icon

Ako podporiť rečový vývoj trojročných dvojičiek?

barbora8819
12. feb 2024

Ahojte, mal tu niekto skúsenosť s predčasne narodeným dieťaťom, ktoré nechcelo rozprávať? Ide o to, že máme dvojičky, chlapcov, ktorí sa narodili v 31 týždni. Veľa vecí sme museli dobehnúť ešte v nemocnici a následne potom doma. Všetko je v poriadku, až na to, že onedlho budú mať tri roky a ich maximálny počet slov je možno 10. S chlapcami trávim väčšinu času ja, snažím sa s nimi hrať, modelujem im z plastelíny, všetko komentujem, aby si získali slovnú zásobu. Televizor obmedzujeme. Skúšala som knižky, ale tie mi úplne odmietli. Manžel mi hovorí, že z ich strany rodiny je to normálne, že nikto nepovedal ani slovo do troch rokov. Keďže boli chlapci skôr narodení, skúsila som volať aj na neurológiu, kam chlapci chodili, vraj mám dať tomu ešte čas. Do škôlky mi ich tiež nechcú zobrať, keďže nerozprávajú, nevedia sa ani pýtať na záchod, takže aj kontakt s deťmi im chýba. Ja sa naozaj celkom bojím, ale moje okolie to nejako ignoruje a dokonca aj doktorka.

Strana
z2
barbora8819
autor
13. feb 2024

@mogaa neberú deti ktoré nie sú odplienkovane.

barbora8819
autor
13. feb 2024

@lucmirka124 veľmi pekne ďakujeme ☺️

barbora8819
autor
13. feb 2024

Ahojte, chcela by som Vám všetkým veľmi pekne poďakovať. Vážim si každú radu. S manželom sme sa dohodli, že skúsime inú škôlku, doobeda ich zoberú aj s plienkami. Možno sa pri iných deťoch naučia aj chodiť na záchod. Ale hlavne im budeme venovať všetok čas.. Tak sa všetky mamičky držte ☺️

veronika606
13. feb 2024

@barbora8819 Ahoj, ja mam s dcérou na logopédii odzite svoje. Lekári Ta odignoruju, žiaľ treba si zisťovať a ísť na vlastnú päsť. Ako prvé odporúčam kontrolu na ORL, či nemaju fyzickú zabránu v reči. Potom neurológa. Dcére bolo treba podstrihnut uzdicku na jazyku. Keďže som považovala za samozrejmosť, že to pediatricka pozerá ani mi nenapadlo ísť na ORL. Tiež mala dcéra gigantické nosné mandle. Všetko to viedlo k vývojovej poruche reči. Keď Ti nejde rozprávať, tak proste nerozprávas.Na logopédiu sme chodili ako na klavír, odcvicene a preplakane mame doma hodiny pred zrkadlom. Dcéra bola dokonca 4 mesiace v dennom stacionári v Dialógu v BA. Vďaka všetkej snahe a odbornej pomoci je dnes ôk, dokonca si ju pani učiteľka vybrala na súťaž Hviezdoslavov Kubín. Treba len pediatricke povedať, aké chcete výmenné lístky a všetko dat skontrolovať. Niekedy možno aj u dvoch odborných lekárov. Držím paste. Tiež s to nenechala na náhodu. S logopédiou sme začali, keď mala dcéra 4 roky. Myslela som si, že pôjdeme tak 5x ako mi rozprávali kolegyne v práci a bola z toho makacka na ďalšie 4 roky. Ale dali sme to.

maninka1974
14. feb 2024

@barbora8819 my sme si šli na vlastnú žiadosť k logopedicke obv nám dala len odporucenie tiež by nás tam neposlala....a ešte z praktického dôvodu v 3r končí MD tak času na behanie k logopedicke není toľko dobré je to rozbehnúť keď si na MD...

Strana
z2