola.
NIkdy by som si neodpustila, ak by moje deita nechodilo, a ja by som vedela, ze som bola slaba a nedokazala som cvicit s nim tak, ako som mala.... Vycitala by som si to do konca svojho zivota.

blondiee83
17. apr 2015

@kaktusik007 ale je rozdiel, ak cvičíte, pretože máte nejaký problém. My sme problém nemali, len bol pomalší, ako iné detičky. A dnes sa nenosí, ak dieťa vyčnieva z radu. Stačí, že ináč kychne a hneď je na rehabilitaciach. Keď sme boli malé deti my, v meste bola jedna rehabilitácia a chodili tam výlučne deti s problémami, predčasne narodené či telesne postihnuté. Dnes máš v meste tri až štyri rehabilitácie, praskajú vo švíkoch - tak mi Nehovor, keď je deti tri krát menej ako bolo nás a na rehabilitaciach tri krát viac, že tam všetci chodia odôvodnene. Blbosť-aj toto je pomaly len další z dobrých biznisov.
my sme napr.termin dostali po vyše mesiaci a aj to raz za dva týždne. Tak som si povedala, že to zrejme nie je akútne a nevyhnutne.
@rajna samozrejme, ze mi to trhalo srdce, ale to nebol dôvod, prečo som to nechala tak. Mimochodom, po druhom cvičení sa začal dávať na štyri (aj keď stvornozkovat začal až možno další mesiac po tom), samozrejme sme absolvovali aj výstupnú prehliadku, kde som tvrdila, ze pociťujem zlepšenie a ako poctivo doma cvičíme (to bolo ďaleko od pravdy) a rehabil. lekárka mi hovorí-no vidíte, aj to vidno, ze veľa cvičíte. Tak nech mi nik nehovorí, ze to je o dieťati. Pošlú cvičiť každého, niečo si nájdu. Tým samozrejme netvrdím, ze nie sú odôvodnené prípady. No ja som cítila, ze my sme neboli

kaktusik007
17. apr 2015

@blondiee83 ak mal 11 mesiacov a nelozil a nesedel, tak aj ty si MALA problem... ale ano, ak ste termin dostali o mesiac a dalsi o dva tyzdne -- tak to je fakt divne, ja som termin na rehabilitaciu s malym mala do 3 dni a potom sme chodili zo zaciatku 3x do tyzdna na rehabku, aby to mna naucili, potom ked videla ze ako s nim cvicim ja tak neskor sme chodili iba 2x tyzdenne....

zlvastne... fakt.

rajna
autor
17. apr 2015

Ale moja má o chvílu 8 mesiacov a nelozí (ale ja som tiež nelozila, nie každé dieťa lozí) sedieť viac menej sedí aj ked niekedy ešte padne ale málo kedy. Ale kedže je o mesiac narodená skor tak má ako keby 7 mesiacov a to ešte nieje taký problém si myslím. Na rehabilitácie samozrejme budeme chodiť aj ked ma ide poraziť ked ju tam vidím plakať.

rajna
autor
17. apr 2015

Blodiee83 myslím že máš pravdu teraz posielajú pre každú prkotinu deti na rehabilitácie a hlavne deti ktoré su narodená skor. A je pravda že si stále nájdu niečo čo dieťa neorbí a má robiť. stále je niečo najprv sa nepretáčala začala sa pretáčať, potom sa nestavala na ruky začala sa tak že to už musí stále byť na rukách ked je na brušku no katastrofa

blondiee83
17. apr 2015

@kaktusik007 aj ty máš problém. Akceptovať iných. Nie, problém sme nemali a už má tieto tvoje reči nebavia. Ja si svoje dieťatko poznsm a to, že nerobil všetko ako tabuľkový, za problém nepovažujem.
Skôr to, že podaktore sú tu najmúdrejšie a za kazdu cenu si musia presadiť svoj názor. Tak si ho presadzuj, ale láskavo vo svojej vlastnej domácnosti, jasne?

rajna
autor
17. apr 2015

blondiee - maš pravdu každé bábätko je iné a inak napreduje. Ja tiež neznášam ked niekto niečo rozkazuje a snaží si presadiť ten svoj názor lebo si myslí že je najlepší. Malá sa dnes už snažila liezť síce jej to ešte nejde ale snaha sa cení 🙂 ja som na ňu pyšná aj ked nieje tabulková pre mňa je najšikovnejšia 🙂

mirreckall
17. apr 2015

@rajna toho si ešte vypočuješ 🙂 my máme skoro 2,5 roka a stále si niekto rýpne a pritom čo sa týka psychiky je šikovnejšia ako jej rovesníci niektorí, ale je nízka, chudá, máme hypotonické svalstvo, niekedy pri chodení dáva špičky k sebe a cvičíme stále ale nie vojtovku.... ja som ich postupne prestala počúvať všetkých dookola, bo vždy mi bolo do plaču, keď sme odchádzali z neurológie, neonatológie atď... ale aj rodina rýpala...a najlepšie jedny tvrdili to, druhý presný opak... potrebuješ iba pevné nervy 🙂 a aj teraz si vypočujem, prečo nechodí na nočník napr... už sa len pousmejem a zahryznem si do jazyka :D a mimochodom teraz behá tak, že nechápem, kde berie toľko energie 🙂

rajna
autor
17. apr 2015

mirreckall aspon niečo pozitívne stále je niekto velmi múdry a najmúdrejšie sú tie ktoré deti nemajú. Maš pravdu budem to aj ja tak robiť jedným uchom dnu druhým von

24tinulik24
30. apr 2015

ahoj náš ma 9 mesiacov a nelozi len sa plazi aj to sa začal až pred dvomi tyzdnami.chodili sme na rehabilitacie az tak ze nam maleho presilili takze som sa s nimi dohadala odvtedy s nim cvicim sama vela sa hrame na brusku mame valec cez ktory sa prevaluje a posilnuje svalstvo a odkedy sme prestali s rehabilitaciami a cvicim s nim sama tak len prospieva a neurologicka ho tiez len chvali ze sa zlepsuje 🙂 netreba si dat ani od doktoirov ak si myslite ze este na to neni pripravene tak ho nenutte ja som im povedala svoje a ze to budem riesit aj s inymi a odvtedy mam pokoj 🙂