icon

Ako prebieha prvé alergologické vyšetrenie?

27. okt 2025

Čo sa tam robí, poslala tam 16 ročnú dcéru očná. Iba prick test či aj odber krvi ?

selenka7
27. okt 2025

V prvom rade anamnéza, lekár musí vedieť, prečo vás tam iný lekár poslal, zistiť príznaky, ich trvanie, lieky, ktoré dcéra berie. U môjho sa na prick testy aj na odbery objednáva a hlavne pred takýmito vyšetreniami treba dodržať určité pravidlá, napr. nebrať antihistaminiká a kortikoidy pár dní, aby neskreslili výsledky.

autor
27. okt 2025
@selenka7

V prvom rade anamnéza, lekár musí vedieť, prečo vás tam iný lekár poslal, zistiť príznaky, ich trvanie, lieky, ktoré dcéra berie. U môjho sa na prick testy aj na odbery objednáva a hlavne pred takýmito vyšetreniami treba dodržať určité pravidlá, napr. nebrať antihistaminiká a kortikoidy pár dní, aby neskreslili výsledky.

@selenka7 antihistaminika nemá brat týždeň dopredu, takze prick testy asi budú ci?

billy_jean
27. okt 2025

Prick test, výpovedné sú aj krvné testy - hladina igE, biele krvinky, ale aj celkový K.O.
A môže urobiť aj spirometriu.

selenka7
27. okt 2025
@anonym_autor

@selenka7 antihistaminika nemá brat týždeň dopredu, takze prick testy asi budú ci?

@anonym_autor v tom pripade asi ano, ak uz dopredu kazali vysadit. Tak si vyhrad trosku viac casu, budete po teste cakat nejaku pol hodku na vyhodnotenie. Podla mna krv budu brat az ked nieco vyskoci na prick teste.

autor
27. okt 2025
@selenka7

@anonym_autor v tom pripade asi ano, ak uz dopredu kazali vysadit. Tak si vyhrad trosku viac casu, budete po teste cakat nejaku pol hodku na vyhodnotenie. Podla mna krv budu brat az ked nieco vyskoci na prick teste.

@selenka7 takze prick test isto a odbery krvi pravdepodobne nie? To by musela prísť nalačno ?

luccija
27. okt 2025
@anonym_autor

@selenka7 takze prick test isto a odbery krvi pravdepodobne nie? To by musela prísť nalačno ?

@anonym_autor testy a spirometriu a potom neskôr na krv aspoň naša má taký system

selenka7
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pokial nekazali vyslovene prist na lacno, tak odber mozno robit nebudu. Kazdopadne ak bude dcera nalacno a mali by na odbery cas, usetrite si dalsi den, keby sa to spravilo naraz.

autor
27. okt 2025
@selenka7

@anonym_autor pokial nekazali vyslovene prist na lacno, tak odber mozno robit nebudu. Kazdopadne ak bude dcera nalacno a mali by na odbery cas, usetrite si dalsi den, keby sa to spravilo naraz.

@selenka7 takze tie odbery treba robiť u alergologa vždy ?

kleopatra114
27. okt 2025

O oboch deťoch sme sa na prvom vyšetrení rozpravali o zdravotnom stave , prečo nás odporučili . Potom nás za par dni objednala buď na krvne alebo kožné testy .

anonym_356d73
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ano vždy čo sa tak pýtaš?veď potrebujú vidieť protilátky a imunologicky profil.

janickadr
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Vsetko je velmi individualne. Ine sa vysetruje, ked ma clovek alergiu, ine, ked poruchu imunity atd.. Kazdy ma svoj system. Lekar sa castokrat az pocas vysetrenia rozhodne, ci a ake vysetrenia ci testy urobi... Spravidla netreba byt nalacno, takze je priestor aj na odber krvi kludne aj o 12h... Mojej dcere hned pri prvovysetreni (prisli sme na 11.00hod.) brali krv, robili spirometrou a prick testy nerobili, lebo nebola v stave, aby sa mohla mat lieky pred vysetrenim vysadene.. Ak mate instrukcie, ako prist na vysetrenie, tak chodte tak a ostatne sa uvidi...

anonym_738855
27. okt 2025

Ja aj dieta ked sme boli 1x, mali sme vysadit dopredu lieky ma alergiu a robili hned kozne testy aj brali krv. Neboli sme nalacno, ja aj spirometria
Ked nevies, zavolaj/napis, nech vies ako sa pripraviť

anonym_07f205
27. okt 2025

Otázka na všetkých prosím
S deťmi sa ide na gastro , keď mám podozrenie , že mu nejaké potraviny nerobia dobre alebo alergologovi?

janickadr
27. okt 2025
@anonym_07f205

Otázka na všetkých prosím
S deťmi sa ide na gastro , keď mám podozrenie , že mu nejaké potraviny nerobia dobre alebo alergologovi?

@anonym_07f205 Najskor k pediatrovi, ktory rozhodne, kam ist a podla toho da vymenny listok...

anonym_07f205
27. okt 2025
@janickadr

@anonym_07f205 Najskor k pediatrovi, ktory rozhodne, kam ist a podla toho da vymenny listok...

@janickadr ďakujem