icon

Ako pomôcť obéznemu dieťaťu zlepšiť zdravie?

20. jan 2025

Dobry vecer, viem ano som na vine ja a som si toho plne vedoma.Moj syn ma 9rokov 147cm a 58kg.. nohy ruky ma relativne chude,ma vacsie brucho a siroky hrudnik.Taky chlop.Ale trapi ma jeho postava viac a viac ale nechapem to .. ako je to mozne ved pohyb ma a dostatocny.Chodi raz tyzdenne na tenis uz druhy rok. Na telesnej neodmieta cviky.Hraje sezonne futbal.Dvakrat do tyzdna trening plus zapasy. Bicyklujeme spolocne od styroch rokov.Jar,leto jesen sme na bicykli dame aj 7km aj viac,chodime vela na vylety,miluje plávanie,tobogany,proste adrenalin. Chodi na plavecky aj na lyziarsky.Vonku je ked neratam zimu ked je teraz vonku pomenej inak aj cele dni cez prazdniny.Aj do kostola.chodi na bicykli.Zo skoly peso.Ja ma po dvoch porodoch pri vysle 164 64kg muz je chudy mladsi syn je total chudy.Neprejeda sa sladkost denne v desiate.Celozrne pecivo,cerealie,ovocie s bielym jogurtom obed raz vecera raz pije mlieko pol litra denne rano vecer ma rad.maso ma kazdy den divina kuracie sem tam bravcove malo kedy.sladene napoje minimum.voda caj.jedine co neje je zelenina od mala nechce napina ho ..luto mi je toho ze vela deti mtore poznam su prutiky a nechodia skoro vobec vonku a on je vkuse v pohybe aj doma sa s mladsim nahana.salia sa a je taky.V jeho veku som bola taka aj ja a potom som sa vytiahla v siedmom rocniku.Zacala.som teraz cvicit silove cviky.Myslite zeby som ho do toho mohla zasvatit aby cvicil so mnou kolko vladze?neublizim mu tym?Prosim nekritizujte ma hovorim sama sa trapim preto nechapem tomu a neviem uz co robit co obmedzit co upravit.Dakujem

Strana
z3
ukgirls
20. jan 2025

vies kolko velkych chlapcov som videla a pocas puberty sa natiahli a kila stratili? pokila ma dost pohybu zeleniny ovocia a vyvazenu stravu neries ... v jeho veku silove cviky este nie..je vo vyvoji .. nechaj ho zit si detsky zivot ..ma este dost casu aby sa trapil nad postavou

loliki
20. jan 2025

Opisuješ, že sa hýbe, teda vydáva energiu, ale kolko tej energie priberá, nevieme. Štítna žľaza je v poriadku?

mondolina
20. jan 2025

môj syn bol v 9 rokoch plnší, aj v tvári, aj bruško. vyrástol a je chudý.

autor
Autor odpoveď zmazal
ukgirls
20. jan 2025

polotovar-decku co potrebuje pestru domacu stravu? ty si inak kompletna?

20erika07
20. jan 2025

Aj môj syn aj dcéra boli v tom veku plnší, bruško, ale žiadna nadváha, dcéra teraz posledný rok (o mesiac ma 11rokov) sa tak vytiahla do výšky, ze sa to pekne rozložilo a ma teraz krásnu vyššiu stihlu postavu .
Syn keď mal cca 12r tiež tak vyrástol, ze ostal až príliš chudý, zacal cvičiť aby aspoň niečo mal na sebe.

autor
20. jan 2025

@loliki ano boli sme uz skor ..aj u doktorky mal teraz prehliadku a povedala mi ze ho mam nechat tak bola to aj moja doktorka ze ja som tiez taka bola ale toto ja nemam rada su to pre mna take vyhovorky ze to ma po mne..a co ked nie..ano ja som sa uz hanbila ako dievca a prestala som jest schudla.som hrozne ale chvalabohu nic vazne ako bulimia ...nebola a uz som v podstate cely zivot ok s vahou ako tak plus minus 5kg

autor
20. jan 2025

@ukgirls len ci si ty kompletna ked pisem ze polotovar minimum a to som tym myslela tvarohove gulky .. ked na obed a polievka..varim doma aj to vacsinou ryza tarhona kasa...

mondolina
20. jan 2025

kľud, vytiahne sa😉

pribinak
20. jan 2025

Upraviť stravu …bez toho to nepojde. Úplne vylúčiť biele pečivo, výrobky z bielej muky, sladké nápoje, pochutiny

7 km na bicykli? 9 ročne dieťa ak športuje pravidelne tak urobí aj 50 km, teda ak sa bavíme o rovine a zvlnenom teréne
Veď 7 km nabehaju deti okolo paneláku

Doktorka mu robí krvny obraz?

Dala by som ho na plavanie. Tak deti spália neskutočne množstvo. Ale tak 1-3x týždenne, raz je malo

Je dosť mozne že sa ešte vytiahne, ale musíš fakt strážiť váhu

Aha, teraz píšeš, že doktorka hovorí že je OK. Tak potom fajn. Keď všetko v poriadku.

negymama
20. jan 2025

mne sa nezda ze by bol az taky obezny, podla rezimu, co mate a vzhladom na to, ze pri podobnej strave je druhy syn stihli, ma skratka taku postavu.
ja som na skole u deti casto videla, ze mnohi chlapci aj dievcata zo 2 roky pred pubertou nabrali kila. Znami mali stihleho chlapca a v 5rocniku pribral, hlavne do pasa a zadku. V puberte sa vytiahol, stihly chalan vyrastol.

autor
20. jan 2025

@pribinak ja tie kilometre nemam spocitane napisala som priklad ze aj 7km a to len so mnou a s druhym dietatom v zadu na bicykli..myslela som to tak ze sa vseobecne hybeme ze nesedime doma na zadkoch .. plavanie je dobry napad.,plavat chodime casto aj v bazene ked mame mu ukazujem cviky nohy poskaceme a tak snazim sa stale.v zahrade mi pomoze pozameta dvor proste vseobecne pohyb ze nieje domased

negymama
20. jan 2025

mojej sestry svagrina mala extremne obezne dieta, chorobne. Oni ju od babetka napchavali smotanou, piskotami, prakticky nejedla normalnu stravu. 3,5 rocna mala 40!!! kg a uz nikdy nebola stihla, cely zivot bojuje s kilami.

janickacrazy
20. jan 2025

To zase nie je taká strašná váha. Môj najstarší syn mal podobnú váhu v tom veku a teraz v dospelosti je úplne ok, 175 cm a 75kg. Má peknú svalnatu postavu. Môj 14-rocny má spolužiačku 100kg, tá je naozaj obézna. Pokiaľ má tvoj syn zdravú stravu a športuje, bude ok.

anjelicek26
20. jan 2025

Vela chlapcov v tych 9-10 rokov priberie, povedala by som dobre vyse polovica... potom 11-13 ich vytiahne do vysky neskutocne... sledujem to u vsetkych kamaratov mojich deti...je to normalny proces... hybe sa, ak si dozries stravu... pri 147cm tych 58 kil zatial nie je az taka drama strasna...jasne nabeh, dozriet na to, ale nie drama...

renesance80
20. jan 2025

silové cviky nie su velmi vhodné , spomalujú rast , skôr by som to v tomto veku až tak neriešila pokial ma pohyb a a neje zbytočne vela sladkostí, posilovanie by som zaradila až po 14tich rokoch , vtedy sa už výškou bude približovať k dospelej , a to ho určite bude lákať aj samého , skôr upraviť stravu , vyradiť pečivo ,múčne jedlá sú prázdne a vysoké kalorie

deedol
20. jan 2025

Jedine si postrazit velkost porcii a nedavat mu tolko mlieka. Inak mi pri tom tvojom prispevku nic nenapada. Mozno sa o rok dva vytiahne do vysky.

autor
20. jan 2025

@janickacrazy vela.mi hovoria ze on tym ze ma aj taky hrudnik velky ze on proste ma taku stavbu tela ok viem ze z neho sparadlo nikdy nebude a ved dobre ved je chlap ma aj silu v rukach len viem aj to ze je to zatazujuce na srdiecko napriklad na klby a takto ale tak budeme pokracovat dalej a ked nieco este upravime..od jari sme dohodnuty chodit behat tak uz nech je jar ze zacneme

autor
20. jan 2025

@deedol to som aj ja uz rozmyslala aj som mu hovorila ze rano ok ale vecer uz nie aj to zavediem

deedol
20. jan 2025

A este na tej zelenine popracujte, aspon par druhov 🙂

deedol
20. jan 2025

Ale nehovorila by som mu ze preto ze je tucny. Povedala by som, ze tolko mlieka denne nie je zdrave, ze strava ma byt pestra. Uz je urcite rozumny, tak hadam pochopi 🙂

autor
20. jan 2025

@deedol my sme v tomto nejako spolocne nastaveny nepoviem mu priamo ze je tucny ale stale vypulim ja pupok a poviem mu ze proste my musime sa vela.hybat oco s bratom maju stastie ze zjedia aj pol kila sladkosti a nic a ja cely xivot pozeram na to co zjem..mali sme.vela.vela.rozhovorov o tom..ze obidvaja sme taky akurat dnes ze na jar ideme na to zaciname behat naberame.kondicku ..

anjelicek26
20. jan 2025

A cvicenie pre tak male dieta velmi opatrnne... nie vsetky cviky su pre dieta vhodne, radsej viac klasickeho sportu (ale podla mna tvoj syn robi toho dost)... behat s tebou ako priklad moze, to je fan... moji sportuju velmi vela, ale fitko som dovolila az od 13tich a aj to s trenerom, ktory ho zdrbka s prepacenim, ked ide na stroje, ktore vahovo/vekovo nesmie... presne mu robia treningovy plan prisposobeny jemu...

autor
20. jan 2025

@deedol zle som sa vyjadrila zeleninu v surovom stave nezje..inak moja kuchyna je o zelenine co omacka maso to je tam zelenina ci placky ked tak tam dam nie len zemiaky ale skryjem pomeliem karfiol ze ani nevedia co jedia a takto

anjelicek26
20. jan 2025

Inak chapem, ze sa o neho bojis, ked ty bojujes s vahou, ale neprenasaj to na neho, moze si vytvorit velmi nezdravy pristup k jedlu.. je skutocne vo faze 9-10 rokov pozri jeho spoluziakov, pribratych je ich viac... medzi 11-13 zrazu budu na teba pozerat zhora... tak ich vytiahne...telo sa pripravuje...

autor
20. jan 2025

@anjelicek26 to dufam ..nechcem aby mi raz v puberte vycital ze co som s nim porobila .. ja som tak dopadla ako pisem vyssie a prestala som jest hanbila som sa.. jemu stale hovorim ze je chlap a pekný chlap a zatial co v puberte budu kamarati nadavat ze su chudy on bude pekne velky .. ale sama si stale hovorim ze boze ze dufam ze sa vytiahne lebo uz fakt mi je luto toho ze on sa sam snazi a nic

anjelicek26
20. jan 2025

Stravuje sa dobre, sportu ma dost, neexist, aby nemal peknu postavu v dospelosti... je to normalna faza, dobre bude... mna vtedy ukludnilo vidiet jeho kamosov v tom veku, vsetci tak vyzerali 😂 Teraz medzi nimi vyzeram hlavu dve mensia od vsetkych 😂

denkabemommy
20. jan 2025

Hlavne ho neber na silový tréning.. lebo mu tam doničíš kĺby 🙈. Činky do rúk mu skôr ako pred 15r nedávaj v žiadnom prípade.
Je to dieťa, vyvíja sa. Keď bude mať 17-20 a bude mať stále väčšie brucho, tak to potom rieš. Ale nemusíš mať obavy, puberta s ním narobí svoje 🙂..

pribinak
20. jan 2025

Tak treba sat tomu asi čas …ak sú všetky vyšetrenia úplne ok

januska12323
20. jan 2025

Nezdá sa mi vhodné pred ním preberať postavy aby nedopadol ako ty. Je zdravý, vyšetrenia sú v poriadku, je celkom zdravo, hýbe sa aj viac ako polovica detí, zatiaľ žiadna dráma.

Strana
z3