Ako pripraviť dieťa na vybratie nosných mandlí?
Pekný deň. Dcérke, 9 ročnej, majú vyberať nosné mandle. Na čo sa nachystať? Ako dlho trvá rekonvalescencia? Máte tipy čo uľahčí hojenie? Čomu sa vyhnúť?
Ďakujem za tipy a rady.
Je to úplne jednoduchý zákrok, ktorý ľavou zadnou zvladaju aj 3 ročne deti. Na druhy deň si ani nepamätajú že im niečo robili. Hojí sa to ľahko a rýchlo. Po týždni kontrola.
@anonym_7b88b6 ďakujem za upokojenie 🌹🌹🌹.
Mne vyberali nosnú mandlu, keď som mal asi 4 roky, neviem presne, bol som v útlom veku. Ale pamätám si, že lekár dosť nešetrne mi ju vylúpil, krvi jak z prasaťa, potom si už ďalej nepamätám. Ale musel to byť horor keď sa mi to dokázalo tak vryť do pamäte.
Nasmu malemu vyberali,ked mal 3 roky,dost dlho mal po operacii bolesti,v noci nespaval,plakal..davali sme sirup od bolesti
Môj ani nevedel keď sa zobudil že mu niečo robili vôbec. Žiadne bolesti nič.
Treba myslieť aj na predoperačné vyšetrenia, ktoré môžu byť pre niektoré deti ešte viac traumatizujúcejšie než samotný zákrok ktorý sa robí v celkovej anestéze.
Nosnú mandľu mi vyberali voľakedy ešte zaživa cez ústa. Mala som 6r, zvládla som to. Dokonca som ani neplakala, lebo mi povedali, že budem krvácať, keď budem plakať. Na druhý deň som išla domov. Absolútne v pohode všetko.
Mne vyberali nosnú mandlu, keď som mal asi 4 roky, neviem presne, bol som v útlom veku. Ale pamätám si, že lekár dosť nešetrne mi ju vylúpil, krvi jak z prasaťa, potom si už ďalej nepamätám. Ale musel to byť horor keď sa mi to dokázalo tak vryť do pamäte.
@sevrin teraz sa to robí už v celkovej narkóze, takže dnešné deti sa týmto traumám vyhnú. Ale veru, ja si tiež pamätám vyberanie nosnej mandle. Mne ju museli vyberať 3x, lebo mi vždy dorástla. Poslednýkrát som mala možno 11 rokov a to si pamätám detailne. Hnus..... 😀
@tweetinka.co neboj, je to krátky zákrok. Bola som s dcérou na jednodňovej chirurgii v BB. Prišli sme asi o 11,30 a 15,00 sme odchádzali. Na sálu som išla s ňou, až kým ju neuspali som tam bola. Potom som ju čakala v izbe. Doniesli ju po cca 20 minútach a už bola aj prebratá. Neplakala, ani ju to nebolelo. Pri odchode sme dostali papier s inštrukciami. Čo si pamätám, tak tam bolo, že vyhýbať sa 10 dní horúcim jedlám a nápojom (aby sa to nerozkrvácalo), rovnako žiadne kúpanie v horúcej vode alebo skákanie (tiež kvôli možnému krvácaniu). Dcéra mala na druhý deň zvýšenú teplotu do 37,5, inak nič. Ak by bola horúčka, boli by potrebné ATB. Neboj sa, dnes to už robia "pod kamerami" a vidia, čo vyberajú, nie ako voľakedy "naslepo."
ahoj..mojej dcére vyberali asi ako 5 ročnej, predtým musela mať urobené predoperačné vyšetrenie (brali jej krv) a potom ešte bola tuším deň či dva pred samotným zákrokom u anesteziológa, kde pozrel výsledky krvi a dal nejaké základné inštrukcie..dieťa nemá byť choré, keď už má prísť k výberu ani by nemalo byť predtým tuším 2t na antibiotikách, teda po chorobe..zákrok je v pohode, ráno prišla na výber na 6tu hodinu, ešte ju pozreli, potom jej dali vypiť taký sirup (náladovku) a išla do celkovej anestézy..potom už keď sa preberala bol muž pri nej..mne sa zdá, že jedeň deň tam aj spala cez noc a na druhý doobeda už šla domov..trebalo sledovať, či keď sa vysmrká, jej to moc nekrváca a také kašovité jedlá jesť, doma tiež pozorovať, či nebude teplota, to nemala našťastie, ale druhý či tretí deň sa začala stažovať, že ju bolí krk (to mala z toho že bola v záklone, keď jej to vyberali) tak som natierala len voltarenom a do pár dní to zmizlo..keďže chodila ešte do škôlky, tak som ju nechala 2t doma (odporúča sa ostať týždeň doma po vybratí, aby náhodou neochorela)..držím palce
ahoj..mojej dcére vyberali asi ako 5 ročnej, predtým musela mať urobené predoperačné vyšetrenie (brali jej krv) a potom ešte bola tuším deň či dva pred samotným zákrokom u anesteziológa, kde pozrel výsledky krvi a dal nejaké základné inštrukcie..dieťa nemá byť choré, keď už má prísť k výberu ani by nemalo byť predtým tuším 2t na antibiotikách, teda po chorobe..zákrok je v pohode, ráno prišla na výber na 6tu hodinu, ešte ju pozreli, potom jej dali vypiť taký sirup (náladovku) a išla do celkovej anestézy..potom už keď sa preberala bol muž pri nej..mne sa zdá, že jedeň deň tam aj spala cez noc a na druhý doobeda už šla domov..trebalo sledovať, či keď sa vysmrká, jej to moc nekrváca a také kašovité jedlá jesť, doma tiež pozorovať, či nebude teplota, to nemala našťastie, ale druhý či tretí deň sa začala stažovať, že ju bolí krk (to mala z toho že bola v záklone, keď jej to vyberali) tak som natierala len voltarenom a do pár dní to zmizlo..keďže chodila ešte do škôlky, tak som ju nechala 2t doma (odporúča sa ostať týždeň doma po vybratí, aby náhodou neochorela)..držím palce
@zuzacka16 tá bolesť krku nemusela byť zo záklonu. Na bolesť krku vzadu nás upozornili v nemocnici, že sa môže dostaviť, pretože tá bolesť z rany (aj keď sa jedná o nosovú mandľu) vyráža po vybratí práve do zadnej časti krku. Aj moja to spomenula na nejaký tretí deň, že ju pobolieva, ale iba kúsok to cítila, ani liek nepýtala.
@zuzacka16 tá bolesť krku nemusela byť zo záklonu. Na bolesť krku vzadu nás upozornili v nemocnici, že sa môže dostaviť, pretože tá bolesť z rany (aj keď sa jedná o nosovú mandľu) vyráža po vybratí práve do zadnej časti krku. Aj moja to spomenula na nejaký tretí deň, že ju pobolieva, ale iba kúsok to cítila, ani liek nepýtala.
@livuska124 mne povedali, že to je z toho, že mala zaklonenú hlavu pri operácií, tak neviem..
@livuska124 mne povedali, že to je z toho, že mala zaklonenú hlavu pri operácií, tak neviem..
@zuzacka16 nedalo mi, tak zisťujem, čím to teda je a našla som toto: The patient will also have pain in the neck or a stiff neck for up to 10 days after surgery since the adenoids sit on the neck muscles. (Google preklad: Pacient bude mať tiež bolesť v krku alebo stuhnutý krk až 10 dní po operácii, pretože adenoidy sedia na krčných svaloch.). Čiže nosová mandľa je asi "prepojená" s tými svalmi na krku. Preto tá bolesť po odstránení.
@zuzacka16 nedalo mi, tak zisťujem, čím to teda je a našla som toto: The patient will also have pain in the neck or a stiff neck for up to 10 days after surgery since the adenoids sit on the neck muscles. (Google preklad: Pacient bude mať tiež bolesť v krku alebo stuhnutý krk až 10 dní po operácii, pretože adenoidy sedia na krčných svaloch.). Čiže nosová mandľa je asi "prepojená" s tými svalmi na krku. Preto tá bolesť po odstránení.
@livuska124 môže byť, nehádam sa 😂 všade ináč povedia..naša to už má dávno za sebou, tak neriešim, ale tak môže sa pripraviť mamička, že môže byť takýto "nežiadúci" účinok 😉
Napíšem našu skúsenosť. 7 ročnej dcére sme dali vybrať nosné mandle pred pol rokom. Išla zdravá, bez najmenšieho sopla, kašľa tak ako nás žiadali. Operácia prebehla dobre, po operácii vracala niekoľkokrát až do večera . Škriabalo ju v krku. Na ďalší deň oveľa lepšie, bez vracania. Prišli sme domov, pomaly aj zabudla ze tam bola, nemala bolesti v krku, skôr na nôžke lebo jej tam zaviedli kanylu ktorú tam musela mať pokým ju neprepustili. Takže bolela ju noha, na krk sa nič nesťažovala. Po ďalšie dni už žiadna bolesť, ledva som ju doma udržala, už by lietala kade tade po vonku. Takže tak ako som sa veľmi obávala toho celého tak to dopadlo oveľa lepšie než som čakala. Jedine prekvapenie pre mňa, čo som nevedela ze po tej operácii bude mať huhňavý hlas. O tom mi nikto nepovedal. 🙂 No a ešte po operácii asi 3 týždne vypluvala hlieny kým sa ich zbavila úplne
Vyberali 7 ročnému, prebral sa, nič pohoda poobede sme už boli doma, nič my nebolo absolútne oddych doma týždeň a bolo vybavené, najlepšie rozhodnutie dar vybrať, chorobnosť teraz takmer nulová
@tweetinka.co synovi mali 4x vyberat nosnu, mal v uchu aj tekutinu, tiez mali zrezat krcne, ale vzdy bol chory, tak sa to posuvalo pol roka. Za ten pol rok som skusila tri druhy homeopatik, co som si vygooglila, ze by na to mali pomoct. Nepomohli, krcne mal stale zvacene, do nosa nevidno. Sli sme k doktorke, co ho mala dalsi den operovat, este raz mu to pozrela a povedala, ze operaciu rusi, nosna mandla uplne normalna, bez tekutiny v uchu, ze to este nikdy nevidela. To bol nas pripad. Doteraz nevybrate mandle.
Vnukovi vyberali nosne mandle,mal stale zapal stredneho ucha,po op to neni az take ze jednoduche,bolesti nosteka mal,museli davat sirup od bolesti,ma 3 roky..3 mesiace po operacii znovu zapal stredneho ucha..bolesti

Je to úplne jednoduchý zákrok, ktorý ľavou zadnou zvladaju aj 3 ročne deti. Na druhy deň si ani nepamätajú že im niečo robili. Hojí sa to ľahko a rýchlo. Po týždni kontrola.