Ako pomôcť 6-ročnej dcére s obezitou?
Prosim Vás dievčatá 🙏🙏🙏
Poraďte mi čo s dcérkou lebo ja už ani nespím 😭😭
Má 6 rokov 128cm a 38kg!!
Za posledný rok a pól pribrala asi najviac a môžem za to len ja samozrejme to viem.
Dcéra ma 3 mesiace nastavenú stravu tak že žiadna biela múka alebo len minimum, ak náhodou niekde dávam cukor tak len hnedý a pije čistú vodu alebo čaj ( tam jej dávam do 3dcl šálky 1 čajovú lyžičku hnedého cukru) a dostane aj sladkosť raz za 3-4 dni alebo sme boli teraz na zmrzlinu 1 kopček lebo stále beriem, že to je dieťa a má aj pohyb, denne sme vonku, bud na prechádzku cca 3-3,5km alebo behá s deťmi na ihrisku a tiež ak bicykel.
Ona normálne ani neobsedí behá stále ale neviem ako na jej “chudnutie” vôbec sa jej váha nehýbe dole ale chvála bohu už nestúpa.
Riešila som to aj s Dr ta povedala že mame prísť na krv na budúci týždeň a uvidíme či jej nehodou niečo nevyskočí
Ja sa o ňu bojím veľmi teraz je ešte mala ale ta obezita sa s ňou môže ťahať a pridajú sa potom veci ako tlak cholesterol a podobne
Pred dcérkou jej váhu vôbec neriešim a aj keď sa ideme považiť stále jej poviem waw si krásna a vazis toľko koľko máš. Chlap hovorí že presne to robím zle že ju v tom týmto podporujem ale ja sa bojím jej povedať že by mala schudnúť aby nemala v puberte nejaký komplex (bulímia poprípade anorexia alebo také niečo)
Viem že do tohto stavu som ju dostala ja (aj keď nikdy som nič na silu do nej nedávala) ale chcem pomoc alebo radu alebo ja neviem veľmi si to vyčítam 🥺
@sovica to mlieko už napríklad nemala vcera ani dnes dá sa to vylúčiť úplne a sladkosti tiež viem vylúčiť
Na prechádzky chodíme denne keďže mame doma pól ročne bábätko vonku sme denne a vlastne auto som už nebola ani nepamätám čiže aj keď niekde ideme stále len pešo aj na ihrisko chodíme doma sme jedine že prší alebo veľmi fúka alebo pre chorobu
@annelise17 to som nepočula ešte skúsim pogoogliť a uvidím ale doma je všetko v pohode skôr možno ta TV
@pribinak napísala som raňajky o 6:30 ale nevadí takže takto to je lepšie ? Alebo? Lebo zas vážne jej je zle napína ju keď sa ráno nenaje a do pól 9 by bola už až bleda
Mne ten jedálniček nepride vôbec strašný. Môj syn zje 9 rožkov a vypije liter mlieka doobeda. Dobre, je to chalan vo vývoji. Ale meria 188 cm a váži ledva 70 kg. Šport len v škole a doma posilňuje. Asi viac zeleniny by som zaradila. Ovocie doobeda ako olovrant, popoludní zeleninové šaláty: mrkvovy, sosovicovy, fazuľový.
okrem toho čo ženy píšu o strave, nenápadne by som volila šport, pohybovú aktivitu... napr. u mojich 2 kamarátiek detí obezite bola voľba číslo 1. plávanie s trénerom. Áno od veku 6 rokov👍👍👍 Dnes majú špičkový štýl plávania, dobrý návyk a zdravé, krásne telo!
@zuzana76 asi áno ako stále mame zeleninu bud na obed alebo večeru ale skúsim to nejak vymyslieť namiesto ovocia ale ona veľmi surovú zeleninu nemusí iba uhorku a paradajku ale nejak to skúsime
Varenú zeleninu mi zleje čokoľvek aj špenát ale surovú už menej
Akože popravde čakala som úplne iný jedálniček, že napíšeš minimálne 1 sladkosť denne, džúsiky, ťažké mastné jedlá na obed... hlavne si nič nevyčítaj, k dcére pristupuješ super, stravu si zmenila. Skús určite tú zdravotnú stránku, pohybové aktivity, možno má len spomalený metabolizmus tým, že predtým jedla inak a telo si musí zvyknúť. Poprípade porozmýšľaj nad tým emočným jedením, držím palce.
@jamimo áno viem že ten šport ale u nás som naozaj našla len ten “trápny” futbal aj to som bola rada že chcela ísť tešila sa a také kopanie o ničom aj ju to prestáva baviť ale keď tu všetko čo je tak majú na nejaké poukazy zo školy čo či keď som sa pýtala a ešte tu je baletka od 5 rokov ale tam sú talentovky a tie sa na tento školský rok robili minulý školský rok a počas roka ju nevedia prijať
Tak čakala som iný jedálniček. Mne sa nevidí, žeby jedla veľa. Aká si bola v detstve ty a tvoj muž?
Uvidíš na výsledky krvi, možno spomalený metabolizmus, nájde sa príčina...
Chutí jej jesť, tak už len poradiť sa s odborníkom, ako by mohol vyzerať jedálny lístok.
Dať ju na aktívny šport, tanec...
Držím palce, určite ju už neváž tak často, je to zbytočné aj pre dcérku
tak doma zapni youtube a tancujte
@annelise17 ďakujem veľmi pekne za milé slova 🙏❤️
@brendaa ja som v 12 rokoch pribrala za rok 10kg a potom za 2 mesiace som ich na bicykli dala dole a do deviateho ročníka som išla ako 54kg a tu váhu som mala až do prvého pôrodu po prvom pôrode som mala 52kg čo mám aj teraz a chlap bol tiež stále chudý a v puberte skôr “vyschnut” teraz mu troska vyšlo bruško po 30-tke ale tiež nič hrozne 178cm a 70kg cca
@jamimo toto praktizujeme dosť často vlastne ona sa stále hýbe iba keď si kreslí sedí a kreslí dosť to ju baví naozaj ale bud lieta alebo kreslí a mame doma aj trampolínu na tej sa teraz dosť vie zabaviť
pohar mlieka pred spanim vobec nie je problem, to jej kludne ponechaj. Cukor uz viac, ale - musis sa do tejto temy ponorit viac do hlbky - skus si stiahnut kaloricke tabulky, zadat dcerine udaje, a nech jej to vypocita optimalny denny prijem na udrzanie hmotnosti. A skus aspon cez vikendy a v lete vzdy den dopredu nahodit co a kolko bude cez den papat. Ono ti to aj povie v akom pomere by mala jest sacharidy/bielkoviny/tuky. A tam sa uz da carovat s tym, ze ano, silne bielkovinove ranajky (vajicka), takisto vecera plna zeleniny, nejaky syr,chude mäsko, zeleninove polievky... a zrazu tam ostane priestor aj na ten keks ci zmrzku. A bude to OK! ale ak ma nejake pecivo rano, aj na desiatu, sladky jogurt na olovrant, na veceru cestoviny a este si da sladky keksik, tak prekroci denny prijem sacharidov 3 nasobne 🤷♀️ a potom jasne ze pribera. Ale - urcite treba aj skontrolovat stitnu zlazu a celkovo vylucit nejake metabolicke poruchy. Celkovo ak sa podujmes na zmenu, chod do toho s nou 🙂 a zdovodni to, ze je to pre vase zdravie... drzim vam palce kocky ❤️
Na trampoline to vyskace a podrastie bude dobre neboj 😊 podla mna jej chybaju potraviny co ju zasytia na dlhšie 🤔 ovsene vlocky, tvaroh, grecky jogurt z ovocim, vajicka, kuracinka, strukoviny, zeleninove vodove polievky aby sa zaplnila a bude to dobre 🙂
@leniel ďakujem určite v tom ideme spolu a áno musím si to viac preštudovať cele aj pohovorim s Dr a možno aj nejakého dietóloga nech mi odporučí lebo momentálne sama mám v tom chaos troska ale myslím že v lete to začne byt lepšie keďže už nebude chodiť do škôlky tak budem vedieť aj ja dbať viac ma stravu a možno do leta sa aj dostaneme do niečoho lepšieho ako teraz.
Akurát si píšem pomaly zoznam na zajtrajší nákup na týždeň a niektoré rady si beriem už teraz k srdcu
Vedela som že mi pomôžete žienky a dali ste mi to najcennejšie NÁDEJ!!! viem že to spolu s dcérkou zvládneme 💪
Myslim, ze to robis dobre.
Treba davat pozor na detske vyzivy z obchodu, tie sa nezdaju ale niekedy su strasne sladke.
Tiez pozor na instantne jedla, zvycajne obsahuju maltodextrin, co su prazdne kalorie (su ako cukor, ale bez chuti - pouziva sa proti hrckam). Ja varim kasu tak, ze krupicu/ryzu/ovsene vlocky uvarim v mlieku (125 g na 1 liter), bez cukru, povrch trosku posypeme. Nehovorim, ze je to extra zdrave, ale asi lepsie nez sackove z obchodu.
Este treba davat pozor na sladkosti od ostatnych deti/uciteliek, ja tym mojim do skoly nic take nebalim ale aj tak si stale nieco vyfasuju. 😅
Vaha jej vyslovene klesat nemusi, je to dieta, rastie do vysky, svalova hmota sa jej rozvija... vysledok necakaj okamzite, pravdepodobne trvalo roky kym takto narastla, tak teraz tiez treba dat tomu cas.
A tvoj muz absolutne nema pravdu, prave naopak. U dievcat je velmi dolezite budovanie zdraveho sebavedomia zo strany otca od utleho veku. Musi jej davat najavo, ze je pekna a milovana bez ohladu na to, kolko vazi. On musi byt prvy muz, od ktoreho tento pocit dostane. Musi sa naucit, ze svoju hodnotu ako zena nema merat cislami na vahe. Inak sa za 10 rokov moze stat kandidatkou na bulimiu.
Pytaj sa na endokrinologiu. Sesternicu poslala dr s dcerou ked v 5r mala 22kg. Neskor v 10r mala 70 kg aj menzes jej uz dosiel vtedy a zistili jej stitnu zlazu a dostala euthyrox
@sissy27 suhlasim s tebou,jedalnicek nie je nejaky tragicky, ja 5 rocnu dceru stravujem podobne,ak nie horsie kedze malu sladkost ma kazdy den, a ma len 16kg…ALE je zvyknutá pit len cistu vodu a caje si nesladime v rodine NIKTO!
Autorka: tiez ti odporucam uplne prestat sladit caj, ziadne sladene napoje, a zial vo vasom pripade ani prilezitostne sladkost…ak mava ovocie ci sladky jogurt alebo sladku kašu, je to uplne zbytocne…ja napriklad dcere sledujem ten cukor a vzdy ma na vyber: bud banan, ovocie, výživu/ovocnu kapsicku alebo mala sladkost (kocka cokoladky, maly kusok keksika ci dve kolieska susienok, zmrzlina), snazim sa ju drzat na uzde a aj ked sladkosti miluje, neprejeda sa nimi (bezne ked sme v cukrarni tak zvladne zjest len polovicu kolaca aj ked jej chuti)
Ale tiez sa mi vidi ze by to mohol byt problem so stitnou zlazou,sa cudujem ze vas pediatricka neposlala:(
@stanielka17 ten med nepatrí do zdravého vôbec ako si ľudia myslia. A orechy sú super pri chudnutii aj ako druhá večera napríklad, a jogurty biele alebo kyslá smotana z ovocím minimálne nie banán alebo hrozno len doobeda nie raňajky nie večera
Mne osobne ten jedálniček nepríde nejaký hrozný. Moja dcéra zje toho určite aj viac, seriózne za deň zje viac jedla ako ja a prakticky niečo žuje snáď každé dve hodiny lebo je "hladná". Má takmer 5 rokov a 16 kg.
Nemá tvoja dcérka skôr nejaký zdravotný problém?
@seva22 standardne su tie obcasne sladene napoje / caje vacsi problem pre zuby ako pre telo, tu by som to tiez nevidela nejak tragicky. Tu bude problem 1. v stravovani poslednych 5 rokov (autorka pise, ze takto sa stravuje len posledne 3 mesiace) a 2. metabolicky / hormonalny problem.
@sissy27 tiez si myslim ze ci to nebude nieco zdravotne. Mozno aj stitna alebo co.
Lebo vsak mam tri deti. Snazim sa aj zdravo. Aj pohybu maju kopu. Niekedy toho zjedia viac nez ja. Aj sladke ai daju co sa az hnevam ale… su kosť a koža.
Tiez ma 6rokov. V lete bude mat 7. Cca 128-130vysku. Teda ako autorky dcera. No moja ma cca 24kg.
Ahoj, mam 6 rocnu dceru s rovnakou vyskou, ale teda vazi 22kg a ked citam jedalnicek tej tvojej, tak moja oproti nej poje omnoho viac hluposti. Super, ze uz ma upraveny jedalnicek, ale v prvom rade pories tych lekarov. Aj ked ty sama vies, co jedla do upravy. A ak to bolo naozaj vela a nie zrovna velmi vyvazena strava, ale napr. vela vyprazaneho, vela chleba a pod., tak po uprave a hlavne teraz v lete by ta zmena nastat mala.
Je super, ze jej hovoris, ze je krasna, vazi, kolko ma, ale uz ma 6 rokov a podla mojej viem, ze uz si vahu a ako vyzeraju zacinaju vsimat, takze skor ci neskor jej aj samej dopne, ze je vacsia ako spoluziacky. Ja by som sa urcite poradila aj s detskym psychologom, ako postupovat, aby som zminimalizovala moznu ppp.
Napis mi sukromnu spravu prosim mne sa neda kedze pises anonymne
Ahoj,asi pises teraz novy jedalnicek, z ktoreho nepribera. Pretoze neje nic take hrozne. Predpokladam, ze ani mnozstva nie su obrovske v skolke, ani doma. 500 kcal na chod to isto nie je. Najma jej nedavaj umele sladidla, pozor aj na glukozovy sirup, podporuju usadzanie tuku vo vnutornych organoch. Ako dlho ma uz tento novy jedalnicek? Nepisala si, ako jedla predtym, ale mozno staci vydrzat a vaha pojde dole. Pises, ze ked sa do pol deviatej nenaje, pride jej zle, je bleda atd. To moze naznacovat aj nejaky problem s regulovanim cukru, neviem. Treba to spomenut doktorke. Zniz cukry, pridaj viac masa (napr.morcacie), zeleniny a vaha pojde dole.

@sissy27 predtým nepísala že vstáva o 6.00 hod. Tato info chýbala