Ako pomôcť škôlkarovi s nadváhou schudnúť?
Ahoj maminky, máte doma aj vy dieťatko s nadváhou? Krpec má 4 roky a 35kg pri výške 120cm.. Váhu má od narodenia vysokú aj výškou je od svojich rovesníkov obor 😏 Do dvoch rokov sme kvôli srdiečku mali obmedzený pohyb, toť žiadny šport a ťažká aktivita..posledný rok sa nám darí váhu držať, ale úprimne, bola by som rada keby niečo zhodil samozrejme nie dramatickou diétou..malý nepije sladké vody, papá primerané porcie, neje pečivo 🙄 sladké tiež obmedzujeme kvôli cukrovke v rodine, 2x denne sme vonku v pohybe 🫣 Zmenili sme lekárku a až teraz ma konečne počúvajú..doteraz to stále bola genetika a pôrodná váha 🙄 Som z toho už zúfalá, nechcem aby sa mu detičky posmievali keď nastúpi do škôlky, keďže je extrémne citlivý a s takýmto ,,zlom,, sa nestretol, nakoľko sa stretávame so zdravotne znevýhodnenými detičkami od malička..Vyšetrenia nás ešte len čakajú..Taktiež plánujeme zápis na športový krúžok, i keď s jeho váhou a problémy s nožkami to máme trošku ťažšie..Čo ešte vyskúšať?
@anonym_5383ee na večeru radšej polievku ako krupicu (múka s mliekom)
@anonym_fddee7 Presne, na večeru žiadne sacharidy-ryža, zemiaky, mucne výrobky-ani polovične porcie. Treba zeleninu a bielkovinu. Kúsok rybieho filé na prírodno a hraskove/brokolicove pyré—to je pár minút roboty
@helenbozka napríklad môj trojročný zje tiež dve vajíčka, ja aj 4, ale sme velmi vela v pohybe, sladkú kašu si dávame ako olovrant alebo tak, necítim sa zasýtená a syn si tiež pýta potom chleba alebo tak. Čiže sladké raňajky niesú pre každého.
Podľa mňa autorka skresľuje, pretože ak už nemá zdravotné problémy, tak matematika nepustí a príjem prevyšuje výdaj. Veľa ľudí sa taktiež rado vyhovára na genetiku, ale je jasné, že ak rodič nerozumie ako funguje príjem a výdaj, naučí to svoje dieťa ťažko. A pochybujem, že každý deň jedáva to isté, či?
@anonym_89760e tak ja osobne by som viac ako 2 vajcia určite nevládala 😁 ja som ten typ čo môže miešať aj slané aj sladké , mne to nevadí, ale viem, že mnohí ľudia sladké jedlo iba ako dezert (napr. môj manžel 😁). Ono, keď je v kasi iba to mlieko, vločky a pár čučoriedok (bez banánu), tak to sladké ani není - banán 🍌 je možnosť pre tých, čo to majú radi na sladko.
Dcérka miluje paradajky a čerstvé uhorky a neochuteny jogurt, takže u nás sa točí asi 5 variant na raňajky dookola 😵💫
Aj mne to príde veľký príjem pre takého malého chlapca. Navyše, pokiaľ má každý deň niečo mäsové, k obezite môže čoskoro pribudnúť dna 😔 moja neter má 14, jedáva(la) fakt veľa mäsa, nehýbe sa vôbec, lebo šak načo, ona je knihomoľ ostatní sú hlúpi - hups, už má dnu 🤷🏼♀️
Ja mám dojem, že v tomto prípade sú aj rodičia "guľatejší"
Tak ja neviem, moja dcerka, ktora ma 2,5r. je vysoka a stihla a zje urcite viac ako autorkin syn. Ona zje viac ako ja 🙈 A vaha uz pol roka taka ista. Syn jedol zlomok toho, co ona, ked bol v jej veku, a bol vacsi. Podla mna to je aj genetika. A mozno aj sposob ako sa tie deti hybu. Dcera nonstop skace a beha.
Tak ja neviem, moja dcerka, ktora ma 2,5r. je vysoka a stihla a zje urcite viac ako autorkin syn. Ona zje viac ako ja 🙈 A vaha uz pol roka taka ista. Syn jedol zlomok toho, co ona, ked bol v jej veku, a bol vacsi. Podla mna to je aj genetika. A mozno aj sposob ako sa tie deti hybu. Dcera nonstop skace a beha.
@anonym_60dd0b tvoja dcera mozno nesedi na zadku cely den. Ked dvaja zjedia to iste, este to nemusi mat rovnaky vysledok. Ja mam taku kolegynu, co zje ako ja-teda celkom dost. Ja som ako vrtula, ona sedi cely den na riti a je tucna a ja stihlucka. Ona jedava kaloricke jedla, ja skor maso na stave, nevysmazam, jem vela ovocia, zeleniny.
@anonym_autor na raňajky tie 2 vajíčka sú fakt moc! A ešte k tomu platkový syr niekoľko kúskov - to je problém! Ja som dospelá a 2 vajíčka sú na mňa veľa. A syr je určite 45%, takže je tučný, zaťažuje obličky aj cievy.
Skús raňajky zameniť za ovsenú kašu s ovocím (my robíme malej minútové ovsené vločky Zn. Bonavita, zalejem mliekom, hodím mrazené čučoriedky - tie chutia najviac. Ak chceš osladiť, tak kúsok banánu, spolu to dobre ladí a do mikrovlnky cca 2 minúty).
Obed OK.
Olovrant daj napr. polku kaizerky s maslom, uhorka+paradajka.
Večera by uz nemala byť silná. Polievka so slížami je fajn. Môžeš striedať aj napr. avokádo s druhou polkou kaizerky, alebo len tak - avokádo, mozzarella, vysokopercentná šunka 1-2 plátky.
Ak ešte pred spaním pije aj plnotučné mlieko, je toho dosť.
V noci pomalšie trávi, preto aj cez deň keď má silné jedlá, jeho trávenie nestíha.
Mäso tak 3 x do týždňa, viac by som nedávala.
Husté krémové polievky robím malej aj s 1 PL ovsených vločiek, keďže nezahustujem múkou.
Skús to cca mesiac a uvidíš.
Ako je na tom s vyprázdňovaním? Pravidelne a bez problémov?
@helenbozka avokado je tukové, to by som mu pri jeho váhe neponúkala
@helenbozka avokado je tukové, to by som mu pri jeho váhe neponúkala
@anonym_fddee7 bol to len príklad, nápad. Zase, nie každý deň. Okrem toho, sú tam tuky prospešné pre vývoj mozgu 😉 preto sa ponúka bez problémov aj 6 mesačným deťom.
A pridáva sa do rôznych smoothies, dokonca mám recept na avokádový brownie 😋
Žienky ďakujem ♥️ začali sme riešiť a rátať kalórie, nastavili sme pekne ľahšie jedlá, keďže toto ma fakt nenapadlo 🫣 Uvidíme ako dopadne endokrinolog a budeme múdrejší.. momentálne som sa zamerala na stravu, uvidíme čo nám povie na šport ortopéd a podľa toho sa rozhodne čo ďalej..😊 Ďakujem veľmi krásne každej ♥️

@anonym_autor na raňajky tie 2 vajíčka sú fakt moc! A ešte k tomu platkový syr niekoľko kúskov - to je problém! Ja som dospelá a 2 vajíčka sú na mňa veľa. A syr je určite 45%, takže je tučný, zaťažuje obličky aj cievy.
Skús raňajky zameniť za ovsenú kašu s ovocím (my robíme malej minútové ovsené vločky Zn. Bonavita, zalejem mliekom, hodím mrazené čučoriedky - tie chutia najviac. Ak chceš osladiť, tak kúsok banánu, spolu to dobre ladí a do mikrovlnky cca 2 minúty).
Obed OK.
Olovrant daj napr. polku kaizerky s maslom, uhorka+paradajka.
Večera by uz nemala byť silná. Polievka so slížami je fajn. Môžeš striedať aj napr. avokádo s druhou polkou kaizerky, alebo len tak - avokádo, mozzarella, vysokopercentná šunka 1-2 plátky.
Ak ešte pred spaním pije aj plnotučné mlieko, je toho dosť.
V noci pomalšie trávi, preto aj cez deň keď má silné jedlá, jeho trávenie nestíha.
Mäso tak 3 x do týždňa, viac by som nedávala.
Husté krémové polievky robím malej aj s 1 PL ovsených vločiek, keďže nezahustujem múkou.
Skús to cca mesiac a uvidíš.
Ako je na tom s vyprázdňovaním? Pravidelne a bez problémov?
@helenbozka Veď v tomto máš kopec sacharidov? A sko môžu byt 2 vajcia veľa? Jedine ak s kopou pečiva