Ako pomôcť 6-ročnej dcére s obezitou?
Prosim Vás dievčatá 🙏🙏🙏
Poraďte mi čo s dcérkou lebo ja už ani nespím 😭😭
Má 6 rokov 128cm a 38kg!!
Za posledný rok a pól pribrala asi najviac a môžem za to len ja samozrejme to viem.
Dcéra ma 3 mesiace nastavenú stravu tak že žiadna biela múka alebo len minimum, ak náhodou niekde dávam cukor tak len hnedý a pije čistú vodu alebo čaj ( tam jej dávam do 3dcl šálky 1 čajovú lyžičku hnedého cukru) a dostane aj sladkosť raz za 3-4 dni alebo sme boli teraz na zmrzlinu 1 kopček lebo stále beriem, že to je dieťa a má aj pohyb, denne sme vonku, bud na prechádzku cca 3-3,5km alebo behá s deťmi na ihrisku a tiež ak bicykel.
Ona normálne ani neobsedí behá stále ale neviem ako na jej “chudnutie” vôbec sa jej váha nehýbe dole ale chvála bohu už nestúpa.
Riešila som to aj s Dr ta povedala že mame prísť na krv na budúci týždeň a uvidíme či jej nehodou niečo nevyskočí
Ja sa o ňu bojím veľmi teraz je ešte mala ale ta obezita sa s ňou môže ťahať a pridajú sa potom veci ako tlak cholesterol a podobne
Pred dcérkou jej váhu vôbec neriešim a aj keď sa ideme považiť stále jej poviem waw si krásna a vazis toľko koľko máš. Chlap hovorí že presne to robím zle že ju v tom týmto podporujem ale ja sa bojím jej povedať že by mala schudnúť aby nemala v puberte nejaký komplex (bulímia poprípade anorexia alebo také niečo)
Viem že do tohto stavu som ju dostala ja (aj keď nikdy som nič na silu do nej nedávala) ale chcem pomoc alebo radu alebo ja neviem veľmi si to vyčítam 🥺
@amelie2017 presne toto ma napadlo... Naša 6ročná má tiež okolo 128-130cm a váži 22kg. Ale teda keď pozerám ten jedálniček, tiež zje oveľa viac hlúpostí. A donedávna mala pod 20kg a s doktorkou sme práve riešili ako na to aby nejako zdravo pribrala.
@autorka podľa mňa bude problém možno v množstve... Alebo v zložení toho jedla, nedávate jej príliš veľké porcie alebo naopak príliš malé a v podstate je za to stále hladná? Lebo naozaj keď si ten jedálniček porovnám s tým čo jedia deti ktoré poznám, tak tam nie je nič tragické z čoho by mala tak extrémne pribrať
Podľa mňa to má zdravotné alebo genetické priberanie. Zdravé sladidlo je napríklad čakankový sirup, určite jej nedávaj umelé sladidlá. Mlieko na noc určite nie. To akoby si jej dala ešte jedno jedlo a ona ide spať a nepotrebuje tie kalórie. Pred spaním už nemá piť, lebo sa namáhajú obličky a keď musí, tak čistú vodu čo jej naplní žalúdok. Medzi jedlami ponúkam maximálne kvalitné gumené cukríky, aby oklamali hlad a kúsok ovocia. Najprv samozrejme vodu. Určite odporúčam menšie porcie, lebo 2 vajcia jem napríklad ja dospelá a deťom robím praženicu a omeletu len z jedného. Radšej ku tomu nejakú zeleninu na zasýtenie. Omáčky a polievky zahustené múkou vôbec. Keksíky sú najhoršia sladkosť. Múka a tuk. Keď už musí keksík, tak jej kúp ten so sušeným ovocím napríklad v Dm. Aj HiPP také má. Ovsené keksíky zasýtia na dlhšie a vyhneš sa múke. Je ich ľahko upiecť aj doma a môžte spolu. Bude hrdá, že je to, čo si sama upiekla a možno zabudne na Vesnu a Kavenky. Moje deti ani nevedia, že také niečo existuje, lebo to doma nemáme a v obchode si to ani nevšimnú.
Ja by som mozno dal obcas med ten je aspon zdravy,zo sladidiel nic.Ale brezovy cukor je dobry ten neobsahuje kaloroie a je vhodny aj na zuby,len je drahy.Pozri si.
Vyborne ma vela pohybu,skus ju dat na TANCOVANIE z toho moze viacej schudnut bez toho aby o tom veela,tanec je dobry pohyb na postavu.
A doteraz ste mali aky jedalnicek,ked pises ze tvojou vinou pribrala?
Inak vyborne aj s tymi sladkostami ze ti vydrzi 3,4dni.
Z tých pár lyžíc cukru nepriberie x kíl, tiez nevidim.dovod nedat jej caj. Treba, aby si sa pozrela na kalórie jedla co jedáva. A poratala, ak ke to vela znizit porcie. Zaviedla pravidelnú stravu a nič medzi tým. A všetko s mierou.
A určite 6r netreba rozpravat ze je tučná, ocko nech ju radšej vezme cez víkend plávať alebo na turistiku ;)
Hlavne kľud, choďte na odbery k Dr. Deti sú rôzne, niektoré ako špagety chudé dlhé a iné nie. Treba dohliadnut ma tie porcie. Ide jar leto = vieš nahradiť časť taniera zeleninou a pod. Postupne pomaly to pôjde.
a este pozeram jedalny liatok u vas ale ja by som jej ranajky nerobila,ved ma v skole,my ako deti sme mali len desiatu v skole a ober az doma a to okolo 14-16,normalne sme vydrzali,takto bolo az do dospelosti .
@mia781312 100g orechov ma kludne 600 kcal. To je tak za hrst.
A ja by som jej napr raňajky nechala... moja ranajkuje doma odjakživa. To co je v škôlke je už pre mňa desiata. Zase dieťa nemôže hladovať. Bežne ľudia ráno jedia a nie 3h po prebudení...
moje tiez vstavaju o 6 maju ranajky ale naozaj malo,pretoze zasa v skolke nic nezjedia.Cize keby mi jedli v skolke,tam maju tie kase ,co nemaju radi,tak by som im nedavalamozno actimel skus ju naucit nech vypije.Ale 2x ranajky nie.Resp skus zacat s ovocim rano,pol banana,ja lcko ale kase zalievane nie tam je vela skryteho cukru a celkovo by som rano ranajky zrusila.
Autorka, dalsi problem je v tom, ze ona ma stale pocit hladu. 2 hodiny po prazenici z dvoch vajec (to je na ranajky dostatok proteinu pre dospelu zenu) je znova hladna, a po 6 jedlach za den si vecer este pyta mlieko. To podla mna nie je normalne a moze to byt endokrinologickeho povodu.
mne v tom jedalnicku absentuje zelenina. Ja mam 6 rocneho, ma 18 kil je sice drobny ale rano neranajkuje. Jedava len v skolke. Zo skolky pride hladny celkom dost tak si da klasicku veceru s nami ale prazenice ja nerobim vobec. Bud si da roztek s natierkou a pol taniera zeleniny nakrajanej na kolieska ( zboznuje zeleninu) alebo jogurt... Cez vikend tiez ranajky ma najradsej tvaroh s lyzicou medu a skoricou. Tvaroh kupujem len nizkotucny ale nie kvoli nemu. Na obed klasika co mame v sobotu vacsinou su to cestoviny, rizoto...Pripadne ak si da palacinky tak on ma rad suche bez dzemu. Na veceru tiez si da roztek s natierkou a pol tanierom zeleniny....toto ma najradsej tak to jedava najcastejsie. Medzi jedlami vacsinou jogurt. Sladke vody nepije, pije len mineralky, v zime caj ale bez cukru s cukrom mu nechuti. Sladkosti nejedava takmer vobec, ale ked ideme na nakup naozaj sa dozaduje vela ovocia, tie kupujem na kila . Chodi na tanecnu a zvykla som si vsimat, ze detom davaju keksiky, niektore deti maju aj po 2 keksiky a ozaj niektore dievcata maju tam nadvahu. Ked videl, ze deti nosia keksiky tak si zacal nosit aj on, len on si vzdy vyberie tie bezlepkove 🙂 tie mu chutia najviac. Pritom nikdy sme ho neviedli k tomu aby si vyberal zdravsie sladkosti, nejako sam intuitivne podla toho co mu chuti. Najviac poje zeleniny a ovocia, salamy, sunky nema rad. Este kase si da obcas na ranajky ale nekupujem tie sackove s cukrom, ale pohankovu a do toho znova ovocie, med , skorica...Prazenice my nerobime vobec, vajicko vacsinou volske oko alebo uverene natvrdo a vela natierok robim. Moj poje vela ale ked sa tak realne zamyslim, vzdy ma pol taniera zeleniny / ovocia a jedlam. Maso tiez nejedava, v tomto je po mne, vobec mu nechuti to iste salamy, klobasy. Teraz ked bola opekacka tak si dal spekacik ale to len ked je opekacka. V skolke uz vedia ze on maso nema rad, tak ho nenutia. Ale vzdy ho chvalia, ze ako jeden z mala zje dusenu brokolicu, spenat a pod. zeleninove jedla a cestovinove u nas idu na dracku. Manzel ked si robil prazenicu tak prisiel, ovonal a ze to nechce. Vela polievok zje...a potom klasika ma rad spagety, cestovinovy salat, granadir.. Sladkosti, lizatka to vobec ,mlieko nepije odkedy zacal jest ako dieta samostatne, maximalne si da gulocky s mliekom raz do tyzdna si ich dozaduje...Neobmedzujem ho v nicom, no ked je hladny automaticky siaha zelenina, ovocie a k tomu uz graham roztek s natierkou...Klasicky rozok tiez nema rad.
@sissy27 mne osobne to tiež nepríde tragicky jedálniček - priznám sa že moja dcéra zje aj viac . Tiež vstava o 6:00 do škôlky, a keby nezje aspoň jogurt, ovocie, makový roztek alebo tak zvykne tak do 8:30 je proste hladná. V škôlke klasika ako majú stravu ale mne sa zdá fajn, nejedavaju blbosti. A po škôlke keď príde je total hladná a furt čosi vymrva, dovecera každú chvíľku pýta jestnaj keď je pravda že ona je schopná pojest viac ovocia a zeleniny ako normálneho jedla, ktoré väčšinou doma len poprle a nechá tak. Ale určite neje menej porcií ako autirkina dcéra. Sladké si tiež dá. Má 6 rokov a neváži ani 19 kíl, keď sa natiahne trčia jej rebrá 🤦 a vkuse poletuje, pobehuje to je pravda. Tak som zvedavá či autorka neodhalí aj nejaký problém teda u dr, lebo mne osobne sa to nezdá katastroficky jedálniček.
Je to super, že si uvedomujes, že musíš s dcérou dačo robiť, ma fakt dvojnásobok váhy, čo sa týka stravovania môj názor je, že jej dávaš veľké porcie, žiadny problém typu štítna žľaza tam nebude, ovsené kaše a takéto somariny nemá čo jesť 6 ročná je to len sami cukor, dve vajcia zje dospelý atď., dobre by bolo keby odfotis tanier s obedom koľko toho zje, lebo v takom veku zje dieťa kopček ryže a pol reznika dajme tomu, jablko, jogurt a podobne sú zdravé veci, teda pokiaľ nezje veľkého prininacika to má neskutočne tuku napriklad, odsledovať trochu čo má koľko kalórií a zistí sa, že tam je chyba, prijme veľa a to bude celá veda
Autorka, precitaj si knihu Ultra processed people.
V prvom rade vyhodit, UPF jedlom, ako tie instantne kase, kupovane cukrovinky a podobne.
Ziadana detska vuziva, ale cele jablko.
Jedlo cim menej nakrakat, aby musela kusat a zuvat.
Cukor vyhodit
Pecivo by som nekupivala, ale raz za dva tyzdne, mesiac, upiekla a vytahovala z mraznicky. Yoghurt to istw, Tue presladene lepidla maju daleko od yogurt.
A hlavne, ked dcera je a movie, ze je plan, nenutit dojedat, tymto jej roztahujes zaludok a confuse receptory.
Mlieko pred spanim v ziadnym pripade.
Skontrolovat cukrovku a smer endokrinolog.
Neviem, ale mne ten jedálniček príde úplne normálny, to akože (podľa niektorých) nemá jesť skoro vobec? Keď "toto nie, toto vynechaj, hento jej nedaj?"
Ak skutočne sa nepcha sladkým od rána do večera a neleží len na gauči pred telkou, tak by som skôr riešila, ci je zdravotne ok (štítna žľaza, podzaludkova žľaza).
@oslo1 Denne na programe salama, parky, instantne kase, co su citankove priklady ultra-spracovanych jedal. Prazdne kalorie sposobuju, ze ludia priberaju a su napriek tomu hladni, a to hovorim o dospelych. Davat toto predskolacke je uplne sialene.
@jaskolka Autorka jej dava 6x denne salamu, kilo masla, parky, instantne kase, kvanta ryze a pecivo minimalne 3 porcie. A to velke porcie, ako pre dospeleho. A to uz je “upraveny” jedalnicek. Aj keby mala rovno nepriberala (co je jasne, ze pribera), z tohto nemoze mat ziadnu energiu, ziviny, vlakninu, vitaminy, nic. Nehovoriac o tom, ze v tych spracovanych masach mas este aj kilo soli.
Tiež to vidím na nejaký zdravotný problém, syn jedaval podobne a teda vždy bol špagetka. Ale, ak by mal problém s váhou, z toho, čo si spomenula, by som určite vylúčila cukor, to je úplne jedno, či je hnedý, krupicovu kašu, instantné kaše (to radšej uvar obyčajné ovsené vločky a nastruhaj jablko + trocha škorice, prípadne banán, párky a keď tak fakt len výnimočne nejaké kvalitné mäsové, miesto salámy radšej napríklad lučina a zelenina, aj dve vajíčka sú pre malé dieťa naraz dosť. Ale keď to píšem, rozmýšľam, že môže byť problém aj v tých porciách, lebo spomínaš aj párky, môj zjedol v tom veku napríklad len jeden, aj to jedno vajíčko..tak ak má povedzme aj tej krupice dvakrát toľko ako je pre malé dieťa bežná porcia, tak by to tiež mohlo dosť vysvetliť.
Hladná je preto, že má totálne nevyvážené jedlá. Odporúčam skôr výživového poradcu. Píšeš žiadna biela múka, takže chlieb, ktorý je úplne normálna hodnotná potravina jej nedáš ale dáš jej kavenku. Áno, píšem arogantne a nahnevane, PRETOŽE mám tiež rodičov, ako si ty. Odišla som od nich, keď som šla na intrak na VŠ s váhou 120kg. Sama som začala študovať a hľadať o zdravom životnom štýle a schudla som 50kg. Len pre tvoju predstavu, ja napr. chodím behávať a kcal jednej kavenky sa mi podarí vybehať pri 1,5 hodine neprerusovaneho behu. Ma tvoja dcéra taký výdaj? Lebo byť vonku neznamená hýbať sa. Ďalšia vec taký chleba sám o sebe je úplne normálna potravina, problém je to, čo dáš na ten chleba. Čo tak vymeniť maslo (čistý tuk) za napr. lucinu? Alebo inú tvarohovú, rybickovu, zeleninovú pomazánku? Je milión veci, ktoré by som ti vedela takto vytknúť/napísať. Naozaj, ak nemáš vedomosť, vyhľadaj výživového poradcu.
Autorka, stiahni si kaloricke tabulky a tipujem, ze budes zdesena kaloriami. Uz len tie instantne kase su dobra bomba. Maslo a salamy - tuky budu hned v cervenom kruzku.
Treba zaradit bielkoviny a znizis tym tuky - napr lucina, cream cheese, cottage chesse
Na “chrumkanie” mrkvu, jablcka, hned bude narast vlakniny a mensi pocit hladu. Jogurty ciste biele.
Vyzivy, kapsicky by som tiez zrusila, iba cerstve ovocie.
@animus myslim,ze kaloricke tabulky nie su pre deti.ved vobec nezohladnuju kalorie na rast a vyvin.moje dieta jedava vyrazne viac ako ja,aj kalorii,aj cukrov.on je chudy,ja s tym mnozstvom nechudnem vobec.pohybu ma viac,ale nie ovela,lebo ja chodim sportovat tiez.
myslim, ze staci len trosku zmenit jedalnicek v style : maslo nahradit natierkami alebo lucinou, a toust by som nahradila grahamovym rozkom s natierkou a nakrajala jej k tomu jednu paradajku, pol uhorky, papriku...ak by sa jej to nevidelo tak by som jej dala aj sunku k tomu. Prazenicu by som uplne vylucila, je to na masle cize kopec tukov, namiesto toho bud volske oko na elektrickom grile alebo vajicko na tvrdo a k tomu opat zeleninu, cisty chlebik alebo s natierkou..Sladku kasu v sacku by som zrusila, namiesto toho kupila neochutene kase v skatuli a dala jej do toho ovocie bud banan, kivi, bobulove ovocie a skoricu, lyzicku medu...Jedalnicek ktory autorka uviedla podla mna je tam vela tukov, to ma presvihnutu dennu spotrebu tukov uz rano, preto nechudne..ale to je len moj skromny nazor, nie som vyzivovy poradca. ked to porovnam s mojim synom ten ma maslo raz mesacne nejako to nevyzaduje
@ciernysokol KT sa samozrejme daju manualne nastavit, ved aj deti maju nejaky idealny energeticky prijem, aby neskoncili s obezitou. Pomocou KT sa da odlesdovat, co tlaci do malej. A teda instantne kase a salamy maju daleko od vyvazenej a hodnotnej stravy.
https://www.solen.sk/storage/file/article/7cecb...
kaloricke sa daju nastavit a aspon tak orientacne by mala autorka prehlad kolko tukov, sacharidov, vlakniny prijme jej dieta...lebo ked sa tak nad tym zamyslam tam je presvihnuta hranica tukov a sacharidov urcite a absentuju bielkoviny a vlaknina
V prvom rade vyrad sladene napoje. Nech pije len vodu a nesladeny caj. Ziadne dzusiky, malinovky, ani sladene caje.
No nečítala som všetko,ale teda dievčatá ja mám doma tiež 6 ročnú dcéru a keď som čítala jedálniček tohoto dievčatka u nás je to skoro rovnako a naša dcéra má 21kg.
Raňajky jej dávam tiež pred škôlkou doma,moc nezje niekedy celé...ako kedy,pije džús,aj sirupovu vodu aj čistú...aj sladkosť si dá normálne a je jak laň...
Ja si skôr myslím,že tvoja dcérka bude mať zdravotný problém...možno aj štítna žľaza...🤷♀️...
A ešte presne ako píšeš aj moja hocikedy z postele,že by ešte čosi zjedla,tak minule napríklad sfutrovala tvarohový koláč a spokojná išla spať😄
Keď ma ráno raňajky v škôlke tak nemusí mať plnohodnotné raňajky aj doma. Rovnako pred psnaim mlieko mat nemusí ak je ozaj hladná daj jej kúsok uhorky ale veľakrát je to len pretlačený smäd... Mlieko nie je nápoj ale jedlo. Ďalej píšeš toast s maslom.... To môže byť aj 10 g masla aj 20g a to je už rozdiel, takusto saláma ma nulovú v živnú hodnotu a tiež nie je šunka ako šunka... Pridať k tomu zeleninu... Ak má olovrant v škôlke nepotrebuje olovrant aj doma. A ak treba tak skôr bonulove ovocie, alebo zeleninu. Banán alebo hrozno zbytočne veľa cukru. A predpokladám ze na obed ma polievku aj druhé. Čiže ma kvázi dvoje raňajky, dvojchodovy obed, dva olovranty a ešte aj dve večere, čiže aj keby je to zdravá strava co nie je podľa toho popisu, je to veľký objem jedla. Celkovo ne spomínaš zeleninu, takisto jedna Lyžička cukru môže byť mala zarovmana alebo kopcom, a je jedno ci hnedý ale no biely, kaloricky hodnota rovnaka. Celkovo čaj sa dá vypiť aj bez cukru .

Mňa zaujíma akú stravu mala predtým. Píšeš že takto papa tri mesiace, že váha nejde dole ale nejde už hore. Aj tí je úspech, stále rastie do výšky takže ak sa váha zastaví a bude rásť, znamená to že chudne
Predpokladám že skôr strava predtým musela byť riadne zlá