icon

Ako pomôcť 5 ročnému synovi rásť?

nanka1986
27. dec 2021

Prosim o tipy a rady... Syn (5r)ma 110cm a 17.5kg. Je chudý, drobný, samé rebro, už nevieme co s nim, všade len gumu navliekat, čo všetko z neho letí.... Jedak celkom je, aj ovocia mnoho, aj varené spapa, aj sladké dovolím... Už aj mäso začal jedávať, čo doteraz nechcel... A aj tak málo rastie, a hlavne nepribera... Ako to skúsiť podporiť? Prehliadka v 5r bola ôk, Dr povedala, že je v strede rastovéj tabuľky a je ôk. Inak je veľmi šikovný a chytrý, vrtky a pohyblivý. Ja mam 165cm, muž 185cm.

Strana
z2
majamat
28. dec 2021

@nevenka ked uz si napisala cisla, tak som ti pozrela v grafe RustCZ.
tvoj 8r chalpec je vyskovo na 56% a pomer aha a vyska je mensi, na 14%, ale neiktore deti take su, su stihlejsie. vyskovo je cisty priemer.
a 6r dcerka je vyskovo na 71% a pomer vaha a vyska na 59%, cize obe hodnoty uplne v norme. cize vyskovo je an hornej hranici priemeru a hmtnost k vyske akurat.

euka210
28. dec 2021

@majamat mame 3 chlapcov...prvy ide "podla tabulky" t.j.cca 6cm za rok...na 10r mal 142cm, stredny meskal za prvym o rok vo vyske, ale dotahuje sa, mal nedavno 8r a 126cm. Najmensi na 3r 89cm, na 4r 95cm, 5r mal 101cm a teraz cca len 104cm. Mame dreveny meter a robime ciarocky tak tam to vidim.
Dr.stale ze si ide svojim tempom.
Z nasej rodiny som najnizsia, brat ma cez 190cm. Aj moja mama mala cez 170cm. Manzel je tak normal, sestru ma na zenu vyssiu, ale brat je z nich najnizsi, ze bol taky krpcek a potom sa vytiahol pred skolou, tak preto som ze genetika, kedze aj svokrina povodna rodina su taki nizsi, gulati 😁. ...ale krasne dlhe mihalnice na ktore uz teraz bali dievcata a ucitelky netusime po kom zdedil 🤣

mariska1989
28. dec 2021

Rodičom sa vždy zdá že ich dieťa je možno malé a chudunke pritom je ok .škoda že rodičia čo majú tlste deti nevidia že sú prežrate tie deti 🙈. Ak je tvoje dieťa stále v pohybe sa hecyduj že nepriberá .a neboj dobehne to len tebe sa to zdá že je malý a chudý

majamat
28. dec 2021

@euka210 no potom velka cast tvojej rodiny je v nadpriemernej urovni,a le aj tak ty si stale priemer, pri vyske 167cm je porovnatelna muzka vyska 180cm. nemoe sa celkom porovnavat vyska zien a muzov, alebo muzi rastu inak a graf maju v priemere o 13cm vyssie, co suvisi s pohlavim. preto treba porovnavat prepocitanu vysku. ved keby si bola muz, tak mas 180cm.

pozrela som v grafe a najstarsi je teda uplne v priemere - 56% a ak by teda uplne priemerne rastol, tak by mal vysku okolo 181-182cm. no samozrejme to je len orientacne a moze sa viac vytiahnut, pripadene bude mat oneskoreny vyvoj a bude rast dlhsie a preto bude mat viac casu na rast ( to plati samozrejme pre kazde dieta, ale moze to byt aj naopak a take dieta prestane rast skor, ale to u vas nepredpokladam ). no kazdopadne by mal mat priemernu vysku, ak nei aj nadpriemernu.

prostredny je na 18% a konecna vyska pr priemernom rast emu vychadza 174cm, ale kedze sa dviha v grafe, ako si pisala, urcite je tu moznost, resp. pravdepodobnost, ze to bude viac.

a teda najmladsi je najnizsie. v 5r bol na 1%. teraz neviem,a si bude teda nizsie,a le neviem uplne presny vek. rast prirodzene kolise, v tomto veku dieta narastie 5-7cm za rok. no aby neklesalo v grafe, malo by rast aspon tych 6-7cm.
ak by rastol priemerne, tak jeho konecna vyska vychadza na 163-164cm, co je porovnatelna zenska vyska 150-151cm. cize on podla teba vobec nerastie, je hlboko pod tvojou vyskou. neviem teda aku vysku ma otec chlapcov, pripadne iny ich predkovia z otcovej strany, ci by mohol zdedit nizky vzrat po niekom. je tu moznost, ze bdue rast dlshie, ze sa viac vytiahne puberte, ale z par jednoduchych udajov nei je jasne, ci netrpi nejakou poruchou, ktoru by bolo treba riesit. ak ano, tak jeho konecna vyska moze byt este mensia, lebo pri poruche rastu dieta nerastie ani priemerne,a le zastavuje sa. a ja teda pri vypocte vychadzam z priemerneho vzrastu.

dieta ma rozne rastove obdobia, po narodeni rastie naviac prvy rok ( hlavne prve mesiace ), v primere 20-25cm za rok. postupne sa rast spomaluje na polovicne tempo.
za 2r narastie 10-12cm.
za 3r asi 8-10cm.
potom az do puberty je priemerny rast okolo 5ô6cm za rok, ale v predskolskokm veku ej to casto az do 7cm a pred pubertou moze dojst k pubertalnemu spomaleniu rastu na take 4cm za rok. asi vynimocne aj menej.
v puberte sa vyskytuje pubertalne urychlenie rastu, ktore je rozne. chlapci v priemere za pubertu naradtu 25cm a dievcata 20cm, no vieme, ze neiktori chlapci to daju pomaly aj za rok. po puberte sa rast rapidne spomaluje a dieta uz rastie len asi 2r a to v primere okolo 5cm, no u niekoho to moze byt len 1-2cm, u ineho aj 10cm.
samozrejme to popubertalne obdobie sa s pubertou moze prekryvat, ze hoci ma dieta po puberte hormony este mozu byt nastartovane. je to akoby akasi zotrvacnost. vymena hormonov moze prebiehat u kazdeho inak, u niekoho je v tom rovnovaha, no u niekoho mozu hormony trochu blaznit.

tvoj najmladsi syn je este malicky, ale teda jeho vyska vam zrejme nezodpoveda a je kludne mozne, ze nie ej ok.
este by ma zaujimalo, narodil sa normalne velky? su deti narodene ako SGA/IUGR a tie mozu trpiet poruchou rastu. zaostavaju za rovesnikmi.

simca06022011
28. dec 2021

@nanka1986 nijak, je v poriadku. Je to male dieta.

euka210
28. dec 2021

@majamat manzel ma vysku cca 176cm
Moji boli sekciou, lebo prvi dvaja mali nad 4000g a 54cm, treti bol maly 3150g, 49cm...ale mala som vtedy uzkosti, takze to pripisujem tomu. Na rok viem ze nosil len velk.74, pomaly rastol uz od zaciatku.

majamat
28. dec 2021

@euka210 narodil sa urcite nromalne velky. cize v tomto problem nie je.
74 velkost, no zalezi od toho, kolko cm mal, lebo ak mal 73cm, to este nie je zle, ale ak mal napr 69cm je to uz malo.

ozaj, vsak som zabudla napisat, okolo 2-3r sa zacina prejavovat genetika, cize v tomto veku sa niekedy vyskytuje spomalenie rastu,a le nasledne sa dieta nastartuje. vzdy sa v prvom rade porovnava vyskovo s rodicmi,a le samozrejme nie ej vylucene, ze rastie aj podla inych predkov.no ako som piala, je to tazko overitelne.

do tych 5r ti teda narastol 52cm. obavam sa, ze ten rast je trosku slabsi a sposobil pokles v grafe. netvrdim, ze je to porucha, ale teda idealne to nie je.
no tazko povedat, ci to neico znamena.
pses, ze teraz ma asi 104cm, co znamena, ze od narodenin narastol 3cm. neviem ci som dobre zachytila, ze uz bude mat zachvilu narodeniny? ak ano, tak to je za skoro rok velmi malo.

majamat
28. dec 2021

@euka210 inak moja dcera je na tom podobne. je tiez drobna a mala by byt podla nas vyssia.
ja mam 164cm, stale som este priemerne vysoka ( na 30% ), mm ma 177cm ( tiez okolo 31% )

dcera sa narodila velka 50cm. v1r mala - 73cm, v 2r mala - okolo 80cm, v 3r - 87cm, v 4r 94cm, v 5r - 100cm, v 6r - 106cm, atd.

teraz ma zachvilu 11r a ma priblizne 133cm.

ja nemam moc zaznamy v karte, ale tie co mam, poukazuju na to, ez som bola v grafe kusok pod normu do takych 5r, potom som viac vyrastla a odvtedy som sa nachadzala v pasme medzi 25-50%. a teda skoncila som an 30%. v kazdom veku som bola vyssia asi o 10cm ako mja dcera. a to soms a narodila o 4cm mensia, ako moja dcera.

mm rastol po narodeni podobne. v tych 5r postupil vyssie a dlho rastol na 50%, cize bol este vyssi ako ja v ronvakom veku.

cize nie je dovod, aby dcera bola takto nizka. aj tak nizka je.

euka210
28. dec 2021

@majamat dakujem za take obsirne info
Ano, doteraz rastol tych 5cm, ale nedavno som ho zmerala a dost ma veru zarazilo, ze tak malo narastol za ten rok, ze uz sa opytam detskej ci je vsetko ok.
Ale v novembri mu zistili anemiu, mesiac bral "zelezo" a este horsie vysledky, ze sme skoncili pred 2t na tranfuzii krvi. Celiakiu vylucili, tak som zvedava co bude dalej...ci bude ok, ci sa bude zistovat nejaka porucha vstrebavania alebo co, ked mu zase klesnu hodnoty.

majamat
28. dec 2021

@euka210 fuha. ako celiakiu vylucili? iba z krvi? je to menej caste, ale nei vylucene, ze celiatik ma protilatky na celiakiu v norme. preto sa to v rvi neukaze.
tak tazka anemia v detskom veku je nezvycajna, pokial nema inu pricinu.

mmoni89
28. dec 2021

Náš ma tiež 17kg a 115cm a za 2tyzdne 6rokov,nepride mi malý a chudý

euka210
28. dec 2021

@majamat ano krv mu brali...ani nema ine priznaky na celiakiu...jedine ten nizky rast k tomu pasuje ta anemia, co som si citala. Vsetci to hodili na mlieko, k tomu este kozie, ze malo zeleza, lebo v lete dost z neho aj varime. Ale aj maso mame domace a zje to, vajicok plno...

kulumulu123
28. dec 2021

@nanka1986 moja dcéra je druháčka na ZŠ meria 125cm a váži 20.5kg.... Každé dieťa je iné co riešiš??

majamat
29. dec 2021

@euka210 je to strasne zle, lebo ako som pisala, pri negativnych vysledkoch nie je na 100% iste, ci sa nejedna nahodou o celiakiu. no jediny sposob ako to zistit je dost invazivny.
jedna mamicky mi pisala, ze jej dcera mala bolesti noh, ktore vyzerali ako rastove bolesti, ni nizka moc nebola. nakoniec jej celiakiu zistitli. jedna znama mala problem s vypadavanim vlasov, protilatky negativne, dalsia znama bola strasne chuda, am ekzemy a pod. zistena celiakia, zial, tieto prizanky, ktore boli povazovane za priznaky celiakie ma stale,a j po rokoch an diete.
dalsia mala len ekzem. vsetky negativne protilatky.

este je dolezite, ake protilatky sa kontrolovalia ci sa skontrolovali aj celkove IgA, lebo pri imunitnom deficite IgA byvaju protilatky na celiakiu v podskupine protilatok IgA falosne negativne. v takom priapde treba kontrolovat aj podskupinu IgG.

euka210
30. dec 2021

@majamat tak ked pojde na kontrolny KO tak urcite pokecam s detskou ze co a ako s malym dalej. Ona je dobra dr.,vela vysvetluje, vela som sa naucila, co ini dr.nerobia. Moj maly a aj najstarsi maju AE, ale nic hrozne, len natierat a obcas sa urobi nejake lozisko.

majamat
30. dec 2021

@euka210 no s tou vyskou je to tazko, lebo ak je porucha rastu a hlavne je sposobena napr. len nedostatkom rastoveho hormonu,nie su tam ine priznaky a preto sa dieta javi ako zdrave, len je nizsie. no pri takejto poruche treba zahajit liecbu co najskor, lebo za 4r nedokaze dobehnut to co zameska za 10r. takze sa to casto nepovazuje za dolezite., dokonca aj celiakia niekedy moze prebiehat len takto nenapadne, popritom je to zavazne ochorenie, ak sa nelieci.

Strana
z2