Ako pomôcť dcére prekonať strach z menštruácie?
13 rocna dcéra začala mať kŕče hlavne v podbrušku a zmeny nálad máme tiež v poslednom čase. Nemôže to byť prejav že jej príde menštruácia? Ako sa to prejavuje keď prichádza?
A okrem toho sa začala báť že čo ak jej to príde v škole alebo v nevhodnej chvíľi. Ma s toho amoky. Nechápem prečo moje deti sú také zvláštne....keď nieje niečo jednej, tak druhej
Každá žena s menštruáciou sa môže báť, kedy to príde. Porozpravaj sa s ňou o tom, aj prečo žena menstruuje a hlavne jej nachystaj balíček. A treba jej vysvetliť, že aj keď to dostane v škole, nie je to gejzír krvi, kde by si za pár minút nestihla dať vložku. Nerob jej z toho traumu.
Nech nosi vlozku v skolskej taske, pre istotu
@dievcatko112233 tak nech pouziva intimky, aspon nebude mat taky stres, a vlozky (1-2) vzdy so sebou. Nie je na tom nic zvlastne, proste je to pre nu zmena a nevie, co ju caka, mala by si ju podporit a nie vraviet ze je zvlastna, to jej asi velmi nepomoze...
@kandelabra ja jej nevravím ze je zvláštna. Ja jej vysvetľujem ze to nieje nič strašne keď to vsetky ženy zvladly
Ja som sa velmi zlakla ked som dostala prvu menstruaciu.. ale som dostala asi az v 16...
My sme ale v skole dostali take balicky k tomu... Brozurku a aj nejake vlozky... Ja som kratko pred tym aj dost vracala. Treba sa s nou porozpravat. So mnou sa nerozprával nikto a ta. Brozurka manezaujimala ked sme tie Balicky dostali. Drzim palce.. inak tampony to ma velmi bolelo. Radsej vlozky.
Inak sa zamyslam. Prečo to maju uz este deti. Ved oni este nemôžu mat pohlavny styk.
@terezkaarthuramax technicky mozu mat pohlavny styk… teda niezeby to bolo spravne v tak mladom veku, len ta uvaha celkom nedava zmysel. Ja som mala prvu menstruaciu v 11 rokoch a nejako to moje detstvo nezdeformovalo. Jednoducho to je zenske telo, netreba z toho robit strasidlo.
@dievcatko112233 neprenasas na nu nejaky svoj stres z menstruacie? Pokial ju este nemala tak odkial berie tu paniku? A zmeny nalad su uplne normalna puberta.
Ak ma stres, ze to dostane v skole a pretecie, nech nosi intimky alebo jej nakup menstruacne nohavicky a do skoly nech nosi tie. Doma potom klasiku.
@terezkaarthuramax všetko živé má za úlohu rozmnožovať sa a prežiť. My, ľudia, nie sme medzi živými tvormi výnimka.. len máme vytvorené tie "ľudské" hranice, používame rozum (podaktorí aj nie) a dokážeme "potlačiť a odolať" pudom ...
@rozculena tak keby som jej toto povedala.....to by bol stres
@dievcatko112233 preboha len to jej nehovor. Žiadne strašidelné príbehy…
Ja by som to u dcéry riešila menštruačnými nohavičkami. A hlavne sa porozprávaj čoho sa vlastne bojí.
@nikiki29 dobre porozprávam a nohavičky kúpim.
Zatial Ďakujem
@dievcatko112233 trosku by som aj popracovala na formulacii. Nezlahcuj jej situaciu, evidentne ju to trapi a bud rada, ze take veci vobec s tebou riesi. Ked si predstavim, ze mi mama povie "co stresujes, vsetky to zvladli" dost by ma to za prve nasralo a za druhe by som sa citila sklamana sama zo seba, preco to tak riesim ked to teda nic nie je 🙄
Obdobne vety hovorili mne, ked som bola v panike z porodu. Mna vobec nezaujimalo kto kazdy to zvladol, mna zaujimali moje pocity, ktore som vtedy vobec nevedela v sebe spracovat a tie sproste kecy mi vobec nepomahali.
@dievcatko112233 jasné,že jej to nehovor,ja napríklad som to dostala doma a bolo to minimálnemnožstvo,až ďalší deň sa to rozbehlo a ja som tiekla ako podrezané prasa.
Dnes sú už menštruačné nohavičky.........
@rozculena teraz som sa zľakla aj ja. Že budem možno tak krvácať nabuduce😅
No, ty si inak super povzbudzujúca matka. Na ZS je to často tak, že ťa učiteľky ani na WC-ko nepustia, dvere sa nedajú kvôli bezpečnosti zamknúť. Je to ešte dieťa defakto, nevie, čo ju čaká. A ty ju nazves zvláštnou a povieš jej: keď to zvládli všetky, zvládneš to aj ty? Trochu sa nad tým celým zamysli.
A čo sa týka dcéry, prva ms býva zväčša iba spinenie. Vysvetli jej to, že nepôjde z nej veľa krvi, lebo predstavy tam môžu byť hocijaké. Nech nosí aj obyčajnú vložku, treba jej ukázať, ako sa správne nalepi na nohavičky. Dobre nohavičky, ktoré držia na mieste. Viem, že niektoré dievčatá mávajú dosť silné a intenzívne bolesti, zvyknu ostavat aj doma.

keby aj prislo v skole bude to len minimalne mnozstvo...a na krce su dobre algifen kvapky ale to az ked ich naozaj bude mat.. aj termofor jej kup.rozpravaj sa s nou o tom.. video pusti nejakej 13 rocnej dievciny co o tom napriklad rozprava na you tube nech vie ako to maju rovesnicky a ze to nie je nic stasne