Neviem ako formulovať otázku ale mám predčasne narodené dvojičky v 32+4 týždni a jedno sa od 36. týždňa správa ako donoseny novorodenec a druhé má problém sa vôbec nakŕmiť. Je spavé, má hypotoniu, kŕmi sa pomaly a zaspáva pri tom alebo len tak pozerá a nesaje. A vidno celkovo že je ešte akoby "pozadu". To dvojča aktívnejšie vyslovene vidno na jeho pohľade že je tam akoby "život", že vníma, pozná dokonca môj hlas a reaguje špecificky na mňa ako na matku,je pohyblivé a aktívne, hlási sa na kŕmenie.
Kedy sa vaše predčasne narodené deti tak akoby "prebrali"?
Ďakujem za skúsenosti.
Moj predcasnak 34+0 bol tiez zivy a akoby zarovno alebo az popredu v mnohých veciach,hlavne mentalne.prvy mesiac sme boli v nemocnici kvoli zdrav.komplikaciam,ale potom doma to bolo akoby ani nebol predcasny...vsetko robil v termine,okrem sedu a stvornozkovania,ale potom sa rozbehol. Su to sikovne deti,ktore sa všade ponahlaju 🤷😄
moj sa narodil skor o tri tyzdne (cize v podstate donoseny) a aj tak prvy mesiac len jedol (ako-tak) a spal (mal aj zltacku, takze sa ani na jedlo velmi nechcel budit, museli sme my). takze podla mna este kludne aj mesiac. ale urcite to spomen dr.
My máme dvojičky narodené 34+1tt. Jeden bol pozadu za bratom dllllho, predlho. Dokonca mal podozrenie na autizmus. Jemu "preplo", keď mal asi 3 a pol roka. Ja tomu vravím prepnutie, lebo vtedy sa totálne zmenilo jeho správanie. Ja si myslím, že "len" jednoducho dozrela jeho nervová sùstava, ktorú sme, samozrejme, vhodne stimulovali. Zrazu pochopil, čo po ňom chceme s tým nočníkom, že ja som mama a on má meno. Ani na to totiž nereagoval. "Tragédia" dvojčiat je v tom, že sú neustále porovnávané. Aj ja som to robila a najviac to ubližovalo mne samej. Daj bábätku čas. Potrebuje dobehnúť ten čas, čo malo byť v brušku, a potom ísť svojím tempom, nie tempom dvojčaťa. Naozaj je každé dvojča iné, dokonca aj tie jednovaječné. A ak by si mala pochybnosti o vývine, pýtaj sa pediatra, neurológa, ak ste tam ako predčasniatka vedení. Držím palce. ❤️
no nemala som dvojicky ale viacero predcasniatok a vsetky boli zive svojim sposobom od narodenia, velmi tam zalezi aky je zdravotny stav dietata moze byt na tom zdravotne horsie a tym padom je pozadu. neporovnavaj ich
Zelezo a vitamin B ma v poriadku? Nasho prebrali az tieto doplnky...
@anjelicek26 berú maltofer aj pyridoxin tak mali by to mať v poriadku ale tiež mi napadlo že nech spravia krvné odbery už
Skuste tomu jednemu zobrat krv a uvidite...nas musel brat relativne vysoke davky, prestal az teraz dnes ma 15 mesiacov... na zaciatku mal rozhodene vsetko, dvojnasobne prevysena stitka, vraj to tak u predcasniatok bohuzial na zaciatku casto byva...
Kamos mal toto a cca 2,5 roka to trvalo to zrovnat. Proste jedno dvojca zilo na ukor druheho porodna vaha bola velmi neprijemne precitnutie. Dlho museli vela dobiehat, dnes je to uz celkom oki. U nich malo byt vsetko oki a zrazu po poradni isli do 10 minut von.
@anjelicek26 no skvelé, dám jej vyšetriť aj to.
Mám predčasniatka dvojičky narodené v 30 týždni, 1.3 kg a 2.4 kg pri narodení,z nemocnice ich prepúšťaní keď by mali byť v 38 týždni a každá mala 2 4 kg. Dievčatá sú sledované na neurológii, na očnom chodíme do rizikovej poradne každý týždeň na rehabilitácie už majú 8 mesiacov, všetko dobehli majú cez osem kilo a sú šikovnejšie ako donosené deti narodené v termíne ,žiadny problém sa u nich nezistil sú len sledované pretože sa narodili predčasne.
Opravujem, pri narodení mali 1,3 a 1 4 kg
A zabudla som dodať že momentálne sú akoby 38+3