icon

Ako pomôcť 11-ročnej dcére so žalúdočnými problémami?

dievcatko112233
7. jan 2025

Dobrý deň!
Mam 11 ročnú dcéru ktorej je vždy zle, keď niečo zje. Pred rokom sme boli na kolonoskopi aj žalúdok jej pozreli ale nič nezistili. Potom to bolo lepšie a teraz sa to zase zhoršilo. Keď zje niečo ťažké, je jej zle=dáme kreón
Keď zje ovocie alebo sladké, má kyselinu=dáme helicid20
A proste neustále musíme dávať lieky. Na ťažké jedla jej niekedy pomáha aj minerálka, ale na kyselinu.....počkáme aj pol hodinu ale neprechádza tak zase musíme dat helicid20.
Nechcem do nej stále pchať lieky.....aj to jej škodí.
A najhoršie je ze niekedy ma kyselinu aj 2× za deň a helicid za môže dat len raz denne. A potom co?????🫤🫤
Prosím poraďte. Ďakujem

lonely66
Odpoveď bola odstránená
dievcatko112233
autor
7. jan 2025

@lonely66 pre ňu je ťažké aj kura na stave so zemiakmi....aj prirodny rezeň

dievcatko112233
autor
7. jan 2025

@lonely66 nie úplne Moja dcera predsa nieje žiadny blázon. Obvodná povedala že psychiatrické to nebude

lonely66
Odpoveď bola odstránená
vikinka007
7. jan 2025

@dievcatko112233 A ako sa prejavuje to, že jej je zle? Preháňa ju, zvracia? Po tých tabletkách sa jej vždy polepší? Tiež si myslím, ako viaceré žienky, že má len nezdravý vzťah k jedlu a spolu s pubertou to prerastá do PPP (Poruchy príjmu potravy). Veď za 2 roky ste mohli odsledovať, ktoré jedlá jej nesedia a tie bezpodmienečne vylúčiť. Sama sa trápim s histaminovou intoleranciou a teda zakázané potraviny si radšej nedám, lebo viem, že po ich konzumácii budem mať ekzém, kŕče v žalúdku a príšernú migrénu.

dievcatko112233
autor
7. jan 2025

@vikinka007 nevracia. Len je jej ťažko od žalúdka

dievcatko112233
autor
7. jan 2025

@lonely66 vieš čo? Mne dcéra hovorí úplne všetko. Aj to čo by iný nepovedali. Keď aj niečo vyvedie alebo keď sa niečo deje hneď mi to ide povedať. Máme spolu výborný vzťah. Ako mama a dcéra, babka a vnučka, najlepšie kamošky....všetko v jednom....Keby mala nejaké problémy hneď bh mi to povedala, vie že mi môže dôverovať. Nič psychické sa nedeje. Možno si aj trochu namysli ze je jej zle. Ale poruchy s príjmom potravy určite nemá

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
rozculena
7. jan 2025

"Moja dcera predsa nieje žiadny blázon" máš veľmi zastaralé názory,čo máš 150 rokov??
"Obvodná povedala že psychiatrické to nebude" fííha,tak obvodná je lepšia ako psychiater? A náhodou by to nemala byť pediatrička? Obvodného majú predsa len dospelí............

deedol
7. jan 2025

Vyradit vsetko a zacat zavadzat jedla ako babatku, poradie je pri doslelych trocha ine, ale pointa je rovnaka. Mam to za sebou kvoli hit, pekne som zistila, co mi robi zle. Postup sa da vygooglit

luccija
7. jan 2025

@dievcatko112233 tak by som znova išla na gastro
Sibo testy, helicobaktera, a kľudne to môže mat psychického pôvodu, že už sa aj boji niečo zjesť, jeho ju bolí brucho, zo školy stres z pusiniek atď...
Keď má kyselinu aj to treba riešiť kyselina môže poškodiť orgány Po ATB mohla mať narušenu mikroflóru probiotiká by som jej dala pravidelne..neje nárazovo?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
dievcatko112233
autor
7. jan 2025

@lonely66 nieje jej zle z nápojov ani z niektorých jedál. Na začiatku som napísala ze len z ťažkých jedál a z ovocia

lonely66
Odpoveď bola odstránená
dievcatko112233
autor
7. jan 2025

@dievcatko112233 neviem čo všetci mate s tou psychikou. Jedna doktorka nás tam posielala, ale manžel ju vysmial a nikam sme nešli.....dcéra je veľmi hanblivá aj tak by tej psychiatričke nič nepovedala alebo by vytárala nejaké somariny

dievcatko112233
autor
7. jan 2025

@lonely66 vôbec nie

dievcatko112233
autor
7. jan 2025

@lonely66 a navyše pracujem s detmi na základnej škole, takže o prístupe k deťom niečo viem

liv1
7. jan 2025

@dievcatko112233 pozri. Ja mam totalne problemy mne nie je zle priamo z jedla, ale celkovo pocit plnosti, nic poriadne nemozem jest, uz mam taku dietu ze dovi. Nevedia mi prist co to je. Kolono za sebou atd atd. Ja teda tvrdim, ze psychika moze byt nieco co to ovplyvnuje, ale rozhodne to nie je gro problemu.
Neverim, ze u tvojej dcery je problem primarne psychika, pretoze ok, take veci ako bolesti brucha, grcanie zo stresu a pod., ok. Ale palenie zahy? Urcite nie. Ako som pisala vyssie, spravte testy na SIBO a sprav jej kuru z mastichy. To je balzam na travenie.

A co sa tyka tazkych jedal tie jej nedavaj vobec. Na co. Dietatu ktoremu je furt zle tazke jedla do jedalnicka nepatria ani obcas. Najlepsie ziadne sladke, ziadne vyprazane, nic drazdive ci koreniste.

dievcatko112233
autor
7. jan 2025

@liv1 a co mam teda variť? Ona miluje vyprážaný syr,hranolky,rezeň či kačku....a sladké? To zje aj 3 sladkosti denne...ani o tom neviem

dievcatko112233
autor
7. jan 2025

@dievcatko112233 a my ostatný sa tiež chceme najesť a nechcem aby zavidela

heln
7. jan 2025

@dievcatko112233 ked zje 3 sladkosti denne, tak to asi take zle nebude, ci?
porozmyslaj ci jej nerobi zle nejake korenie, kura a bravcove robis na cibuli? ake davas korenie? co taka rasca? poznam cloveka, co nemoze rascu, lebo mu z nej je zle, atd.
ale teda nechapem tvoj pristup, je jej zle zo vsetkeho, ale kludne jej das vyprazany syr, kacku a sladkosti? vies o tom, ze kyselina je aj zo sladkeho?

dievcatko112233
autor
7. jan 2025

@heln rascu nemá z nasej rodiny rad nikto, nedávam ju. Co sa týka korenia, normálne Pecene kura alebo také podobne tej značky.....kuracie maso väčšinou jeme

dievcatko112233
autor
7. jan 2025

@heln viem že kyselina je aj zo sladkosti. Ja hej nedovolím ale ona si aj tak zoberie. Ma vlastný šuplík na sladkosti

ada510
7. jan 2025

@dievcatko112233 tak teraz, keď je to zle treba ísť na gastroskopiu alebo do nemocnice na par dni nikde vedia spraviť komplet vyšetrenia môjmu synovi zistili HIT za ktorou je ale reflux ...takže treba hľadať a Helicid beriem roky tiež mám reflux a praskol mi aj vred a pokiaľ ho neberie správne nemá to zmysel musí sa dát ráno na lacno a jest až po hodine potom ma pokoj a vydržať aspoň 6 týždňov takto aby účinok bol viditeľný samozrejme ....

rozculena
7. jan 2025

@dievcatko112233 vlastný šuplík na sladkosti? No a? Tak jej ho nenapĺňaj

liv1
7. jan 2025

@dievcatko112233 vies co, v tejto chvili ti mam chut povedat nieco nie velmi privetive, tak to radsej necham tak. Decku je zle a ty ho nechas jest same sprostosti. Keby ti dieta zavidelo alkohol das mu ho? 🤦‍♀️ Boze to je logika. Normalne jej var jedlo, ktore nie je absolutne vyprazane, mastne, tazke na travenie, ziadne hranolky, ziadny vdprazany syr ani rezen, ziadne mastene lokse. Daj jej pauzu od cibule, var viac na vode, rasca 99,9% ludom na travenie robi praveze dobre. Co ti mam teraz menovat tych milion jedal co jej mozes urobit zdravsie? Tak ked uz musite to vyprazane tak kup teplovzdusnu fritezu a v tej jej var. Resp. pec.
Co je lahsie na travenie ak mate radi kuracie maso, tak sote s ryzou, kuraci steak na trosicke oleja opecies sprudka z oboch stran, podlejes vodou, urobis stavu. Pecene kura ktore podlejes len vodou, mozes do toho pridat zemiaky ktore sa s kuratom urobia, potom maso so zemiakmi z kuchty, makucke a dietne velmi dobre. Ovela zdravsie je morcacie maso, var jej vyvary, daju sa robit dietnejsie fasirky z truby, alebo teplovzdusnej, bolonska omacka na spagety bez slaniny a bez cibule, rizota na vsetky mozne sposoby. Var dlho varene vyvary, to je na travenie ako balzam. Neviem no, ved pogoogli dietne jedla a to var. A vam to tiez neublizi. A zasuvku? No vysvetli jej, vyprac nech nema k tomu pristup a aspon mesiac nech dietuje. Nie hladuje. Ale rob jej dietnejsie jedla. Ak pecivo, tak nie cerstve. Lepsie nekysnute.

rozculena
7. jan 2025

@liv1 zaujímavé,že zo sladkostí jej nie je zle a kŕmi sa nimi sama..........ktovie,kde je pravda.........

pataja
8. jan 2025

Určite to riešte s lekarkou a dazadujte sa doriešenie. Môže ísť aj kľudne o auto imunitné ochorenie, ochorenie štítnej žľazy, pankreasu...Moja dcéra má dlho tiez problémy po jedle, ťažkosti, reflux. Treba hľadať príčinu, nevymysla si, nemyslím ze je to psychické... Stolica, krv, všetko treba vyšetriť.

liv1
8. jan 2025

@rozculena veru.. takato kombinacia jedal ak je nejaky gastro problem, ani sa necudujem. Pri kyseline dovolit dietatu 3 sladkosti denne a potom pchat liekmi. Ale je mi luto toho dietata, lebo to este rozum nema. Ale matka by mala mat.

Autorka nie je dcera aj obeznejsia a nema malo pohybu?

tilonka
8. jan 2025

@dievcatko112233 skuste antiparazitika, aj keby sa nenasli v stolici...