Ako pomôcť 6-ročnej dcére s obezitou?
Prosim Vás dievčatá 🙏🙏🙏
Poraďte mi čo s dcérkou lebo ja už ani nespím 😭😭
Má 6 rokov 128cm a 38kg!!
Za posledný rok a pól pribrala asi najviac a môžem za to len ja samozrejme to viem.
Dcéra ma 3 mesiace nastavenú stravu tak že žiadna biela múka alebo len minimum, ak náhodou niekde dávam cukor tak len hnedý a pije čistú vodu alebo čaj ( tam jej dávam do 3dcl šálky 1 čajovú lyžičku hnedého cukru) a dostane aj sladkosť raz za 3-4 dni alebo sme boli teraz na zmrzlinu 1 kopček lebo stále beriem, že to je dieťa a má aj pohyb, denne sme vonku, bud na prechádzku cca 3-3,5km alebo behá s deťmi na ihrisku a tiež ak bicykel.
Ona normálne ani neobsedí behá stále ale neviem ako na jej “chudnutie” vôbec sa jej váha nehýbe dole ale chvála bohu už nestúpa.
Riešila som to aj s Dr ta povedala že mame prísť na krv na budúci týždeň a uvidíme či jej nehodou niečo nevyskočí
Ja sa o ňu bojím veľmi teraz je ešte mala ale ta obezita sa s ňou môže ťahať a pridajú sa potom veci ako tlak cholesterol a podobne
Pred dcérkou jej váhu vôbec neriešim a aj keď sa ideme považiť stále jej poviem waw si krásna a vazis toľko koľko máš. Chlap hovorí že presne to robím zle že ju v tom týmto podporujem ale ja sa bojím jej povedať že by mala schudnúť aby nemala v puberte nejaký komplex (bulímia poprípade anorexia alebo také niečo)
Viem že do tohto stavu som ju dostala ja (aj keď nikdy som nič na silu do nej nedávala) ale chcem pomoc alebo radu alebo ja neviem veľmi si to vyčítam 🥺
@pierinaa
Kde hovorim o detoxe?
Mamicka nemoze regulovat, co jej dieta v skolke zje, tak nech aspon reguluje, co jej doma na tanier nalozi.
Neporovnavala by som chlieb z nasho detstva, a terajsi.
Tu mas ingrediencie dnesneho bezneho chleba:
https://loavesabound.blogspot.com/2011/01/what-...
A prave z tohto dovodu som aj ja zacala piect chleba, robit yogurty.
Ked idem do obchodu, tak som jedina, ktora tam ma zakladne potraviny a sem tam nejake cukrovinky. Obezni ludia okolo mna maju plny vozik UPF jedla a za rok si budu pichat Ozembic.
Mamicka ma velky problem s dcerou a niekde musi zacat.
Ja som mala benevolentnych rodicov, vzdy som mala povolene sladkosti, tak som bola tiez pribrata v predpuberte, potom som to zhodila, o kvalite svojich zubov radsej pomlcim.
Ja nakupujem v beznom supermarkete, syn ma dovolene cukrovinky.
Autorke tu kazdy prikyvuje, ze jej dieta musi pravidelne a 2-3 hodiny jest, lebo je vo vyvoji. Toto je ten javacsi bullshit dnesnej doby, kazde 2-3 hodiny si nieco do gagora pchat. Dnesne deti neviedia, co je to byt hladne. Pre cloveka bolo prirodzene, ze aj pol dna, a aj viac nejedol. A tak sme stavani aj teraz. Len sme sa naucili stale nieco do gagora pchat, najlepsie hotove z obhcodu.
Ked idem so synom na ihrisko, tak som jedina matka, co tam nema ruksak s proviantom. Ked je syn hladny, smadny, bud vydrzi, alebo ideme domov. Je to zdravy chlapec, musi bez jedla a pitia vydrzat aspon dve hodiny.
Autorke tu niekto radil, ze ma dcere davat Light potraviny, to tiez je kravina, vsak nech si mamicka otoci, co to konkretne obsahuje. A takto mozem pokracovat.
Takisto to mlieko pred spanim, co je dojca? Preco po veceri nevydrzi do rana? Vsak aj v hlupom Janovi, ked materi hovoril, ze je vecer hladny, tak mu povedala, nech sa napije vody a zaplni zaludok. A co tak zuby? po tom mlieku si este pojde aj zuby umyt?
Ja tu nechcem mamicku traumatizovat, ale stravovacie navyky svojmu dietatu prave rodic dava.
@babulkomale nerozjedia, teda rozjedia, ale zas len to, co maju radi. Mam doma pubertu 188 cm a 70 kg a varim stale na objednavku, kedze mam este aj celiatika, tak casto varim aj 3 odlisne jedla, ja mam zase problem so zaludkom. Syn do 2 rokov zjedol vsetko. Potom sa nieco udialo, raz sa mi pozvracal z vajcovej polievky a odvtedy velmi slabo jedol a zacal byt priebercivy. Polievka bola ok, jedli sme ju vsetci. Odvtedy zje asi 7 druhov polievok a 10 druhov hlavnych jedal. Nezje pizzu, nic kde je kecup, majozena, rajciny, ryby, zo zeleniny zje len zemiaky, mrkvu, petrzlen, kalerab, ovocie akekolvek, nezje nic, kde je viditelne vajco, teda vajco na tvrdo nehrozi, ani volske oko a mohla by som pokracovat a to je rozumny chalan, uci sa dobre, chape, ze ma jest vsetko a nic. Pozvracal by sa, keby som ho nutila jest co nema rad. Ja jem vsetko, nezjem vsetko len vtedy, ked mam zhrosenu gastritidu.
@oliolijanka mňa celkom šokuje ako sa tu ženy dokážu pohádať pri týchto témach o váhe.. ale zaujíma ma, prečo vitamín D? Nemyslíš skôr B? Pretože ten podporuje chuť do jedla, vitamín D je veľmi dôležitý pre imunitu a pokiaľ nie je dostatok slnečného svetla tak si ho telo nedokáže vyrobiť samé..
@oliolijanka nemusí byť veľa záleží aj od výšky rodičov, moja dcéra mala v 6 rokoch 130 cm, tminuly mesiac mala 11 r a ma 160 cm. Rastový hormón a všetko okolo ma v poriadku.
Autorka, toto su podcasts co odporucam pocuvat. Ja mam aj knihy
https://www.youtube.com/watch?v=8RuWp3s6Uxkhttps://www.youtube.com/watch?v=5QOTBreQaIk@jana_eyre_2 ty kompletna nebudes, k tebe sa viac nebudem vyjadrovat ..:D
@evelyn246246 ty sa kumne nebudeš vyjadrovať, lebo iné ako urážky pisat nevieš.. 😏 úbohé a smutné..
Dve temy, ktore na MK zarucene spustia globalny ozbrojeny konflikt - peniaze a chudnutie 🤣
Ahoj autorka.necitala som celú diskusiu. Ale môžem.odporucit knihu "najedzte sa do štíhlosti" od Antonie Macingovej. Je to určené pre dospelých, ale ja ti chcem odporučiť fantastické recepty od nej, založené najmä na zelenine, tepelné upravenej. Ja som na tejto "diéte" bola, a moje deti samozrejme chceli ochutnať čo jem, a veľmi im Chutili tie jedlá. Takže ak rada papá, skús niečo z toho uvariť....keď by si chcela môžem ti poslať do správy odfotené recepty. Ja som bola nadšená že som dostala takto aj zeleninu do detí ktorú by mi za normálnych okolností nechceli....ale chutilo im veľmi. A sú to len samé zdravé veci a nemusíš sa báť žeby z toho priberala. Nehovorím že má jesť len podľa tejto diéty, je to určené pre dospelých nie pre deti, ale môžeš zaradiť sem tam nejaké jedlo z toho do jedálnička, prípadne ako prílohu ku mäsu a tak. A chcem ťa povzbudiť, podľa mňa netreba tak tragicky brať tu váhu, možno to má geneticky dané, myslím si že by mohla z toho vyrásť. A keď zaradíte pohyb, šport....žiadne sladené nápoje a kopec sladkosti....bude to super. Ja som normálne si myslela keď si šla napísať jedálniček, že tam budú samé hamburgery, chipsy a čokolády 🤩....ako myslím že normálne sa celkom stravujete. Keby si vedela koľko toho pojedia moje deti...a mám pocit že sú večne hladné....ale zase nemáme nejaké problémy s priberaním, ale deti to maju asi geneticky. Podľa mňa sa tak až nestresuj, hlavne veľa pohybu, ovocia,zeleniny....a nestresovat. Ak si ty z toho v strese, aj dieťa bude a určite to nie je dobré pre psychiku dcérky. Miluj ju takú aká je. Ja by som ju ani nevazila, ani nič.....podľa mňa to vníma....hoci nepovie. Aby si to neprepiskla.... radšej nejaký krúžok plávania, atď....ako radia dievčatá. Držte sa ❤️, papa...ak chces tie recepty, napíš mi správu.
@stanielka17 a nevera🙈
@oslo1 s tým častým jediným súhlasím. Moja jedáva uz zvacsa 3x denne, nevidím dovod v tom každú chvíľu jest. A to výletu jeme a chodíme kade tade. Riadne sa naje 3x denne, sem tam si pomedzi niečo dá ak o ničom obed atď (jogurt, ovocie, aj sladké), ale ma vodu. Jedine na veľké túry beriem niečo na jedenie.
Co poznám pár deti v okolí obéznych tak presne od mala = zobú celodenne. A je jedno co. Bez kontroly piate cez deviate. A potom idu problém nadváha - veľa tuku - problémy s hormónmi a kadecim ( travenie,...). O psychických ani nehovorím.
@oslo1 o detoxe nehovoris nikde. Spomenula som to len v ramci temi - nakolko mu vela ludi veri a kupuju si drahe produkty. Ja netvrdim, ze doma vyrobene produkty nie su skvele. Ale rovnako je hlupost tvrdit, ze kupovany chlieb moze za to, ze je niekto chory ci obezny. V tvojich radach tou najvacsou hlupostou je nedat dietatu standardnu sladkost kupenu v obchode. Pecivo (doma urobene) - ak si dobre pamatam - len cez vikend atd. Nemienim sa s tebou dohadovat, nepresvedcim ta. Poviem len to, ze ked zjes za den 5kg doma vypestovanej uhorky - nebude ti dobre. Ked zjes denne 5 kg tebou urobeneho domaceho chleba - nebude ti dobre. A rovnako ziadno neuskodi - za predpokladu, ze je clovek zdravy a nema alergie - jedno Kinder Bueno denne. Ten jeden kusok nemoze za obezitu deti ci dospelej populacie, ak zjem deene 50 tyciniek, tak mi neurobi dobre a podpise sa na obezite. ATymto s tebou koncim debatu, nebudem sa dohadovat, no prihovaram sa @autor, aby mnohe rady (tvoje ci inych zien) ignorovala. Privedu ju a dceru len do problemov...
PS: a co, ze jej dieta ma rado mlieko a zvyklo si dat pohar pred spanim? Ci si umyje zuby alebo nie - to uz nech si odkontroluje jej mamina, ja len hovorim, ze mlieko v normalnom mnozstve a pokojne aj pred spanim - za nadvahu dievcatka nemoze. Za nadvahu moze celkovy prijem kcal pocas dna, resp. ako sa zistilo az tyzdna... Maj sa pekne, zelam zdravy zivot.

@evelyn246246 kde som povedala že si sa zbláznila? Nepreháňaj prosím a nemanipuluj diskusiou..